محور : معرفی کتاب
نام كتاب: انسان اقتصادي از ديدگاه اسلام
مؤلّف: علياصغر هادوينيا
ناشر: سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و انديشة اسلامي
چاپ اوّل: 1382
قطع: وزيري
تعداد صفحات: 332 ص
قيمت: 17000 ريال
علم اقتصاد، رفتار انسان و جامعة انساني را در سه حوزة توليد و توزيع و مصرف از ديدگاه خرد و كلان تحليل ميكند. بيترديد، نوع نگرش فلسفي به انسان در رفتارهاي انسان و نيز تحليل رفتارهاي او مؤثّر است.مكتب سرمايهداري كه علم اقتصاد در دامان آن تولّد يافته است، با نگاهي خاص، رفتارهاي انسان را در سهحوزة اقتصاد تحليل ميكند.
اين مكتب، انسان را موجودي مادّي ميبيند كه از سويي خودخواه است و از سوي ديگر بهتر از هركسي مصالح خود را تشخيص ميدهد؛ در نتيجه، انسان اين مكتب، انسان لذّتگرايي مادّي است كه با عصاي علم و تجربه بشري گام برداشته، بهسوي سعادتي كه خود تشخيص ميدهد و در حصار مادّه تعريف ميشود، درحركت است. حاصل اين نوع نگرش، الگويي است كه در ادبيّات اقتصادي به آن، «الگوي رفتار عقلاني» يا «الگوي انسان اقتصادي» ميگويند.
اين الگو كه بر دو عنصر «نفعطلبي» و «عقلانيّت ابزاري» مبتني است، زيربناي همة الگوها وتحليلهاي اقتصادي بهشمار ميرود. اين در حالي است كه در نگرش اسلام، انسان، موجودي دوبعدي و فناناپذير است. گرچه لذّتپذير و رنجگريز است و به هر دو توجّه دارد؛ سعادت خود را در اين دنيا و عالم مادّه نميبيند و به ماوراي مادّه نيزتوجّه ميكند، عقل او براي درك حقايق مادّي و مجرّد دنيايي و آخرت كافي نيست و در اينباره به وحي نيازدارد.
اين كتاب با تلاش قابل تقدير نويسندهاش در پي مقايسة الگوها و نگرشهاي اقتصادي از ديد جهان غرب و اسلام است كه در قالب چهار بخش: «كليّات»، «مباني انسان اقتصادي در اقتصاد سرمايهداري و آثار آن»، «نقد و ارزيابي الگوي انسان اقتصادي» و «انسان اقتصادي در پرتو شناخت وحياني» ارائه شده، و در پايان نويسندهاش پيشنهادهايي را مطرح كرده است.
منيع : فصلنامه اقتصاد اسلامی 13
تاريخ : چهارشنبه 14 اردیبهشت 1390 | 7:55 PM | نویسنده : قاسمعلی