محور : معرفی مقاله
حسين اصغرپور (استاديار دانشگاه تبريز )
داود بهبودي (استاديار دانشگاه تبرِيز)
محمدحسن قزوينيان (کارشناس ارشد علوم اقتصادي)
چکيده
توليد، اعم از توليد صنعتي و کشاورزي، بدون وجود شبکههاي زيربنايي اقتصادي امکانپذير نيست. نيروي برق با توجه به تغييرات پديد آمده در صنايع و تبديل نيروي محرکه مکانيکي به الکتريکي، پيدايش موتورهاي برقي و گسترش ابزارهاي ماشيني، نقش بسيار مهمي در توسعه صنعتي کشورها ايفا ميکند. گسترش مصرف سرانه برق در سطح كشور نيز نشاندهنده اين است كه رشد و توسعة اقتصادي و رفاه اجتماعي در كشور از رشد خوبي برخوردار بوده است.
رابطه بين مصرف برق و رشد اقتصادي در صورت وجود يا عدم وجود شکستهاي ساختاري و تغييرات رژيمي تغيير کند، لذا توجه به وجود شکست ساختاري و تغييرات رژيمي در بررسيهاي تجربي امري مهم و ضروري بوده و عدم توجه به آن ممکن است به نتايج غير قابل اتکاء و گمراه کنندهاي منتهي گردد.
در اين مقاله تلاش شدهاست با استفاده از دادههاي سري زماني سالانه اقتصاد ايران طي دوره (1384 - 1346) رابطه بين مصرف برق و رشد اقتصادي با تأکيد بر شکست ساختاري مورد بررسي قرار گيرد. در اين راستا، از آزمونهاي ريشه واحد زيوت - اندريوز براي تعيين تغييرات ساختاري به شکل درونزا و همچنين از آزمون همجمعي گريگوري - هانسن جهت بررسي رابطه بلند مدت بين مصرف برق و رشد اقتصادي با تأکيد بر شکست ساختاري استفاده شده است. نتايج بدست آمده از تحقيق نشان ميدهد که با در نظر گرفتن شکست ساختاري، رابطه بلند مدت مثبت بين مصرف برق و رشد اقتصادي ايران وجود دارد.
:: برای دسترسی به متن کامل مقاله می توانید به مجله نامه مفید سال 19 و 20 مراجعه فرمایید ::