محور : معرفی کتاب
كتاب مباني فقهي اقتصاد اسلامي نوشتة حججاسلام آقايان: محمدمهدي كرمي و محمد پورمند (نبيزاده)، در نظر گرفته شده كه در سومين كنگرة سالانة دينپژوهان كشور، پژوهش فرهنگي و كاربردي برگزيدة سال شناخته شد و لوح تقدير گرفت.
نام كتاب: مباني فقهي اقتصاد اسلامي
مؤلفان: محمدمهدي كرمي، محمد پورمند(نبيزاده)
ناشر: پژوهشكدة حوزه و دانشگاه و سازمان مطالعه و تدوين (سمت)
چاپ اول: پاييز 1380
قطع: وزيري
تعداد صفحات: 237 صفحه
قيمت: 8000 ريال
كتاب مباني فقهي اقتصاد اسلامي به سفارش سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها و پژوهشكدة حوزه و دانشگاه و به صورت كتاب درسي نوشته شده است.
اين كتاب بر اساس سرفصلهاي مصوب شوراي عالي انقلاب فرهنگي و با رعايت استانداردهاي آموزشي و هماهنگ با ديگر متون مربوط تدوين شده، در ارائه مباحث جديد و حل مشكلات متعدد از تجارب استادان حوزه و دانشگاه بهره جسته و مباحث را به صورت جذاب و كوتاه و با ترتيبي نو ارائه كرده است.
اين كتاب در هشت فصل و برابر با سه واحد درسي است كه در فصل يكم به كليات و تعاريف پرداخته شده است. تعاريف ارائه شده از اقتصاد، اقتصاد اسلامي، مكتب اقتصادي، علم اقتصاد، نظام اقتصادي در مقايسه با تعاريف ارائه شده در ديگر متون، جامع و مانع و با بياني روان و قابل استفاده براي دانشجويان ارائه شدهاند. افزون بر تعاريف، بحث مفيد و كاملي مربوط به متدلوژي بررسي مسائل مهم اقتصادي در اين فصل آورده شده است.
در فصل دوم، دستهبندي جديدي از قواعد فقهي به طور عام و قواعد فقهي اقتصادي، همراه با ويژگيهاي هر قاعده و مباني وكاربرد آنها آورده شده است.
فصل سوم بر ارائة تعاريف جامعي از مالكيت و مال و انواع آنها كوشيده و محدودة هر يك را بهطور دقيق تعيين كرده است و به آثار حقوقي، اقتصادي و سياسي مالكيت در نظام اقتصادي اشاره ميكند.
فصل چهارم مسائل مربوط به اقتصاد بازرگاني و مباني تجويز سود بازرگاني و تحريم بهره را در علم اقتصاد و فقه بررسي ميكند و كاربردهاي قراردادهاي بازرگاني در نظام اقتصادي را به همراه نكات اخلاقي در بازرگاني اسلامي نشان ميدهد.
در فصل پنجم و ششم، به اقتصاد مباني طبيعي و بخش عمومي و مباني فقهي آنها توجه، و در فصل هفتم، عدالت اقتصادي از ديدگاه مكتبهاي سرمايهداري، سوسياليزم و اسلام بررسي، و به سياستهايي كه نظام اقتصادي اسلام از آنها براي تأمين عدالت بهره ميگيرد، عنايت شده است.
فصل آخر، نظام مالي در اقتصاد اسلامي، نقش پول، احكام حقوقي و فقهي پول، مشكلات نظامهاي مالي ربوي، بررسي و تصويري از بانكداري بدون ربا، تجهيز و تخصيص منابع مالي در آن و قراردادهاي مورد استفاده، به همراه قسمتهايي از قانون علميات بانكداري بدون ربا را ارائه كرده است.
منبع : فصلنامه اقتصاد اسلامی 6