محور : اقتصاد ایران
ناصري عليرضا,باسخا مهدي*,حسن زاده محمد,مسائلي ارشك
* دانشگاه تربيت مدرس
با تغيير جهت گيري برنامه ريزان اقتصادي کشورهاي مختلف درطول دو دهه اخير، رشد سريع اقتصادي جاي خود را به توسعه، کاهش فقر و نابرابري داده است. اين موضوع، حساسيت پيرامون ريشه ها و راهکارهاي مواجهه با فقر را افزايش داده و با توجه به مطرح بودن مناطق روستايي به عنوان يکي از مهمترين کانون هاي فقر، توجه بيشتر به اين مناطق را در پي داشته است.
با توجه به مطالعات صورت گرفته پيرامون زمينه هاي وقوع فقر و آثار آن، نقش هزينه هاي دولت در كاهش فقر بسيار خطير جلوه مي نمايد. در مطالعه حاضر، با استفاده از سيستم معادلات همزمان و اطلاعات سالهاي (84-1360) به بررسي تاثير هزينه هاي مختلف دولت، بر روي توليد محصولات کشاورزي، اشتغال غير کشاورزي و فقر در مناطق روستايي ايران پرداخته شد. براي اين منظور ابتدا کشش متغيرهاي فوق نسبت به «سرمايه آموزش» و زيرساخت هاي روستايي مانند برق، مخابرات و جاده برآورد گرديده و در مرحله بعد، رابطه ميان اين زيرساخت ها با هزينه هاي دولت در فصلهاي مربوطه تبيين گرديد. در پايان، با به دست آوردن اثر نهايي هزينه هاي دولت بر روي سه شاخص مهم مناطق روستايي (توليد، اشتغال غيرکشاورزي و فقر)، به تحليل اهميت هرکدام از هزينه هاي مذکور پرداخته شد.
نتايج، حاکي از معني دار بودن تاثير هزينه هاي دولت بر روي زيرساخت هاي روستايي و نيز معني دار بودن نقش اين زيرساخت ها در توسعه مشاغل غيرکشاورزي و کاهش فقر در مناطق روستايي بود.
كليد واژه: هزينه هاي دولت، زيرساخت هاي روستايي، فقر روستايي، اشتغال غيرکشاورزي
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشهاي اقتصادي- شماره 4 زمستان 1388