محور : اقتصاد
تقوي مهدي*,نعمتي زاده سينا
* دانشگاه علامه طباطبائي
اين تحقيق در پي تعيين اثر متغيرهاي كلان اقتصادي، همانند نرخ ارز، نرخ تورم، توليد ناخالص داخلي واقعي بر صادرات غيرنفتي طي سالهاي 1350 تا 1380 و همچنين پيشبيني اين روند تا ده سال آينده ميباشد.
سه فرضيه و دو پيشبيني در اين پژوهش مطرح شده است كه عباتند از:
فرضيه يك: نرخ ارز بر صادرات غيرنفتي اثر مستقيم دارد؛
فرضيه دوم: توليد ناخالص داخلي واقعي بر صادرات غيرنفتي اثرمستقيم دارد؛
فرضيه سوم: نرخ تورم بر صادرات غيرنفتي اثر معكوس دارد.
پيش بيني اول: در بلندمدت افزايش توليد ناخالص ملي سبب افزايش صادرات غيرنفتي ميشود.
پيشبيني دوم: مطلوبترين مدلي كه مي تواند با توجه به اهداف و سياستهاي برنامههاي توسعه اقتصادي، اجتماعي، سياسي و فرهنگي ايران و تغييرات حاصل از هر يك از متغيرها بر مدل را در طي ده سال آينده پيشبيني نمايد، قابل تعيين است.
در اين پژوهش از يك روش نامفيد در اقتصادسنجي استفاده گرديده است. يكي از مزيتهاي سيستم VAR ترسيم پاسخگويي در مقابل ضربه واحد اعمال شده ( يك انحراف معيار) از سوي هر يك از متغيرهاي سيستم ميباشد. در واقع تابع عكسالعملي براساس فرآيند ميانگين متحرك (MA) عمل مينمايد، و براساس الگوهاي رياضي مدل، پيشبيني صادرات غيرنفتي در ده سال آينده بدست آمده است. نتايج در مدل ساده رگرسيون نشان ميدهد كه طي سالهاي 1350 تا 1380 توليد ناخالص داخلي و نرخ ارز بر صادرات غيرنفتي اثر مستقيم داشته است و نرخ تورم بر صادرات غيرنفتي تقريباً بياثر بوده است. همچنين در نتايج پيشبيني سالهاي 1381 تا 1391 مشاهده ميگردد كه در بلندمدت توليد ناخالص داخلي بر صادرات غيرنفتي تأثير نداشته و در اين زمينه شبيهسازي نيز ارائه گرديده است.
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع :
پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پیاپی 14) پاييز 1383