محور : اقتصاد
بررسي تاثير موافقنامه تجارت ترجيحي بر روي توسعه تجارت خارجي با استفاده از مدل اسمارت (مطالعه موردي ايران، ترکيه و پاکستان)
منطقي نيك زاد,تقوي مهدي
به دنبال افزايش چشمگير صادرات و واردات در اقتصاد جهاني، توجه به موافقتنامه هاي تجارت ترجيحي (PTA) در سطح جهان و از جمله در منطقه آسيا گسترش يافته است. در حال حاضر حدود 97 درصد از کل تجارت جهاني متعلق به کشورهايي است که حداقل عضو يکي از موافقتنامه هاي تجارت ترجيحي مي باشند، در حاليکه اين نسبت در سال 1990 حدود 72 درصد بوده است. کشورهاي ترکيه، پاکستان و ايران از جمله کشورهايي هستند که اخيرا به سمت انعقاد موافقتنامه هاي تجاري دو جانبه در خاورميانه و بويژه با کشورهاي مسلمان و همسايه خود گرايش پيدا کرده اند.
موافقتنامه هاي تجارت ترجيحي (PTA) توافقاتي بين دو يا چند کشور است که در آنها تعرفه هاي وضع شده بر کالاهاي توليد شده در کشورهاي عضو، کمتر از تعرفه هاي وضع شده بر کالاهاي توليد شده در کشورهاي غير عضو مي باشد.
در اين نوشتار تلاش گرديده با استفاده از مدل اسمارت آثار ايجاد يک (PTA) دو جانبه بصورت اثرات ايجاد و انحراف تجارت در هر يک از کشورهاي ترکيه و پاکستان براي ايران و همچنين در ايران براي کشورهاي مزبور برآورد شود.
كليد واژه: موافقتنامه تجارت ترجيحي (PTA)، تجارت خارجي، مناطق آزاد تجاري، روش شناسي اسمارت، انحراف تجارت، ايجاد تجارت، ايران، ترکيه، پاکستان
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 2 (پياپي 29) تابستان 1387