محور : اقتصاد
فرح بخش ندا,محرابيان آزاده
در ادوار مختلف، وظايف دولت و نقش آن در فعاليت هاي اقتصادي يکسان نبوده و حدود وظايف دولتي با توجه به تحولاتي که در زندگي اقتصادي و اجتماعي جوامع روي مي دهد، تغيير کرده است و در هر مرحله از تحول يک سلسله وظايف خاص و جديد در برابر دولت ها قرار گرفته و علاوه بر آن، فلسفه اجتماعي و سياسي که در هر جامعه حاکم است، نوع و حدود وظايف دولت ها را تعيين مي کند. حال هر چقدر دولت ها در جامعه و امور اقتصادي مداخله بيشتري نمايند، به همان نسبت درآمدها و مخارج دولت اهميت بيشتري پيدا مي کند.
از آنجا که ايران توليد کننده نفت است و عمده درآمد نفت توسط دولت دريافت مي شود لذا نقش دولت در اقتصاد تا حدودي پررنگ مي باشد. در نتيجه بررسي و تحقيق در مورد بودجه دولت از اهميت بسياري برخوردار است.
در اين مقاله عوامل موثر بر کسري بودجه طي سال هاي 1378-1345 مورد بررسي قرار گرفته و براي آزمون تجربي از مدل خود همبستگي برداري استفاده شده است تا نشان دهد، درآمدهاي نفتي و نيز درآمدهاي مالياتي و همچنين تورم از مهم ترين عوامل موثر بر کسري بودجه هستند. ضمنا در اين مقاله، چگونگي آثار شوک هاي مختلف بر کسري بودجه، در طول زمان و ميزان تغييرات متغيرها بر کسري بودجه با روش «تجزيه خطاي پيش بيني» مورد توجه قرار گرفته است.
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 1 (پیاپی 8) بهار 1382