شمس الدین نیک منش* / جمعیت ایران ترکیب متنوعی از گروه های قومی است که این گروه ها هرکدام در فرهنگ ،آداب ورسوم زبان ودین یا مذهب دارای تفاوتهایی با یکدیگر هستند .در جهت زیست مسالمت آمیز این اقوام باید هویت های فرهنگی وقومی یکدیگر و تفاوتهای آنها را پذیرفته وسعی در شناخت وجوه اشتراک [...]
شمس الدین نیک منش* / جمعیت ایران ترکیب متنوعی از گروه های قومی است که این گروه ها هرکدام در فرهنگ ،آداب ورسوم زبان ودین یا مذهب دارای تفاوتهایی با یکدیگر هستند .در جهت زیست مسالمت آمیز این اقوام باید هویت های فرهنگی وقومی یکدیگر و تفاوتهای آنها را پذیرفته وسعی در شناخت وجوه اشتراک و افتراق فرهنگ خود با اقوام دیگر برآیند، یعنی ازقوم مداری به سمت نسبی گرایی فرهنگی میل کنند . قومیت گرایی که در سال های دور منجر به شکل گیری برخی جبهه های سیاسی در برخی مناطق کشور در آستانه انتخابات های مختلف می شد امروز جای خود را به بسیاری از انگیزه های دیگر داده است که هرکدام از این انگیزه های می تواند به خودی خود سببی برای تشکیل حداکثر مشارکت مردمی در شهرستان های مختلف در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی باشد .
به طور یقین یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی ایران و یکی از موفقیت های تاریخی امام راحل عظیم الشان به عنوان بنیانگذار انقلاب اسلامی بسط و گسترش فرهنگ زندگی قومیت های مختلف کشور در کنار هم بدون کوچکترین تضارب فرهنگی بوده است . در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی بخش مهمی از تلاش دشمنان نظام بر تحریک فرهنگ های قومی مختلف و طوایف ایران برای یک نوع خودمختاری و پیروی نکردن از سیاست های واحد کشورمان معطوف بوده است در حالی که ما در هشت سال دفاع مقدس به خوبی یکپارچگی این قومیت ها و تبعیت محض آنان از ولی فقیه زمان در مقابله با دشمن بعثی دیده ایم . گواه این مدعا لاله های سرخ شهیدی هستند که امروز در گوشه گوشه خاک جمهوری اسلامی مظهر تعامل قومیت های مختلف ایرانی برای هدف مشترک یعنی سرافرازی نظام اسلامی و پایداری ایران است .
در عرصه های مختلف توسعه کشور نیز این قومیت ها معنی پیدا نمی کند . امروز در صحنه های مختلف کار و تلاش اجتماعی شاهد حضور هزاران مرد و زن از قومیت ها و طوایف گوناگون از ترک و لر و کرد و بلوچ گرفته تا گیلک و مازنی و عرب و . . . در بطن جامعه هستیم . امروز ترکیب حضور قومیت های مختلف از راس مراکز قدرت نظام یعنی هیئت وزیران و مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه تا پاییت ترین سطوح اجرایی و حتی بخش خصوص به خوبی نشان دهنده این است که مردم ما به ایرانی واحد و سربلند می اندیشند و در این زمینه هیچ کس به خاطر قومیت بر کسی برتری ندارد .
در همین زمینه نگاهی کوچک به تاریخ اسلام عزیز نیز می تواند به خوبی برای ما عبرت آموز این موضوع باشد که چگونه پیامبر عظیم الشان اسلام (ص) قرن ها پیش با نحوه برخورد با مهاجرین و انصار و دعوت از آن ها برای زندگی مسالمت آمیز در کنار یکدیگر و توصیه های اکید به انصار برای رسیدگی بیشتر به مهاجرین برای امروز ما این درس را به یادگار گذاشتند که برادران دینی تنها با ملاک دین و اسلام با یکدیگر فرق دارند و نه با ملاک هایی دیگر .
حال در آستانه انتخابات بزرگ مجلس شورای اسلامی و در حالی که همه مردم ایران حق انتخاب نمایندگانی برای خود در خانه ملت را دارند برخی از کج فهمان و نالایقان داخل کشور با نوای دشمنان ایران اسلامی همراه شده و زمزمه های قومیت گرایی را به خصوص در حوزه های انتخابیه شهرستان ها سر می دهند . این افراد که خود هم به خوبی از پوچی گفتار و توئوری هایشان آگاه هستند در حالی انتصاب افراد به طوایف مختلف کشور از جمله کرد و لر و بلوچ و ترک را مطرح می کنند که رهبر فرزانه انقلاب اسلامی بارها طرح این مسائل را حربه دشمنان ایران اسلامی خوانده اند . امروز ملاک برای انتخاب نمایندگانی اصلح و کاردان برای ورود در عرصه انتخابات مجلس شورای اسلامی نه انتصاب های قومی وی بلکه لزوم ولایتمدار بودن و داشتن سوابق اجرایی مناسب برای خدمت در عرصه تقنینی کشور است .
گفتمان اصولگرایی که سال هاست به عنوان گفتمانی اصیل و انقلابی در عرصه سیاسی کشور خوش درخشیده است اکنون می تواند به عنوان اصلی ترین ملاک و ریسمان دوری از قومیت گرایی در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی قرار گیرد . امروز کاندیداهایی که اصولگرایی را به معنای واقعی کلمه یعنی پیروی از ارزش ها و آرمان های انقلاب اسلامی و تبعیت محض از ولایت فقیه به عنوان راه و منش خود انتخاب می کنند بنا به آموزه های همین گفتمان به طور قطع از قومیت گرایی دوری کرده و نه خود را نماینده طایفه ای می دانند و در نظر آن ها هیچ فرد ایرانی با فرد دیگر تفاوت دارد .
به هر حال موضوعی که به خوبی روشن است این است که امروز بسیاری از کاندیداهای جریان اصولگرا در کشور تنها پیشرفت و سرافرازی جمهوری اسلامی ایران را در سرلوحه برنامه های خود قرار داده اند و هر کس در هر حوزه انتخابیه که خود را کاندید کرده است به یقین در مرحله پایین تر به رشد و توسعه همان شهرستان می اندیشد و در این میان هم عده ای معدود با تخریب و فرافکنی نمی توانند کاری از پیش ببرند .
* عضو هیئت علمی دانشگاه و مشاور معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت