محور : معرفی مقاله

 لطفعلي عاقلي کهنه شهري  (استادیار اقتصاد پژوهشکده و دانشگاه تربیت مدرس )
حسن محمد غفاري  (فارغ التحصیل کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه مفید )

چکيده
‌با افزايش اميد به زندگي، کيفيت نيروي انساني و افزايش سن بازنشستگي، سعي شده است تا با ايجاد شرايط بازنشستگي‌هاي زودهنگام به عنوان جزئي از نظام‌هاي بازنشستگي در دنيا، علاوه بر تخفيف سني فوق، از فشار مضاعف بر نيروي کار جلوگيري گردد. با اجراي قوانين بازنشستگي زودهنگام، مشارکت نيروي کار ميان‌سال و کهن‏سال تحت تأثير قرار مي‏گيرد. در اين مقاله ضمن بررسي عوامل عمده مؤثر بر اشتغال پس از بازنشستگي، تأثير افزايش سنوات خدمت، بر اشتغال پس از بازنشستگي آزمون مي‌گردد.
در اين پژوهش از روش توصيفي و تهيه داده‏هاي پيمايشي (Current Population Survey) از 407 نفر از بازنشستگان شهر تهران در سال 1387 و آزمون‏هاي تحليل آماري و رگرسيوني جهت آزمون فرضيات استفاده شده است. يافته‌هاي آماري نشان مي‏دهد که در نمونه مورد بررسي، 9/54 درصد از افراد جامعه نمونه که زودتر از موعد بازنشسته شده‏اند و 52 درصد افرادي که در موعد مقرر و يا پس از آن بازنشسته شده‌اند، در بازار کار باقي مانده‏اند. در نمونه انتخابي 1/45 درصد از بازنشستگان زودهنگام از بازار کار خارج شده‏اند و به طور کلي تنها امکان جايگزيني نيروي کار در بازار کار براي اين افراد وجود دارد. بنابراين تغيير چنداني در خروج نيروي کار سالخورده و جايگزيني آنان صورت نمي‏گيرد. بازنشستگي زودهنگام احتمال حضور مردان در بازار کار را افزايش و احتمال حضور زنان را کاهش داده است. 
نتايج آزمون‏هاي رگرسيوني نشان مي‏دهد که کاهش سنوات خدمت، احتمال اشتغال مجدد بازنشستگان را افزايش مي‏دهند. بنابراين مي‌توان گفت که اجراي طرح‌هاي بازنشستگي زودهنگام به طور کامل به خروج بازنشستگان از بازار کار نمي‏انجامد.

 

:: برای دسترسی به متن کامل مقاله می توانید به مجله نامه مفید سال 19 و 20 مراجعه فرمایید ::



نظرات 0