محور : اقتصاد ایران

محمدي تيمور,طالبلو رضا
 
در اين تحقيق به بررسي پوياييهاي تورم و استخراج رابطه تورم و عدم اطمينان تورمي پرداخته شده تا بدين وسيله نشان داده شود که در اقتصاد ايران چه رابطه اي بين اين دو متغير وجود دارد. براي اين منظور از داده هاي سري زماني ماهيانه دوره زماني 83- 69 استفاده شده است.
در ابتدا براي اينکه تمامي آثار قابل پيش بيني را از سري تورم کسر نماييم، از مدل بندي سري هاي زماني استفاده شده است. براي تعيين اين مدل در وهله اول، آزمون ديکي فولر تعميم يافته، فيليپس پرون و KPSS انجام شده از اين آزمونها نتيجه گرفتيم که درجه انباشتگي بايد بين صفر و يک باشد.و بدين ترتيب فرضيه حافظه دار بودن سري تورم مطرح شد و نشان داده شد که سري تورم داراي درجه انباشتگي حدود 4/0 است و بطور کلي نتيجه گرفته شد که سري تورم اقتصاد ايران داراي حافظه بلند مدت (همبستگي بلند مدت) است و آثار هر تکانه بر اين سري تا دوره هاي طولاني باقي مي ماند.
در مرحله بعد مقادير جزء خطا در معادله (ARFIMA) با استفاده از مدل مولفه اي نامتقارن GARCH مورد بررسي قرار گرفت و مشاهده شد که اثرات نامتقارن در شوک هاي تورمي وجود دارد و واکنش تورم در مواجهه با شوک هاي منفي و مثبت به يک اندازه نيست. نتايج آزمون عليت نيز نشان مي دهد که جهت عليت دو طرفه است؛ يعني هم عدم اطمينان بر تورم اثر مي گذارد و هم تورم باعث عدم اطمينان مي شود.
 
كليد واژه: ايران، تورم، عدم اطمينان تورمي، مدل ARFIMA، مدل مولفه اي نامتقارن GARCH، آزمون KPSS، آزمون فرضيه حافظه بلندمدت، مدل اقتصادسنجي، شاخص CPI
 

 


:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf  ::


منيع :  پژوهشنامه اقتصادي- شماره 1 (پياپي 36)  بهار 1389

 

 

 

 



نظرات 0