تاريخ : یک شنبه 25 اردیبهشت 1390  | 1:31 PM | نویسنده : قاسمعلی

محور : اقتصاد

پروين سهيلا*
 
* دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائي
 
 
مالياتها علاوه بر تامين منابع درآمدي دولت با تغيير در ميزان پس انداز منابع قابل دسترس براي سرمايه گذاري را نيز تحت تاثير قرار مي دهند و بر تخصيص منابع بين بخشهاي مختلف موثرند. در نهايت با تحت تاثير قرار دادن درآمد قابل تصرف قادرند تقاضا و ترکيب آن را متاثر سازند.
شايد مهمترين اثر يک سياست مالياتي، کارايي و تاثير بر ظرفيت توليدي باشد. البته اين آثار متقابل هستند تعلق مالياتي هم به تاثير سياست مالياتي بر ظرفيت توليد بستگي دارد. يک سيستم مالياتي بهينه، سيستمي است که ضمن تامين عدالت مالياتي کمترين اخلال را در تصميمات اقتصادي ايجاد نمايد.
اين مطالعه ضمن تحليل بار مالياتي در صنعت، با استفاده از يک الگوي نئوکلاسيک با تعديلاتي جهت تطبيق نظريه نئوکلاسيک با شرايط اقتصاد ايران، محاسبه بار مالياتي در کارگاه هاي بزرگ نساجي و مقايسه آن با کل صنايع بزرگ مي پردازد. با توجه به شرايط غير رقابتي حاکم بر شرايط توليد اين کارگاه ها، مدل کاربردي در اين تحقيق از يک الگو بر پايه بهره فرضيات رفتار افزايش قيمت استفاده از (Mark up Pricing Behavior) گرفته است. اين مدل با روشهاي اقتصاد سنجي برآورد و نتايج نشان داد که صنايع نساجي قادرند بار مالياتي را بر مصرف کنندگان محصول تحميل کنند. اين وضعيت سپس در يک الگوي رشد محصول نيز مورد ارزيابي قرار گرفته است.
نتايج اين ارزيابي نشان مي دهد که تاثير پذيري رشد محصول از نرخ مالياتي در درجات احتمال بالا قابل پذيرش نيست.
لازم به ذکر است آنچه که در اين تحقيق به عنوان ماليات در نظر گرفته شده صرفاً پرداختي بنگاهها بر اساس قانون مالياتهاي کشور مي باشد. ساير عوارض دريافتي از بخش صنعت که حجم گسترده اي هم دارند، مدنظر نبوده است.
 

 

»» مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ««

 

منبع :  پژوهشهاي اقتصادي- شماره 3  زمستان 1380



نظرات 0