تعارض در حوزه انتخابات عبارت است از مخالفت یا ناسازگاری میان دو گروه سیاسی . تعارض بدین گونه آغاز می شود که یک گروه سیاسی چنین می پندارد که گروه دیگر در رابطه با چیزهایی که مورد توجه گروه اول است, اثرات منفی بر جای می گذارد یا قرار است اثرات منفی به بار آورد. [...]
تعارض در حوزه انتخابات عبارت است از مخالفت یا ناسازگاری میان دو گروه سیاسی .
تعارض بدین گونه آغاز می شود که یک گروه سیاسی چنین می پندارد که گروه دیگر در رابطه با چیزهایی که مورد توجه گروه اول است, اثرات منفی بر جای می گذارد یا قرار است اثرات منفی به بار آورد. از مشکلات بزرگ تعارض انتخاباتی میزان انرژی غیر مفیدی است که صرف درگیری بی مورد میان گروههایی می شود که در مبارزات انتخاباتی وارد می شوند .این تعارض و رقابت از منافع میان گروهها و احزاب و وابستگی فعالیتها به یکدیگر ناشی می شود.
در نظامهای دموکراسی انتخاباتی برای پرهیز از رقابت ناسالم و تخریب افراد راههای مشخصی تدوین و تنظیم می گردد. به عبارت دیگر , قبل از هر چیز قاعده ای تدوین می شود که مورد توافق اکثریت است و همه خود را ملزم به رعایت آن می دانند . البته قاعده به تنهایی کارساز نیست, باید ساختاری را پایه گذاری کرد که توان حل تعارضات را داشته باشد. بسیاری از جامعه شناسان بر این باورند که اگر یک نظام اجتماعی توان حل تضادها و تعارضات را نداشته باشد,موجودیت جامعه با مشکل مواجه می گردد.
برخی از نظامهای اجتماعی از روشهای خشن برای حل تعارشات بهره می گیرند که این روش هم هزینه فراوانی را بر طرفین تحمیل نموده و هم قادر به حل مسئله نیست. بلکه صورت مسئله را به طور موقت پاک می کند. بی گمان در یک نظام اجتماعی , وجود تضاد و تعارض , امری اجتناب ناپذیر است , بنا براین اموکراسی وضعیتی را فراهم می کند که با تضادها و تعارضات سیاسی به گونه ای برخورد شود که اولا” به رسمیت شناخته شود و ثانیا” راهی مناسب برای حل آن نیز در نظر گرفته شود.
حل و فصل تعارض
حل تعارض به معنای شناسایی سرچشمه های عمیق منازعات و علل و عموامل اصلی ایجاد درگیری و سپس تلاش برای ایجاد دگرگونی های لازم در ساختار و عوامل ایجادکننده منازعات به منظور پایان بخشیدن به آنهاست .صاحب نظران میان مفهوم حل تعارض با مفاهیم مشابهی مانند : حل اختلاف ,اتفاق نظر برای حل تعارض ,تخفیف تعارض ,مدیریت تعارض و تحول تعارض تفکیک قائل شده اند .
هیچ نظام سیاسی نباید اجازه دهد تعارض میان احزاب و گروههای سیاسی به حدی برسد که زیانهای زیادی برای جانعه به بار آورد.
استراتژی های حل تعارض
*مذاکره
*میانجی گری
*حل مسئله
*حکمیت
فرایند تعارض
۱-پیشگیری از منازعه ۲-کنترل منازعه ۳-پایان منازعه
مدارا , شیوه حل تعارض در حکومت علوی
مدارا یعنی پرداخت کمترین هزینه برای دفع دشمن و تبدیل معاند به مخالف و مخالف به موافق . مدارا یعنی تحمل جور و ستم مخالف , مادامی که امید به هدایت او هست و خودداری از سرکوب قهر آمیز او .
( مدیریت انتخابات ,دکتر فرج الله رهنورد و نعمت الله مهدوی راد , انتشارات اطلاعات , تهران ۱۳۸۹ )