محور : معرفی کتاب
نام كتاب: كار و دين
مؤلف: مجيد رضايي
ناشر: انتشارات كانون انديشة جوان
چاپ اوّل: 1383
قطع: رقعي
تعداد صفحات: 176 صفحه
قيمت: 13500 ريال
جايگاه كار در اقتصاد و رشد جوامع باعث توجه جدّي به آن در مكاتب اقتصادي شده است. اثرپذيري كار از نظام اعتقادي، سبب طرح نظريات گوناگون دربارة رابطه كار اقتصادي با باورهاي ديني شده و جامعهشناسان بزرگ را به تأمل در اين زمينه واداشته است. در ديدگاه وبر فقط مكتب پروتستان توانايي تحقق توسعة اقتصادي را دارا است. ديگر مكاتب از جمله اسلام به علت وجود باورهايي همچون ايمان به قضا و قدر و اخلاقياتي همچون توكل و زهد و قناعت قادر به ايجاد توسعه اقتصادي نيستند. نگاه جامع به متون ديني (قرآن و سنت) روشنگر بطلان ديدگاه وبر است.
در جهانبيني اسلامي، كار مفهوم ويژهاي دارد و آثار آن، تمام صفحة هستي را ميگيرد و دنيا و آخرت را به هم گره ميزند و پرتو و جلوهاي از كردار الاهي معرفي ميشود. ديد اسلام به كار را ميتوان در دو مباني بينشي كار اقتصادي و مباني ارزشي كار جست كه مؤلف به تفصيل با استفاده از متون ديني و ادّلة منطقي به تبيين آن پرداخته است و در اين راه افزون بر قرآن و كتابهاي حديثي، از متون فقهي و تفسيري استفاده شده است.
در اين كتاب افزون بر بيان ارزش كار و مباني آن در ديدگاه و جهانبيني و ايدئولوژي اسلامي، آثار كار اقتصادي در دنيا و آخرت، اخلاق و آداب آن، ويژگيهاي نيروي كار، و پارهاي از مباحث حقوقياش در جايگاه دولت در سازماندهي نيروي كار را توضيح داده، در پايان، پرسشهاي گوناگوني را دربارة كاركرد اعتقادات و اخلاق اسلامي وجود دارد مطرح و با توضيح دربارة آن، ارتباط آنها را با كار اقتصادي مشخص كرده است. فصول اين كتاب عبارتند از:
فصل اوّل: مباني ارزشي كار در اسلام؛
فصل دوم: اهداف، انگيزهها و آثار كار؛
فصل سوم: انواع كار در شريعت؛
فصل چهارم: ويژگيهاي كارفرما و نيروي كار و آداب كار؛
فصل پنجم: حقوق كار؛
فصل ششم: پرسشها و پاسخها؛
فصل هفتم: نتيجهگيري.
منبع : فصلنامه اقتصاد اسلامی 14