محور : اقتصاد
محمدزاده اصل نازي*
اين تحقيق مدل رشد نئوکلاسيک را با استفاده از روش داده هاي تابلويي، مورد آزمون قرار داده است. روش داده هاي تابلويي روشي است که بر پايه آن در يک آزمون اقتصادسنجي به طور همزمان دو سري زماني و مقطعي کنار يکديگر قرار گرفته و نقاط مورد مشاهده افزايش مي يابد و در نتيجه کارايي تخمين زده مي شود.
آزمون تئوري رشد نئوکلاسيک با تاکيد بر عوامل برون زا و درون زا، براي 52 کشور منتخب در سري زماني 1960 تا 2000 انجام پذيرفته است. متغيرهاي مستقل مدل، بر اساس نتايج تحقيقات آزمون شده قبلي انتخاب شده و در سه مدل مجزا که در مقاطع کشورهاي توسعه يافته، در حال توسعه و کل کشورها مي باشند، از نظر قدرت توضيح دهندگي مورد آزمون قرار گرفته اند. اين عوامل عبارتند از: توليد ناخالص ملي با يک وقفه زماني، نرخ رشد سني نيروي کار، سطح تحصيلات، تغييرات انباشت سرمايه و حجم تجارت اقتصاد.
نتيجه آزمون ها حاکي از آن است که مدل رشد نئوکلاسيک، با ورود متغيرهاي درون زا مي تواند بخش قابل توجهي از رشد اقتصادي کشورها را توضيح دهد. اين مساله به خصوص در مورد کشورهاي توسعه يافته صنعتي از قاطعيت بيشتري برخوردار است. در عين حال با بهره گيري از روش تابلويي اثرات ثابت، مي توان تفاوت هاي ساختاري و بنيادي کشورهاي مختلف را در فرايند رشد اقتصادي مشاهده کرد و نشان داد که شرايط مختلف اقتصادي، اجتماعي و... چگونه در کشورها و مناطق متمايز رشد را تحت تاثير قرار مي دهد.
.
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منبع : پژوهشنامه اقتصادي پاييز 1381; 2(3 (پیاپی 6)