تاريخ : یک شنبه 6 فروردین 1391  | 5:52 PM | نویسنده : قاسمعلی
&nbsp ;یک عامل که شرکت های نوآور را از سایر سازمان ها متمایز می کند آن است که این شرکت ها دارای دیدگاه مشترکی از نوآوری می باشند. نگاهی به تعریف های مختلف نوآوری در شرکت های مختلف بیندازید: رؤسا و مدیران ارشد شرکت هایی که برای خلق یک فرهنگ نوآوری در سازمانشان در کشمکش می باشند می توانند از مطالب این پژوهش بهره ببرند. آن ها در خواهند یافت که در این کشمکش تنها نیستند .

تعریف های نوآوری از دید چند سازمان


« نوآوری استفاده از توانایی های طبیعیِ خلق کردن راه های جدید و بهتر لذت بردن از زندگی و کارکردن با یکدیگراست» ــ مرکز یادگیری گروهی شرکت فورد (Ford Team Learning Center )


« نوآوری یک فرهنگ، یک نگرش است که مراقبت، کیفیت و خدمت به مشتریانمان را با هم ترکیب می کند.» ـ سامانه بهداشت واشو (Washoe Health System )


« نوآوری به معنی خارج شدن از درون جعبه (چارچوب) به منظور خلق کردن راه حل ها و پیاده سازی آن هاست. نوآوری خلق فرصت هایی و حیط هایی برای تغییر و یادگیری است.» ـ مؤسسه (موزه) اسمیتسونین: دفتر امور مالی و اداری (Smithsonian Institution – Office of Finance and Administration )


« نوآوری دگرگون سازی افکار به سوی ایده ها و کاربرد این ایده ها برای تحقق هدف ها و بنابراین بهبود کسب و کار جاری یا خلق کردن کسب و کاری جدید است.» بخش پژوهش و توسعه شرکت رینولدز (Reynolds Research and Development )


« نوآوری عاملی است که محیطی برای فرایند ارتباط سازی خلق می کند که موجب به وجود آوردن محصول، خدمتِ، . . . جدیدی می گردد که ارزش ایجاد کند. یک نوآوری اجتماعی است ـ آفرینش محیطی است که در آن نوآوریِ دست اول (first level ) شکوفا می شود.» ـ بخش آیدیا ورسِ شرکت لوسنت تکنالوجیز (Idea Verse ، Lucent Technologies )


« ایده های جدیدی که رضایت مشتری، بهره وری و گنجایش فکری سازمان ما را بهبود بخشند، نوآوری اند.» ـ مارشال ایندستریز (Marshall Industries )


« پیاده سازی ایده های خلاق برای ایجاد فرایندها و محصولات جدید نوآوری است. این شامل راه های بهتر انجام دادن کارهایمان و ابزارهای جدیدی می شود که بهره وریمان را افزایش دهد » ـ بخش پژوهش و توسعه شرکت کلوراکس (The Clorox Company ، Research & Development )


« نوآوری تجسم چیزی است که وجود ندارد و به وجود آوردن آن. انجام کاری که نیازهای مردم را تأمین می کند. کاری که قبلاً هرگز انجام نشده است ـ که انسان را وادار می کند بگوید عجب !


در کُنه آن، ما براین باوریم که نوآوری غیرقابل تشریح است. روحیه ای است که پیوسته بر ضد رضایت از آن چه وجود دارد، پدیدار شده به پیش می رود. ـ فدرال کوالیتی کانسالتنسی گروپ (Federal Quality Consulting Group )


« پرورش و پیاده سازی رؤیاهایمان ـ با برنامه ها، محصولات و خدماتی که دارای ارزش هایی مرتبط با چشم انداز و نیاز های بازارهای ما هستند». ـ وای- ام- سی- ایِ شیکاگو و حومه (YMCA of Metropolitan Chicago )


« غالب سازمان ها دید روشنی از نوآوری ندارند و هر یک از سه واژه ـ ایده ها، خلاقیت و نوآوری ـ را برای تشریح آن به کار می برند .


در اینجا، راه جالبی برای تعریف و قایل شدن تمایز بین هر سه واژه وجود دارد: یک ایده نسخه ای است برای عمل. برحسب تعریف، یک ایده باید افراد، مکان ها و شرایط را تغییر دهد. خلاقیت درباره راه های نگرش به مسایل است. بنابراین، یک ایده خلاق راه جدیدی است برای برخورد و تعامل با مردم، مکان ها و شرایط. نوآوری عبارت از پیاده سازی ایده خلاق و بهره مند شدن از آن است. پیاده سازی کلید نوآوری است .


موانع&nbsp ;نوعی نوآوری کدام اند؟


شرکت کنندگان در مراسم اعطای جایزه جورج لند (George Land ) گفته اند: موانع ما ضعف احساس احترام به خود، نبود رهبری، نبود تشویق و بازخورد منفی است .


ما با یک برنامه انتقالی برای حذف این موانع و رسیدن به هدف هایمان آغاز کردیم. این کار را از راه آموزش درباره راه های جدید عملکرد در خانواده و گروه های کاری انجام دادیم.» ـ مرکز یادگیری شرکت فورد (Ford Team Learning Center )


« مشکلِ بزرگی سازمان. ما برای مقابله با این مشکل سه کار انجام دادیم. اول، فرهنگی ایجاد کردیم که نسبت به نوآوری از راه آگاه کردن کارکنان از ارزشی که برای آن قایل می شویم، پذیرا باشد .


برنامه های متعددی برای تسهیل پیاده سازی ایده های جدید آغاز نمودیم .


به تأیید و تشویق فوری ایده های جدید معتقد شدیم .»


سیستم بهداشت واشو (Washoe Health System )


« ترس _ ترس از شکست، موفقیت، تصمیم سازی، طرز فکر های بوروکراتیک، اشتباه کردن، امنیت شغلی، تغییر .


برای غلبه بر مانع هایمان، بر آموزش، سرمایه گذاری در نیروی انسانی، تشویق و پروژه های نمونه سازی تمرکز دادیم. همچنین هنگامی که کار جدیدی انجام می دادیم، متعاقب آن نشست هایی برای بحث درباره آن برگزار می کردیم.» ـ اسمیتسونین اینستیتیوشن (دفتر امور مالی و اداری ) (Smithsonian Institution (Office of Finance and Administration )


« مانع اصلی ما: انگیزه سیری ناپذیر برای رسیدن به نتایج، منجر به این باور گردیده است که خلاقیت و نوآوری بی فایده است مگر آن که بتوان آن را فوراً احضارکرد !


مانع دیگر ما سهیم نشدن در دانش ابزار ها و فرایندهای خلاقیت بود که برای نوآوری لازم است .»


غلبه بر&nbsp ;موانع


1- تفکر از درون یک جعبه


2- ایده یابی سفارشی


3- تنوع ایده ها


4- سهیم در دانش و ابزارها و فرایند های خلاقیت


بخش آیدیا ورسِ شرکت لوسنت تکنالوجیز (Idea Verse ، Lucent Technologies )


« ما با دو نوع مانع رو به رو شدیم:&nbsp ;موانع کسب و کاری و موانع&nbsp ; فرهنگی. موانع&nbsp ; کسب و کاری، سیاست ها و روش های بوروکراتیک غیر ضروری اند. موانع&nbsp ; فرهنگی پرورش و محافظت از &quot ;سیلوهای&quot ; قدرت بودند .


• عدم تمایل به سهیم کردن دیگران در مسئولیت و پاداش .


• عدم پذیرشِ توانمند کردن تمام افراد .


• عدم اعتماد به مزایای نوآوری، کار گروهی و تفاوت ها .


چگونه کوشیدیم بر موانع غلبه کنیم :


• کار را انجام دهید .


• کارکنان به عنوان مالکان شرکت


• گروه های کاری


• تنوع، نوآوری و کار گروهی


• نشست های حل مسایل با کمک و حضور تسهیل کنندگان. ـ مرکز پژوهش و توسعه آر- جی- رینولدز (R.J. Reynolds Research & Development )


«1- برنامه اعطای پاداش ها بر اساس مدیریت بر پایه هدف


2- سیستم اطلاعات مدیریت موروثی که دسترسی به اطلاعات و تبادل آن بین گروه های مشتریان، تأمین کنندگان و سازمان را محدود می کرد .


3- مدیریت بر پایه هدف را حذف کردیم و در نتیجه اعطای پاداش را با هدف های شرکت، و نه افراد، هماهنگ نمودیم .


4- تمام نیازهای اطلاعاتی را مورد تجدید نظر قرار داده آن ها را تجدید ساختار کردیم. ـ مارشال ایندستریز (Marshall Industries


« ترس و قضاوت: ترس از اشتباه کردن و به دلیل اشتباه مورد قضاوت واقع شدن .


راه حل: آموزش دیدن در تسهیل گری ماهرا نه و قوانین پایه ای درست .


• بهترین عملکردها ـ ایده های جدید .


• ابزار ها و تکنیک ها (tools & techniques ) ـ تفکر خلاق


• تکنیک های تجسم (visionizing )


• گروه های خود مدیر


• آزادی گروه ها


• داستان گویی، شوخ طبعی و خنده


• گروه های مشاوره کیفیت


« بزرگ ترین موانع&nbsp ; در YMCA به قرار زیر بودند: ارتباط بین گروه های نسبتاً مستقل، نبود منابع، نبود کارکنان کافی و زمان لازم، و فرهنگی که انجام کارها فقط از راه هایی که در وای- ام- سی- ای (YMCA ) مرسوم بود .


مانع نوآوری گرایش به تمرکز بر گذشته بود. درحال حاضر، بکوشید در محدوده ای که برطبق سنت تعیین شده و قبلاً در شرکت موفق بوده است، عمل کنید .


راه حل: &quot ;یک بودجه اولیه&quot ; برای ترویج و حمایت از برنامه نوآوری.» ـ وای- ام- سی- ایِ شیکاگو و حومه (MCA of Metropolitan Chicago )


منابع:


www.InnovationTools.com


1- آمادگی (preparation ): در این مرحله ایده به وجود نمی آید ، ممکن است دانشمندی سال ها روی مسأله ای کار کنند ولی منجر به ایده ای نشود؛ تمرکز روی یک مسئله


2- نهفتگی، خواب روی مسئله (INCUBTION ): زمان تفکر و واکنش؛ فرد خلاق ممکن است به ماهیگیری برود، چرت بزند یا روزها دنبال ابداع نباشد؛ این دوره الزاما منجر به خلاقیت نمی شود


3- مرحله اصرار و پافشاری ( PERSISTENCE ) : پشتکار نشان دادن بر روی ایده


4- مرحله بینش و بصیرت ( INSIGHT ): ایده های خلاق به طور ناگهانی و غیر منتظره ایجاد می شوند


5- رسیدگی و تحقیق ( VERIFICATION ): تطبیق ایده با روشهای آزمایشگاهی و کتابخانه ای؛ در اینجا باید ایده مورد نقد و بررسی قرار گیرد .


منبع مقاله: مجله خلاقیت و نوآور


برگرفته از : شبکه زنان کارآفرین



نظرات 0