تاريخ : پنج شنبه 25 فروردین 1390  | 3:53 PM | نویسنده : قاسمعلی

محور : معرفی مقاله

محمدنبي شهيکي تاش (دانشجوي دکتري دانشکده اقتصاد علامه طباطبايي٭)
مهيم شهيکي تاش  (دانشجوي دکتري دانشکده اقتصاد دانشگاه UM )
باقر درويشي  (دانشجوي دکتري دانشکده اقتصاد علامه طباطبايي )

چکيده
در اين تحقيق براي سنجش درجه نابرابري توزيع درآمد در ايران از رويکرد ناپارامتريک و از شاخص‌هاي نابرابري ضريب جيني (GINI)، شاخص تايل (T)، شاخص نابرابري هرفيندال (HHI) و شاخص شانن (E) استفاده شده است.
مطالعات بانك جهاني (2005) نشان مي‌دهد كه دانمارك، ژاپن، سوئد، بلژيك، چك و نروژ به عنوان كاراترين نظام توزيع درآمد در جهان شناخته مي‌شوند. همچنين بر مبناي رتبه‌بندي صورت گرفته توسط بانك جهاني مشاهده مي‌شود كه ايران از نظر امتياز به عنوان شصت و سومين كشور از نظر کارايي سيستم توزيع درآمد شناخته مي‌شود كه در مقايسه با كشورهايي مانند دانمارك، سوئد، نروژ و… جايگاه نامناسبي است.
همچنين نتايج اين تحقيق بيانگر آن است که از سال 1361 گرچه ضريب جيني(GINI) داراي نوساناتي ميباشد ولي در مجموع اين شاخص داراي روند کاهشي بوده است به گونه‌اي که از 546/0 در سال 1361 به 392/0 در سال 1383 کاهش يافته است؛ شاخص تايل (T) نيز مويد چنين روندي است. از سال 1363 شاخص هرفيندال (HHI) تقريباً ثابت بوده و شاخص شانن (E) در حال افزايش بوده، در شرايطي که کوواريانس ضريب جيني (GINI) و شانن (E) منفي بوده است؛ لذا با توجه به اصول اين سه شاخص مي‌توان نتيجه گرفت سهم درآمدي دهک‌هاي پائين افزايش يافته است.

 

:: برای دسترسی به متن کامل مقاله می توانید به مجله نامه مفید شماره 63 مراجعه فرمایید ::



نظرات 1