محور : اقتصاد اسلامي

ابونوري اسماعيل*,قاسمي تازه آبادي افسانه
 * گروه اقتصاد، دانشگاه مازندران
 

همواره اقتصاددانان از نظر اهداف سياست هاي کلان اقتصادي بر اشتغال کامل، ثبات قيمت ها، توزيع درآمد و رشد پايدار اقتصادي تاکيد دارند. از اين ميان توزيع درآمد در جايگاه يکي از هدف هاي مهم سياست کلان مورد توجه بوده است. در اين پژوهش کوشيده شده تا به نقش و اهميت تسهيلات قرض الحسنه بر توزيع درآمد در استان هاي گوناگون کشور پرداخته شود.
براي ارزيابي اثر ارزش افزوده قرض الحسنه بر توزيع درآمد از داده هاي پانلي (ترکيبي) بين استاني استفاده شده است. براي تشخيص نوع مدل، آزمون F ليمر اجرا شده است. از اين ميان ارزش افزوده قرض الحسنه در استان تهران با ديگر استان ها تفاوت فراواني دارد، از دو مدل براي برآورد استفاده شده است: برآورد نخست شامل استان تهران و برآورد ديگر بدون استان تهران.
نتيجه هاي حاصل، حاکي از آن است که فعاليت صندوق هاي قرض الحسنه، با فرض ثابت ماندن ديگر عامل ها، در اکثر استان هاي کشور اثر کاهشي بر نابرابري توزيع درآمد داشته است. افزايش عملکرد قرض الحسنه در 19 استان بر نابرابري اثر کاهشي دارد که در 15 از نظر آماري معنادار است. در برابر، در 8 استان اثر افزايشي دارد که اين اثر فقط در استان هاي اصفهان، زنجان، گلستان، گيلان و مرکزي معنادار است. بررسي علل اثر افزايشي در استان هاي پيش گفته نيازمند تحقيق هاي مستقل است.
 
كليد واژه: قرض الحسنه، توزيع درآمد، داده هاي پانل، استان هاي ايران

 

 

» » » توجه : برای مشاهده متن کامل مقاله میتوانید به فصلنامه اقتصاد اسلامی 28 مراجعه نمایید .


نظرات 0