این مراکز در داخل شهرکهای صنعتی بزرگ و شهرکهای فناوری برای ارائه خدمات نرمافزاری به واحدهای صنعتی و تولیدی با اولویت واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی ایجاد میشود .
انگیزه ایجاد مراکز خدمات فناوری و کسب و کار
ضرورت توسعه صنعتی داناییمحور با توجه به سند چشمانداز و استراتژی توسعه صنعتی که از الزامات آن مجهز شدن به دانش روز است و از آنجایی که اغلب صنایع کوچک و متوسط معمولاً دارای واحدهای تخصصی نرمافزاری نیستند بایستی راهبردهای نرمافزاریشان را از طریق مراکزی چون مراکز خدمات فناوری و کسب و کار که این نیاز را برآورده میسازد،دریافت کنند .
نکته مهم در توانمندی این مراکز این است که در تمام مراحل امکانسنجی، احداث، تولید و پس از تولید بتوانند به واحد صنعتی کمک نمایند و اطلاعات لازم را ارایه دهند، به این معنی که از ابتدای احداث یک واحد صنعتی راهنماییهای مربوط به نحوه راهاندازی، روشهای کاهش هزینههای سرمایه، مشاورههای مربوط به بهبود کیفیت و ارتقای فناوری در حین تولید، مطالعات عارضهیابی، بازارسنجی، حمایتهای اطلاعاتی در راستای خلق عرصههای جدید کار در هر رشته صنعتی،ایجاد فرصتهای جدید شغلی، شناسایی و به دستآوردن سهم بیشتری از بازارهای جدید از طریق پشتیبانی برای حضور در نمایشگاههای داخلی و خارجی اثرگذار، کمک به واحدهای صنعتی به منظور دستیابی به سطوح بالای رقابتپذیری با بازار جهانی، ارایه مشاورههای لازم در زمینههای مالی، حقوقی، تبلیغات، بیمه و غیره با هدف پیشرفت و توسعه صنعتی کشور و بالا بردن توان تولیدکننده و افزایش کیفیت محصولات هم به نفع تولیدکننده و هم به نفع مصرفکننده. حضور مشاورین در محل شهرک، فرصتی برای صاحبان صنایع فراهم میکند تا با طرح مسئله بصورت حضوری و چهره به چهره و آشنایی مشاورین با محیط کار و صنعت و رصد کردن راهکارهای ارائه شده در محیط و فضای فعالیت و اصلاح روشها و ارائه راهکارهای بهینه با مشاهده عینی نتایج از نزدیک، سریعتر به اهداف خود دست یابند .
مراکز خدمات فناوری و کسب و کار ابزاری جهت توسعه منطقهای از طریق ارائه اطلاعات به صنایع کوچک موجود و حمایت از صنایع در حال راهاندازی میباشد که از طرایق ایجاد اقتصاد هممکانی و همافزایی بین صنعتگران و ارائهدهندگان خدمات، زمینههای ارتقاء بهرهوری و سطح کیفی صنایع را فراهم مینماید .
اهداف مراکز خدمات فناوری و کسب و کار
شناخت بهتر قوانین و به کارگیری هدفمند و اصولی آن
حضور هدفمند در نمایشگاههای داخلی و خارجی
دسترسی آسان به خدمات نرمافزاری
کاهش هزینههای سرمایهگذاری
دستیابی به استانداردهای جهانی
ایجاد فرصتهای شغلی جدید
دستیابی به بازارهای جدید
افزایش توان رقابتپذیری
کاهش هزینههای تولید
بالا رفتن توان صادرات
بالا رفتن کیفیت تولیدات
رعایت اصول بهرهوری
ترویج فرهنگ مشاوره
ارتقای فناوری
بهبود کیفیت
مزایای ایجاد مراکز خدمات فناوری و کسب و کار در شهرکهای صنعتی
صرفهجویی در وقت و سرمایه
در دسترس بودن به موقع و سریعتر مشاوران
دستیابی به آخرین تکنولوژی روز دنیا و دستاوردهای علمی جدید
اجرایی کردن موارد لازم و کاربردی در محیط کارخانه با نظارت مستقیم مشاور
دسترسی آسان و سریع مدیریت واحد صنعتی به مشاوران متخصص در زمینههای مورد نیاز
اهداف شرکت شهرکهای صنعتی از راهاندازی مراکز فناوری
1- ترویج فرهنگ مشاوره
2- توسعه صنعتی مناطق از طریق ارایه خدمات و ارتقای بهرهوری و سطح کیفی صنایع و خدمات
3- تمرکز ارایه خدمات و پشتیبانی در یک مکان
4- بهینهسازی زمانی که باید در خدمت تولید صنعتگر باشد .
5- دستیابی به آخرین تکنولوژی روز دنیا با حضور متخصصان کارآمد
6- ایجاد اقتصاد هممکانی و همافزایی بین صنعتگران و میان آنها و ارایهدهندگان خدمات
7- ایجاد فرصتهای شغلی مفید و لازم برای توسعه
8- ارتقای توان علمی و تخصصی مدیران واحدهای صنعتی
خدمات درنظر گرفته شده برای شهرکها شامل خدمات عمومی مانند :
مشاوره بیمه
مشاوره مالی
مشاوره حقوقی
خدمات شبکه، IT ، تبلیغات و نمایشگاهی
مشاوره عمران و معماری و . . .
و خدمات تخصصی و مدیریتی مانند :
مشاوره کیفیت و سیستمهای کیفیتی
مشاوره بازاریابی
مشاوره استراتژیک و برنامهریزی
مشاوره سازماندهی و منابع انسانی
مشاوره عملیات و تکنولوژی (خرید، انبار، حمل و نقل، طراحی محصول )
مشاوره و آموزش مهارتهای مدیریتی
مهندسی ارزش و . . .
رویکردی جدید
در جهت توسعه مراکز
خدمات فناوری و کسب و کار
معاونت صنایع کوچک
دفتر توسعه صنعتی و فناوری
به دنبال ایجاد زیربناهای صنعتی کشور در قالب ایجاد شهرکهای صنعتی، «سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران» نیاز به ایجاد زیرساختهای مورد نیاز به منظور ارتقاءفناوری واحدهای کوچک و متوسط را احساس نمود و بدین ترتیب، ایجاد و توسعه مراکز خدمات فناوری و کسب و کار به منظور ایجاد بستر لازم برای توسعه قابلیتهای فناوری صنایع موجود و تسریع در شکلگیری صنایع مبتنی بر فناوریهای برتر و بهکارگیری آنها در صنایع از طریق شیوههای همافزایی و ارتقاء صرفههای ناشی از تجمیع و هممکانی را بر اساس مصوّبات هیأت وزیران، در دستور کار خود قرار دارد .
مأموریتهای مراکز خدمات فناوری و کسب و کار، عبارتند از :
ترویج فرهنگ مشاوره
توسعه صنعتی مناطق از طریق ارایه خدمات و ارتقاء بهرهوری و سطح کیفی صنایع و خدمات
تمرکز ارائه خدمات و پشتیبانیها در یک مکان
بهینهسازی زمانی که باید در خدمت تولید صنعتگر باشد
دستیابی به آخرین تکنولوژی روز دنیا با حضور متخصصان کارآمد
ایجاد اقتصاد هممکانی وهمافزایی بین صنعتگران و میان آنها و ارائهدهندگان خدمات
ایجاد فرصتهای شغلی مفید و لازم برای توسعه
ارتقاء توان علمی و تخصصی مدیران واحدهای صنعتی
به دنبال ایجاد و توسعه زیرساختهای فیزیکی در قالب ایجاد شهرکهای صنعتی عمومی،شهرکهای صنعتی تخصصی و مجتمعهای کارگاهی پیشساخته؛ حمایت و پشتیبانی از واحدهای کوچک صنعتی نوپا (در شرف ایجاد) و توسعه کمی و کیفی واحدهای کوچک صنعتی موجود در برنامههای سازمان قرار گرفته است .
لذا سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، ایجاد «مراکز خدمات فناوری و کسب و کار» در شهرکهای صنعتی کشور را به عنوان اولین قدم و با هدف فراهمآوردن فضای کاری مناسب جهت استقرار مشاورین صنعتی کارآمد و توانمند در این مراکز و در مجاورت واحدهای مستقر در این شهرکها در برنامههای خود قرار داده است .
این مراکز در شهرکهای فناوری و یا شهرکهای صنعتی بزرگ ایجاد میشوند و در سال 1385 و 1386 در دستور کار کلیه شرکتهای استانی سازمان قرار گرفتهاند. مراکز مذکور با مالکیت دولت، ضمن فراهمآوردن محیط رشد و توسعه و فضای کاری مناسب جهت استقرار مشاورین کارآمد و توانمند در مجاورت واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی، زمینه حمایت و پشتیبانی از ایجاد و رشد واحدهای کوچک و متوسط صنعتی و ارتقاء بهرهوری و سطح فناوری آنها را از طریق ارائه مجموعهای از خدمات مختلف مورد نیاز به آنها فراهم مینمایند. اولین مرکز خوشبختانه در شهرک صنعتی اشتهارد در استان تهران بهرهبرداری خود را در نیمه دوم سال جاری آغاز نموده و پیشبینی میشود تا پایان سال دوم،مرکز دیگر نیز در استان تهران به بهرهبرداری برسد .
خدمات توسعه کسب و کار، شامل طیف وسیع و متنوعی از خدمات غیرمالی است که به منظور بهبود علمکرد بنگاههای کوچک و متوسط، دستیابی به بازار و ارتقاء توان رقابتی این بنگاهها ارائه میگردد. این خدمات بر روی ویژگیهای ساختاری SME ها تأثیر گذارده و آنها را رقابتپذیرتر میسازد. آثار اقتصادی خدمات توسعه کسب و کار معمولاً بر اساس اشتغال ایجاد شده توسط واحدهای جدیدالتأسیس، حفظ اشتغال کسب و کارهای موجود دچار بحران، مالیات پرداخت شده توسط کسب و کارهای جدید و کسب و کارهای بهبودیافته، میزان فروش واحدهای جدید و افزایش فروش واحدهای موجودی که خدمات دریافت نمودهاند، اندازهگیری میشود .
خدمات توسعه کسب و کار قابل ارائه توسط مشاورین مستقر در «مراکز خدمات فناوری و کسب و کار» در هشت گروه «فنآوری و بهینهسازی»، «کیفیت و استاندارد»، «تجهیزات و ماشینآلات»، «بازار و فروش»، «سرمایهگذاری، مالی و حقوقی»، «مدیریت » ، «آموزش تخصصی و عمومی»، «فناوری اطلاعات و اطلاعرسانی» به واحدهای صنعتی ارائه میگردند .
مجتمعهای فناوری اطلاعات و خدمات نرمافزاری نیز با مأموریت نسبتاً مشابهی در شهرهای بزرگ و با مالکیت بخش خصوصی و تأکید بر فناوری اطلاعات ایجاد و مورد بهرهبرداری قرار میگیرند. خدمات قابل ارائه در این مجتمعها، همانند «مراکز خدمات فناوری و کسب و کار» و با تکیه بر IT میباشد. انجام مطالعات در خصوص مجتمعهای مذکور در سطح استانهای کشور توسط شرکتهای استانی تحت پوشش سازمان در دست پیگیری است و عملیات عمرانی اکثریت آنها در سال 1386 آغاز خواهد شد .
معاون وزیر صنایع و معادن، گفت : انتقال تجربه در زمینه خدمات نرمافزاری، درخواست ایران از یونیدو است. دکتر محمدرضا نوتاش در مراسم چهلمین سالگرد تأسیس سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (یونیدو)، گفت : وزارت صنایع ومعادن همکاری مستمری را با یونیدو در راستای توسعه صنعتی داشته است؛ این در حالی است که با توجه به در دست بودن سند چشمانداز بیست ساله، این سازمان باید کمک شایانی را در راه رسیدن به اهداف تشکیل صنایع کوچک و متوسط در بیست سال آینده داشته باشد . وی، افزود : مطابق سند چشمانداز بیست ساله و نیز برنامه توسعه چهارم، ایران باید دسترسی به جایگاه اول منطقه، خودکفایی در تأمین کالاهای استراتژیک، بهرهوری و همافزایی در قالب خوشهها و زنجیرههای صنعتی را دنبال کند، ضمن اینکه سهم صادرات بخش صنعت را از کل صادرات باید از 7 درصد به 10 درصد برساند. نوتاش، افزود : در برنامه سوم و چهارم توسعه،نرخ رشد سرمایهگذاری در بخش صنعت سالانه متوسط 7/5 بوده که تا پایان برنامه توسعه باید به 2/11 برسد؛ ضمن این که صادرات بخش صنعت نیز از متوسط نرخ سالانه 7/10 باید به 8/14 برسد. این در حالی است که ارزش افزوده صنعتی نیز باید از 8 درصد رشد سالیانه در برنامه سوم به 2/11 در پایان برنامه چهارم برسد .
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران،تعداد شهرکها و نواحی صنعتی را 700 فقره عنوان کرد و افزود : در حال حاضر، 500 شهرک و ناحیه فعال هستند، اما باید زیرساختهای لازم برای فعال شدن تعداد باقیمانده را داشته باشیم؛ ضمن این که طبق برنامهریزیهای صورت گرفته، تعداد شهرکهای صنعتی در پایان برنامه چهارم توسعه باید به 1500 شهرک برسد. وی، اظهار داشت : ارائه خدمات نرمافزاری و ارتباط بین صنعت و دانشگاه و نیز تقویت صنایع در جهت استفاده از مجموعه امکانات نرمافزاری، درخواست ایران از یونیدو است که حاصل آن، اشتغال پایدار خواهد بود؛ اما ایجاد مراکز خدمات فناوری و کسب و کار در شهرکهای صنعتی نیازمند انتقال تجربه از سوی یونیدوست. همچنین دکتر برنارد، نماینده یونیدو در ایران نیز در این مراسم، گفت : یونیدو با جدیت، توسعه صنایع کوچک و متوسط را در مناطق روستایی دنبال میکند. وی، افزود : وظیفه اصلی یونیدو این است که توسعه را در کشورهای در حال توسعه ترویج دهد،به نحوی که بتواند با توسعه صنایع در دسترسی به اهداف توسعه هزاره مؤثر واقع شود. وی، افزود : یونیدو قصد دارد استراتژی توسعهای را در کشورهای در حال توسعه به وجود آورد و اجرا کند، ضمن اینکه بتواند رشد پویای صنایع کوچک و متوسط را به همراه داشته باشد، این در حالی است که نقش صنایع در توسعه کشورها بسیار اهمیت دارد. برنارد، گفت : یونیدو مبارزه با کاهش تولیدات و فعالیتهای تولیدی را در دستور کار قرار داده و سعی دارد صنایع کوچک و متوسط را در مناطق روستایی گسترش دهد، ضمن اینکه ظرفیتسازی تجاری را نیز به شیوه جدی دنبال میکند. نماینده یونیدو در ایران، هدف از فعالیت این سازمان در ایران را افزایش سهم تولیدات غیرنفتی در اقتصاد عنوان کرد و اظهار داشت : یونیدو توسعه صنایع رقابتی را در اولویت کار خود قرار داده است؛ ضمن این که از تشکیل خوشههای صنعتی و توسعه آنها در راستای کارآفرینی حمایت میکند . این در حالی است که این سازمان قصد دارد به توسعه و انتقال تکنولوژی بپردازد و تشویق سرمایهگذاری به منظور بالا بردن توان رقابتی صنایع، مدیریت تکنولوژی و به وجود آوردن پایداری در مراحل مختلف اقتصادی را دنبال میکند. همچنین، رئیس انتقال بازرگانی و صنایع و معادن ایران، خواستار کمک یونیدو در رونق صنایع کوچک و متوسط کشور شد .
مهندس علینقی خاموشی، در مراسم چهلمین سال تأسیس سازمان توسعه صنعتی ملل متحد، گفت : ایران در زمینه سرمایهگذاری در صنایع کوچک و متوسط مشکل خاصی ندراد، بلکه در پیدا کردن راهی برای دسترسی به پروژههای قابل انجام در این راستا دچار مشکل است. خاموشی، ادامه داد : ایران احتیاج به 10 هزار پروژه در زمینه صنایع کوچک و متوسط دارد، به نحوی که تا 500 هزار شغل جدید ایجاد کند. وی، تصریح کرد : انتظار ما از یونیدو این است که به کمک دستگاههای پژوهشی، دانشگاهها و وزارت صنایع و معادن،ما را در ایجاد مراکز (R&D) کمک کند، چرا که شروع چنین فعالیتی نیازمند تجربه و پیمودن راه طولانی است . بنابراین، یونیدو باید ما را کمک کند. رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، اعلام کرد : با توجه به ابلاغ سیاستهای اصل 44، انحصارات و شاخههای اقتصادی کشور برداشته و راه برای سرمایهگذاری بخش خصوصی باز شده که در این راستا یونیدو میتواند تجربیات خود را در اختیار ایران قرار دهد .
برگرفته از : روزنامه تفاهم