محور : جهاد اقتصادی در صدا و سیما
برنامه های صدا و سیما قابلیت استفاده برای سلایق مختلف را ندارد؛ رویکرد برنامه ها بدون توجه به اینکه تلویزیون مبتنی بر جذابیت های بصری و سرگرمی است، بخش بزرگی از مخاطبان را دفع می کند.
برنامه های صدا و سیما قابلیت استفاده برای سلایق مختلف را ندارد، رویکرد بسیار شدید به ارائه مطالب فکری، سیاسی، اقتصادی بدون در نظر گرفتن اینکه تلویزیون مبتنی بر جذابیت های بصری و سرگرمی است، بخش بزرگی از مخاطبان را دفع می کند. جمع آوری خانه به خانه دیش های ماهواره هر از گاهی در صدر سخنان مسئولان و شخصیت های سیاسی قرار می گیرد و اظهار نظرهای متفاوت و گاهی واکنش های شدیدی را در بین آنها در جهت مبارزه با این پدیده بر می انگیزد، اما آنچه واقعیت جامعه ایرانی و راهکار طولانی مدت مقابله با رسانه های بیگانه است، اغلب مغفول می ماند یا از حد یک نظریه فراتر نمی رود.
علت گرایش به ماهواره تا اندازه زیادی به جاذبه های برنامه های آنها بر می گردد، این شبکه ها برای همه مخاطبان با هر نوع سلیقه برنامه دارند، تنوع و تکثر این برنامه ها جوابگوی انواع و اقسام سلیقه ها و نیازهای خبری است. مخاطبان در این رسانه ها می توانند شاهد برنامه هایی باشند که در رسانه ملی قابل مشاهده نیست، اینکه به دلیل مغایرت های فرهنگی و مذهبی صدا و سیما نمی تواند برنامه هایی با موضوعات جنسی و سبک زندگی غربی را پخش کند، مورد تایید است ولی باید تنوع و کیفیت برنامه های شبکه ملی پاسخگوی نیازهای سلیقه های مختلف بینندگان باشد.
دید تخصصی مدیران و سازندگان این شبکه ها در جذب مخاطب مهم است، آنها اتاق فکر متشکل از کارشناسان و خبرگان رسانه دارند و با ابداعات و ابتکارات رسانه ای سعی می کنند به گونه ای برنامه تولید کنند که مخاطب با مشاهده برنامه ها احساس کند با پدیده ای تکراری مواجه نیست و در هر وعده برنامه ای جدید با جذابیت های تازه برای سلایق گوناگون ارائه می شود.
بی توجهی به سلیقه های مختلف در تولید برنامه های رسانه ملی علت دیگر گرایش به ماهواره است. نیاز جوانان به نشاط، حس زیبایی جویی و آزادی در برنامه های ماهواره لحاظ می شود به موازات اینها بخش عمده ای از برنامه های صدا و سیما قابلیت استفاده برای سلایق مختلف را ندارد، رویکرد بسیار شدید به ارائه مطالب فکری، سیاسی، اقتصادی بدون در نظر گرفتن اینکه تلویزیون مبتنی بر جذابیت های بصری و سرگرمی است، بخش بزرگی از مخاطبان را دفع می کند. مباحث کارشناسی سیاسی و فکری لازم است ولی نمی توان تمام شبکه های تلویزیون را به اینها محدود کرد.
برخورد جبری جایی پاسخگوست که فناوری های جدید ارتباطی راهکار مواجهه نداشته باشد، با پیشرفتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات اثر برخوردهای قهری کوتاه مدت شده است و مخاطبان و سازندگان برنامه های ماهواره ای، فناوری گذر از این محدودیت ها را ایجاد می کنند.
برخوردهای قهری اولا اثر کوتاه مدت دارد و دوما مانع می شود که مخاطب احساس کند، حاکمیت استفاده از برنامه های ماهواره را به عنوان نرم و هنجار پذیرفته است، در خصوص آن دسته از اقشاری که نمی خواهند مصرف کننده هنجارهای مخالف مصلحت حاکمیت باشند رویکرد مواجهه ای جوابگوست ولی در مورد بقیه اقشار با شکست مواجه می شود.
نویسنده: دکتر علی اصغر محکی، مدرس ارتباطات
خبرگزاری شبستان