محور : اقتصاد ایران
نجارزاده رضا,رحيمي رامين
يكي از بخشهاي اصلي در اقتصاد آموزش و پرورش توجه به تخصيص اعتبارات مي باشد. در اين مطالعه، يك مدل برنامه ريزي آرماني خطي و از نوع وزني برحسب شهرستان و مقطع تحصيلي (ابتدايي، راهنمايي و متوسطه) براي توزيع اعتبارات عمراني در آموزش و پرورش استان گيلان طراحي گرديده است.
ضمن بررسي مطالعات انجام شده، به دو شاخص مهم، يكي ضريب بهره برداري از كلاس و ديگري تراكم دانش آموزان در كلاس دست يافتيم. طبق تابع هدف، اين دو ضريب در مدل مينيمم مي گردد. در جهت تعيين محدوديت هاي مدل: محدوديت اعتبارات، محدوديت تعداد دانش آموزان در هر كلاس، محدوديت استفاده از فضاي آموزشي و محدوديت ساخت كلاس را مد نظر قرار داده ايم. سپس مدل آرماني پيشنهادي را با استفاده از نرم افزار Lingo در 16 شهرستان استان گيلان حل نموديم و در نهايت براي رسيدن به يك هدف بلند مدت مطلوب در راستاي اهداف برنامه سوم توسعه اقتصادي، از مدل براي يك دوره پنج ساله استفاده شد.
نتايج حاكي از آن است كه با توجه به تعداد كلاسهاي مورد نظر و تعداد كلاسهاي تخريبي و استيجاري در مقاطع مختلف، مدل مورد نظر توانسته است مقطع متوسطه را به اهداف برنامه توسعه اقتصادي برساند و مقطع ابتدايي و راهنمايي را نيز به اهداف مورد نظر نزديك نمايد.
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشهاي اقتصادي- شماره 16 تابستان 1384