زندگی ماتسوشیتا پر از فراز و نشیب بود. كثرت این فراز و نشیبهاست كه او را از دیگران متمایز میكند. فرازها و كامیابیهایی كه تنها یكی از آنها كافی است تا هر انسان معمولی را دچار غرور كند و موانع رشد و پیشرفت او گردد. نشیبها و شكستهایی كه تنها یكی از آنها در تمام زندگی میتواند انسان را از حركت باز دارد. نه لذت كامیابیها و نه مشقت شكستها هیچكدام نتوانست ماتسوشیتا را از آنچه كه در ذهن خود پرورانده بود، باز دارد، این است رمز موفقیت این مرد بزرگ .
رمز موفقیت ماتسوشیتا
ماتسوشیتا علت موفقیت خود را چنین توصیف میكند: «كلید كامیابی در پدید آوردن محصول، داشتن درجه دكترا، یا داشتن بودجه كلان در واحد پژوهش و گسترش نبود. بلكه در تلاش، زحمت كشیدن و عرق ریختن كاركنان شركت بود». وی رویكردی جدید و متفاوت از زمان خود به كاركنان خود داشت. از نظر وی، سرمایههای یك سازمان، كاركنان آن هستند. توجه به «خرد گروهی»، «نظام بخشی»، «تعیین مأموریت سازمان»، از شیوههای مدیریتی وی به شمار میآیند؛ شیوههایی كه پس از گذشت چندین دهه از پیادهسازی آنها توسط ماتسوشیتا، در سازمانهای كنونی مطرح میگردند .
با توجه به نحوه زندگی و عملكرد ماتسوشیتا، وی علاوه بر خصوصیاتی همچون خلاقیت، خطر پذیری، تلاش، فروتنی كه ویژگی مشترك كارآفرینان دیگر نیز میباشد، دارای ویژگی فوقالعادهای بود كه میتوان آن را رمز موفقیت وی نامید و آن هم «ظرفیت بالا برای برانگیختن دیگران است ».
ویژگی مدیریتی ماتسوشیتا
توجه به خرد گروهی
پیاده سازی نظام بخشی در سازمان
كاهش هزینه
تولید فراوردههایی كه بهتر از فراوردههای موجود در بازار است، بطوری كه به قیمت كمتر از نرخ بازار به فروش برسند
ساعت كار متمادی
صرفه جویی در همه موارد
سازمان باید از راههای ابتكاری كه از راه عدالت و انصاف هم دور نگردد تأمین مالی شود
با كاركنان طوری رفتار گردد كه گویی اعضاء خانواده هستند
سرعت در كار
توجه به تبلیغات
اندیشیدن در قالب گسترده بازرگانی و نه در قالب وظیفه باریك خویش
اصول اعتقادی ماتسوشیتا
خدمت به مردم: فراهم آوردن فراوردهها و خدمات با كیفیت بالا به قیمت عادلانه و معقول تا از این راه به راحتی زندگی و شادمانی مردم در سراسر جهان یاری داده شود .
انصاف و امانت: منصف بودن در همه داد و ستدهای بازرگانی و رفتار شخصی و همواره به داوریهای آزاد پرداختن و رها شدن از پیش پندارها .
كار گروهی برای غایت همگانی: گردآوری تواناییها و قدرت اراده برای انجام دادن هدفهای مشترك در فضای اعتماد متقابل و رعایت كامل آزادی و استقلال فردی .
كوشش خستگی ناپذیر برای بهتر كاركردن .
احترام و فروتنی: احترام به حقوق دیگران، حفظ نظم اجتماعی .
همسازی با قوانین طبیعی: پیروی از قوانین طبیعی و سازگار ساختن اندیشه و عمل با اوضاع در حال تحول و دگرگونی، تا از این راه در همه كوششها، پیشرفت و كامیابی تدریجی ولی پیوسته باشد .
حقشناسی در برابر نعمتها .
دیدگاه فلسفی ماتسوشیتا
انسان به طور ذاتی موجودی خوب و مسئول است .
نژاد انسان برای رشد و پیشرفت، چه مادی و چه معنوی، ظرفیت بالایی از خود نشان داده است
انسان قدرت گزینش دارد .
ما دارای ظرفیت بكار بردن منابع مادی و فكری برای رویارویی با دشواریهای زندگی در جهان هستیم. حل موضوعات دشوار، بیش از هر چیز به ذهن و شوق یادگیری نیاز داریم .
منبع :modir1.blogfa.com