نتایج بررسیها نشان میدهد كه بیكاری مهمترین عامل فقر در ایران است.
حدود 60 درصد از خودكشیها در ایران به طور مستقیم با مساله بیكاری در ارتباط است.
فقدان فرصت شغلی مناسب برای قشر تحصیل كرده و نخبگان جامعه ایران موجب بروز معضل فرار مغزها شده است و برآورد میشود كه سالانه بین 100 تا 225 هزار نفر از متخصصان و تحصیلكردههای ایران، كشور خود را ترك میكنند.
نشریه تحقیقات اقتصادی خاورمیانه (میس)، طرح اختصاص بودجه یك میلیارد دلاری در سال 2002 برای وام دادن به بنگاههای خصوصی كوچك با نرخ بهره پایین جهت ایجاد 300 هزار فرصت شغلی جدید را شكست خورده ارزیابی كرد.
این نشریه در یك گزارش به تحلیل موضوع بیكاری در ایران پرداخته است.
به گزارش فارس، نشریه میس در این گزارش كه به بررسی تحلیلی نتایج اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بیكاری در ایران پرداخته است، آورده است: بحران بیكاری گسترده در ایران 40درصد مردم این كشور را كه 28میلیون نفر را شامل میشود، به زیر خط فقر مطلق یا نسبی برده است. هزینههای اقتصادی بیكاری در ایران به عنوان یك چالش بزرگ اقتصادی تا حد زیادی شفاف، آشكار و قابل محاسبه است و بركسی پوشده نیست كه نیروی كار آسیب پذیرترین عامل تولید است و در صورت از دست رفتن یا آسیبدیدن دیگر قابل جبران نیست.
این گزارش در ادامه به نتایج اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بیكاری در ایران پرداخت و افزود: نتایج غیراقتصادی و به عبارت دیگر معنوی بیكاری معمولاً مخفی است و به راحتی نیز قابل محاسبه نیست.
نشریه میس، مهمترین نتیجه اجتماعی و اقتصادی بیكاری در ایران را فقر اعلام كرد و در واقع فقر ایرانیان را ریشه در بیكاری دانست و نوشت: در ایران همانند دیگر كشورها، بیكاری گسترده یك جاده مستقیم به سمت فقر است و مطابق آخرین آمارهای ارائه شده از سوی سازمان رفاه 12درصد از جمعیت این كشور كه 9میلیون نفر را شامل میشود. زیر خط فقر زندگی میكنند و 17درصد یعنی 11میلیون نفر نیز فقیر هستند و این در حالی است كه بر اساس آمارهای واقعی 40درصد جمعیت ایران زیر خط فقر مطلق و نسبی زندگی میكنند و نتایج بررسیها نشان میدهد كه بیكاری مهمترین عامل این میزان فقر در ایران است.
این گزارش در ادامه فقر ناشی از بیكاری را موجب بروز دیگر معضلات اجتماعی از جمله خودكشی، طلاق، اعتیاد، فعالیتهای اقتصادی زیر زمینی، جنایت، رشوهخواری و فساد مالی ارزیابی كرد و افزود: حدود 60درصد خودكشی در ایران به طور مستقیم با مساله بیكاری در ارتباط است.
نشریه اقتصادی میس در ادامه به نتیجه دیگر بیكاری در ایران اشاره كرد و نوشت: فقدان فرصت شغلی مناسب برای قشر تحصیل كرده و نخبگان جامعه ایران موجب بروز معضل فرار مغزها شده است و برآورد میشود كه سالانه بین 100 تا 225 هزار نفر از متخصصان و تحصیلكردههای ایران كشور خود را ترك میكنند.
این گزارش بروز ناامنی و بیثباتی سیاسی را یكی دیگر از نتایج بیكاری در كشور ذكر كرد و نوشت: جوانی كه یك فرصت شغلی مناسب در اختیار داشته باشد، انگیزه كمتری برای حضور در اغتشاشهای خیابانی و تظاهراتها علیه حاكمیت این كشور را دارد.
به گزارش فارس، نشریه تحقیقات اقتصادی خاورمیانه در ادامه به اقدامات انجام شده توسط دولت ایران برای مبارزه با بیكاری در سالهای گذشته اشاره كرد و افزود: دولت ایران اقداماتی همچون آموزش حرفهای، تاسیس پایگاه دادههای اطلاعات، اعتبارات یارانهای و تخصیص مستقیم بودجه به برخی بخشهای اقتصادی كه از بیكاری بیشتری رنج میبرند را در پیش گرفت، ولی تاكنون این اقدامات نتایج مختصری به همراه داشته است.
بنابراین گزارش، تلاش دولت ایران برای اعزام نیروی كار به اروپا، جنوب شرق آسیا و دیگر كشورهای منطقه نیز موفق نبود و اعزام چند هزار نفر از میلیونها بیكار دردی را دوا نكرده است.
میس دلایل عدم موفقیت طرح اعزام نیروی كار به خارج كشور را در خصوص بیكاران غیر ماهر سطح پایین دستمزد در كشورهای هند و بنگلادش ذكر كرد و افزود: بیكاران ماهر ایران نیز به اندازه نیروی كار كشورهای اروپای شرقی و دیگر كشورهای توسعه یافته حرفهای و كار كشته نیستند كه بتوانند با كارگران ماهر دیگر كشورها رقابت كنند.
این نشریه اقتصادی طرح اختصاص بودجه یك میلیارد دلاری در سال 2002 برای وام دادن به بنگاههای خصوصی كوچك با نرخ بهره حداقل جهت ایجاد 300هزار فرصت شغلی جدید را نیز شكست خورده ارزیابی كرد و افزود: تفاهمنامه همكاری كه در سال 2004 میلادی بین ایران و سازمان ملل متحد برای حل مشكل بیكاری این كشور امضا شد، نیاز به آزمایش و بررسی بیشتر دارد.
نشریه تحقیقات اقتصادی خاورمیانه در عین حال با اشاره به این كه نرخ رشد جمعیت ایران از 9/3درصد در سالهای گذشته به 4/1درصد در حال حاضر رسید، ابراز امیدواری كرد، فشار جمعیت بر بازار كار ایران تا پایان دهه جاری خاتمه یابد و نرخ طبیعی بیكاری در این كشور برقرار شود.
روزنامه دنیای اقتصاد
منبع: سایت کاراد