محور : اقتصاد
فهيم يحيايي فريبا,فليحي نعمت
در اين مقاله، اثرات سياست هاي پولي و ارزي بر بخش صنعت کشور مورد بررسي قرار گرفته است. اين بررسي با اندازه گيري تاثير متغيرهاي حجم پول، نرخ ارز موزون و اعتبارات بانکي بر متغيرهاي حقيقي بخش صنعت (توليد، سرمايه گذاري و اشتغال) از طريق طراحي چهار معادله مختلف و برآورد آنها صورت گرفته است.
نتايج حاصل از تخمين معادلات نشان مي دهد که حجم پول واقعي، تاثير مثبتي بر توليد بخش صنعت دارد. اعتبارات بانکي نيز تاثير مثبتي بر توليد اين بخش دارد، ليکن تاثير آن از اثر مثبت اعتبارات بر سرمايه گذاري کوچکتر است و دليل اصلي آن نيز، وجود پروژه هاي ناتمام در بخش هاي خصوصي و دولتي است.
تاثير اعتبارات بانکي بر اشتغال بخشي قابل توجه نيست؛ لذا نبايد با سياست هاي اشتغال زايي، نيروي کار اضافي را به صنعت تحميل نماييم بلکه بايد امکان حرکت بنگاه هاي صنعتي به سمت تکنولوژي هاي جديد فراهم شود تا با اين شيوه بتوان رقابت پذيري واحدهاي توليدي را در مقايسه با واحدهاي خارجي افزايش داد و امکان ورود به بازارهاي جهاني را نيز ميسر نمود.
افزايش نرخ ارز موزون، تاثير مثبتي بر توليد و اشتغال بخش ندارد و اثرات مثبت کاهش ارزش پول يا افزايش نرخ ارز موزون - با استفاده از افزايش صادرات غيرنفتي- کمتر از اثرات منفي اين سياست- از راه تورم و کاهش واردات کالاهاي سرمايه اي و واسطه اي- است.
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 1 (پیاپی 8) بهار 1382