محور : اقتصاد ایران
عمادزاده مصطفي,شهنازي روح اله
اقتصاد دانش محور اقتصادي است كه به شكل مستقيم بر اساس توليد، توزيع و مصرف دانش و اطلاعات قرار گرفته باشد. واژه اقتصاد دانش محور و اقتصاد اطلاعات در دهه 1960 وارد ادبيات اقتصاد امريكا شد؛ اما تحولات دهه نود اين واژه را تجديد و احيا نمود.
در اين مقاله پس از بررسي تعريف دانش و اقتصاد دانش محور، فرآيندهاي اساسي در اقتصاد دانش محور، شبكه هاي دانش، شاخصاي اندازه گيري اقتصاد دانش محور، برنامه ها و تجارب برخي كشورهاي موفق در زمينه اقتصاد دانش محور بررسي شده و راهكارهاي قابل استفاده از اين تجارب براي ايران ارايه شده است. در ادامه، وضعيت شاخص اقتصاد دانش محور در سه دسته از كشورهاي منتخب (شامل كشورهاي منتخب توسعه يافته، كشورهاي منتخب در حال توسعه و تازه توسعه يافته و كشورهاي منتخب همسايه ايران) بررسي و با وضعيت ايران مقايسه شده است.
نتيجه نشان مي دهد چالش هاي ايران در زمينه اقتصاد دانش محور دو نوع است؛ نوع اول مربوط به پايين بودن اندازه مطلق برخي شاخصهاي اقتصاد دانش محور مانند كيفيت قوانين و مقررات، موانع تعرفه اي و غيرتعرفه اي، كيفيت نظم و ترتيب و سرانه پرداخت و دريافت حق امتياز و حق اختراع در ايران بوده و نوع دوم نيز با ناهماهنگي و عدم توازن اين شاخصها ارتباط دارد.
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 4 (پياپي 27) زمستان 1386