«مفهوم کیفیت در صنعت» عنوان سرمقاله روزنامه گسترش صنعت به قلم دکتر مهدی فتحاله است كه در آن ميخوانيد:
در دنیای امروز، صنعت هر کشوری نقش بسیار مهمی را در رشد، رفاه، وضعیت اقتصادی و آسایش مردم آن کشور ایفا میکند. بسیاری از کشورها با تلاش زیاد صنعت خود را به حدی از رشد و شکوفایی رساندهاند تا بتوانند محصولات خود را به سایر کشورها صادر و درصد بالایی از اشتغال، درآمد و ارزش افزوده کشورشان را به آن اختصاص دهند.
رشد صنعتی از زوایای مختلفی به نفع جامعه و دولت خواهد بود. چراکه رشد صنعتی علاوه بر ایجاد اشتغال و آسایش سبب تولید محصولات باکیفیتتر و مناسبتر میشود. از طرف دیگر، اگر کشوری دارای سازمانها و صنایع قدرتمندی باشد که توان حضوری موفق در بازارهای بینالمللی را داشته باشد، قدرت سیاسی و اقتصادی آن کشور نیز افزایش خواهد یافت.
افزایش قدرت کشورهای ژاپن و چین در عرصه بینالمللی نمونههایی از نقش قدرت صنعتی و اقتصادی بر قدرت سیاسی و بینالمللی است. از شاخصهای رشد صنعتی میتوان به امکان ارائه محصولات با کیفیت بالاتر (قابل رقابت با محصولات سایر کشورها)، عرضه محصولات به بازارهای بینالمللی و همچنین توان ارائه محصولات با قیمت پایینتر اشاره کرد.
موضوع کیفیت و بهبود آن، موضوع مهم و حیاتی در هر سازمان و بنگاه است. برخی کیفیت را تنها انطباق با ضوابط از پیش تعیین شده میدانند به عبارت دیگر کیفیت مترادف با استاندارد تلقی میشود، غافل از آنکه امروزه کیفیت مفهومی وسیعتر داشته و به معنی پاسخگویی به درخواستهای منطقی و حق مدارانه مشتریان است.
اگرچه انطباق با استاندارد نیز در سطوح ملی و بینالمللی میتواند درجهای از کیفیت محسوب شود اما همه ابعاد کیفیت نیست، چراکه استانداردها نیز با توجه به شرایط پیرامونی، نیازها وانتظارات جامعه و مشتریان ممکن است تغییر کنند.
بر این اساس در شرایط کنونی، هدف از کیفیت تنها انطباق با استاندارد نیست بلکه کسب رضایت حداکثری مشتری در همه ابعاد است. براین مبناست که گفته میشود این واژه مفهوم متعالیتری در دنیای کنونی پیدا کرده است.
البته نقطه ضعف کسب و کارهای ما نیز در کمتوجهی به مقوله کیفیت بهدلیل عدم درک صحیح از مفهوم واقعی این واژه کلیدی است. برخی کیفیت را رضایت و خرسندی مشتری، برخی اعتماد مشتری، گروهی دیگر افزایش مشتری و... تعریف میکنند. در این راستا آنچه که در تبیین مفاهیم یادشده باید مورد توجه قرار گیرد این است که صرفنظر از معانی متعددی که این مفهوم پیچیده در دنیای کنونی پیدا کرده است باید کیفیت توسط ذینفع مربوطه درک شود.
کیفیت محصولات صنعتی در یک کشور به عوامل متعددی ارتباط دارد که این عوامل را میتوان به سطوح درون بنگاهی، صنعت، دولت و ارتباطات بینالمللی تقسیمبندی کرد. با وجود اینکه کیفیت یک کالای صنعتی نتیجه فرآیندهای مهیاسازی آن کالا در داخل بنگاه است، عوامل بیرونی نیز تاثیر بسیار زیادی بر آن خواهند داشت.
در کشورهای مختلف تلاشهای زیادی برای ارتقای محصولات صنعتی در سطوح مختلف انجام شده است و این تلاشها از راههای مختلف از قبیل آموزش و ترویج بنگاهها، مهیاسازی زیرساختهای مناسب تجاری، قانونی و صنعتی، ترویج جایزهها و استانداردها به منظور تشویق و تحریک صنایع برای بهبود کیفیت، تنظیم قوانین سختگیرانه برای کالاهای با کیفیت پایین، حمایتهای مختلف و... انجام گرفته است.
در این راستا اگر قرار باشد ارتقا و تعالی کیفیت در همه ابعاد کاری و حرفهای بهعنوان یک مطالبه عمومی از جانب همه ذینفعان مطرح شود، ضروری است که در وهله نخست معنای کیفیت با در کنار هم بودن موضوعاتی از قبیل قابلیت اطمینان بالا، طول عمر مناسب، قابلیت سرویسدهی مطلوب، بستهبندی مناسب، شکل ظاهری زیبا، انطباق با استانداردها، احترام و تعامل مناسب با مشتری، ارائه خدمات قبل و پس از فروش مناسب، ارائه اطلاعات دقیق و شفاف در زمان مناسب و مکان مناسب به مصرفکننده و مشتری و در نهایت استمرار در بهتر شدن و کسب رضایت حداکثری در همه ابعاد تبیین و درک شود سپس تدابیری اتخاذ شود تا کیفیت تنها بهعنوان یک شعار مدیریتی لوکس که نشانهای از دنیای مدرن است تبیین نشود بلکه بهعنوان راه نجاتی برای بنگاهها در دنیای رقابتی کنونی نگریسته شود لذا بر این اساس نباید اجازه داد خدمات یا محصولاتی با عیب و نقص و برخلاف معیارهای یاد شده تولید یا به مشتری ارائه شود.
تاريخ : یک شنبه 6 فروردین 1391 | 12:18 PM | نویسنده : قاسمعلی