محور : اقتصاد

هژبركياني كامبيز,صيامي عليرضا
 
 بسياري از برنامه هاي امنيت غذايي دولت بر اساس مداخله در تغيير مقادير و قيمتهاي مواد غذايي است، براي مثال مي توان به بحث کنترل قيمتها، دادن يارانه به برخي از مواد خوراکي و همچنين جيره بندي اشاره کرد. اما ارايه اين برنامه ها وقتي ارزش پيدا مي کند که بر مبناي مطالعات دقيق و جهت دار در رابطه با بررسي تاثيرات آنها بر سبد مصرفي خانوار و همچنين ارزش تغذيه اي آن ارايه شود. اين ارزيابي ها در اقتصاد عمدتا با استفاده از کششهاي تقاضاي مواد خوراکي موجود در سبد مصرفي خانوارها انجام مي گيرد. در تمامي اين بررسيها کششهاي تقاضاي مواد غذايي با داده هاي سري زماني تخمين زده شده اند. که اين داده ها به علت استفاده از متوسط متغيرها قطعا بطور کامل بيان کننده نياز ما از بررسي مصرف غذايي خانوارها نخواهد بود. با توجه به اين موضوع در مقاله حاضر از اطلاعات ميداني 28000 خانوار ايراني در سال 1380 جهت برآورد کششهاي تقاضاي خانوارها استفاده کرده ايم.
در اين بررسي با استفاده از روشي جديد يعني استفاده از اطلاعات ميداني مصرف مواد غذايي خانوارها و با بکاربردن مفهوم ارزشهاي نهايي يا واحد مواد غذايي - که منعکس کننده قيمتهاي بازار و انتخابهاي مصرف  کنندگان بر اساس کيفيت اين مواد غذايي مي باشد - به تخمين توابع تقاضاي مواد غذايي موجود در سبد مصرفي خانوارها پرداخته ايم. بر اساس اين تخمينها، کششهاي قيمتي خود و متقاطع و کشش درآمدي، براي هفت گروه مختلف که در برگيرنده کليه مواد غذايي موجود در سبد مصرفي غذايي خانوارهاي ايراني مي باشند، بدست آمده است.
در اين تحقيق معادلات تقاضا کششهاي قيمتي و درآمدي را با استفاده از سيستم معادلات تقاضاي تقريبا ايده آل (AIDS) تخمين زده ايم. نوآوري دگر در اين تحقيق، برآورد کششهاي مواد مغذي مي باشد. اين کار با استفاده از کششهاي مواد غذايي و به کمک جبر ماتريس ها با يک ماتريس تبديل انجام شده است. اين کششها تاثير تغييرات درآمد مصرف کننده و قيمتهاي مواد خوراکي را بر روي مقدار مواد مغذيي که به بدن افراد مي رسد، بيان مي کند. اين مفاهيم ابزار بسيار مهم و کليدي را در اختيار متوليان امر تغذيه قرار مي دهد تا بتوانند با کمک آن به بررسي آثار برنامه هاي غذايي بر روي وضعيت سلامتي جامعه از بعد تغذيه بپردازند.
 
كليد واژه: کششهاي تقاضاي مواد خوراکي، تقاضاي تقريبا ايده آل (AIDS)، کششهاي قيمتي، هزينه مواد، اطلاعات ميداني، رگرسيون هاي به ظاهر نامرتبط

 


:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf  ::


منيع :  پژوهشنامه اقتصادي- شماره 2 (پياپي 29)  تابستان 1387



نظرات 0