محور : اقتصاد ایران
زراء نژاد منصور,يوسفي حاجي آباد رضا
هدف اين مقاله برآورد كارايي فني توليد گندم در استان هاي مختلف ايران است. بدين منظور داده هاي تلفيقي مربوط به نهاده ها و ستاده هاي مورد استفاده در توليد محصول گندم جمع آوري و با استفاده از روشهاي مرز تصادفي و تحليل پوششي داده ها، اقدام به محاسبه كارآيي فني استان هاي مختلف، طي سالهاي زراعي 1378-79 تا 1384-83، شده است. نتايج به دست آمده از رهيافت پارامتريك نشان مي دهد كه ميانگين كارآيي توليد گندم در ايران دوره مورد بررسي 0.57 بوده است.
كارآيي فني 0.81 و 0.26، به ترتيب بالاترين و پايين ترين ميزان كارايي فني را دارا بوده اند. نتايج حاصل از مدل ناپارامتريك حاكي از اين است كه ميانگين كارآيي فني در همين دوره به ميزان 0.84 بوده است و استان هاي سيستان، كهگيلويه و بويراحمد، گيلان و مازندران با نمره كارآيي صد در صد، و استان يزد با كارآيي 0.57 از بالاترين و پايين ترين ميزان كارآيي فني برخوردار بوده اند.
به نظر مي رسد به كارگيري رهيافت پارامتريك در تحقيقات مربوط به بخش كشاورزي، به واسطه ويژگي هاي آنها مناسب تر است. با اين وجود، انتخاب دو رهيافت پارامتريك و ناپارامتريك و مقايسه نتايج آنها مي تواند قوت و اطمينان بيشتري به يافته هاي تحقيق ببخشد.
كليد واژه: كارآيي فني، تابع مرزي تصادفي، تحليل پوششي داده ها، كارآيي مقياس، گندم، ايران
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشهاي اقتصادي- شماره 2 تابستان 1388