محور : اقتصاد ایران
عيدمحمدزاده حسن,رضايي جواد,فقيه نصيري مرجان,توكلي بغدادآباد محمدرضا
در اين مقاله به بررسي و ارزيابي کارايي کشورهاي منتخب در زمينه اقتصاد دانش با استفاده از روش برنامه ريزي خطي پرداخته شده است. بدين منظور و با توجه به آنکه در ارزيابي کارايي اغلب از دو روش پارامتري و ناپارامتري استفاده مي شود، در اين مقاله با بهره گيري از روش ناپارامتري که بر پايه روشهاي برنامه ريزي رياضي و بطور اخص روش تحليل پوششي داده ها استوار است، کشور ايران و کشورهاي منطقه را به لحاظ کارايي اقتصاد دانش طبقه بندي و رتبه بندي نموده ايم. شايان ذکر است که مزيت عمده روش تحليل پوششي داده ها (DEA) نسبت به ساير روشهاي موجود براي اندازه گيري کارايي، اين است که مي توان به وسيله آن کارايي واحدهايي را که داراي چند ورودي و چند خروجي(غير قابل تبديل به هم) هستند، ارزيابي نمود.
در مقاله حاضر، با توجه به وروديها و خروجي هاي اقتصاد دانش در شانزده کشور منتخب و در طي سال 2005، به ارزيابي کارايي آنها با دو فرض بازدهي ثابت نسبت به مقياس و نيز بازدهي متغير نسبت به مقياس پرداخته شده است.
نتايج نشان مي دهد که با فرض اول؛ کشورهاي ترکيه، بحرين، اردن، سوريه و کويت در ميان کشورهاي آذربايجان، ازبکستان، امارات، ايران، پاکستان، تاجيکستان، قزاقستان، قطر، لبنان، عربستان صعودي و عمان از بيشترين کارايي برخوردار بوده و متوسط کارايي با اين فرض، 9/72 درصد است. با در نظر داشتن فرض دوم؛ کشورهاي آذربايجان و ازبکستان نيز به جمع کشورهاي کارا مي پيوندند که متوسط کارايي، با اين فرض 75 درصد بوده. در نهايت با توجه به الگو بودن کشور ترکيه بر اساس يافته هاي اين تحقيق مي توان گفت که کشورهاي ناکارا؛ بويژه ايران به منظور افزايش کارايي بايستي کشور ترکيه را الگوي خود قرار دهند.
كليد واژه: ايران، اقتصاد دانش، برنامه ريزي خطي، بهره وري، تحليل پوشش داده ها (DEA)
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 1 (پياپي 36) بهار 1389