محور : اقتصاد ایران

 جعفري صميمي احمد,شفيعي شهريار
 
  هدف اصلي مقاله حاضر بررسي مزيت نسبي صنعت نساجي و چرم در استان مازندران به منظور تحقق اهداف اقتصاد کلان مخصوصاً اشتغال زايي و صادراتي مي باشد. بدين منظور اين مقاله ابتدا با معرفي شاخصهايي از قبيل تعداد طرحهاي بهره برداري شده، سرمايه گذاري در طرحهاي بهره برداري شده، اشتغال ناشي از طرحهاي بهره برداري شده، متوسط اشتغال زايي در طرحهاي بهره برداري شده (نسبت اشتغال به تعداد طرحها) و سرمايه گذاري سرانه در طرحهاي بهره برداري شده (نسبت سرمايه گذاري اشتغال به تعداد طرحها) و سرمايه گذاري سرانه در طرحهاي بهره برداري شده (نسبت سرمايه گذاري به اشتغال) تا پايان سال 1377 جايگاه صنايع استان مازندران را نسبت به ساير استانهاي کشور بررسي مي کند. سپس اهميت صنعت نساجي و چرم در مقايسه با ساير صنايع در استان مازندران بررسي مي شود.
در ادامه شاخص مزيت نسبي آشکار (Revealed Comparative Advantage=RCA) نيز در سال 1377 براي صنايع دهگانه (1- غذايي و دارويي 2- نساجي و چرم 3- سلولزي 4- شيميايي 5- کاني و غير فلزي 6- فلزي 7- برق و الکتريک 8- خودرو نيرو محرکه 9- ماشين سازي و تجهيزات 10- ريخته گري و آهنگري) استان مازندران محاسبه شده تا از اين طريق بتوان به اين سوال که آيا صنعت نساجي و چرم در استان مازندران در مقايسه با ساير استانهاي کشور از مزيت نسبي اشتغال زايي و صادرات برخوردار است را پاسخ داد.
نتايج حاصل از مقاله حاضر که بر اساس شاخص RCA استوار است نشان مي دهد استان مازندران از مزيت نسبي در صنعت نساجي با هدف اشتغال زايي و صادراتي در مقايسه با ساير استانهاي کشور برخوردار مي باشد. به عبارت ديگر شاخص RCA براي صنعت نساجي و چرم در استان مازندران در مورد اشتغال زايي در سال 1377 برابر 1.53 و شاخص مزيت نسبي فوق براي صادرات صنعت نساجي و چرم در استان مازندران در اين سال برابر 3.22 و شاخص مزيت نسبي ارزش افزوده براي صنعت نساجي و چرم 1.15 در سال 1376 محاسبه شده است که هر سه بزرگتر از يک مي باشند.
با توجه به نتايج بدست آمده در مورد مزيت نسبي استان مازندران در صنعت نساجي و چرم در زمينه اشتغال زايي و صادراتي، پيشنهاد مي شود دولت با تخصيص بودجه مناسب و حمايتهاي لازم مخصوصا در زمينه نوآوري و بازاريابي خارجي براي محصولات اين صنعت اقدام نمايد.

 

»» مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ««

 

منبع :  پژوهشهاي اقتصادي- شماره 3  زمستان 1380



نظرات 0