محور : اقتصاد ایران

بررسي آثار ايجاد يک موافقتنامه تجارت ترجيحي بين ايران و ترکيه بر جريانات تجاري و درآمدهاي تعرفه اي ايران

منطقي خسرو,زرين اقبالي حسين,تك روستا علي
 

در اين مقاله آثار ايجاد يک موافقتنامه ترتيبات تجاري ترجيحي دو جانبه بين ايران و ترکيه مورد بررسي قرار گرفته است. براي اين منظور با بکارگيري يک مدل تعادل جزيي و با استفاده از آمار دوره 2003-2002 منتج از منابع آمار بانک جهاني، آثار ايجاد موافقتنامه در قالب مفاهيم، ايجاد و انحراف تجارت و در سناريوهاي کاهش موانع تعرفه اي، مورد بررسي قرار گرفته است.
نتايج حاکي از آن است که ايجاد موافقتنامه دو جانبه بين ايران و ترکيه، هر چند باعث افزايش کل حجم تجارت؛ يعني صادرات و واردات ايران به آن کشور خواهد شد؛ اما افزايش صادرات کمتر از افزايش واردات خواهد بود که دليل اصلي آن نيز بالاتر بودن سطوح تعرفه اي ايران بر واردات از ترکيه در مقايسه با سطوح تعرفه اي ترکيه بر کالاهاي وارداتي از ايران مي باشد.
علاوه بر اين؛ به رغم افزايش بيشتر واردات ايران نسبت به صادرات و در نتيجه تشديد کسري تراز تجاري ايران با کشور ترکيه، بخش اعظمي از واردات از ترکيه مربوط به کالاهاي غيرمصرفي؛ يعني کالاهاي واسطه اي و سرمايه اي است که تبعات اين واردات متفاوت با واردات کالاهاي صرفا مصرفي مي باشد. همچنين پس از ايجاد يک موافقتنامه، درآمدهاي تعرفه اي ايران نيز کاهش خواهد يافت؛ اما اين موضوع در سطح کالايي و کدهاي دو رقمي HS متفاوت خواهد بود. بطوريکه با توجه به مقادير کاهش تعرفه و همچنين کشش تقاضاي واردات هر کالا درآمد تعرفه اي برخي از کالاها، حتي افزايش نيز خواهد يافت.



:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf  ::


 

منيع :   پژوهشنامه اقتصادي- شماره 1 (پياپي 24)  بهار 1386



نظرات 0