تاريخ : سه شنبه 27 اردیبهشت 1390  | 4:04 PM | نویسنده : قاسمعلی

 

محور : جهاد اقتصادی

آرمانخواهان مراقب باشند که جهاد اقتصادی قربانی مسائل اقتصادی روز نشود و هر متنفعی پیمانه خود از این شراب پر نکند.

بعد از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و خاموشی آتش جنگ، فضای جدید پس از جنگی پیش بینی می شد، فضایی که می رفت مسیر انقلاب را به چارچوب متعارفی از فرهنگ، اقتصاد، سیاست و مدیریت جهانی منتقل کند و انقلاب را از ماموریت های خود منحرف سازد. در این احوال امام خمینی (ره) پیام مهمی را اعلام کردند:
امروز جنگ فقر و غنا، جنگ حق و باطل، جنگ استضعاف و استکبار آغاز شده است.
اعلام جنگی که طولی نکشید تا به صلح غم انگیزی مبتلا شد.
“جهاد اقتصادی” بیش از همه یادآور جنگ فقر و غنای امام است که بین این دو پیام شباهت هایی وجود دارد.

هشدار به رسالتی نو
هر دو فصل نویی از مجاهده انقلابی را برای امت ترسیم می کنند؛ فصل نویی که در نسبت تام و تمام با آرمان های انقلاب است یا به عبارت بهتر هر دو تشری ست برای حفظ حافظه آرمانی امت؛ که با این حساب، تلقی های عوامانه و منفعت طلبانه از این دست پیام ها خیانتی نابخشودنی ست.
هنوز به ماه نکشیده از اعلام پیام جهاد اقتصادی که تریبون های موجه نظام طوری پیام را تبیین می کنند گو اینکه تنها مشکل انقلاب اسلامی در بهره وری پایین و نا کارآمدی بنگاهی ست و با این حساب تنها راه نجاتمان چیزی شبیه انقلاب صنعتی در غرب است.

البته افزایش بهره وری و کارآمدی بنگاهی و افزایش تولید همه اش نتایجی است که با جهاد اقتصادی دست یافتنی ست، لکن بحث بر سر هدف است نه نتیجه که نتایج خالی شده از افق و اهداف یعنی هیچ.

هر دو از یک جنس اند
دومین شباهت در جنس و نوع شأن است؛ هر دو پیام به نوعی درگیری و فعالیت در عرصه اشاره می کنند که سابقه نداشته، جنگ فقر و غنا همان قدر بدیع و نو است که جهاد اقتصادی.

آرمان خواهان مراقب باشند

تبعا با تلاش در ساماندهی و مدیریت در اقتصاد نتایج مطلوبی چون افزایش تولید و بهره وری و حتی مقابله با تهدیدهایی چون تحریم به دست می آید، اما همه اینها را در نسبت با افق مجاهده باید دید و جمع نمود؛ وگرنه نظام های دیگر حسب اهدافشان به این مسائل پاسخ داده اند. پس آرمانخواهان مراقب باشند که جهاد اقتصادی قربانی مسائل اقتصادی روز نشود و هر متنفعی پیمانه خود از این شراب پر نکند. که جهاد اقتصادی:
- قطعه ای از پازل سیاست های دولتی _مثل هدفمندی یارانه ها_ نیست که جهاد اقتصادی خود نقشه و چارچوب تازه ای از پازل اقتصاد به شمار می رود.
- اردوی مقدس جهادی نیز نیست.
- احیای جهاد سازندگی نیز نیست.
که در نهایت و نتیجه خود می تواند شامل اینها شود، لکن افق اش را نباید تا نتایج پایین آورد.

ماموریت های اقتصادی انقلاب
“مملکت، مملکت جهاد فی سبیل ا… است. از این جهت بنده که بیشتر سنگینی بارم این است که نگاه کنم ببینم کجا شعله جهاد در حال فروکش کردن است و به کمک پروردگار نگذارم، ببینم کجا اشتباه کاری می شود، جلویش را بگیرم.“
سید علی خامنه ای۲۰/۳/۱۳۷۵

از ابتدای انقلاب اگر در عرصه های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی ماموریت های انقلاب کما بیش عملی شده اما در اقتصاد _چه به لحاظ عملی و چه از حیث نظری_ یا دچار فراموشی یا اسیر جریان های چپ و راست اقتصادی، غافل از رسالت اقتصادی انقلاب شدیم.

قرار نبود زیر پرچم مصرف بیشتر و تجمل، چرخ تولید ملی را بچرخانیم که بعدها در دام مصرف گرایی مجبور به “حرکت به سوی اصلاح الگوی مصرف” خود شویم. مستضعفین ومحرومین ولی نعمتان ما بودند، نه اینکه بعدها در دفاع و حمایت از ایشان به استهزا گرفته شویم و… که بیشمارند این نمونه های تناقض گونه در عرصه های اقتصادی.

پس چه به لحاظ علمی و نظری و چه از حیث عینی و عملی اقتصاد ماموریت هایی زمین مانده است که گویی جز با جهاد اقتصادی مرتفع نمی شوند.

خود کفایی، استقلال اقتصادی، محدودیت مصرف و تولید حداکثری، اقتصاد مقاومتی و از این دست مفاهیمی که به شدت در چارچوب اقتصاد متعارف مطرودند، واژگانی اند که از جهات علمی و عملی مهجورند؛ مهجورینی که مستقیم یا غیر مستقیم از توصیه های دینی و مکتبی ما به شمار می روند.

به هر روی ظرفیت یا تهدیدی وجود دارد که جهاد اقتصادی برای احیای ایشان ضروری ست، که همه پیام ها و درخواست های اخیر مقام رهبری را نیز می توان در طول جهاد اقتصادی دانست.

که با توجه به علم بومی مسائل شناخته و حل می شوند و با تاکید به الگوی پیشرفت مسائل و مشکلات اولویت می یابند و همه اینها در شناسایی، عملیات و پیروزی در جهاد اقتصادی شریکند.

پس:
از حیث نظری و برای آرمانخواهان نظری فرصتی فراهم است تا ادبیات انقلاب اسلامی را در چارچوب اقتصادی احیا کنیم و از این فرصت برای نقد بیش از پیش علم اقتصاد، بومی کردن علم اقتصاد و البته اصلاح الگوی پیشرفت استفاده کنیم و افقی را پیش روی کنشگران اقتصادی و بنگاه داران قرار دهیم. از ارزیابی های شتابزاده و غیر عمیق خود، از مصادره شدن این پیام های استراتژیک توسط احزاب، سیاسیون و افراد جلوگیری کنیم.

منبع: وبلاگ عدل و داد



نظرات 0