از جنگ و حمله و دفاع خبری نیست اما شهر پر شده است از جبهه؛ جبهههایی كه نه برای یك دفاع مقدس بلكه برای تصاحب كرسیهای سبزرنگ ساختمان معروف بهارستان تشكیل شدهاند.

در آستانه انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی، مانند دورههای قبلی انتخابات، جبههها و ائتلافهای متعدد انتخاباتی سربرآوردهاند تا اغلب آنها عمری كوتاه به اندازه زمانبندی انتخابات داشته باشند و پس از انتخابات به خوابی چند ساله فرو بروند و این، یكی از سادهترین نتایج رواج نیافتن تحزب واقعی در ایران ماست.
درست از اوایل امسال یعنی از زمانی كه سیاسیون یادشان افتاد كه اواخر امسال انتخاباتی برای مجلس در راه است، بحث تشكیل ائتلافها و جبهههای انتخاباتی هم مطرح و هرچه به زمان برگزاری انتخابات نزدیكتر شدیم، این بحثها جدیتر شد.
یكی از اولین طیفهایی كه به فكر تشكیل جبههای در جهت تجمیع نیروها و گزینههای احتمالیشان برای انتخابات آتی مجلس افتادند، بخشی از اصولگرایان بودند كه پس از همایشها و جلسات متعدد، گروهی را تحت عنوان 8+7 تشكیل دادند تا مقدمه تشكیل «جبهه متحد اصولگرایان» فراهم شود.
برخی اصولگرایان نظیر عبدالحسین روحالامینی، حسن بیادی، امیرعلی امیری، یدالله حبیبی و ابوالقاسم رئوفیان، به ریاست حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمود علوی، جبهه دیگری را تشكیل دادند و نام آن را «جبهه ایستادگی» گذاشتند
این سازوكار با نظر و مشورت آیتالله مهدویكنی و آیتالله محمد یزدی تهیه و تبیین و در ابتدای راه، كمیتهای سه نفره با حضور عسگراولادی، حدادعادل و ولایتی تشكیل شد. پس از آن، کمیته واحد اصولگرایان با ترکیبی از دو کمیته 7 و 8 نفره تشكیل شد كه گروه 7 نفره كه كمیته داوری و نظارت نام گرفت، متشکل از 4 نماینده از جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و نیز اعضای کمیته سه نفره بود و هاشم حسینی بوشهری وعباس کعبی از سوی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و سیدرضا تقوی و محمدحسن ابوترابی نیز نمایندگان جامعه روحانیت مبارز در این کمیته بودند.
کمیته 8 نفره با نام گروه وحدت نیز شامل نمایندگانی از گروههای مختلف اصولگرا بود که جبهه پیروان خط امام و رهبری، ایثارگران و رهپویان و جبهه نیروهای انقلاب، هر کدام دو نماینده و علی لاریجانی و محمدباقر قالیباف نیز هر كدام یک نماینده در این کمیته داشتند.

باهنر و متکی به عنوان نمایندگان جبهه پیروان خط امام و رهبری، فدایی و زاکانی به عنوان نمایندگان جمعیت ایثارگران و جمعیت رهپویان، آقاتهرانی به همراه یك نماینده دیگر به عنوان نمایندگان جبهه نیروهای انقلاب در کمیته واحد اصولگرایان حضور داشتند و همچنین، حجتالاسلام مهدی خاموشی به نمایندگی از محمدباقر قالیباف و کاظم جلالی به نمایندگی از علی لاریجانی به کمیته واحد اصولگرایان معرفی شدند.
پس از تشكیل این گروه، موضع پدرانه آیتالله مهدویكنی و آیتالله یزدی پررنگتر شد و در نهایت جبهه متحد اصولگرایان تشكیل شد تا چهرههای شاخصی از میان اصولگرایان را جذب خود كند؛ هرچند كه چهرههای شاخصی هم از آن حذف شدند كه از مهمترین این اخراجیها می توان به علی مطهری، غفوریفرد، كاتوزیان و عباسپور اشاره كرد.
حدادعادل، ابوترابیفرد، حسین ابراهیمی، لاله افتخاری، زهره الهیان، الهام امینزاده، ابراهیم انصاریان، بادامچیان، باهنر، بذرپاش، احمد توکلی، محمدنبی حبیبی، علیاصغر خانی، مجتبی رحماندوست، محمدنبی رودکی، فاطمه رهبر، زاکانی، سروری، زهره طبیبزاده، حسین فداییآشیانی، محمود فرشیدی، حمید فرمانی، محسن کازرونی، کوثری، علیرضا مرندی، مصباحیمقدم، مظفر، مسعود میرکاظمی، الیاس نادران و حسین نجابت، فهرست 30 نفره «جبهه متحد اصولگرایان» در تهران را تشكیل میدهند.

از سوی دیگر، برخی اصولگرایان نظیر عبدالحسین روحالامینی، حسن بیادی، امیرعلی امیری، یدالله حبیبی و ابوالقاسم رئوفیان، به ریاست حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمود علوی، جبهه دیگری را تشكیل دادند و نام آن را «جبهه ایستادگی» گذاشتند.
این جبهه اشتراكاتی با جبهه متحد اصولگرایان دارد بطوریكه بارها از سوی اعضای این دو جبهه، بر وجود این اشتراك تاكید شده است و تا پیش از ارائه لیست های انتخاباتی، پیشبینی میشد كه برونداد این اشتراك، به وضوح در لیست های نهایی دوجبهه مشهود باشد. در همین راستا، علوی رییس شورای عالی جبهه ایستادگی گفته بود كه راهبرد جبهه متبوعش همسویی و همراهی با جبهه متحد اصولگرایان است و 80 درصد نامزدهای ایستادگی با جبهه متحد مشترك خواهند بود.
«جبهه ایستادگی» نیز برای تهران، لیستی 20 نفره منتشر كرد كه از سیدمحمود علوی، امیدوار رضایی، ابوترابیفرد، محسن کازرونی، علی مطهری، حسین مظفر، باهنر، علی عباسپور، کاتوزیان، حسین فدایی، پرویز سروری، محمد سلیمانی، مصباحیمقدم، بهنام ملکی، وهاب عزیزی، حبیبالله حبیبی، طاهره صاحبالزمانی، ایراندخت فیاض، لاله افتخاری و فرشته محمدعلی تشكیل شده بود.

اما حضور جناح راست در انتخابات به همین دو جبهه ختم نشد و تشكل دیگری با عنوان «جبهه پایداری» نیز فعالیت خود را با جذب بخشی از اصولگرایان و نمایندگان فعلی مجلس كه بیشتر حامی دولت هستند آغاز كرد.
اعضای این جبهه بر پیروی از آیتالله مصباح یزدی تاكید دارند بطوریكه حتی مهدی كوچكزاده از اعضای این جبهه اعلام كرد كه ممكن است عكس مصباح یزدی در بالای لیست جبهه پایداری منتشر شود.
مرتضی آقاتهرانی، روحالله حسینیان، نبویان، سقای بیریا، زارعی، غلامعلی حدادعادل، مسعود میركاظمی، محمد سلیمانی، كوثری، كوچكزاده، حمید رسایی، روانبخش، فاطمه آلیا، طبیبزاده، لاجوردی، نامجو، حمیدزاده، نوباوه، سیدمهدی هاشمی، علی خطیبی شریفی، كفایتی، علیرضا مرندی، خلیلیان، آقاپور، حسین طلا، جوانمردی، بهبهانی، استادآقا، محمدجواد محمدی و صفارزاده، اعضای فهرست 30 نفره این جبهه در تهران را تشكیل میدهند.
از سوی دیگر، بخشی از اصلاحطلبان كه برای كاندیداتوری در انتخابات آتی مجلس ثبتنام كرده بودند، ائتلافی تشكیل دادند و نام «جبهه مردمسالاری» را بر آن نهادند و همانطور كه از نامش پیداست، متولی شكلگیری آن، مصطفی كواكبیان ـ نماینده مجلس و دبیركل حزب مردمسالاری ـ است كه خود او هم از سمنان كاندید شده است.
با وجود حضور پیدا نكردن عده زیادی از اصلاحطلبان، آن عده كه ثبتنام كردند بر شركت در انتخابات اصرار داشتند و بر همین اساس هم «جبهه مردمسالاری» تشكیل شد تا این طیف از اصلاحطلبان فعالیت انتخاباتی خود را بطور جدیتر پیگیری كنند.
اعضای لیست این جبهه در تهران كه شاید در نهایت هم به 30 نفر نرسد، فعلا از چهرههایی نظیر سیدحسین هاشمی، علیرضا محجوب، علی مطهری، سهیلا جلودارزاده، الهه راستگو، علی عسگری، حمیدرضا کاتوزیان، محمدرضا جعفری، محمدعلی رجایینیا، سیدمرتضی موسوی، سیدعلیمحمد خادمی، مصطفی مصطفایی، یونس قربانی، علیرضا نژادصاحبی، سالار حسنزاده تشكیل شده است و خبرهایی هم از رایزنیهای این جبهه با افرادی نظیر علی مطهری به گوش میرسد.

اما خود علی مطهری به همراه برخی از هم مسلكانش، تشكل انتخاباتی دیگری تشكیل داده و نام «صدای ملت» را هم بر آن نهاده است؛ تشكلی كه برخی اخراجیهای جبهه متحد نظیر كاتوزیان و عباسپور به عنوان اعضای شاخص آن محسوب میشوند.
به گفته علی مطهری، این تشكل تلاش میكند "فهرستی تازه" ارائه دهد تا با فهرستهای دیگر اشتراكی نداشته باشد.
البته هستند جبههها و لیستهای دیگری كه از اعضای شاخص تشكل صدای ملت در آنها نام برده میشود كه از جمله آنها میتوان به «ائتلاف بزرگ اصولگرایان» با محوریت غفوریفرد اشاره كرد. در این ائتلاف از تشكلهای مختلف اصولگرا حضور دارند و تاكنون عباسپور، مطهری، كاتوزیان، رضایی، افتخاری، نواب و نظری برای حضور در لیست این ائتلاف برای تهران قطعی شدهاند.
یكی دیگر از جبهه انتخاباتی كه از قضا، باز هم اصولگراست، «جبهه دانشگاهیان انقلاب اسلامی» است كه اخیرا فهرست 26 نفرهای را بدین شرح اعلام كرده است: غلامعلی حداد عادل، محمدرضا مرندی، محمدحسن ابوترابی، ایراندخت فیاض، محمد سلیمانی، مسعود میركاظمی، حسین نجابت، طیبه صفایی، محمدرضا باقرزاده، محمدهادی زاهدی وفا، فرهاد جوانمردی، مهرداد بذرپاش، احمد زمانی گندمانی، محمود نبویان، فاطمه رهبر، اسماعیل كوثری، محمدنبی حبیبی، علیاصغر زارعی، روحالله حسینیان، سیدكمالالدین سجادی، لاله افتخاری، الهام امینزاده، سیدمهدی هاشمی، پرویز سروری، حسین طلا.
«جبهه ایستادگی» نیز برای تهران، لیستی 20 نفره منتشر كرد كه از سیدمحمود علوی، امیدوار رضایی، ابوترابیفرد، محسن کازرونی، علی مطهری، حسین مظفر، باهنر، علی عباسپور، کاتوزیان، حسین فدایی، پرویز سروری، محمد سلیمانی، مصباحیمقدم، بهنام ملکی، وهاب عزیزی، حبیبالله حبیبی، طاهره صاحبالزمانی، ایراندخت فیاض، لاله افتخاری و فرشته محمدعلی تشكیل شده بود
در طول هفتههای اخیر، «جبهه بصیرت و بیداری اسلامی» هم از سوی شهابالدین صدر نایب رییس مجلس و همفكرانش تشكیل شد ولی ظاهرا عمر كوتاهی داشت، چراكه گفته میشود نایب رییس فعلی مجلس، ردصلاحیت شده است و درنتیجه برای اطلاع از سرنوشت این جبهه باید منتظر روزهای آینده بود.
جبهههای انتخاباتی به همینها ختم نمیشود و هستند تشكلها، ائتلافها و جبهههای دیگری كه بطور ریز و درشت در كشور و بویژه تهران فعالیت انتخاباتی میكنند اما باید دید كدامیك از آنها حتی به روز انتخابات میرسند و كدامیك تا بعد از انتخابات هم فعال خواهند بود.
حسین هرمزی
بخش سیاست تبیان