محور : معرفی کتاب
نام كتاب: اهداف توسعه با نگرش سيستمي
مؤلّف: ناصر جهانيان
ناشر: سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و انديشة اسلامي
چاپ اوّل: 1382
قطع: وزيري
تعداد صفحات: 360 ص
قيمت: 35150 ريال
قرن بيست و يكم در وضعيتي آغاز شد كه بيشتركشورهاي جهان توسعه كمتري يافتهاند و از فقر، نابرابري، بيهويتي، بيكاري، فقدان مشاركت سياسي و آلودگي زيستمحيطي در رنج و عذاب هستند. در مقابل، برخياز كشورها توسعه يافتهاند و درآمد سرانه و رفاه بيشتر، فقر نسبي كمتر، تمدّن صنعتي غالب، مشاركت سياسي صوري افزونتر، و محيط زيست سالم براي مردم جوامع خود دارند.
كشورهاي اسلامي از جمله ايران بهرغم تلاشهاي بسياري كه در قرن بيستم براي رسيدن به اهداف توسعه كردند، با پرسشهايي اساسي روبهرو هستند. برخي از اين پرسشها عبارتند از: اهداف توسعه كدامند و آيا توسعه دستيافتني است؟ توسعه چه نيازي از انسان را برميآورد و در تأمين نيازها چه اهدافي را بايد تعيين كرد؟ تعيينكنندگان اهداف توسعه چهكساني، چه گروههايي، چه نهادهايي و چه عواملي هستند؟ كدام نظام اجتماعي بهتر است و با حدّاقل هزينه، تضاد منافع گروهها را حل ميكند و سريعتر به اهداف مورد نظر توسعه ميرسد؟ در اين نوشته، براي پاسخ به پرسشهاي پيشين پنج فصل در دو بخش طّراحي شدهاست: بخش اوّل با عنوان «مفاهيم و روششناسي» شامل دو فصل «مفاهيم: اهداف، نيازها و انسان توسعهساز» و «روششناسي: نظامهاي اقتصادي، و اجتماعي ـ فرهنگي و اهداف آنان» است.
بخش دوم نيز با عنوان «اسلام و اهداف توسعه» در سه فصل سازماندهي شده است. اين فصول عبارتند از: «تحوّل اهداف توسعه»، «اهداف توسعه در نظام اجتماعي ـ فرهنگي سرمايهداري» و«اهداف توسعه در نظام اجتماعي ـ فرهنگي اسلام و ايران».
منيع : فصلنامه اقتصاد اسلامی 13
تاريخ : چهارشنبه 14 اردیبهشت 1390 | 7:55 PM | نویسنده : قاسمعلی