تاريخ : چهارشنبه 28 اردیبهشت 1390  | 12:39 AM | نویسنده : قاسمعلی

محور : جهاد اقتصادی


بي شك نامگذاري دهه چهارم از انقلاب اسلامي توسط رهبرمعظم انقلاب به نام دهه پيشرفت و عدالت تاكيدي جدي بر مقوله افزايش شاخص هاي رفاه و توسعه در كشور بوده و از سوي ديگر نامگذاري سال 90 به نام سال جهاد اقتصادي اهميت رشد و توسعه اقتصادي در كشور را صدچندان كرده است.

ايران اسلامي طي سه دهه گذشته توانسته است موفقيت هاي چشمگيري به دست آورد و از چالش هاي بسيار عديده اي عبور كند. فائق آمدن بر چالش هاي اوان انقلاب ، گذر از 8 سال جنگ تحميلي ، تحريم هاي اقتصادي و جنگ نرم دشمنان در سال هاي اخير از جمله موفقيت هاي غير قابل انكار نظام اسلامي در سه دهه گذشته است . با اين حال در اين سي و چند سال به دليل چالش هاي بسياري كه از بيرون در پيش روي نظام اسلامي قرار داده شده است كمتر موقعيت آن پيش آمده بود كه مسئولين اهميت و دغدغه اصلي را مسائلي مانند رفاه ، توسعه اقتصادي و ... مد نظرقرار دهند و اقتصاد را اولويت اصلي در كشور قرار دهند.

اما امروز به بركت خون شهيدان و همچنين استقامت و پايداري مردم در دفاع از آرمان هاي اسلامي نظام اسلامي ايران اسلامي به نقطه اي رسيده است كه بسياري از چالش هاي اساسي را پشت سر گذاشته است و از مقاطع بحراني به سلامت عبور كرده است و هم اكنون وقت آن رسيده تا دولت ها بيش از پيش به دغدغه هاي اقتصادي و معيشتي مردم و توجه به توسعه شاخص هاي رفاه بپردازند. بي شك نامگذاري دهه چهارم از انقلاب اسلامي توسط رهبرمعظم انقلاب به نام دهه پيشرفت و عدالت تاكيدي جدي بر مقوله افزايش شاخص هاي رفاه و توسعه در كشور بوده و از سوي ديگر نامگذاري سال 90 به نام سال جهاد اقتصادي اهميت رشد و توسعه اقتصادي در كشور را صدچندان كرده است. امروز كشور ما به يكي از قدرت هاي منطقه اي بدل شده است و در صحنه سياسي توانسته است در اكثر ميادين پشت حريفان را به خاك بمالاند .از اين روست كه مي توان گفت پيشرفت و توسعه اقتصادي در دهه چهارم از انقلاب اسلامي كه از اواخر دهه 80 شمسي آغاز شده است بايد در دهه 90 شمسي رشد و شتابي فزاينده در پيش بگيرد.

كشور ايران يكي از كشورهاي غني در عرصه منابع اقتصادي و انساني در جهان به حساب مي آيد با اين حال به دليل عقب ماندگي هاي علمي و فناوري در چند سده اخير و همچنين وجود سايه سنگين استعمار بر جكومت ايران در زمان طاغوت كشور ما نتوانسته است جايگاهي قابل قبول و درخور شاني داشته باشد . از اين روست كه مي توان گفت سال 90 را مي توان سال آغاز دوران جديد در وضعيت اقتصادي در كشور دانست. هم اكنون دولت يكي از بندهاي هفت گانه طرح تحول اقتصادي يعني هدفمند سازي يارانه ها را با موفقيت اجرا كرده است و در حال پيگيري است . بي شك ادامه اجراي طرح تحول اقتصادي در كشور مي تواند تاثيرات چشمگيري بر روند پيشرفت اقتصادي در كشور داشته باشد. اقتصاد ايران يك اقتصاد مختلط متمايل به متمركز است و از اين رو مهمترين تحولات و رخدادهاي اقتصادي چه از بعد منفي و چه از بعد مثبت را بايد در اقدامات و تصميمات دولت جستجو كرد .

هدفمندكردن يارانه ها، اصلاح نظام ماليات، بانك، گمرك، توزيع، ارزش گذاري پول ملي و بهره وري، هفت محور مهم طرح تحول اقتصادي است كه تاكنون تنها هدفمندي يارانه ها وارد فاز اجرايي شده است .

البته نبايد از اين مهم نيز غافل شد كه كشور ما هم اكنون در حوزه علم و فناوري پيشرفت هاي بسيار گسترده اي داشته و اين پيشرفت ها نيز مي تواند كمك شاياني به توسعه اقتصادي كشور كنند . طي ساليان اخير رشد علم وفناوري در كشور ما به اذعان بسياري از موسسات معتبر بسيار بيشتر از نرخ رشد علم وفناوري در منطقه و جهان بوده .با اين حال آنچه كه امروز در كشور بايد بيش از پيش به آن توجه داشت ايجاد ثروت و دستيابي به توسعه با استفاده از دانش توليدي در كشور است كه اين مهم جز با ايجاد چرخه هاي علم وفناوري در كشور ميسور نيست . به اعتقاد كارشناسان از 68 هزار ميليارد دلار ميزان صادرات جهان 20 درصد آن مربوط به صادرات نفت، گاز و بخش كشاورزي است كه تقريبا برابر با 12 هزار ميليارد دلار است .

80 درصد از كل اين صادرات مربوط به صادرات صنعتي است كه 48 هزار ميليارد دلار مي شود. در اين بين سهم دانش فني از كل صادرات صنعتي در جهان به 30 هزار ميليارد دلار مي رسد كه به خوبي جايگاه صادرات دانش فني را آشكار مي كند. ايران نيز پس از پيروزي انقلاب اسلامي و بخصوص در دو دهه اخير روند پرشتابي در دستيابي به علوم و دانش جديد را آغاز كرده كه البته ثمرات بسيار اميد بخشي نيز در پي داشته است. ايران طي سه دهه گذشته سرمايه گذاري هاي جدي اي برروي فناوريهاي راهبردي و اولويت داري همچون زيست فناوري، فناوري ميكروالكترونيك، هوافضا، سلول هاي بنيادي، انرژيهاي نو، طب ايراني، گياهان دارويي و فناوري نانو و... انجام داده است كه در نهايت به بالندگي ايران در اين علوم منتج شده است و امروز نام ايران در بسياري از علوم راهبردي در كنار 10 كشور اول قرار گرفته است . هم اكنون ايران از لحاظ رشد توليدات علمي مقام اول را در دنيا كسب كرده است و بررسي ها نشان مي دهد كه در 30 سال گذشته رشد توليدات علمي ايران 11 برابر متوسط رشد دنيا بوده است. از اين رو مي توان گفت هم اكنون ميزان توليد علم و دانش بومي در كشور به حد مطلوبي دست يافته است كه با تجاري كردن اين علوم مي توان گام هاي بسيار بلندي در عرصه توسعه اقتصادي در سال جهاد اقتصادي برداشت .

منبع : روزنامه رسالت 04/02/1390



نظرات 0