تاريخ : سه شنبه 10 خرداد 1390  | 8:19 PM | نویسنده : قاسمعلی
آیا همه چیز برای ادغام 8 وزارت‏خانه و تبدیل آن‏ها به 4 وزارت‏خانه‏ی جدید مهیا است؟ تبدیل وضعیت وزارت‏خانه‏های قدیمی به وزارت‏خانه‏های جدید با ساختاری نو به چه پیش‏نیازهایی نیاز دارد؟ این مقاله که هم‏اکنون قسمت نخست آن منتشر می‏شود، در پی آن است تا به صورت اجمالی به برخی ابهامات و پیش‎نیازهای طرح ادغام پاسخ دهد.

 

رویکرد مقام معظم رهبری در سال‏های اخیر به مسأله‏ی اقتصاد، رویکردی قابل توجه است؛ نام‏گذاری سال‏های اخیر با بار معنایی اقتصادی از یک‏سو و تأکید مستمر ایشان بر پیشرفت علمی و اقتصادی از سوی دیگر، شاهدی بر این مدعا است.

 

با نام‏گذاری سال 90 به نام جهاد اقتصادی و توضیحات فراوان ایشان در زمینه‏‏ی پیشرفت اقتصادی و تلاش همه جانبه توأم با نیت الهی برای جهش اقتصادی، حجت بر همه تمام شده است، تعلل بیشتر در زمینه‏ی اقتصادی و سرگرم شدن به بازی‏های سیاسی و صرف هزینه‏های هنگفت از کشور برای تنش‏های سیاسی از هیچ‏کس پذیرفتنی نیست.
 
با این اوصاف هنوز دو ماه از آغاز سال جهاد اقتصادی نگذشته است، کشور وارد دور جدیدی از تنش‏های سیاسی شده و هدف اصلی به حاشیه رانده شده است، گویا سنت غلط سال‏های گذشته باید هم‏چنان ادامه یابد. سنتی که با بیان سخنان زیبا و اهداف متعالی در ابتدای تصویب برنامه‏های توسعه و بودجه‏های سنواتی شروع و با اشتغال به مسائل جانبی و سوختن فرصت‏های پیشرفت کشور به پایان می‏رسد.
 
مروری بر برخی اتفاق‏های اقتصادی کشور در اردیبهشت ماه سال90 و آشکار شدن ابعاد تازه‏ای از جریان انحرافی، کشور و وزرا را در حالت بلاتکلیفی قرار داد و اکنون با ادغام وزارت‏خانه‏ها به شکل غیرقانونی و عزل وزیران، وزارت‏خانه‏های اقتصادی کشور در حالت بلاتکلیفی و عدم همکاری برخی مدیران ارشد به سر می‏برند.
 
در این مقاله به طور اجمالی به بررسی مسایل مربوط به این ادغام‏ها می‏پردازیم.
 
این مقاله شامل بخشهای زیر است:
 
1.     مبنای حقوقی ادغام وزارت‏خانه‏ها؛
 
2.     سابقه ادغام وزارت‏خانه‏ها در ایران؛
 
3.     بررسی شرایط اقتصادی کنونی جامعه برای ادغام؛
 
4.     بررسی میزان تناسب و صحت ادغام وزارت‏خانه‏های انتخاب شده؛
  
 
 
1- مبنای حقوقی ادغام وزارت‏خانه‏ها:
 
طبق ماده 53 دولت مکلف است: وزارت‏خانه‏ها را به گونه‏ای ادغام کند که از 21 وزارت‏خانه به 17 وزارت‏خانه کاهش یابد و آن را به تصویب مجلس برساند. لذا طبق قانون، دولت موظف است ابتدا شرح وظایف مفصلی برای وزارت‏خانه‏ها نوشته و آن را به مجلس ارسال کند و در صورت تصویب مجلس، وزیر پیشنهادی جدیدی برای وزارت‏خانه‏‏ی ادغام شده معرفی کند.
 
2-    سابقه ادغام وزارت‏خانه‏ها در ایران:
 
در دولت سیدمحمد خاتمی، وزارت جهاد کشاورزی از ادغام جهاد سازندگی و کشاورزی تشکیل شد. در این ادغام دولت خاتمی ابتدا لایحه‏ی تشکیل وزارت‏خانه را تقدیم مجلس کرد و مجلس نیز پس از بررسی‏های کارشناسی در سال 79 به آن رأی داد. البته این ادغام بر طبق ماده‏ی 2 برنامه‏ی سوم صورت گرفت و دولت را مکلف به تشکیل وزارت‏خانه‏ای در حوزه‏ی کشاورزی و عمران روستایی کرد. در هر صورت دولت وقت در آن برهه، حجتی را بعد از تصویب شرح وظایف وزارت‏خانه‏ی جدید به عنوان نخستین وزیر کشاورزی به مجلس معرفی کرد. گفتنی است وزارت صنایع و معادن هم از ادغام وزارت معادن و فلزات و وزارت صنایع براساس مطالعات دولت در یک‏دیگر ادغام شدند.
 
3-بررسی شرایط اقتصادی کنونی کشور برای ادغام:
 
ادغام 8 وزارت‏خانه یعنی کار و رفاه، نفت و نیرو، راه و مسکن، بازرگانی و صنایع، در اوضاعی انجام می‏شود که قانون برنامه‏ی پنجم در سال ابتدایی اجرا است و هنوز 4 سال دیگر تا پایان برنامه‏ی پنج ساله‏ی‏ توسعه باقی مانده است. اما دولت قصد دارد تا با سرعت و عجله‏ی هرچه تمام 8 وزارت‏خانه‏ی مذکور را در هم ادغام کند! از بعد سیاسی، جریان انحرافی برخی تنش‏های سیاسی را ایجاد کرده که آینده‏ی اقتصادی- سیاسی کشور را کمی مبهم ساخته است.
 
از بعد اقتصادی نیز بروز اولین آثار اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‏ها در بخش تولید و مصرف موجب نگرانی‏های فراوانی شده است. اوضاع نابسامان و بحرانی تولید به دلیل عدم پرداخت سهم تولید از درآمدهای آزاد سازی قیمت‏ها و افزایش قیمت حامل‏های انرژی و دستمزدها امکان ادامه‏ی فعالیت را برای بسیاری از تولیدکنندگان سلب کرده است. نرخ بالای بیکاری نیز مزید بر علت شده و بر نگرانی‏های موجود افزوده است. بنابراین در این اوضاع نیز تصمیم ناگهانی دولت برای ادغام 8 وزارت‏خانه‏ی درگیر قانون هدفمند کردن یارانه‏ها و مسائل اقتصادی در سال جهاد اقتصادی مشکلاتی را بر مشکلات قبلی خواهد افزود، می‏تواند بار منفی گسترده‏ای برای جامعه به همراه داشته باشد.
 
 
بنابراین عدم حضور برخی از وزرا و مدیران ارشد در وزارت‏خانه‏ها و بی‏رغبتی در انجام مسائل مربوط نیز حرکت اقتصادی را کند کرده که باید در این زمینه نیز اقدامات متقضی صورت گیرد.
 
بررسی شرایط وزارت‏خانه‏های ادغامی
 
وزارت رفاه:
 
اولین سال اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‏ها، سختی‏ها و مشکلات فراوان را در مسیر اجرای این قانون به دنبال داشته و دارد. وزارت رفاه وظیفه‏ی سنگینی را در مسیر اجرای این قانون به عهده دارد. تأمین اجتماعی، بیمه و رفاه به عهده‏ی این وزارت‏خانه‏ی کلیدی در اجرای این قانون است. وظیفه‏ِ‏ی حمایتی وزارت رفاه، قسمت اعظم بار قانون هدفمند کردن یارانه‏ها را به عهده‏ی این وزارت‏خانه نهاده است.
 
وزارت کار:
 
ورود جوانان تحصیل‏کرده و متولدین دهه‏ی 60 به بازار کار باعث شده تا این وزارت‏خانه به عنوان متولی اشتغال وظیفه‏ی سنگیی را برعهده داشته باشد. بی‏کاری به‏عنوان مهم‏ترین چالش اقتصادی سال 90 شناخته می‏شود. بنابراین درگیر شدن اقتصاد، در نیمه‏ی ابتدایی سال 90 به مسائل سیاسی و تنش‏هایی که جریان انحرافی ایجاد کرده است می‏تواند اوضاع را نسبت به گذشته کمی با چالش روبرو سازد. از سوی دیگر مسأله‏ی ادغام نیز باعث شده است وزارت کار نیز مانند 8 وزارت‏خانه‏ی دیگر در جریان ادغام، در حالت بلاتکلیفی به فعالیت‏های خود ادامه دهد؛ حتی پس از ادغام نیز درگیر شدن وزارت‏خانه‏ها در جریان ادغام تا عادی شدن اوضاع باعث می‏شود وزارت کار از هدف اصلی خود در این شرایط حساس غافل شود. حتی پیش‏بینی می‏شود عدم تناسب وظایف وزارت کار و رفاه پس از ادغام نیز بر مشکلات بیفزاید.
 
وزارت بازرگانی:
 
واردات بی‏رویه و افزایش قیمت حامل‏های انرژی به دلیل اجرای تازه‏ی هدفمندکردن یارانه‏ها باعث شده که تولید برای ادامه‏ی فعالیت خود به کمک‏های بیشتری نیاز داشته باشد. بنابراین سوق پیدا کردن فعالیت‏های یک وزرات‏خانه‏ی استراتژیک مانند وزارت بازرگانی می‏تواند چالش‏هایی مانند آسیب رسیدن به تولید و توزیع داخلی را موجب گردد و اصلاً مقرون به صرفه نیست.
 
وزارت بازرگانی از یک‏سو متولی تنظیم بازار و تأمین کالا در مدت زمان اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‏ها است و از سوی دیگر متولی واردات و صادراتی است که باید به صورت جدی مدیریت شود.
 
 
 وزارت نفت:
 
وزارت نفت که کلیدی‏ترین وزارت‏خانه‏ِی کشور است و شریان حیاتی کشور یعنی نفت را در دست دارد با عزل وزیر خود به حالت بلاتکلیفی درآمده است. وزارت نفت به علت درگیری غیرمستقیم با قانون هدفمندی یارانه‏ها و ریاست اوپک در برهه‏ی حساسی قرار دارد، خصوصاً این‏که با احتمال افزایش قیمت نفت، حساسیت روی این وزارت‏خانه دو چندان خواهد شد.
 
وزارت نیرو:
 
وزارت نیرو مانند وزارت بازرگانی، رفاه و صنایع به طور مستقیم درگیر قانون هدفمندی یارانه‏ها است در شرایطی که وزارت نیرو در فصل گرما باید چاره‏ای برای چاه‏های کشاورزی که برق برخی از آن‏ها قطع شده است، بیندیشد. مشکلات کشاورزان در بحث برق چاه‏های کشاورزی و گازوییل هم‏چنان ادامه دارد. ...
 
بنابراین به نظر می‏رسد وزارت‏خانه‏ی مذکور نیز طی ماه‏های آینده با چالش‏هایی مواجه شود که ادغام آن می‏تواند بر سایر مشکلات آن بیفزاید.
 
ادغام به صلاح نیست
 
به طور کلی، به اعتقاد اغلب کارشناسان شرایط کنونی کشور برای ادغام وزارت‏خانه‏ها مناسب نیست و درگیر کردن تمام وزارت‏خانه‏های مذکور در فرآیند ادغام و تقسیم وظایف اقتصادی زمان‏بر بوده و در روند اجرای هدفمندی یارانه‏ها اخلال ایجاد خواهد کرد. باید به این نکته توجه شود، در صورتی‏که وزارت صنایع از وضع تولیدکنندگان غافل شده و وزارت نیرو نیز همکاری لازم را در زمینه آب و برق با جهاد کشاورزی نداشته باشد، متأسفانه عواقب جبران‏ناپذیری در سال جهاد اقتصادی برای تولید و اقتصاد کشور پیش‏بینی می‏شود که به زیان است.
 
گفتنی است در صورتی‏که وزارت کار در فرآیند ادغام از وعده‏های دولت غافل شود و این فرآیند به افزایش نرخ بی‏کاری بیانجامد، جامعه با شرایط اجتماعی سختی مواجه خواهد شد.

هم‏اکنون نهاد وزارت نفت هم معلوم‏الحال است، عدم حضور وزیر در محل کار و استعفا یا بی‏تفاوتی مدیران عواقب مناسبی چه در داخل کشور و چه از بعد خارجی بر اوپک نخواهد داشت./

گروه اقتصادی برهان



نظرات 1