تاريخ : پنج شنبه 17 فروردین 1391  | 7:23 PM | نویسنده : قاسمعلی
خلاقیت و خطرپذیری ویلیام بوئینگ آنقدر بودکه برای تحقق رویاهای برادران رایت دست به اقدام مهمی بزند و حدود یک قرن پیش، شرکت هواپیمایی بوئینگ را تاسیس کند. هنر و ظرفیت رهبری او نیز آنچنان بودکه با حضور مستقیم دو دهه در شرکت، زمینه‌های توسعه آن را چنان فراهم آوردکه امروز بوئینگ به بزرگترین و برترین تولیدکننده هواپیماهای تجاری و دومین شرکت بزرگ در زمینه صنایع دفاعی و پیشروترین شرکت در طراحی و ساخت موشک‌ها و ماهواره‌ها و سفینه‌های فضایی تبدیل شود. دستیابی به جایگاه 28 در جمع پانصد شرکت برتر جهانی و حفظ اقتدار یک قرن حاکمیت در صنعت هوایی و نفوذ به بیش از 90کشور جهان و تامین 75 درصد هواپیماهای مسافربری جهان،کارنامه درخشانی است که ویلیام بوئینگ سنگ بنای اولیه آن را نهاد و اکنون پس از فراز و نشیب یکصد ساله و پشت سر گذاشتن دو جنگ جهانی، جیمز مک نرنی با سابقه درخشان مدیریتی، سکان هدایت شرکت را در دست گرفته است. گرچه حوزه فعالیت بوئینگ در صنایع هواپیمایی تجاری تا سیستم‌های دفاعی را دربرمی‌گیرد و حتی در همکاری نزدیک با سازمان فضایی آمریکا (ناسا) طراحی و ساخت شاتل‌ها و سفینه‌های فضایی را نیز شامل می‌شود، اما مدیرعامل فعلی شرکت از حضور تدریجی رقیبی به نام ایرباس در حوزه هواپیماهای تجاری نمی‌تواند خوشحال باشد .



 
تاریخچه
ویلیام بوئینگ بنیانگذار شرکت بوئینگ در سال 1881 در آمریکا زاده شد. 24 سال بعد از دانشگاه ییل دانش آموخته گشت؛ در حالیکه علاقه و اشتیاق به انجامکارهای خطرپذیر در او شعله‌ورتر شده بود. پنج سال پس از دانش‌آموختگی، شرکت گرین وود تیمبر را تاسیسکرد و دو سال بعد شرکت شیپ یارد را خرید و اندک اندک مقدمات تاسیس یککارخانه هواپیماسازی را فراهم آورد. در سال 1916 با ساخت هواپیمای مدل B1 بزرگترین شرکت هواپیمایی جهان متولد شد. این در حالی بودکه این هواپیماکمتر از هشت متر طول داشت و تا ارتفاع 900 پایی پرواز می‌کرد. او با سرمایه 100 هزار دلار این شرکت را تاسیسکرد و آن را شرکت محصولات هوایی پاسفیک نام نهاد و یک سال بعد نیز نام آن را به شرکت هواپیمایی بوئینگ تغییر داد. در سالهای اولیه فعالیت، بوئینگ به ساخت هواپیماهایکوچک برای نیروی دریایی و یا حمل بسته‌های پستی دست زد. این هواپیماها به نام مدل C شهرت یافت. در سال 1919 اولین هواپیمای تجاری بوئینگ به نام B1 به پرواز درآمد. طی دهه بعد، بوئینگ درصدد تغییر، استاندارد موتورهای هواپیما از سیستم خنک‌کاری آبگرد به هواگرد بود و مدل A40 را پس از این تغییر تولیدکرد. در این دهه بودکه هواپیمای بمب‌افکن توسط دونالد داگلاس طراحی شد و بوئینگ، شرکت دولفین راکه متعلق به او بود، خریداریکرد و تولید مجموعه هواپیماهای نظامی را نیز در دستورکار خود قرار داد. در سال 1928 هواپیمای بوئینگ مدل B1E با چهار سرنشین و سپس مدل 80 با 12 سرنشین به پرواز درآمد. گرچه همزمان با رشد و رونق شرکت، در سال 1934، به دلیل قانونیکه به تصویب رسیده بود، ویلیام بوئینگ سهم خود را فروخت و شرکت را رهاکرد، اما همچنان تا پایان عمر به مشاوره با شرکت ادامه داد. در خلال جنگ جهانی دوم، بمب افکن B29 توسط بوئینگ ساخته شد و به پرواز درآمد. 15 سال بعد نیز بمب افکن پیشرفته B52 مورد استفاده قرار گرفت. در همان سال، یعنی 1957 اولین هواپیمای مجهز مسافربری مدل 7 به عنوان بوئینگ مدل 707 به بازار عرضه شد و مورد استقبال قرار گرفت. طی دهه بعد، مدل‌های 727، 737 و 747 نیز یکی پس از دیگری به بازار حمل و نقل هوایی جهان ارائه شد. در این سالها، بوئینگ در ساخت موشک و سفینه‌های فضایی نیز وارد شده بود و با سازمان فضایی آمریکا (ناسا ) همکاری نزدیک داشت. در سال 1974، پس از تجربه ساخت موفق آپولو، سفینه مارینر10 ساخته و به ناسا تحویل داده شد. در سال 1990، بوئینگ 737 با فروش 1832 فروندی به عنوان پرفروش‌ترین هواپیمای جهان مطرح شد، در حالیکه بوئینگ در سالهای قبل و بعد از آن به طراحی و ساخت و عرضه مدل‌های 757، 767 ، 777 و بالاخره در سال 2005، مدل 787 پرداخت .

حوزه فعالیت
بوئینگ، اولین و بزرگترین شرکت هواپیمایی جهان در ساخت هواپیماهای تجاری و دومین شرکت بزرگ در ساخت سیستم‌های دفاعی جهان است. حوزه فعالیت بوئینگ، محدوده گسترده‌ای از سیستم‌ها، محصولات و خدمات فضایی و دفاعی را در زمینه طراحی، تولید و پشتیبانی هواپیماهای تجاری، جنگنده‌ها، بمب‌افکن‌ها، موشک‌ها، سفینه‌های فضایی، ماهواره‌ها، جنگ افزارها و فناوریهای مختلف نظامی و دفاعی در برمی‌گیرد .
پنج حوزه اصلی فعالیت بوئینگ عبارت‌اند از :
1. هواپیماهای تجاری
عمده‌ترین محصولات تجاری در این زمینه، خانواده هواپیماهای مسافربری سری 7 از 707 تا 787 است. حدود 12 هزار هواپیمای تجاری یعنی مسافربری و باربری در جهان وجود داردکه 75 درصد آن متعلق به بوئینگ است .
2. سیستم‌های دفاعی یکپارچه
طراحی، مونتاژ و پشتیبانی سیستم‌های دفاعی و تولید انواع هلیکوپترها و جنگنده‌های نظامی در این حوزه قرار می‌گیرد .
3. گروه مهندسی، فناوری و عملیات
این گروه یک پشتوانه قوی برای سازمان فضایی آمریکا استکه در جهت طراحی و ساخت و عملیات شاتل‌های فضایی و ایستگاه بین‌المللی فضایی فعالیت می‌کند. به طورکلی این حوزه، از واحدهایکسب وکار بوئینگ پشتیبانی می‌کند و استراتژی رشد را در جهان با فراهم آوردن افراد، فناوری ها، فرایندها و عملکردهای مناسب در زمان مناسب و مکان مناسب در سطح شرکت فراهم می‌آورد .
4. شرکت سرمایه‌گذاری بوئینگ
در جهت فراهم آوردن و تسهیل عملیات بانکی و پشتوانه واحدهایکسب وکار اصلی در زمینه تجاری و دفاعی، این شرکت تاسیس شده است .
5. گروه خدمات بوئینگ
این گروه به واحدهایکسب وکار بوئینگ امکان می‌دهد تا بر رشد سودآور تمرکزکنند؛ چراکه تمامی خدمات زیرساختی شامل خدمات تسهیلاتی، پرسنلی، جذب و استخدام، برنامه‌های رفاهی، ایمنی، آتش‌نشانی، عملیاتکارگاهی، حمل و نقل و نظیر آن را فراهم می‌سازد .
مدل مدیریتی بوئینگ
رهبری و توسعه آن جزء ارزشها و فعالیت‌های اصلی شرکت است. در مدل مدیریتی شرکت بوئینگ بر پیشبرد عملکرد از طریق رشد و توسعه بهره‌وری و رهبری تاکید شده است. شرکت دارای یک مرکز رهبری استکه رویکرد توسعه رهبری در آنجا مدون و عرضه می‌شود. این رویکرد عبارت است از: - نهادینه سازی ارزشهای بوئینگ و فرهنگ یکپارچه شرکت- تمرکز بر مهارت‌هایکسب وکار و رهبری.- پشتیبانی اهداف استراتژیککسب وکار، از طریق آموزش، مربیگری و ارزیابی عملکرد- انجام اقدامات چالشی درکسب وکار و اخذ و تحلیل بازخور در مرکز رهبریشعار شرکت در زمینه توسعه رهبری این است: با رشد رهبران، بوئینگ رشد می‌کند .

استراتژی‌ها؛ شایستگی‌های اصلی بوئینگ
تاکید استراتژی‌های اصلی شرکت بر این موارد است:- استراتژی‌های رشد جهانی- اهداف و عملکرد مالی- به شراکت گذاشتن بهترین عملیات، فناوریها و توسعه بهره‌وری- توسعه رهبری- اخلاق .
شایستگی‌های اصلی بوئینگ عبارت‌اند از :
- تمرکز بر فهم و درک دانش مشتری‌مدار- پیگیری مستمر برای درک‌، پیش‌بینی و مسئول بودن در برابر نیازهای مشتریان مان- یکپارچگی سیستم‌ها در مقیاس بزرگ- شرکت ناب (بی‌ریخت و پاش ).
تمامی شرکت باید واجد عملیات بی‌ریخت و پاش باشدکه مشخصه آن، استفادهکارا از دارایی‌ها، موجودی‌ها، مدیریت تامینکنندگان، زمانکم چرخه فعالیت‌ها،کیفیت بالا و هزینه‌هایکم حمل و نقل است .

فرهنگ و ارزش های سازمانی
بوئینگ بر این باور استکه موفقیت آینده او براساس استراتژی‌های سه‌گانه زیر استوار است :
- اجرای راستینکسب وکار اصلی- بهکارگیری نقاط قوت در محصولات و خدمات جدید
- گشایش صف ها و مرزهای جدید.برای به عمل درآوردن این استراتژی، ما توجه می‌کنیمکه امروزکجا هستیم و فردا می‌خواهیمکجا باشیم.جایگاه ارزشها در بوئینگ بسیار حساس است. مدیران وکارکنان متعهد هستندکه ارزشهای اصلی را تنظیمکنند، یعنی نه تنها تعریفکنندکه چهکسی هستند، بلکه به عنوان راهنما،کمک و خدمتکنند، تا شرکت به جایی برسدکه همه دوست دارند. آنها هر روزه با این ارزش ها حقیقتا زندگی می‌کنند. این ارزشها عبارت‌اند از :
- پیشرو بودن
ما در حوزه‌هایی همچون: توسعه مهارتهای رهبری تیم بوئینگ در هر سطح، عملکرد مدیریت، طراحی، ساخت و پشتیبانی محصولات و نتایج مالی پیشرو خواهیم بود .
- درستی
ما بالاترین استانداردهای اخلاقی را بهکار می‌بریم و در تعهدمان صداقت داریم .
-کیفیت
کیفیت مستمر در هرکاریکه انجام می‌دهیم .
- رضایت مشتری
رضایت مشتری اصل اساسی برای موفقیت ماست. نیل به این هدف مستلزم آن استکه بفهمیم مشتری چه می‌خواهد .
- همکاری با یکدیگر
ما به طور مستمر یاد می گیریم و ایده‌ها و دانش را تسهیم میکنیم وکارهای مشترک را در هر سطح و هر فعالیت در شرکت تشویق می نماییم .
- تیم درگیر و متنوع
ما به مهارت ها و قوت تیم متنوع خود ارزش می نهیم. محیطی را فراهم می‌آوریمکه افراد را قادر سازد درکار خود و تصمیم‌گیری و پیشرفت اهداف مشترککسب وکار، مشارکتکنند .
- شهروند سازمانی خوب
بوئینگ معتقد است، شهروندی و نوعدوستی جزئی از DNA آنهاست. بدین لحاظ آنها در فراهم آوردن یک محیطکار امن و محافظت از محیط زیست عمل می‌کنند .
- افزایش ارزش سهامداران
کسب وکار ما به تولید سود، افزایش رضایت مشتری و افزایش ارزش سهامداران منجر می شود .

منابع انسانی
بیش از 159 هزارکارکنان شرکت، در آمریکا و 70کشور دنیا فعالیت میکنند. از این تعداد حدود 40 درصد در بخش هواپیماهای تجاری، 44 درصد در بخش سیستم‌های دفاعی و بقیه در سایر حوزه‌ها مشغول به فعالیت هستند .
شرکت بوئینگ جامع ترین و بزرگ ترین آموزش های هوایی را چه در زمینه تعمیر و نگهداری و چهکارکنان پرواز، در بازار هواپیماهای 100 صندلی و بالاتر ارائه می‌دهد .

فروش
شرکت بوئینگ در سال 2007 با فروش 5/61 میلیارد دلاری و سود 2/2 میلیارد دلاری در جایگاه 28 در میان پانصد شرکت برتر جهان قرار داشت. فروش هواپیماهای بوئینگ بیش از 90کشور دنیا را پوشش می دهد. 70 درصد هواپیماهای تجاری تولیدشده به خارج از آمریکا فروخته می‌شود. 75 درصد هواپیماهای تجاری دنیا نیز توسط بوئینگ تأمین می شود . حدود نیمی از فروش شرکت به حوزه هواپیماهای تجاری برمی‌گردد. شرکت بوئینگ با 22 هزار تأمینکننده جهانی قرارداد دارد و خود بزرگترین پیمانکار سازمان فضایی آمریکا است .

مدیرعامل
مدیرعاملکنونی شرکت، جیمز مک نرنی است و از سال 2001 به عنوان عضو هیئت مدیره و از 2005 به عنوان مدیرعامل مشغول بهکار شده است. سابقه مدیریتی مک نرنی بسیار درخشان است. او همچون بنیانگذار شرکت، ویلیام بوئینگ، دانش‌آموخته دانشگاه ییل است و MBA را از دانشگاه هاروارد اخذکرده است .
او 19 سال در جنرال الکتریک مشغول بهکار بود و قبل از پیوستن به بوئینگ، مدیرعامل شرکت 3M بود. اوکارکنان را منبع اصلی قدرت بوئینگ می داند و بر این باور استکه دیدگاههای متنوع آنان در تولید خلاقانه محصولات به شرکتکمک میکند؛ شرکتیکه همه با تعهد بر توسعه مستمر در آن گردآمده اند .

آینده
شرکت بوئینگ چشم‌انداز خود را برای سال 2016 چنین ترسیم کرده است:کارکردن با یکدیگر به مثابه یک شرکت جهانی برای رهبری صنعت هوا فضا .

مسعود بینش

برگرفته از: روزنامه تفاهم

 




نظرات 0