تاريخ : جمعه 16 اردیبهشت 1390  | 11:28 PM | نویسنده : قاسمعلی

محور : اقتصاد اسلامی


ياسرعبدالكريم الحوراني*
ترجمه: مجيد مرادي**

شك نيست كه تأثير عامل اقتصادي در انديشة اسلامي، از همان لحظة نخست كه پيامبر خدا  ، ظهور اسلام را اعلان كرد، جايگاه قابل توجّهي در زندگي مسلمانان داشته است. تأثير اين عامل، از طريق شكل‏گيري چالش‏هاي ديني‏ كه بر طبيعت دگرگوني مورد انتظار در فرصت‏هاي زندگي متكّي است، فزوني يافته و در پي آن،‏ نفوذ طبقة سرمايه‏دار كاهشي مشهود يافته است.
زماني كه دامنة دولت اسلامي به سبب فتوحات، گسترش يافت و فرهنگ‏هاي جديد در جامعة اسلامي با هم آميخت، نياز به اقدام‌هاي سازماني هماهنگ با حجم تحوّلات تحقّق يافته، احساس شد و نخستين مؤسّسه (نهاد) اقتصادي در قالب «بيت‏المال» ظهور يافت. اين مؤسّسة نوپديد، مسؤوليت‏هاي مالي بزرگي را به‏ويژه در بُعد درآمدها و مخارج (هزينه‏هاي) مالي و تنظيم روابط بازار بر عهده گرفت.
تحوّل و گسترش حوزة جامعة اسلامي، با رشد جدّي انديشه‏هاي اقتصادي نزد عالمان مسلمان همراه بوده‏ است. بسياري از اين عالمان در شروح‏ عميقي كه نوشته، و تجربة اسلامي طولاني در نگارش و تصنيف را بازتاب داده‏اند، واقعيت‏ها و اوضاع اقتصادي زمان خود را وصف كرده‏اند. رفته‏رفته حوزة‏هاي توليد معرفتي درموضوعات فراگيري مانند خراج، قيمت‏ها، پول‏ها، حسبه، تجارت، روابط زمين و سامان‏دهي بازار و... تنوّع يافت.

 

>>>

محور : اقتصاد اسلامی


ياسرعبدالكريم الحوراني*
ترجمه: مجيد مرادي**

شك نيست كه تأثير عامل اقتصادي در انديشة اسلامي، از همان لحظة نخست كه پيامبر خدا  ، ظهور اسلام را اعلان كرد، جايگاه قابل توجّهي در زندگي مسلمانان داشته است. تأثير اين عامل، از طريق شكل‏گيري ‏چالش‏هاي ديني‏ كه بر طبيعت دگرگوني مورد انتظار در فرصت‏هاي زندگي متكّي است، فزوني يافته و در پي آن،‏ نفوذ طبقة سرمايه‏دار كاهشي مشهود يافته است.
زماني كه دامنة دولت اسلامي به سبب فتوحات، گسترش يافت و فرهنگ‏هاي جديد در جامعة اسلامي با هم آميخت، نياز به اقدام‌هاي سازماني هماهنگ با حجم تحوّلات تحقّق يافته، احساس شد و نخستين مؤسّسه (نهاد) اقتصادي در قالب «بيت‏المال» ظهور يافت. اين مؤسّسة نوپديد، مسؤوليت‏هاي مالي بزرگي را به‏ويژه در بُعد درآمدها و مخارج (هزينه‏هاي) مالي و تنظيم روابط بازار بر عهده گرفت.
تحوّل و گسترش حوزة جامعة اسلامي، با رشد جدّي انديشه‏هاي اقتصادي نزد عالمان مسلمان همراه بوده‏ است. بسياري از اين عالمان در شروح‏ عميقي كه نوشته، و تجربة اسلامي طولاني در نگارش و تصنيف را بازتاب داده‏اند، واقعيت‏ها و اوضاع اقتصادي زمان خود را وصف كرده‏اند. رفته‏رفته حوزة‏هاي توليد معرفتي درموضوعات فراگيري مانند خراج، قيمت‏ها، پول‏ها، حسبه، تجارت، روابط زمين و سامان‏دهي بازار و... تنوّع يافت.

اهميّت موضوع‏
اهميّت اين پژوهش مشتمل بر پاره‏اي عناصر مهم و ضرور است كه پيشي‏داشتن انديشة اسلامي را در حوزة ‏انديشة اقتصادي تأكيد و تثبيت مي‏كند. اين عناصر به شكل پوياتر در نتيجه تلاش به كار رفته در اين پژوهش روشن‏ترمي‏شود. اين پژوهش نيازمند تلاشي مداوم براي دستيابي به گنجينه‏هاي ميراث و مطالعة فهرست‏ها و منابع فراوان ‏آن‌ها بود. مهم‏ترين عناصر برجسته اين پژوهش در نكات ذيل تجلّي مي‏يابد:
ـ تلاش براي تكميل حلقة پژوهش و تثبيت نگرش اسلامي مشتمل بر همة داده‏هاي معرفت بشري؛
ـ آشكارسازي بُعدي مهم از درون ماية انديشة اقتصادي اسلامي و فراهم‏سازي فرصت حقيقي براي پژوهشگران و متفكّران جهت‏ احياي دوبارة منابع ميراث اسلامي و سازماند‏هي دوبارة روند پژوهش و پرهيز از تكرار و كار موازي در بررسي مباحث؛
ـ پركردن خلا علمي آشكار، در سلسله پژوهش‏هاي علوم اجتماعي.
روش‏شناسي پژوهش‏
اين پژوهش، بر تلاش جهت احصاي تمام نوشته‏هاي معاصر در باب اقتصاد اسلامي مبتني است كه در نشريات‏عربي منتشر شده؛ سپس احصاي مطالعات و پژوهش‏هايي كه به تفكّر ميراثي (سنّتي) چه در حوزة‏ تأليفات و چه در حوزة پژوهش در باب انديشة مؤلّفان است. اين كار، اقدام‌هايي پژوهشي‏ را مي‏طلبد كه بايد پشت‏ سر هم انجام مي‏شد. اين اقدام‌ها از اين قرار است:
1. جست‏وجو در تمام منابع ميراث اقتصادي اسلامي و دائرةالمعارف‏ها و سرگذشت‏نامه‏هاي اسلامي معيّن، مانند الفهرست ابن‏نديم‏(متوفاي 385 ق) و كشف‏الظنون حاجي خليفه (متوفاي
1067 ق) و دو كتاب ايضاح‏المكنون و هديةالعارفين اسماعيل پاشاي بغدادي (متوفاي 1339 ق).
2. نگاهي به تمام فهرست‏هاي نسخ خطّي قابل دسترس به ويژه در كتابخانة مؤسّسة آل‏البيت كه كتابخانه‏اي اختصاصي است، براي كشف‏ منابع بيش‌تر در باب ميراث اقتصادي اسلام. طي اين مرحله روشن شد نسخ خطّي فراواني وجود دارد كه عناوين آن‌ها در نوشته‏هاي ‏ياد شده از ابن‏نديم و حاجي خليفه و بغدادي نيامده است.
3. مراجعه به معجم‏هاي تخصّصي در ميراث چاپ شده و نگاهي به آن‌ها و ثبت تأليفات چاپ شده در حوزة اقتصاد اسلامي به هدف ‏آسان‏سازي دستيابي پژوهشگران به نسخ خطّي چاپ نشده براي پيشگيري از كار موازي يا پژوهش در تحقيق نسخ خطّي‏ كه پيش‌تر، تحقيق شده است.
4. مطالعة غالب تأليفات چاپ شده و پاره‏اي نسخ خطّي و تأمّل در موضوعات آن‌ها و ميزان ارتباط آن‌ها با اقتصاد و عرضة تعريف اجمالي ‏از آن‌ها. در اين مرحله، شماري از نسخ خطّي كه عناوين آن‌ها، توهّم اقتصادي بودن موضوع آن‌ها را ايجاد مي‏كرد، از پژوهش حذف شده‏اند.
5. مراجعه به منابع ميراث در حوزة تراجم مانند كتاب ‏الاعلام خيرالدين زركلي و معجم‏المؤلّفين عمررضا كحّاله و ارائة معرّفي اجمالي‏هركدام از شخصيت‏هاي پژوهش‏هاي معاصر در باب منابع ميراث اقتصادي اسلام.
براي آشنايي با مطالعات معاصر دربارة منابع ميراث لازم بود تا نشريات عربي نگاه، و فهرست‏هاي تخصّصي‏ پايان‏نامه‏هاي دانشگاهي بررسي مي‏شد؛ در نتيجه روشن شد كه مطالعات و پژوهش‏ها در حوزة ميراث اقتصادي ‏اسلام، بسيار محدود است. اين پژوهش‏ها و مطالعات از اين قرار است:
ـ يك پايان‏نامه كارشناسي ارشد و هشت مقاله، درباره كتاب الخراج ابويوسف (متوفاي 182 ق)؛
ـ يك پايان‏نامه كارشناسي ارشد و يك ‏پژوهشنامه و دو مقاله، درباره كتاب الكسب شيباني (متوفاي 189 ق)؛
ـ يك مقاله دربارة كتاب الاموال يحيي بن آدم (متوفاي 203 ق)؛
ـ يك مقاله و يك پايان‏نامة دكترا دربارة كتاب الاموال ابن‏زيخويه (متوفاي 247 ق)؛
ـ يك مقاله و يك پژوهش دربارة كتاب التبصر بالتجارة، جاحظ (متوفاي 255 ق)؛
ـ دو مقاله در زمينة كتاب احكام السوق، كتاني (متوفاي 289 ق)؛
ـ يك پژوهش دربارة انديشة اقتصادي اصفهاني (متوفاي 356 ق)؛
ـ يك مقاله درزمينة كتاب احكام السلطانية، ماوردي (متوفاي 450 ق)؛
ـ شش اثر دربارة انديشة اقتصادي غزالي (متوفاي 505 ق) كه عبارت است از دو مقاله و دو پژوهش و يك پايان‌نامة كارشناسي‏ارشد و يك رسالة دكترا؛
ـ يك پژوهش و يك رسالة كارشناسي ارشد مربوط به كتاب الاشارة الي محاسن‏التجارة، دمشقي (متوفاي 570 ق)؛
ـ شش مقاله و پژوهش دربارة انديشة اقتصادي ابن‏تيميه (متوفاي 728 ق)؛
ـ يك مقاله و يك پايان‏نامة كارشناسي ارشد دربارة انديشة اقتصادي ابن‏قيم جوزيه (متوفاي 751 ق)؛
ـ دو مقاله مربوط به كتاب البركة في فضل السعي و الحركة، جيشي الوصابي (متوفاي 786 ق)؛
ـ پانزده اثر دربارة كتاب العبر (مقدمه) ابن‏خلدون (متوفاي 808 ق) كه عبارت است از دو مقاله و يازده پژوهش و يك‏پايان‏نامة كارشناسي ارشد و يك رسالة دكترا؛
ـ دو مقاله و يك پايان نامة كارشناسي ارشد دربارة انديشة اقتصادي مقريزي (متوفاي 845 ق).
بررسي و تحليل‏
در بررسي مطالعات معاصر ياد شده مي‏توان نكات مهم را به صورت اجمالي در محورهاي ذيل آورد:
1. فراواني كمي عام‏
شمار منابع ميراث درحوزة اقتصاد اسلامي به 350 منبع مي‏رسد؛ امّا مطالعات معاصر فقط به 20 مورد از اين منابع ‏يعني 5/7 درصد پرداخته است. همچنين شمار مؤلّفان به 282 تن مي‏رسد؛ امّا در مطالعات معاصر فقط به آراي 18 تن از آنان ‏يعني 6/4  درصد پرداخته شده است. اين امر، نشانة نبود سازوكار علمي يا پژوهشي روشمند و آگاهانه براي پوشش دادن‏ به ميراث فكري امّت و ژرف‏كاوي آثار خطّي در دسترس (به شكل فراگير) است.
2. توزيع كمي خاص‏
مطالعات معاصر در محدوده‏اي تنگ از پژوهش در حوزة انديشة اقتصادي هر كدام از متفكّران مسلمان يا تحقيق دركتاب‏هاي آنان متمركز شده است؛ براي مثال، شيباني سه كتاب تأليف كرده است؛ در حالي كه فقط كتاب الاكتساب في‏الرزق المستطاب يا الكسب وي  بحث و تحقيق شده است. از جاحظ، هفت كتاب تخصّصي دراقتصاد بر جاي مانده؛ ولي فقط كتاب التبصر بالتّجاره مورد كاوش و پژوهش قرار گرفته شده است. ابن‏تيميه، پنج‏ كتاب دارد؛ ولي تنها كتاب الحسبة في‏الاسلام مطالعه و بررسي شده است.
مقريزي، پنج كتاب تخصّصي تأليف‏كرده؛ ولي فقط كتاب اغاثةالامة بكشف‌الغمة، آن هم به صورت اجمالي بررسي شده است. نتيجة اين كاستي، يكي اختلالي است كه در روش تحقيق در اقتصاد اسلامي پديد آمده، و ديگري ادا نشدن حقّ بحث و شخصيت‏ مورد بحث است.
3. توزيع كيفي‏
به اين ترتيب، مطالعات و پژوهش‏هاي اقتصادي معاصر بايد به صورت فراگير و شامل و جامع به موضوعات‏ اقتصادي بپردازند؛ براي مثال، در موضوع قيمت‏ها، چهار كتاب اصلاً مورد مطالعه نبوده است. در موضوع فقر به 19 كتاب و در موضوع پول به 16 كتاب بي‏توجّهي شده است. مشكل ديگر اين پژوهش‏ها آن است كه بر انديشة اقتصادي ‏يكي از متفكّران يا عالمان مسلمان تمركز شده؛ ولي براي كشف تلاش‏ها و كارهاي ديگراني كه در همان موضوع، اثري ‏به جاي نهاده‏اند، كوشش نشده است؛ براي مثال، ابويوسف ادّعا كرده كه بر اهتمام همة آنان كه در موضوع خراج ‏بحث كرده‏اند، احاطه يافته است؛ ولي در همان زمان، 21 كتاب در باب خراج نگاشته شده بود كه وي اطّلاعي از آن‌ها نداشته است. همچنين است موضوع كسب كه فقط در يك كتاب (و آن هم كتاب الكسب شيباني) مورد بحث قرار گرفته‏ است؛ در حالي كه در منابع ميراث، بيست كتاب در موضوع كسب وجود دارد. غالب پژوهش‏هاي اقتصادي وضعيتي‏ مشابه داشته‏اند؛ زيرا ميزان مشاركت عمومي از 5/7 درصد فراتر نمي‏رود و اين امر، نتايجي منفي را در پي داشته كه يكي از آن‌ها تشكيك در ميزان اعتبار پژوهش و ميزان پايبندي محقّق به روش‏مندي مبتني بر واقع‏گرايي است و چه بسا نشانه‏اي جدّي بر گرايش گزينش‏گرانه و گاه نا آگاهانه محقّق باشد. چنين وضعي، شكافي عظيم بر سر راه چگونگي‏ ارتباط با ميراث پديد مي‏آورد.
4. تكراري بودن‏
منظور از تكراري بودن، تمركز بر يك بُعد از بحث و مغفول نهادن ابعاد ديگر در مطالعة آراي يك شخصيت است؛ براي مثال، ابن‏خلدون را مي‏توان نام برد كه پانزده مورد پژوهش در باب انديشة اقتصادي او (فقط با مطالعه كتاب مقدّمه وي) انجام شده؛ در حالي كه هيچ كس به كتاب طبيعةالعمران وي اشاره نكرده است يا ابن‏تيميه ‏كه در هفت پژوهش به انديشة اقتصادي او در موضوع حسبه پرداخته شده؛ ولي ديگر تأليفات وي ناديده‌گرفته‏ شده ‏است.
5. تخصّص‏گرايي‏
مشكل ديگر پژوهش‏هاي معاصر ياد شده، تخصّصي نبودن آن‌ها است. به عبارت ديگر، در اين پژوهش‏ها متغيّرهاي‏اقتصادي خاص به طور مشخّص طرح و بررسي نشده است؛ براي مثال، از ميان نُه مورد پژوهشي كه درباره كتاب الخراج ابويوسف شده، فقط يك پژوهش به شكل تخصّصي به موضوع توافق در سرمايه‏گذاري پرداخته ‏است. از مجموع پانزده پژوهش كه در باب انديشة اقتصادي ابن‏خلدون انجام شده، فقط پنج پژوهش به طور تخصّصي به مفاهيمي مانند مالكيت، امور مالي دولت، تفسير اقتصادي تاريخ، قيمت، توليد و رشد اقتصادي ‏پرداخته ‏است.
اين كاستي پژوهشي در مطالعة انديشه ابن‏تيميه و مقريزي نيز جريان دارد. به طور كلّي، از اين ميان، 63 پژوهش به ‏صورت تخصّصي به موضوعات مورد بحث پرداخته است. اگر از اين ميان، مقالات را هم استثنا كنيم، نسبت ‏پژوهش‏هاي تخصّصي به 11 درصد يعني 7 مورد كاهش مي‏يابد.
اين امر نشان مي‏دهد كه پژوهشگران در پژوهش‏هاي خود به تعميم و انتخاب عناوين عام بيش‌تر تمايل دارند؛ از اين‏رو عناوين عريض و طويل و تكراري‏ را برمي‌گزينند و به اصل تخصّص در پژوهش و مطالعه موضوعات ‏معيّن پايبند نيستند.
6. اصالت علمي‏
منظور از اصالت علمي، شناخت حجم پژوهش‏هاي انجام شده در سطح پايان‌نامه‌هاي دانشگاهي يا ديگر پژوهش‏هاي معتبر است. در اين چارچوب، پايان‏نامه‏هاي دانشگاهي از چهارده مورد فراتر نمي‏رود كه نُه مورد از آن‌ها پايان‏نامه‏هاي كارشناسي ارشد و پنج مورد، رسالة دكترا است. پژوهش‏هاي معتبر غيردانشگاهي از هيجده مورد فراتر نمي‏رود كه يازده مورد از آن‌ها، انديشة اقتصادي ابن‏خلدون را بررسي كرده است.
7. رويكرد دائرةالمعارفي‏
بسياري از متفكّران مسلمان، در موضوعات متنوّع اقتصادي دستي داشته، و در برخي موضوعات تخصّصي‏ اقتصادي هم كارهايي كرده‏اند كه آنان را با عنوان متفكّران دائرةالمعارفي مي‏شناسيم؛ مانند جاحظ كه هفت كتاب و مقريزي پنج كتاب، در باب موضوعات اقتصادي نگاشته است. با اين‌حال، بسياري از عالمان با انديشه‏هاي‌ گستردة ‏خويش در پيشبرد اقتصادي نقش داشته‏اند؛ ولي نام هيچ كدام از آن‌ها در هيچ پژوهش علمي درج نشده و حتّي ‏اشاره‏اي هم به آنان نشده است. از اين دسته مؤلّفان مي‏توان براي مثال نام برد:
1. علي بن محمّد دائني (متوفاي 225 ق) كه چهار كتاب در باب مال و اقطاع و ضرب سكّه درهم و دينار به نام او ثبت شده ‏است؛
2. علي بن مهزيار دورقي (متوفاي 250 ق) كه او نيز چهار عنوان كتاب در باب تجارت، اجاره، توزيع خمس، كسب و كنترل رفتار مادّي در زندگي تأليف كرده است؛
3. محمد بن مسعود عيّاشي (متوفاي 320 ق) كه سه عنوان كتاب در باب تجارت، جزيه و زهد نوشته است؛
4. اسحاق بن يحيي بن زرقاله (متوفاي 377 ق) كه دو كتاب در باب صناعت و خراج نگاشته است؛
5. احمد بن محمّد بن رفعة (متوفاي 710 ق) كه سه كتاب در باب احتساب، موازين (وزن‏ها) و مكاييل (كيل‏ها) تأليف ‏كرده‏ است؛
6. عبدالرحمن بن ابي‏بكر السيوطي (متوفاي 911 ق) كه دو كتاب به نام اصول الرزق و السعي للمكاسب (اصول روزي و تلاش ‏براي كسب) و ذم‏الضرائب (ذم ماليات‏ها) نگاشته است؛
7. احمد بن ليمان بن كمال پاشا (متوفاي 940 ق) كه سه كتاب در باب مبادلات ربوي و ذم فقر و موضع اسلام دربارة تلاش‏(كار) و تنبلي و بيكاري تأليف كرده است؛
8. زين‏الدّين بن ابراهيم بن نجيم الحنفي (متوفاي 970 ق) كه سه كتاب در باب، اقطاع، رشوه و روابط ارضي در مصر دارد؛
9. محمّد بن بير البركوي (متوفاي 981 ق) كه سه كتاب در باب، غنا، فقر و كسب و وقف درهم‏ها و كالاهاي منقول تأليف كرده است؛
10. عبدالغني بن اسماعيل نابلسي (متوفاي 1143 ق) كه سه كتاب در باب نرخ‏گذاري، كسب از راه رشوه و هديه به نام او ثبت ‏شده است؛
11. محمد بن اسماعيل صنعاني (متوفاي 1181 ق) كه چهار كتاب در باب ربا، فقر و كسب نوشته است.
منابع تخصّصي در باب ميراث اقتصادي اسلام‏
منابع اسلامي در حوزة ميراث اقتصادي، موضوعات و عناوين متعدّدي دارد كه، بسياري از مسائل ‏اقتصادي را پوشش مي‏دهد و مي‏توان اين مسائل را در بخش‏هاي آتي طبقه‏بندي كرد:
عنصر زمين‏
بحث از زمين، شامل اوصاف آن از قبيل خراجي بودن يا عشري بودن (زمين‏هايي كه ماليات يك دهم از آن‌ها گرفته ‏مي‏شد) و يا ملكي بودن آن مي‏شود. بحث از زمين، متضمّن بيان احكام شرعي مربوط به روابط زمين و از جمله‏ ميزان امكان خراج بستن بر زمين وقفي‏مي‏شود.
در اين زمينه، شماري از عالمان، كتاب‏هايي تأليف كرده‏اند؛ از جمله ايشان است:
ابن‏نجيم (متوفاي 970 ق) كه‏ فقيه و اصولي بوده و كتاب التحفةالمرضية في الاراضي المصرية  را تأليف كرده است. مرعي الكرمي (متوفاي 1033ق) موّرخ و اديبي از طولكرم‏ (فلسطين) است و كتاب تهذيب الكلام في حكم ارض مصر و الشام از او است. مصطفي البكري ‏(متوفاي 1162 ق) عارفي دمشقي است و كتاب الفيض الجليل في اراضي الخليل، از او است. تهانوي لغوي اهل هند است و كتاب احكام‏الاراضي  را نگاشته و احمدالروحي كه رسالة في‏الاراضي الخراجية و العشرية و المملكة  از آن او است.
مصرف‏
در اين دسته تأليفات، احكام واجب در باب ميانه‏روي و عدم اسراف در مصرف مواد غذايي و فوايد و مضار آن و لزوم مراعات جانب ميانه در مصرف غذاهاي پاكيزه و پرهيز مطلق از ناپاكي‏ها ذكر شده است.
البرقي (متوفاي 376 ق) فقيهي شيعي از اهل كوفه كه كتاب الآمال را تأليف كرده است و ابن‏رقيقه (متوفاي 365 ق) كه كتاب الغرض المطلوب في تدبيرالمأكول والمشروب را نگاشته، و ابن‏تيمية كه مجتهد و حافظ و محدّ ثي از اهل حرّان بوده و كتاب اكل‏الحلال را نوشته وعبدالرزاق انطاكي كه كتاب ذريعةالطعام را تأليف كرده است.
بيت‏المال‏
در اين باب، شروحي دربارة درآمدها و هزينه‏هاي بيت‏المال و ادارة بيت‏المال و ميزان قدرت حاكم در دخالت در امور زندگي اقتصادي به هدف كسب درآمدهاي جديد، تأليف شده است.
ابن‏مهزيار (متوفاي 250 ق) كه فقيهي از خوزستان است، كتاب «الخمس»؛ حميد بن‏زياد (متوفاي 310 ق) كه فقيه و اصولي و از اهل كوفه است، كتاب «الخمس»؛ طحاوي (متوفاي 321 ق) كه‏ مجتهد و حافظ قرآن و موّرخ و از اهل طحا (مصر) است، كتاب «قسم‏الفيء والغنائم»؛ الانباري (متوفاي 322ق) اديب و اهل انبار عراق، كتاب «بيت مال السرور» و «الدواوين» قمي (متوفاي
368 ق) فقيه و محدث از بغداد، كتاب «الجزية»؛ ابن مماتي (متوفاي 606 ق) اديب اهل اسيوط، كتاب «قوانين الدواوين»؛ الفركاح (متوفاي 690 ق) مجتهد و موّرخ مصري كتاب «الرخصة العميمة في
احكام الغنيمة»  ابن‏تيمية، كتاب «المظالم المشتركة» و «رسالة في‏مسألة شراء السلطان الارض من بيت‏المال لنفسه» ، و بلاطنسي (متوفاي 863 ق) فقيهي اهل بلاطنس در نزديكي لاذقيه سوريه، كتاب «تحريرالمقال في ما يحل ويحرم من بيت‏المال»؛ مولا خسرو (ق 885)، كتاب «رسالة في بيت‏المال و كيفية تصرفه و في مصارفه العشرة»؛ كمال‏الدين (ره) خليفه (متوفاي 973 ق) فقيهي اهل تركيه، كتاب رسالة في مصارف بيت‏المال؛ شرنبلالي  (متوفاي 1069 ق) فقيهي مصري، كتاب «الدرة اليتيمة في احكام الغنيمه»؛  حموي (متوفاي 1098 ق) كتاب «رسالة المرتبات ‏المرصدة من بيت‏المال»؛  كاظمي (متوفاي‏قرن يازدهم هجري)، كتاب «وجوب الخمس حال استتال الامام»؛   مازندراني (متوفاي
1173 ق) فقيهي امامي مذهب از اصفهان، كتاب «الخمس»؛   ابن‏سودة  المري (ت 1194 ق) كتاب «رسالة في مسائل‏الزكاة والاخماس»؛ ابن‏جنيد، كتاب «الانفال والغنائم»؛ و ابن‏يقطين كه كتاب «الفي‏ء والخمس» از وي بر جاي مانده است.
تجارت‏
كتاب‏هايي كه در اين باب نگاشته شده، پاره‏اي شكل‏هاي تبادل تجاري، شروط تجارت، شناخت‌ گوهرها ‏ وكالاهاي تجاري، مقايسه بين كارها و اثبات برتري كار تجاري را در بر مي‏گيرد.
صفوان الجبلي (متوفاي 210 ق) محدّث امامي از اهل كوفه، كتاب «التجارات» و «البيع و الشراء»؛ الزاهري (متوفاي 220 ق) فقيه امامي، كتاب «البيع و الشراء»؛ ابن‏مهزيار، كتاب «التجارات و الاجارات»؛ جاحظ (متوفاي 255 ق)، بزرگ سرآمدان ادب در بصره، كتاب «التبصر بالتجارة» و «في مدح التجارة و ذمّ عمل السلطان»؛ ابن‏سماعة (متوفاي 263 ق) شيعي مذهب و اهل كوفه، كتاب «الشراء و البيع»؛ حنبلي (متوفاي 298 ق) كتاب «المعاملات»؛ خلال، فقيهي از بزرگان حنابله، كتاب «البحث علي‏التجارة والصناعة والعمل»؛ عياشي، فقيه امامي مذهب از اهل سمرقند، كتاب «التجارة»؛ ابوالفرج‏اصفهاني (متوفاي 356 ق) از سرآمدان ادب، كتاب «دعوةالتجار»؛ سلمي (متوفاي 412 ق) عارف وحافظ قرآن از اهل نيشابور، كتاب «درجات المعاملات»؛ سمعاني (متوفاي 562 ق) فقيهي اهل مرو، كتاب «الربح ‏و الخسارة في الكسب و التجارة»؛ دمشقي متوفاي پس از 570 ق) كتاب «الاشارة الي محاسن التجارة»؛ ابن‏منقذ، متوفاي 584 ق)، امير و اديب، كتاب «التجاير المربحة و المساعي المنجحة»؛ ابن‏جماعه (متوفاي 733 ق) فقيه و موّرخي از اهل حماة (سوريه) كتاب «معونةالمكتسب و بغيةالتاجر المحتسب»؛   ابوالسعود (متوفاي 982 ق) فقيهي از موالي روم، كتاب «قانون المعاملات»؛ ابن‏عصفور، (متوفاي 1131 ق) فقيهي امامي از بحرين، كتاب «مسائل‏ تتعلق بالعطارة و التجارة عامة »؛ نراقي (متوفاي 1211 ق) شيعي امامي، كتاب «انيس‏التاجرين»؛ شيخ‏انصاري (متوفاي 1281 ق) فقيهي امامي، كتاب «المتاجر»؛ ميرزا حبيب‏اللَّه رشتي (متوفاي 1312ق) فقيه واصولي امامي، كتاب «المتاجر»؛   انسي‏(متوفاي 1347 ق) رياضيدان اهل بيروت، كتاب «البسط الوافر في حساب التاجر»؛ نبهاني (متوفاي 1350 ق) اديب فلسطيني، كتاب «دليل التجار الي اخلاق الاخيار»، ابن‏الشاه طاهري، كتاب «دعوةالتجار»؛ و مؤلّفي ناشناخته‏كه كتاب «المتاجر و البيع»  از او بر جاي مانده است.
حسبه‏
كتاب‏هايي‌كه در اين باب تأليف شده است، نقش محتسب را در سامان بخشيدن به اوضاع اقتصادي و پيگيري‏ مسؤوليت‏هاي بيت‏المال و شناخت ماهيت حرفه‏هايي كه افراد پيشه مي‏كنند، توضيح داده، شرايط و وظايف ‏محتسب و پاره‏اي موانعي را كه بر سر راه انجام وظايف مأموريت او وجود دارد، بررسي مي‌كنند.
ابن‏طيب سرخسي (متوفاي 286 ق)، اديب و موّرخ، كتاب «الحسبةالكبير» و «حسن‏الصناعة والحسبةالصغيرة»؛ ابن‏عبدون (متوفاي 299 ق)، فقيه و اصولي، كتاب «رسالة في القضاء و الحسبة»؛ ابن‏السقطي‏اندلسي (متوفاي قرن پنجم هجري)، كتاب «آداب الحسبة»؛ شيزري (متوفاي 590 ق) كتاب «النهاية الرتبة ‏في طلب الحسبة»؛ سنامي (متوفاي 696 ق)، كتاب «نصاب الاحتساب»؛ ابن‏الرفعة (متوفاي 710 ق)، فقيه مصري، كتاب «الرتبة في‏الحسبة»؛ ابن‏تيميه، كتاب «الحسبة في الاسلام»؛ ابن‏الاخوة (متوفاي 729ق) كتاب «معالم القربة في احكام الحسبة»؛ ابن‏لسام بسام، ‌محتسب، (متوفاي پيش از پايان قرن هشتم هجري)، كتاب «نهايةالرتبة في طلب الحسبة»؛ كاشفي (متوفاي 910 ق) فقيه و اديب، كتاب «ميامن الاكتساب في قواعدالاحتساب»؛ احمد الرومي (متوفاي 1275 ق) كه فقيهي از آناتولي تركيه است، كتاب «نصاب‏الاحتساب»؛ منق رومي (متوفاي 992 ق) خالي (متوفاي 1324 ق) كتاب «احكام‏الاحتساب» ؛ محمدالاشعري، كتاب «الرتبة في شرايطالحسبة»؛ گروهي از نويسندگان ناشناخته، كتاب «رسالة في‏الاحتساب»؛  و «رسالة في‏آداب‏ الحسبه و رسالة في‌الحسبة»  و «عالي الرتبة في احكام‏الحسبة».
خراج‏
كتاب‌هايي كه در اين باب تأليف شده، به انواع غلاّت و انواع زمين‏هاي مفتوح و احكام شرعي آن‌ها و هزينه‏هاي ‏بيت‏المال و ادارة مالي ارتش و انواع سكّه‏ها و وزن‏ها و احكام تصرّفات امام در اراضي مفتوح‏العنوة و موارد مصرف ‏مال خراج پرداخته‏اند.
ابويوسف (متوفاي 182 ق) كه مجتهدي از اهل كوفه و مصاحب ‏ابوحنيفه بوده كتاب «الخراج»؛ موسي الرازي كه تا پيش از سال 189 ق زنده بود، كتاب «الخراج»؛  يحيي بن آدم (متوفاي 203 ق) كه محدّث وفقيهي اهل كوفه است، كتاب «الخراج»؛ لؤلؤيي (متوفاي 204 ق) كه فقيهي اهل كوفه است، كتاب «الخراج»؛ هيثم بن عدي (متوفاي 207 ق)، كه موّرخ و اديبي از اهل كوفه است، كتاب «الخراج»؛ اصمعي (متوفاي 216 ق)، روايتگر اوضاع عرب‏ها و اهل بصره، كتاب «الخراج»؛ جعفر بن مبشر (متوفاي‏234 ق) فقيه و محدّث، كتاب «الخراج»؛ ابن‏سهل (متوفاي 270 ق) كتاب «الخراج»؛ داوود ظاهري‏ (متوفاي 270 ق) مجتهدي از اهل كوفه، كتاب «الخراج»؛ ابن‏الماشطه كه در سال 310 ق زنده بود، كتاب «الخراج»؛ ابن‏بشار كاتب (متوفاي 312 ق) كتاب «الخراج»؛ عيّاشي، كتاب «الجزية و الخراج»؛ ابن‏جراح (متوفاي 330 ق) كتاب «الخراج»؛ كلوذاني كه در سال 336 ق زنده بود، كتاب «الخراج»؛ ابن‏وصيف (متوفاي 370 ق) كاتبي اهل بغداد، كتاب «الايضاح
و التثقيف في آئين الخراج و رسومه»؛ ابن‏زرقاله ‏(متوفاي 377 ق)، كتاب «الخراج الكبير» و «صناعةالخراج الصغير»؛ ابن‏رجب (متوفاي 795 ق) كه‏ فقيه و موّرخي از اهل
بغداد، بود كتاب «الاستمزاج في احكام الخراج»؛ كركي (متوفاي 940 ق)
كتاب «قاطعةاللجاج في تحقيق حلّ‏الخراج»؛ قطيفي (متوفاي 950 ق) فقيهي شيعي
از اهل نجد (عربستان)، كتاب «السراج‏الوهاج لدفع لجاج قاطعة اللجاج في حلّ
الخراج»؛  اردبيلي (متوفاي 993 ق)  فقيهي شيعي اهل اردبيل، كتاب الخراج؛  عالي
الرومي (ت 1008 ق) كتاب فصول الحل و العقد و اصول الخرج و النقد؛ حموي، رسالة في العشر و الخراج ؛ شيباني (متوفاي قرن يازدهم هجري)، كتاب الخراج؛  رتبكي (متوفاي 1159 ق) فقيه و اديب اهل موصل، كتاب المنهاج في بيان احكام العشر و الخراج ؛  رحبي كه در سال 1184 زنده بود و فقيهي از اهل بغداد به‌شمار مي‌رفت، كتاب «فقه الملوك و مفتاح‏الرتاج المرصد‏ علي خزانة كتاب الخراج لابي يوسف»؛ حفصويه، كتاب «الخراج»؛ ابن‏عرمرم، كتاب «الخراج»؛ ابن‏خيار كاتب، كتاب «الخراج»؛ ابن‏يوسف قرشي، كتاب «المحتاج في علم‏الخراج»؛ مؤلّفي ناشناخته، كتاب «فتح‏الملوك ومفتاح‏الرتاج المرصد علي خزانة كتابة الخراج».
ربا
كتاب‏هايي كه در اين زمينه تأليف شده، احكام شرعي ربا و حرمت افزايش نقدي سرمايه و اقسام ربا و مسائل ‏گوناگون فقهي آن را بحث و بررسي كرده است.
ابن‏كمال پاشا (متوفاي 940 ق) كتاب «تحقيق‏حقيقةالربا» ؛ صنعاني‏(متوفاي 1182 ق) مجتهد و فقيه، «رسالة في بيان حقيقة الربا» و «بيع النسيئة»؛  كردي (متوفاي 1194 ق) فقيهي از اهل‏ دمشق، كتاب «رسالة في‏الربا»  و«زهرالربا في بيان احكام الربا»؛ سنبل (متوفاي 1218 ق) فقيهي از اهل مكّه، كتاب «القول المجتبي في فعل‏المخلص من الربا»؛ شوكاني (متوفاي 1250 ق)، مفسّر و فقيه و موّرخ، كتاب «الربا و النسيئة»؛  مجاهد (متوفاي 1281 ق) فقيهي زيدي از صنعا، كتاب «الروض المجتبي في تحقيق مسائل‏الربا».
رفاه‏
آثاري كه در اين باب نگاشته شده، در اسباب دستيابي به ثروت و رسيدن به سطوح معيشتي بالاتر و پاره‏اي‏ احكام شرعي مربوط به رفاه مادّي بحث مي‏كنند.
برقي، كتاب الرفاهية؛ ابن‏الحوراني (متوفاي 1000 ق) اديب و واعظي از اهل دمشق، كتاب بلوغ المني‏ في اسباب‏الغني؛ العيادي (متوفاي 1138 ق) كتاب اسباب الغني.
ارزاق‏
تأليفاتي كه در اين باب از دانشمندان مسلمان بر جاي مانده، در باب مقدّرات زندگي مادّي و توزيع درآمدها بين ‏مردم بحث مي‏كند و بر اهميّت توكّل در بناي عقيدة درست و سعي انسان در عبادت كه كسب روزي در چارچوب آن‏ مي‏گنجد، تمركز مي‏كند.
نظّام (متوفاي 231 ق) يكي از پيشوايان معتزله، كتاب الارزاق؛ ابوالعنبس الصيمري (متوفاي‏
275 ق)، اديبي اهل بغداد، كتاب فضائل الرزق؛ مظفر خراساني (متوفاي 367 ق) محدّث و متكلّم، كتاب الارزاق؛ ابن‏سينا (متوفاي 428 ق) فيلسوف و طبيب ايراني، كتاب الارزاق؛ جلال‏الدين سيوطي (متوفاي 911 ق) امام وحافظ و موّرخ مصري، كتاب حصول الرفق باصول الرزق؛ اسكندري (متوفاي 1138 ق)، كتاب رفق الرفق تحصيل الرزق؛ محمد مشحم (متوفاي 1181 ق) اديبي از يمن، كتاب تبشير الرفاق بتيسيرالارزاق.
زراعت‏
اين دسته كتاب‌ها، مباحثي چون ميزان شايستگي زمين براي زراعت و چگونگي آبياري آن و چگونگي كاشت‏ درختان و قلمه‏زدن و پيوند آن‌ها و انواع درختان و شكل‏گيري ميوه‏ها و مباحثي در باب شكوفه‏ها و انبار كردن حبوب وبذرها و... را شامل مي‏شود.
محمد بن المثني (متوفاي 209 ق) اديب و لغوي بصري، كتاب الزرع؛ ابن‏اعرابي (متوفاي 231 ق)، لغوي اهل كوفه، كتاب صفةالزرع؛ ابوحاتم سجستاني (متوفاي‏255 ق) لغوي اهل بصره، كتاب الزرع؛ جاحظ، كتاب الزرع و النخل؛ ابن‏وحشية (متوفاي 296 ق) عالم كشاورزي از اهل كوفه، كتاب «الفلاحة النبطيّة»؛   طغري (متوفاي 480 ق) كتاب نزهةالاذهان في علم الفلاحة؛ ابن‏بصال الطليطلي (متوفاي قرن پنجم هجري) كتاب الفلاحة؛ ابن‏العوام (متوفاي 850 ق) كه خود عالم به كشاورزي و اهل اشبيليه اندلس بود، كتاب الفلاحة؛  وطواط (متوفاي 718 ق) اديب و موّرخ، كتاب مناهج‏الفكر و مباهج العبر في الارض و الاقاليم و علم الفلاحة؛ حافظ المزي (متوفاي 742 ق) محدّث و فقيه‏ اهل حلب، كتاب الفلاحة او زهرالبستان و نزهةالاذهان؛  عبدالواحد الباهلي (متوفاي 750 ق) كتاب مزيل العناء في مسائل الزراعة و الرّي؛  الرمني الغزي (متوفاي 935 ق) كتاب جامع فرايد الملاحة في جوامع فوائد الفلاحة؛  و علم‏ الفلاحة في علم الفلاحة؛ ابن‏زياد  (متوفاي 975 ق) كتاب مزيل العناد في مسائل الزراعة والرّي؛  عبدالغني نابلسي (متوفاي 1143 ق) صوفي دمشقي، كتاب علم الملاحة في علم الفلاحة؛   ابن الحجّاج كتاب الفلاحة؛   ابن كنان (متوفاي 1153 ق) مورخي از دمشق كتاب البيان و الصراحة بتلخيص الملاحة في علم‏الفلاحة؛ احمدالمصري، كتاب حسن‏الصناعة في علم الزراعة؛ ابوالحسن الصوفي، كتاب تحفةالفلاح فيما له من الفلاح؛  ابن‏ابي‏بكر الاحدل، كتاب كشف‏القناع في معرفة احكام‏الزراع؛  عبدالقادر الخلاص، كتاب عمدة الصناعة في علم‏الزراعة؛  محمداسحاق اهوازي، كتاب الفلاحة و العمارة؛ ابن‏عطيّة المصري، كتاب النجاح للمزارع و الفلاح في علم الزراعة و ما يجب علي‏الزارع؛ مؤلّفي ناشناخته، كتاب منتخبات‏الصناعة في فنّ‏الزراعة.
زهد
تأليفات دانشمندان مسلمان در اين باب، مشوّق ترك آفات مادّي دنيا و انگيزانندة پايبندي به ارزش‏هاي چون ‏عبادت و ذكر و اخلاص و تفكّر و توكّل است و به اهميّت اين ارزش‏ها در تثبيت و تعميق اصولي چون قناعت و زهد در نيازهاي مادّي و ترك تنعم با لذّت‏هاي افراطي توجّه مي‏دهد.
ابوحمزه ثمالي (متوفاي 150 ق) محدّث و مفسّري از كوفه، كتاب الزهد؛ ابن‏مبارك
(متوفاي 181 ق) صوفي و فقيه و موّرخ اهل خراسان، كتاب الزهد و الرقائق؛ اسدالسنة (متوفاي 212 ق) كتاب الزهد؛ ابن‏فضال (متوفاي 224 ق) فقيه و محدّث اهل كوفه كتاب الزهد؛ بشر حافي (متوفاي 227 ق) محدّثي اهل مرو، كتاب الزهد؛ ابن‏حنبل (متوفاي 241 ق) امام مذهب حنبلي و اهل مرو، كتاب الزهد؛ ابن‏مهزيار، كتاب الزهد؛ ابن‏سماعة (متوفاي 263 ق) كتاب الزهد؛ ابوحاتم رازي (متوفاي 277ق)، كتاب الزهد؛  الاهوازي كه در سال 300 زنده و فقيهي اهل كوفه بود، كتاب الزهد؛ عياشي، كتاب الزهد؛ شعبي (متوفاي 357 ق) صوفي موّرخي از نيشابور، كتاب الزهد؛ قمي (متوفاي 368 ق)، فقيه و محدّثي از بغداد، كتاب الزهد؛ شريف مرتضي (متوفاي 436 ق)، متكلّم و فقيهي از بغداد، كتاب الزهد و الوصية؛ بيهقي (متوفاي 458 ق) فقيه و محدّث، كتاب الزهد؛
قرطبي (متوفاي 671 ق) مفسّري از قرطبه كتاب قمع‏الحرص بالزهد و القناعة و ردّ ذلّ السؤال بالكفّ و الشفاعة؛ عيدروس  (متوفاي 1038 ق)صوفي و موّرخي از يمن، كتاب ارشادالغنيّ و الفقير الي فضل التقشف و الرضاء باليسير.
نرخ‏ها
آثاري كه در اين باب تأليف شده، بر پديدة گراني و ارزاني در مراحل تطّور جامعة اسلامي و برخي بحران‏هاي‏ اقتصادي‏ كه بازتاب آثار منفي بر نرخ كالاها است، تمركز دارد و دخالت دولت از راه تحميل سياست‏ نرخ‏گذاري متناسب با مصلحت عمومي وميزان صلاحيّت حاكم اسلامي براي اتخّاذ تدابير پيش‌گيرانه در بُعد تحديد نرخ‏ها را بررسي مي‏كند.
ماشاءاللَّه منجم، كتاب الاسعار؛ نوبختي (متوفاي 310 ق) متكلّم و فيلسوف اهل بغداد، كتاب الارزاق والآجال والاسعار؛ مجيلدي (متوفاي 1094 ق) فقيهي از اهل مغرب، كتاب التيسير في احكام‏التسعير؛ عبدالغني نابلسي كتاب التسعير؛  شوكاني، كتاب التسعير؛ مؤلفي ناشناخته، كتاب الاسعار .
بازار
آثار اين باب، موضوعاتي چون اختلاط كالاها، اختلاف كيل‏ها و وزن‏ها و موضع دولت در برابركالاهايي را كه ‏شبهات شرعي دارد، بررسي، و از پاره‏اي امور حسبه و مبادلات ممنوع بازار مانند احتكار و تدليس، بحث مي‏كند.
يحيي بن عمر (متوفاي 289 ق) فقيه و محدّثي از قرطبة، كتاب احكام السوق؛ ابياني (متوفاي 352 ق) كتاب رسالة في السمسرة و السمار و احكامه؛ ملطي (متوفاي 788 ق) قرآن‏شناس، كتاب قسم المتبكر في قصم‏المحتكر؛ مؤلّفاني ناشناخته، كتاب خبراهل‏السوق؛  وخبرالسوق و ذكر خبر السوق؛
صنعت‏
اين تأليفات، ويژگي‏ها و آلات و ادوات صناعات و اسامي و دوره‏هاي آن‏ها را بررسي كرده، صناعت را با پيشه مقايسه و نرخ‏هاي برخي نيازمندي‏ها و مزدهاي كارگران را وصف مي‏كند.
ابن‏اسائب الكلبي (متوفاي 204 ق) موّرخي از اهل كوفه، كتاب صنائع قريش؛  جاحظ، كتاب الاخطار والمراتب والصناعات و غشّ‏الصناعات؛ تفليسي (متوفاي 600 ق)، كتاب بيان‏الصناعات؛ تدلاوي (متوفاي 1140 ق)، فقيه اهل مغرب، كتاب، تضمين‏الصناع ؛ رشيد غازي (متوفاي پس از 1313 ق)، كتاب منتهي‏المنافع في انواع‏الصنائع؛ قاسمي (متوفاي 1317 ق)، كتاب قاموس‏الصناعات الشامية؛ مؤلّفي ناشناخته، كتاب الجواهرالمعدينة و عمل‏الفولاذ والصفر و غير ذلك.
مضاربه‏
تأليفات اين باب از احكام شرعي مضاربه و رابطة مضاربه با معاملات ديگر،
سرمايه مضاربه و شرايط مضاربه و مقدار و جنس و اقسام مضاربه و رابطة آن با ترقّي قيمت و احكام كار و امور مترتّب بر آن، مانند خرجي و نفقه ‏و رابطة كار با سرمايه و انتقال سرمايه و اسباب فسخ قرارداد مضاربه و تقسيم عوايد محقّق شده آن را بررسي مي‌كند.
شيباني (متوفاي 189 ق) فقيه و مجتهد، كتاب المضاربةالكبير و المضاربةالصغير؛ ابن‏الثلجي (متوفاي 266 ق) محدّث و حافظ قرآن و اهل بغداد، كتاب المضاربة؛ ماوردي (متوفاي 450 ق) فقيه و اصولي، كتاب المضاربة.
ماليات‏ها
كتاب‏هايي كه در اين باب تأليف شده، احكام شرعي مالياتي را كه حاكم مي‏گيرد؛ معيّن، و نامشروع بودن آن را مقرّر مي‏كند.
الهادي الي‏الحق (متوفاي 900 ق)، كتاب رسالة في حكم‏الجباية التي يأخذها الائمة ؛ جلال‏الدين سيوطي، كتاب ذمّ‏المَكْس ؛ الدلجي (متوفاي 749 ق) محدّث و موّرخ اهل دلجه مصر، كتاب درأالنجس عن اهل‏المكس؛ ابن‏بيري (1099 ق)، فقيه اهل مدينه، كتاب رفع‏الضلال في بيان حكم‏التعزير بالمال.
عطايا
عطايا، مشتمل بر برخي وجوه انفاق فردي مانند پاداش، هديه و فرق ميان هديه و رشوه و نيز ضيافت، صدقه، قرض و امثال آن مي‏شود.
ابن‏الداية (متوفاي 340 ق) اديب و موّرخ بغدادي، كتاب المكافأة؛ تقي‏الدين اسبكي (متوفاي 756 ق) حافظ و مفسّر مصري، كتاب فصل‏المقال في هداياالعمّال؛ ابن‏حجر الهيثمي (متوفاي 974 ق) فقيهي مصري، كتاب ايضاح الاحكام لما يأخذه العمّال والحكّام  و ارشاد اهل‏الغني والانافة فيما جاء في‏الصدقة والضيافة؛ ابن‏نجيم، كتاب رسالة في‏الرشوة و اقسامها ؛ البركلي (متوفاي 981 ق) فقيه و صوفي اهل تركيه، كتاب رسالةالابطال ما شاع من اتخاذ القرآن مكسباً لجمع‏الدنيا ؛ ملاّمحسن فيض كاشاني (متوفاي 1091 ق) فقيه و مجتهد ايراني، كتاب اخذالاجرة علي‏الواجب ؛ عبدالغني نابلسي، كتاب «تحقيق ‏القضية في‏الفرق بين‏الرشوة والهدية» ؛ صنعاني، كتاب اقامةالبرهان علي جواز اخذالاجرة علي تلاوةالقرآن ؛ و مؤلّفي ناشناخته، كتاب الابطال ما شاع في‏البلاد من اتخاذالقرآن مكتسباً .

فقر
اين دسته كتاب‏ها تأثير برخي متغيّرهاي اقتصادي بر پديدة فقر و رابطة فقر با پاره‏اي ارزش‏هاي ديني مانند توكّل و رضا به تقدير و صبر و ضرورت تلاش براي كسب معاش را بررسي كرده، و سيرة برخي فقيران صالح در بعضي از اين كتاب‏ها آمده است.
ابو حاتم سجستاني، كتاب الخصب والقحط؛ ابن‏ابي‏الدنيا (متوفاي 281 ق)، محدّث و حافظ قرآن و اهل بغداد، كتاب الجوع؛  ابن‏اسيد (متوفاي 310 ق)، محدّث و حافظ قرآن اهل اصفهان، كتاب الفقر؛ السرمري (متوفاي 338 ق)، فقيه و محدّث اهل بغداد، كتاب فضل‏الفقر علي‏الغني؛ كلاباذي (متوفاي 340 ق)، كتاب شرف‏الفقر علي‏الغني؛ ابن‏خفيف (متوفاي 371 ق)، اميري صوفي از شيراز، كتاب شرف‏الفقراء علي‏الاغنياء؛ سلمي، كتاب بيان زلل‏الفقراء و آدابهم؛ ابن‏صفار (متوفاي 429 ق)، محدّث وصوفي، كتاب التسلي عن‏الدنيا بتأميل خيرالاخرة من‏الغني؛ عبدالقاهر بغدادي (متوفاي 429 ق)، كتاب تفضيل‏الفقير الصابر علي‏الغني الشاكر؛ الدلجي (متوفاي 838 ق)، كتاب الفلاكة والفلاحون؛ المقريزي (متوفاي 845 ق) موّرخ و محدّث اهل بعلبك، كتاب اغاثةالامة بكشف‏الغمة او تاريخ‏ المجاعات في مصر؛ و ازالة التعب والغني في معرفة حال الغني؛ و اسباب‏الفقر والغني؛ الناجي (متوفاي 900 ق) واعظي اهل دمشق، كتاب قلائد العقيان فيما يورث ‏الفقر والنسيان؛ ابن‏كمال پاشا، كتاب رسالة في انّ‏الفقر مع كونه سوادالوجه في‏الدارين ؛ ابوالحسن بكري (متوفاي 952 ق)، مفسّر و صوفي، كتاب شرف‏الفقراء و بيان انّهم‏الامراء؛ البركلي، كتاب تفضيل‏الغني الشاكر علي‏الفقير الصابر؛  محمد بن الحسن (متوفاي 1030 ق) كتاب تحفةالدهر في مناظرةالغني والفقير؛ محمد كبريت (متوفاي 1070 ق) اديبي از اهل مدينه، كتاب مطلب‏الحقير في وصف‏الغني والفقير؛ الذي يستحق‏الزكاة؛  مازندراني (متوفاي 1173 ق) فقيهي شيعي از اصفهان، كتاب شرح حديث من احبنا اهل‏البيت فليعد للفقر جلباباً؛  صنعاني، كتاب حقيقةالفقير الذي يستحق‏الزكاة ؛ نودهي (متوفاي 1254 ق) كتاب فتح‏الرزاق في اذكار دفع الاملاق؛ مؤلّفاني ناشناخته، كتاب الاربعون حديثاً في‏الفقراء  و تذكارالنعم والعطايا في‏الصبر والشكر علي‏الفقر والبلايا  و رسالة في قوله عليه‏الصلاة والسلام الفقر فخري.
اقطاع‏
كتاب‏هايي كه در اين باب تأليف شده، احكام شرعي زميني كه از جانب حاكم براي برخي از كارگزاران اقطاع مي‌شود و ميزان جواز اجاره دادن آن از سوي آنان را  بررسي كرده است.
الواقدي (متوفاي 207 ق)، مداعي قريش والانصار في‏القطائع و وضع عمرالدواوين؛ مدائني (متوفاي
235 ق)، كتاب اقطاع البني؛ غزاري (متوفاي 729 ق)، كتاب صحة اجارةالاقطاع ؛ ابن‏عبدالحق (متوفاي 744 ق)، فقيه و محدّثي اهل دمشق، كتاب اجارة الاقطاع؛ ابن‏قطلوبغا (متوفاي 879 ق)، فقيه و اصولي اهل قاهره، كتاب رسالة في حكم‏الاقطاع ؛ ابن‏نجيم كتاب رسالة في بيان الاقطاعات ؛ الغيطي (متوفاي 981 ق) محدّث مصري، كتاب القول‏القويم في اقطاع تميم.
كسب‏
كتاب‏هايي كه در اين باب تأليف شده، از اصطلاح كسب و فوايد و انواع آن و تفاوت ميان كسب و فارغ‏البال شدن‏ براي عبادت و ترجيح ميان غنا، فقر، سطوح كسب، مصرف، احكام صدقه و گدايي در چارچوب مفهوم كسب واحكام لباس و برخي وجوه انفاق بحث مي‏كند.
شيباني، كتاب الاكتساب في‏الرزق المستطاب؛ الزاهري، كتاب المكاسب؛ نيشابوري (متوفاي 234 ق)، كتاب الكسب؛ ابن‏مهزيار، كتاب المكاسب؛ داوود الظاهري، كتاب ما يجب في‏الاكتساب؛ ابوالعيناء (متوفاي 283 ق) كتاب منهاج‏العمال في ضبط الاعمال؛ راوندي (متوفاي 298 ق) متكلّم بغدادي، كتاب فسادالدار و تحريم‏المكاسب؛ الحلواني (متوفاي 448 ق) فقيه بخارايي، كتاب الكسب؛ الوصابي (متوفاي 786 ق) فقيه يميني، كتاب البركة في فضل‏السعي والحركة؛ ابن‏كمال پاشا رسالة في ذم‏البطالة و مدح‏السعي ؛ الكوراني (متوفاي 1110 ق) كتاب الالماع المحيط بتحقيق‏الكسب الوسط بين طرفي الافراط والتفريط؛ ميرغني (متوفاي 1218 ق)، كتاب التحذير من‏الدنياالغدارة والتنبية لطلب‏الحلال و لو بمرارة؛ علي الجمالي (متوفاي 1248 ق) متكلّم و مفسّر تونسي، كتاب نيل‏المرام في تمييزالحلال من‏المكاسب والحرام ؛ محمودالحداد، كتاب الكسب‏المستطاب بحديث‏الاحتطاب؛ مؤلّفاني ناشناخته، كتاب اوراق من بيان الترغيب في طلب المعايش والتكسيب؛  و تأليف به تفسير آيات قرآنية تحض علي كسب‏الرزق؛  و رسالة في طلب‏الحلال و مدح‏الكسب و ذم‏الحرام والربا.
اموال‏
مشتمل است بر درآمدهاي مالي مانند غنايم، خمس، صدقه، احكام اراضي مفتوحه، احكام اراضي از جهت‏ اقطاع، احيا، قرق‌گاه، آب، احكام مصارف بيت‏المال، درآمدهاي اضطراري و درآمدهاي عمومي مانند ثروت‏هاي ‏طبيعي، معادن و تعزير با مجازات مالي و ضروت حفظ سكّه رايج مسلمانان.
ابو‌عبيد (متوفاي 224 ق) محدّث و فقيه هراتي، كتاب الاموال؛ مدائني، كتاب اموال‏النبي؛ و صلاح‏المال؛ ابن‏زنجويه (متوفاي 247 ق)، كتاب الاموال؛ جاحظ، كتاب تحصين‏الاموال؛ ابن‏ابي‏الدنيا، كتاب اصلاح‏المال؛ جهضمي (متوفاي 282 ق)، كتاب الاموال والمغازي؛ داودي (متوفاي 307 ق)، كتاب الاموال؛ حباني (متوفاي 369 ق) حافظ قرآن از اصفهان، كتاب الاموال؛ برمكي (متوفاي 387 ق)، كتاب حكم‏الوالدين في مال ولدهما؛ ابن‏الجوزي (متوفاي 597 ق) محدّث و حافظ و فقيه اهل بغداد، كتاب رسالة مال ؛ ملاحي (متوفاي 619 ق) محدّث و موّرخ اهل غرناطه، كتاب تاريخ علم‏الثروة؛ ابن‏تيميه، كتاب الاموال‏المشتركة؛ ابن‏رجب، كتاب ذم‏المال والجاه ؛ السخاوي (متوفاي 902 ق)، فقيه و موّرخ اهل سخا (از روستاهاي مصر)  كتاب السرّالمكتوم في‏الفرق بين‏المال المحمود و المذموم؛ محمد جوي (متوفاي 995 ق)، كتاب رسالة في جمع‏المال ضارّ ام نافع؛  شيرازي (متوفاي 1118 ق)، كتاب طيف‏الخيال في مناظرة العلم والمال ؛ ابن‏الميت (متوفاي 1131 ق)، فقيه و محدّث اهل دمياط (عراق) كتاب بلغةالمراد في‏التحزير عن‏الافتتان بالاموال‏والاولاد؛ سادات (متوفاي 1265 ق)، فقيه دمشقي، كتاب الدرّاليتم في بيع مال‏اليتيم.  مؤلفي ناشناخته، كتاب رسالة في‏الاموال .
آب‏ها
كتاب‏هايي كه در اين باب تأليف شده، دربارة ماهيت آب، انواع آب و شيوه‏هاي بررسي و مطالعة آب، چگونگي‏استخراج، تغيير، منابع آب و ترجيح بين انواع آب‏ها بحث مي‌كند.
ابوزيد الانصاري (متوفاي 215 ق) اديب و نحوي بصري، كتاب المياة؛ سعدان بن‏المبارك (متوفاي
220 ق)، اديبي بغدادي، كتاب الارض والمياة والجبال والبحار؛ كرخي (كه در سال 407 ق زنده بوده) كتاب انباط المياة‏الخفية؛ الدمنهوري (متوفاي 1192 ق) شيخ جامع‏الازهر، كتاب عين‏الحياة في علم استنباط المياه ؛ و مؤلّفي ناشناخته، كتاب المياه.
انفاق‏
كتاب‏هاي نگاشه شده در باب انفاق، مشتمل بر حقوق متقابل انفاق در چارچوب خانواده، حقوق انفاق پدران به‏ فرزندان و انفاق زوج بر زوجه و انفاق در امور نيك است.
اللؤلؤيي، كتاب النفقات؛ الخصاق (متوفاي 261 ق) كتاب النفقات؛ الحلواني (متوفاي 448 ق)، كتاب النفقات؛ المناوي (متوفاي 1031 ق) كتاب الدرّالمنضود في ذم‏ّالبخل و مرح‏الجود.
پول‏ها (سكّه‏ها)
كتاب‏هايي كه در اين باب تأليف شده، موضوعات پراكنده‏اي را دربارة درهم و دينار و مثقال و اوقيه و رطل و مراحل تحوّل ‏آن و نيز سكّه‏هاي مصري و چگونگي محاسبة دينار، درهم، نصاب آن‏ها و حكم خريد و فروش پول به صورت توافقي و تغيير قيمت پول و منابع طلايي كه به صورت سكه رايج در مي‏آيد و تحوّل واحد پول در مصر و عمليات شيميايي لازم‏ براي صناعت طلا، نقره و قيمت تبديلي پول‏ها در حالات قحطي و گراني شامل مي‏شود.
الواقدي، كتاب ضرب‏ّالدراهم والدنانير؛ مدائني، كتاب ضربّ‏الدراهم والصرف؛ جلودي (متوفاي 332 ق) مورخ و اديب بصري، كتاب الدنانيز و الدراهم؛ عسكري (متوفاي 382 ق)، كتاب الدرهم والدينار؛ سمَوْئل (متوفاي 570 ق) كتاب الكافي في حساب‏الدرهم والدينار؛ مقريزي، كتاب شذورالعقود في ذكر النقود؛ مناوي، كتاب نبذة في‏النقود القديمة ؛ طبري (متوفاي 1023 ق از علماي حجاز)، كتاب رسالة في‏النقود؛  منصورالذهبي (متوفاي 1136 ق) عالم به صناعت طلا از مصر، كتاب كشف‏الاسرار العلمية عن دارالضرب المصرية؛ الهلالي (متوفاي 1175 ق)، كتاب الراحم في‏الدراهم؛ ابن‏عابدين (متوفاي 1252 ق) فقيه و اصولي دمشقي، كتاب تنبيه الوقود علي مسائل‏النقود؛ مؤلّفاني ناشناخته، رسالة في‏الدراهم والدنانير؛  ورسالة في‏الدرهم والدينار والمثقال و ما هنالك من اوزان؛  ورسالة لطيفة و فوائد شريفة في معرفةالدرهم والدينار والمثقال والوسعة والصاع والمد والارطال .
وزن‏ها
كتاب‏هاي نگاشته شده در اين موضوع، دربارة وزن درهم‏ها و دينارها در اعصار گذشته و تطبيق آن‏ها بر اوزان رايج و تفصيل دربارة برخي اوزان گوناگون مانند رطل عراقي و مدني، صاع، وسق، نيز شناخت اوزان و پيمانه‏هاي شرعي‏ بحث مي‏كنند.
ابن‏وكيع التنيسي (متوفاي 393 ق) كتاب المكاييل والموازين؛ ابن‏الرفعة (متوفاي 710 ق) فقيه مصري، كتاب جزء في‏الموازين والمكاييل؛  و رسالة في عدم جواز تغييرالكيل والوزن اللذين قرّر هماالشرع؛  المقريزي، رسالة في اسماء الاوزان و الاكيال‏الشرعيه؛  ابن‏المجدي (متوفاي 850 ق) كتاب فائدة في معرفةالدرهم والدينار الاشرفي والمثقال والارطال؛  ابن‏مشدقم (متوفاي 1033 ق) محدّث و اديب اهل مدينه كتاب الاوزان‏الشرعية؛  ميرداماد (متوفاي 1041 ق) كتاب الاوزان والمقادير؛  عيسي جزائري (متوفاي 1063 ق) كتاب راحجةالميزان في معرفةالاوزان؛  مير ماه بخاري (متوفاي 1063 ق) كتاب الاوزان و المقادير؛ اقا رضي‏الدين (متوفاي 1096 ق) موّرخ شيعي قزويني، كتاب ميزان‏المقادير في تبيان‏التقادير؛  مجلسي (متوفاي 1110 ق)، فقيه و محدّث اصفهاني، كتاب الاوزان والمقادير ؛ ابن‏عابدين، كتاب تأليف في حكم تقسيم ‏الزراع ‏الشرعي و وضع المقاييس ‏المصرية ؛ مشهدي (متوفاي 1257 ق) فقيه و اصولي اهل مشهدالرضا، كتاب ميزان‏الاوزان؛  محمود پاشا فلكي (متوفاي 1302 ق) مهندس و رياضيدان مصري، كتاب المقاييس والمكاييل‏العملية بالديار المصرية؛ علي پاشا مبارك (متوفاي 1311 ق) موّرخ مصري، كتاب الميزان في‏الاقيسة والمكاييل والاوزان؛ دو مؤلف ناشناخته، كتاب الاوزان والمكاييل؛  و منجزاللهفان الي تحديدالاوزان.
وقف‏
كتاب‏هاي نگاشته شده در اين باب، متضمّن مسائل مهم در باب وقف پول و حجّت‏ها و برهان‏هاي شرعي برجواز اين وقف يا عدم جواز آن (به تناسب قياس‏ها و اجتهادات مذهبي متفاوت عالمان) است.
ابن‏الحنائي (متوفاي 979 ق)، كتاب رسالة في وقف‏النقود؛ بركلي، كتاب السيف الصارم في عدم جواز وقف النقود والدراهم؛  ابوالسعود، كتاب رسالة بوقف‏النقود؛  مرشدي (متوفاي 1067 ق) كتاب السيف الشهيد علي من جوّز استبدال ‏الوقف بالدراهم والدنانير؛ بياضي (متوفاي 1097 ق) فقيهي اهل استانبول، كتاب الرد علي ابي السعود في صحة وقف‏النقود؛  مؤلّفي ناشناخته، كتاب شرح وقف‏النقود.
تأليفات عام‏
مشتمل است بر ابعاد مهّم اقتصاد اسلامي، مانند سياست دولت در امور مالي، قرض‏ها، درآمدها، هزينه‏هاي ‏بيت‏المال، پول‏ها، فقر، زهد، ركود اقتصادي، آباداني و رابطة برخي ارزش‏هاي اقتصادي با چارچوب اخلاقي و تمدني ‏امت.
الاحكام ‏السلطانية والولايات الدينية، تأليف ماوردي، الاحكام‏السلطانية؛ ابي‏يعلي (متوفاي 458 ق)؛ الغياثي، جويني‏(متوفاي 478 ق) فقيه و اصولي نيشابوري، احياء علوم‏الدين، غزالي (متوفاي 505 ق) عالمي از طوس؛ السياسةالشرعية في‏ اصلاح‏الراعي والرعية؛ ابن‏تيميه؛ الطرق‏الحكمية في‏السياسةالشرعية، و الجواب‏الكافي لمن سأل عن الدواءالشافي؛ ابن‏قيم الجوزية (متوفاي 751 ق) فقيه و مجتهد دمشقي؛ المقدمة، و طبيعةالعمران ابن‏خلدون (808 ق) موّرخ و جامعه‌شناس از اشبيلة تونس؛ التراتيب‏الادارية، كثاني.

 

منبع : فصلنامه اقتصاد اسلامی 14



نظرات 0