تاريخ : پنج شنبه 22 اردیبهشت 1390  | 2:50 PM | نویسنده : قاسمعلی

محور : اقتصاد ایران

بختياري صادق,سالم بهنام
 
در اين مقاله آثار آزادسازي تجاري بر صادرات و واردات زير بخشهاي صنعتي ايران بررسي مي شود. هدف مقاله حاضر برآورد کشش جانشيني کالاهاي صنعتي ايران در بازارهاي جهاني است، همچنين تاثير کلي آزادسازي با استفاده از متغير مجازي بر صادرات و واردات نيز برآورد مي شود.
در تخمين صادرات، مشخص مي شود که تعرفه متوسط بر صادرات اثر ندارد اما افزايش موجودي، سرانه سرمايه صادرات را کاهش مي دهد. کنش صادرات به آزاد سازي 1.36 است. نکته مهم اينکه کشش صادرات به نرخ ارز موثر واقعي، در مجموع کمتر از يک است. کششهاي جانشين بجز در بخش 37، نيز همگي کوچکتر از يک هستند.
بالاترين صادرات مربوط به بخش 36, 31, 37, 32 و 35 است و بخش 33 کمترين ميزان صادرات را دارد. در تخمين واردات، مشخص مي شود که تعرفه ضريب 2.43 درصدي اثر مهمي در کاهش صادرات دارد. جالب توجه اينکه اثر آزاد سازي کلي بر روي واردات منفي و نتايج مربوط به کششهاي جانشين مختلط است. در صنايع 32, 31, 34 و 35 کشش جانشيني معني دار نيست. در صنايع 33,36, 38 و 39 کشش جانشين منفي ولي در بخش 37 کشش جانشيني مثبت است.
بطور کلي اثر آزاد سازي کلي روي صادرات بيشتر از واردات است. در نهايت نتايج مطالعه نشان مي دهد که آزاد سازي، بهره وري را افزايش مي دهد و در همان حال کاهش انباشت سرمايه به کاهش صادرات و افزايش واردات نيز منجر مي شود و نشان دهنده اين مطلب است که ايران مطابق نظريه هکچر- اوهلين در کالاهاي کاربر مزيت دارد.
 
كليد واژه: ايران، آزادسازي تجاري، جهاني شدن، بخش صنعت، بهره وري، اقتصادسنجي، تعرفه متوسط، نرخ ارز موثر واقعي، روش موجودي دايمي، رگرسيون به ظاهر مرتبط کالا هاي کاربر

 


:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf  ::


منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 4 (پياپي 31)  زمستان 1387



نظرات 0