«بهرهوری شاخصی برای توسعهیافتگی» عنوان سرمقاله روزنامه گستشر صنعت به قلم سیدعلیرضا شجاعی است كه در آن ميخوانيد؛وزیر صنعت، معدن و تجارت در همایش جهاد اقتصادی، هدفمندی یارانهها را یک مدل بهرهوری دانست تا بار دیگر ضرورت توجه به این مهم را بهعنوان یکی از مهمترین ارکان رشد اقتصادی مورد تاکید قرار دهد. البته سرعت رشد صنایع و توسعه آن در دهههای اخیر حاکی از آن است که کشورمان درحال گذر از یک اقتصاد نیمهصنعتی به یک اقتصاد صنعتی است؛ بر همین اساس توجه به تولید و بهرهور بودن آن میتواند ضمن سرعت بخشیدن به رشد و توسعه صنعتی، آن را در مسیری صحیح و اصولی هدایت کند.
در چنین شرایطی ضرورت آشنایی شرکتها با مفاهیم بهرهوری و راهکارهای افزایش آن بیش از هر زمان دیگری احساس میشود بهطوریکه درجه توسعهیافتگی صنایع به میزان قابل توجهی به بهرهگیری مطلوب و بهینه از منابع و امکانات تولید بستگی دارد. از اینرو بهرهوری و افزایش مستمر آن در شرکتها از جایگاه ویژهای برخوردار است. از طرفی در کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی بخش صنعت و معدن به دلیل سهم بالا در رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار، نقش محوری را ایفا میکند...
اینگونه است که توجه ویژه به تولیدات صنعتی و معدنی با هدف صیانت و توسعه بنگاههای موجود و ارتقای قدرت رقابتپذیری و بهرهوری با هدف افزایش سهم در بازارهای جهانی بهعنوان الزامات کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی بیش از هر زمان دیگر احساس میشود.
البته باید توجه داشت که تولید بیشتر و بهینه میسر نمیشود مگر از طریق تولید بهرهور.
افزایش بهرهوری ضمن اینکه سبب افزایش کیفیت محصول شده و قیمت تمام شده آن را کاهش میدهد، بازدهی سرمایه را نیز افزایش داده و توان پرداخت دستمزدهای بالا برای شرکتها را فراهم میسازد که این هر دو از عوامل اصلی ایجاد ثروت ملی محسوب میشوند. بنابراین، میتوان گفت که افزایش بهرهوری بهترین ابزار برای افزایش بهبود سطح زندگی مردم و ایجاد ثروت ملی است.
از دیدگاه سیستمی با گسترش این تفکر در سطح منابع اقتصادی جامعه میتوان نتیجه گرفت که افزایش بهرهوری شرکتها موجب افزایش بهرهوری ملی شده و آن نیز به بالارفتن قدرت خرید مردم، رونق اقتصادی، افزایش درآمد ملی، کاهش تورم و همچنین افزایش اشتغال در درازمدت منجر خواهد شد.
بررسی اقتصادهای موفق حاکی از آن است که در این کشورها همواره کاهش قیمتها، ارتقای بهرهوری، جهانی شدن و بینالمللی شدن بازارها، تمایز در محصول، بهبود خدمات، بهبود سیستمهای اطلاعات مشتریان و ایجاد برند جهانی بهعنوان مهمترین استراتژی تولید دنبال میشده است بهعنوان مثال در تولیدات و محصولات چینی که توانستهاست بازار بسیاری از کشورهای جهان را به خود اختصاص دهد، میتوان پایین بودن قیمت تمام شده را مهمترین عامل موفقیت آنان برشمرد. اما متاسفانه هزینه بالای تولید کالاها و خدمات باعث شده تا اجناس با قیمت غیرواقعی در اختیار مصرفکنندگان قرار گیرد و به دنبال آن قدرت رقابتپذیری بنگاهها در بازارهای داخلی و خارجی کاهش یابد، که در صورت تداوم چنین وضعیتی نتیجهای جز کاهش سهم ایران در بازارهای جهانی، عاید کشور نمیشود.
البته در کشور ما نیز به منظور ارتقای بهرهوری و جلوگیری از اتلافها طی سالهای گذشته سیاستها و راهکارهای مختلفی دنبال شده که اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها از جمله این موارد است. چراکه یکی از رویکردهای اساسی اجرای این قانون جلوگیری از ضایعات، مدیریت هزینهها و در نهایت ارتقای بهرهوری است.