باید پذیرفت که ایجاد کسب و کار جدید یا رونق بخشیدن به آن کار دشوار و عذابآوری است. به عبارتی کارآفرین همواره از خود میپرسد که باید از کجا و چگونه شروع کند و آیا امکانات و مقتضیات کار را داراست یا خیر .
همه ما درباره مراحل سنتی کارآفرینی یعنی برنامهریزی، عمل و رشد یا درباره جدیدترین شعارهای وب سایتهای پرطرفدار چیزهایی شنیدهایم. درست است که این موارد مهم هستند، اما بیایید به اصل قضیه بپردازیم. هدف من اینست که به شما کمک کنم تجارت خود را با تکیه بر استعدادهای فطری خود و با تغییرات درونی آغاز کنید .
تجربه 20 ساله من در زمینه هدایت کارآفرینان در تجارتهای سنتی یا الکترونیکی و صحبت با آنان در رابطه با زندگی کاریشان، دستاوردهای آنها، تجربه این افراد از کارشان، درسهایی که در این راستا آموختهاند و عوامل موثر و غیرموثر در موفقیتشان حاکی از آنست که همه کارآفرینان علیرغم متفاوت بودن روند کارآفرینیشان، تغییرات بزرگ و اساسی را از درون خود و با تغییر نحوه زندگیشان آغاز کردهاند .
ماهیت و حقیقت تغییرات درونی و اثر آنها قابل وصف نیست. مراجعان من میگویند این تغییرات مشهود نیستند، بلکه بسیار ظریف و حتی برای خود فرد غیرقابل رویت هستند. این بدان معناست که ما پیشرفتهای کاری خود مانند افتتاح وب سایت، اتصال اولین کاربر به سایت و تغییرات این چنین را میبینیم اما تغییرات عمیق و ناملموس را نمیبینیم و فکر میکنیم تمام اینها به یکباره و فقط براساس طرحهای کاری روشن بینانه به وقوع پیوستهاند .
حال که چنین است این برعهده خود شماست که چقدر راه را برای تغییرات درونی یا حرفهای باز گذارید. نکاتی که در زیر ذکر شدهاند بازگوکننده تجربه کارآفرینان موفق هستند که امیدوارم با عمل به آنها شما هم بتوانید تغییرات مثبتی در خود و کارتان ایجاد کنید .
«خودتان باشید »
کارآفرینان فکر میکنند برای موفقیت در تجارت باید صرف نظر از شخصیت و احساساتشان ظاهر مطمئن و باصلابتی به خود بگیرند. «قوی و بر خودت مسلط باش»، «اجازه نده کسی تو را ناتوان یا سردرگم ببیند». اینها توصیههایی است که اکثر ما شنیدهایم یا حداقل من اینطور شنیدهام. طبق این توصیه فرد باید شخصیت دو گانهای باشد. یعنی صرف نظر از خصوصیات شخصیتیاش باید خود را در تجارت مطمئن و مقتدر جلوه دهد؛ به هر قیمتی که تمام شود. حتی اگر در امری مطمئن نباشد و مرتکب اشتباه شود .
این دیدگاه درست نیست. کارآفرین باید صادقانه رفتار کند. درست همانگونه که هست. اگر میخواهید دچار تنش نشوید باید ظاهرسازی و هوچیگری نکنید و هیچ چیز را مخفی نسازید. خودتان باشید تا دیگران از همان ابتدا بتوانند برداشت صحیحی از شما داشته باشند و با شما راحت باشند، چرا که شما همان چیزی هستید که آنها میبینید و اعتماد آنها به شما بیسبب نخواهد بود .
از سوی دیگر صداقت و عدم ظاهرسازی اعتماد به نفس شما را بالا میبرد که خود بهترین راهنمای شماست .
«فروتنی را بر جسارت مقدم بدانید »
شاید اکثر کارآفرینان فکر کنند فروتنی موجب میشود دیگران آنها را ضعیف یا کمتر از آنچه هستند ببینند. اما این دیدگاه کاملا اشتباه است. فروتنی یکی از خصلتهای آدمی و بخشی از انسانیت اوست که منافاتی با موفقیت او در زمینههای کاریاش ندارد .
من سعادت همکاری با افراد فروتن بسیاری را داشتهام و از آنها آموختهام که فروتنی و داشتن اعتماد به نفس با هم در تقابل نیستند و مادام که انسان به تواناییهای خود ایمان داشته باشد و خود را کمتر یا بیشتر از دیگران نپندارد، موفق میشود .
«فرصت کمک به دیگران را ارج نهید »
کارآفرینانی که برای مشاوره نزد من میآیند عقیده دارند: تجارت و ایدههای کاریشان صرف نظر از ایجاد رفاه برای آنها، با هدف خدمت به دیگران ایجاد شدهاند و میگویند این کاریست که باید انجام داد. واقعیت همین است. خدا به انسان استعداد و موهبتهای بسیار عطا کرده است تا مفید و ثمربخش واقع شود . بنابراین باید به این هدف جامعه عمل پوشاند. عده بسیاری نیازمند خدمات و فعالیتهای ما هستند. چنین توازنی بین کار و زندگی تمام افراد حاکم است . هر یک از ما قادر به انجام کارهای فوقالعادهای هستیم، اما هیچ یک از ما وجودش یگانهتر از دیگری نیست. بنابراین کارآفرینی که خواستار تحولات درونی و یافتن روحیه کارآفرینی است باید به تمام ابعاد کارش نگاه عمیقی داشته باشد .
«به جنبه تعاملی تجارت توجه کنید »
تجارت تعاملی دو طرفه است که همواره بین دو نفر یا دو سازمان صورت میگیرد و در حالت دوم باز هم افراد هستند که با هم تعامل دارند. استفاده از مهارتها و تخصصهای فردی جهت تامین نیازهای فرد دیگر اساس تجارت است و در کارآفرینی نباید از توجه به این امر غفلت کرد .
«از تمایلات قلبی خود غافل نشوید »
پیش از آغاز تجارت ابتدا مولفههای کار خود را به دقت مشخص کنید. سپس ارزشها، محدودیتها و آنچه توانایی انجامش را ندارید مدنظر قرار دهید. به منظور اثربخشی بیشتر، این موارد را به صورت مکتوب درآورید و با هر بار خواندن یک بار دیگر خود را بدان متعهد کنید. برای عملی ساختن برنامه خود از متخصصان این امر کمک بگیرید. اما هرگز از تمایلات قلبی و آنچه به شما انرژی دوبارهای میدهد غافل نشوید. تجارت خود را به همان گونهای که میخواهید آغاز کنید تا برای کار انگیزه کافی داشته باشید و نیازی نباشد مدام به خود روحیه دهید .
«با آغوش باز پذیرای تغییرات باشید »
کارآفرین باید انعطافپذیر باشد و بداند همواره امکان دارد طرح کاریاش دستخوش تغییراتی شود. در واقع باید این حقیقت را پذیرفت که تجارت و کل جهان پیوسته در حال تغییر هستند. کارآفرین هوشمند باید از تغییرات پیرامون خود آگاه باشد و بکوشد خود را به بهترین نحو با این تغییرات تطابق دهد و از آنها به نفع تجارتش استفاده کند .
«چالشها را مایه جنب و جوش تجارت بدانید »
کارآفرینان میگویند برای رویارویی با چالشها باید همواره آماده بود و با استفاده از تدابیر خلاقانه از آنها به نفع خود استفاده کرد. طرز تلقی کارآفرین از چالشهای پیشرو و اقداماتی که برای رویارویی با آنها در نظر میگیرد موجب میشود چالشها در نظر او «فرصت»، «نعمت» یا «مانع» و «معضل» جلوه کند .
نپذیرفتن چالشها تنها به این دلیل که مخالف پیش بینیها و تصورات ما هستند موجب میشود تجارت ما از پویایی یعنی از رشد و تغییر باز ماند .
«امید و انرژی را میتوان در هر کجا یافت. شگفتیها کم نیستند ».
این جمله را هر روز به یاد آورید و با آن به مصاف چالشها بروید. درک تغییراتی که همواره پیرامون ما رخ میدهند و پذیرفتن نفس تغییر و تحول در تجارت و در زندگیمان بزرگترین چالشی است که ما را به جلو سوق میدهد .
مترجم: فرناز صفدری
برگرفته از : روزنامه تفاهم