محور : اقتصاد اسلامي
معصومي نيا غلام علي*,بهاروندي احمد
* دانشگاه تربيت معلم تهران
تحول هاي رو به گسترش و جديد در صحنه هاي گوناگون علمي، بازارهاي مالي را نيز در معرض تحول ها و نوآوري هاي جديد قرار داده است و روز به روز به اين تحول ها افزوده مي شود. در اين بين از جمله مسايلي که ذهن انديشه وران اسلامي و فقيهان مسلمان را به خود مشغول داشته؛ چگونگي تعامل اين تحول ها با اصول و موازين شرعي است.
از جمله تحول هاي پيش گفته در بازارهاي مالي، رواج و گسترش ابزارهاي معاملاتي با نام ابزارهاي مشتقات مالي در حوزه ارز است. قراردادهاي «اختيارات ارزي»، «آتي ارزي» و «سوآپ ارزي» از جمله موردهايي است که سهم عمده اي در اين بازارها به خود اختصاص داده است. دقت در ماهيت اين قراردادها و نيز منابع فقهي موجود، به استنباط حکم شرعي استفاده از اين قراردادها کمک خواهد کرد.
درباره قراردادهاي «اختيارات» و «آتي» کوشش هاي علمي قابل توجهي صورت گرفته است که در اين تحقيق به صورت اختصار به آنها اشاره مي کنيم، سپس به بررسي نظري و استنباط حکم فقهي قراردادهاي سوآپ ارزي خواهيم پرداخت و عنوان مي کنيم که بسياري از اين قراردادها با شرايط فعلي خود از ديدگاه فقهي قابل توجيه نيستند و بايد براي آنها جايگزيني اختيار شود.
كليد واژه: معامله هاي اختيارات، آتي، سوآپ، پوشش ريسک، ارز، پرداخت هاي بهره اي
» » » توجه : برای مشاهده متن کامل مقاله میتوانید به فصلنامه اقتصاد اسلامی 31 مراجعه نمایید .