کلمات، حالت بدن و حتی حالت چهره شما بر عقیدهی کارمندان در مورد طرز تلقی شما از آنها تأثیرگذار است. تمام این عوامل کارمندان را از نظر شما دربارهی آنها و میزان ارزششان برای شما و شرکت آگاه میسازد .
رمز ایجاد روحیه و انگیزه قوی در کارمندان در انتقال این احساس که آنها برای شما مفید و با ارزش هستند نهفته است. اگر کارمندان احساس کنند با کار خود نقش مهمی ایفاد میکنند، علاقهی آنها به کارشان دو چندان میشود واهتمام بیشتری به آن میورزند. برای برخی از کارمندان احساس ارزشمند بودن به اندازهی درآمد خوب و فرصتهای ارتقاء حائز اهمیت است .
حال باید دید چگونه میتوانیم در کارمندان انگیزه ایجاد کنیم :
حضور محسوسی داشته باشید : حاضر شدن شما سر کار و اعلام حضورتان در آغاز روز لبخند را بر لبان کارمندان مینشاند. تنها با قدم زدن در محل کار و صبح بخیر گفتن همراه با لبخندی بر لب معجزه میکنید .
از کارمندان تعریف و تمجید کنید : لازم نیست تعریف و تمجید از کارمندان شکل ویژه و خارق العادهای داشته باشد. تنها با احترام قائل شدن برای آنها و به کاربردن الفاظی چون «لطفاًٌ» و «متشکرم» میتوانید به سادگی موجب تقویت روحیهی کارمندان شوید. همچنین، بیان عبارت ساده «کار بزرگی انجام دادی» به کارمندی که استحقاق آن را دارد تأثیر شگرفی برجا میگذارد .
اهداف شفاف و مشخصی داشته باشید : بیان زمان سررسیدها، اهداف و ملزومات کار جهت انجام هرچه بهتر امور ضروری است. اما گاه با وجود اطلاعرسانی خوب تغییری در برنامهها رخ میدهد. اغلب اوقات این تغییرات به تفصیل شرح داده نمیشوند. در چنین مواقعی کارمندان احساس میکنند آنقدر مهم نبودهاند که در جریان دلایل این تغییرات قرار گیرند. یا حتی ممکن است فکر کنند مدیر شرکت مرتکب اشتباه شده است. این افکار انگیزهی کارمندان را کمرنگ میسازد. برای پیشگیری از چنین مسائلی میتوان مرتباً نظر کارمندان را درباره امور کاری جویا شد و بدین وسیله اطمینان حاصل کرد که آنها از اهداف و انتظارات مورد نظر مطلع هستند. بر این اساس چنانچه برنامهای با تغییر روبهرو شد، دلایل این تغییر را برای کارمندان شرح دهید و به آنها اجازه دهید در حل مشکل پیش آمده مشارکت داشته باشند .
همواره نظر خود را دربارهی کار افراد اعلام کنید : اجازه دهید کارمندان از مواقعی که کارشان رضایتبخش بوده است آگاهی یابند. این نکته در مواقعی که کار آنها مورد رضایت نیست هم صادق است و شما باید آنها را از عدم رضایت خود و دلیل آن آگاه سازید. این مواقع فرصت مناسبی برای بهبود کار آنها فراهم میآورد. از آنها بپرسید به عنوان مدیر میتوانید کمکی به آنها بکنید یا خیر. همچنین در انتظار نظرات آنها باشید و با آنها به گفتگو بنشینید . این کار موجب میشود آنها احساس کنند شما از کارشان دلخور نیستید اما از صمیم قلب مشتاق یاری آنها و حل مشکلاتشان هستید .
برای هر کار عکلسالعمل و واکنش متناسبی در نظر بگیرید : علاوه بر اعلام رضایت خود از کارهای ارزنده کارمندان، برای آنها پاداش در نظر بگیرید. یک راه ارزان و مؤثر جهت قدردانی از آنها نوشتن نامههای تشکر و قدردانی است. اما چنانچه کارمندی مطابق با اهداف و انتظارات شرکت پیش نرود، انگیزهی کارمندان دیگر را از بین میبرد. چرا که کارمندان دیگر ممکن است فکر کنند اگر بقیه کاری را انجام نمیدهند آنها چرا باید انجام دهند. بنابراین باید تبعات مناسبی برای عملکرد کارمندان در نظر گرفت .
نسبت به کارمندان خود شناخت بیشتری پیدا کنید : تلاش برای شناختن کارمندان امری ضروری است. شما باید دربارهی خانواده، فعالیتهای آنها پس از ساعات کاری و علایقشان اطلاع کسب کنید. این کار به معنای فضولی در زندگی خصوصی آنها نیست، بلکه به کمک این اطلاعات میتوانید عوامل ایجاد انگیزه در آنها را شناسایی کنید. افراد مختلف به شیوههای متفاوتی انگیزه پیدا میکنند. ابتدا باید دانست آنها از کار چه میخواهند. در زندگی به دنبال چه هستند و برای آینده چه برنامهای دارند. گاه تحقق اهداف امری دشوار است. اما کمک به افراد برای نایل شدن به اهداف شغلیشان بدون شناخت آنها امری غیر ممکن است .
بر دانستههای خود بیافزایید : به عنوان مدیر شرکت ایجاد انگیزه در محیط کار از وظایف شماست. بنابراین یادگیری شیوههای جدید و ابتکاری این امر نیز بر عهدهی شماست. برای این منظور میتوانید از کلاسهای مرتبط یا آموزشهای الکترونیکی بهره جویید. در بعضی از شرکتها برای مدیران برنامههای کمک آموزشی ویژهای فراهم است. این روش برای آموزش شیوههای جدید ایجاد انگیزه در کارمندان بسیار کارآمد است. چنانچه در شرکت شما چنین دورههایی وجود ندارد، به بخش منابع نیروی انسانی مراجعه نمایید و با آنها دربارهی اهمیت افزایش دانستههای خود صحبت کنید. مجهز شدن به شیوههای جدید و نوین یکی از راههای رشد و ترقی تجارتهاست .
ساعاتی را در کنار کارمندان سپری کنید : روزانه چند دقیقه از وقت خود را به صحبت با کارمندان اختصاص دهید. به آنها فرصت دهید نظرات و دغدغههای خود را برای شما بازگو کنند. این امر حاکی از توجه شما به رضایت خاطر آنها از شرکت است. حتی میتوانید به طور ماهانه، سالانه و یا طبق هر برنامهی زمانی دیگر به انتقادات و پیشنهادات کارمندان رسیدگی کنید. با این کار از نزدیک پای صحبت کارمندان مینشینید و از نقاط ضعف و قوت شرکت در طول آن دوره اطلاع مییابید. گفتگوهای سازنده، حتی اگر به شکل غیر رسمی صورت گیرند در ایجاد انگیزه در کارمندان بسیار مؤثر هستند .
به احساسات کارمندان دربارهی موقعیت شغلیشان توجه کنید : بسیاری از کارمندان کار خود را به امید ارتقاء به مراتب بالاتر آغاز کردهاند. یک راه برای تقویت روحیه و انگیزهی این دسته از کارمندان گفتگو دربارهِ امکان ارتقاء و پیشرفت آنهاست. این مسئله ممکن است مربوط به ترفیع، یافتن موقعیتهای بهتر یا حتی کار در شرکتهای دیگر باشد. شما باید ثابت کنید به آنچه برای آنها مهم است اهمیت میدهید و آنها باید باور داشته باشند شما برای کمک به آنها در جهت دستیابی به اهدافشان آنجا هستید. آنگاه خواهید دید که تلاش خود را مضاعف میکنند .
کارمندان را در جریان امور شرکت قرار دهید : شما به عنوان مدیر شرکت حتماً میدانید هنگامیکه فرد مافوقی چیزی را از شما پنهان میکند چه حسی پدید میآید. در این شرایط حتی با آنکه مسئلهی محرمانه ای در میان نیست، رئیستان شما را در جریان امور قرار نداده است. کارمندان شما ممکن است همواره دچار چنین احساسی باشند. با خبر نمودن آنها از مسائل شرکت حتی در مواردیکه مستقیماً آنها را تحت تأثیر قرار نمیدهد از اهمیت بالایی برخوردار است. کارمندان تمایل دارند از مسائل شرکت آگاه و در آن سهیم باشند. برگزاری جلسات توجیهی به منظور اطمینان یافتن از آگاهی همه در مورد امور شرکت فکر خوبی است. چنانچه امر حساس یا خارج از برنامهای مانند یک بازدید در حال وقوع است، آنها را در جریان آن قرار دهید. یک راه دیگر برای تقویت انگیزهی کارمندان برگزاری جلسات در مواقعی است که شرکت در حال تغییر سیاستهای موجود خود است. در این جلسات نظرات کارمندان را جویا شوید .
در آخر، باید گفت ایجاد محیطی مطلوب برای شما و کارمندانتان بر عهدهِی شما است. شخصی میگفت : قدرت شما به اندازهی ضعیفترین حلقهی ارتباطیتان است. تقویت انگیزهی کارمندان این پیوندها را محکمتر میسازد و کادر شما را به گروه موفقتری تبدیل میکند .
مترجم : فرناز صفدری
برگرفته از: روزنامه تفاهم