تاريخ : شنبه 17 اردیبهشت 1390  | 5:55 PM | نویسنده : قاسمعلی

محور : اقتصاد اسلامي

موسويان سيدعباس,فراهاني فرد سعيد
 
 پيشرفت كشورهاي اسلامي و پديدآمدن نيازهاي جديد و كاميابي نسبي انديشه بانكداري اسلامي، انديشه وران مسلمان را به فكر طراحي ابزارهاي مالي اسلامي انداخت. قابليت هاي عقدهاي اسلامي و تجربه بازارهاي مالي باعث شد تا در مدت زمان كوتاهي انواعي از ابزارهاي مالي اسلامي طراحي و براي اجرا پيشنهاد شود.
گرچه همه ابزارها شاخص هاي لازم فقهي، اقتصادي و مديريتي را ندارند و به اين جهت نمي توانند و نتوانسته اند به صورت كامياب ظاهر شوند، برخي از آن ها در عين رعايت ضوابط شرعي، قابليت هاي بالاي عملياتي و توجيه اقتصادي را دارند.
مقاله حاضر درصدد است يكي از اين ابزارها را كه بر اساس قرارداد اجاره عادي و اجاره به شرط تمليك طراحي شده تبيين كند. در اين ابزار، موسسه مالي ناشر اوراق با واگذاري اوراق به مردم، وجه هاي نقد آنان را با قرارداد وكالت جمع آوري مي كند؛ سپس با استفاده از آن منابع، كالاهاي سرمايه اي و مصرفي با دوام مورد نياز دولت، موسسه هاي وابسته به دولت، بنگاه هاي اقتصادي و خانوارها را خريد؛ آن گاه به قرار داد اجاره عادي با اجاره به شرط تمليك به آنان وامي گذارد. اوراق اجاره به ويژه اوراق اجاره به شرط تمليك از نوع ابزارهاي مالي انتفاعي با نرخ بازده تقريبا معين شمرده مي شود و انتظار داريم مورد استقبال افراد ريسك گريز و متعارف قرار گيرد. اين ابزار، افزون بر گسترش رفاه عمومي، باعث رشد و توسعه سرمايه گذاري و توليد شده، ابزار مناسبي براي سياست مالي و پولي به شمار مي آيد.
 
كليد واژه: اجاره، اجاره به شرط تمليك، اجاره وكالتي، اوراق اجاره، صكوك اجاره، ابزارهاي مالي، بانكداري بدون ربا، ليزينگ

 

» » » مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf

 

منبع : فصلنامه اقتصاد اسلامی 24







نظرات 0