ترجمه وبلاگ
نويسنده

فضا بوی استیک سرخ شده می دهد!فضا بوی استیک سرخ‌شده می‌دهد!

می دانستید که فضا هم بو دارد؟ در واقع فضا سرشار از انواع بوهای مختلف است، اما بوی غالب در این میان، بوی...

فضا بوی استیک سرخ شده می دهد!

فضا بوی استیک سرخ‌شده می‌دهد!

فضا بوی استیک سرخ‌شده می‌دهد! (تصویر خیالی)

می دانستید که فضا هم بو دارد؟ در واقع فضا سرشار از انواع بوهای مختلف است، اما بوی غالب در این میان، بوی سوختن هیدروکربن‌هاست که منبع آن هم ستارگان در حال مرگ است.

بوی آخرین لایه اتمسفر تا حد زیادی همانند یک میدان مسابقه نسکار است: یک دسته فلزات داغ، بخارهای دیزلی و باربیکیو. اما می‌دانید منبع این بوها از کجاست؟ پاسخ ساده است: عمدتا از ستاره‌های در حال مرگ.

محصولات جانبی این احتراق شایع، ترکیبات بویناکی به نام هیدروکربن‌های آروماتیکی چند حلقه‌ای هستند. لوییس آلماندولا که بنیان گذار و رییس آزمایشگاه اخترفیزیک و اخترشیمی مرکز پژوهشی ایمز ناسا است، می‌گوید: «به نظر می‌رسد که این مولکول‌ها کل دنیا را فرا گرفته‌اند و تا ابد هم در اطراف ما معلق خواهند ماند». آنها در دنباله‌دارها، شهاب‌ها و گرد و غبارهای فضا ظاهر می‌شوند. این هیدروکربن‌ها جزء نخستین شکل‌های حیات بر روی زمین بوده‌اند. خیلی تعجب‌آور نیست که هیدروکربن‌های آروماتیکی چند حلقه‌ای در زغال سنگ، نفت و یا حتی غذا نیز یافت می‌شوند.

به رغم این که استنشاق بوی خالص بدون ناخالصی فضای خارج جو برای بشر غیر ممکن است (چون هر چه باشد, آن بیرون محیط نزدیک به خلا مطلق است، و اگر ما هوس کنیم این بو را استنشاق کنیم خواهیم مرد)، زمانی که فضانوردان دست به راه‌پیمایی فضایی در بیرون از اتمسفر زمین می‌زنند، ترکیبات پراکنده در فضا به لباس‌هایشان می‌چسبند، تا اینکه آنها به ایستگاه فضایی برگردند. فضانوردان گزارش کرده‌اند که پس از هر راهپیمایی فضایی، بوی استیک «پخته» یا «سرخ شده» به مشامشان می‌رسد، یک بوی واقعی که هیچ ربطی به دلتنگ شدن فضانوردان برای غذای خانگی ندارد.

بوی فضا به حدی شدید و قابل تشخبص است که سه سال پیش، ناسا در تماسی که با استیون پیرس از شرکت عطر سازی امگا از او درخواست بازتولید این بو را برای استفاده در شبیه‌سازی‌های آموزشی‌اش داشته است. پیرس می‌گوید: «ما به تازگی این کار را برای بوی ماه انجام دادیم. فضانوردان آن را با باروت استفاده شده مقایسه کرده‌اند».

آلاماندولا توضیح می‌دهد که منظومه شمسی ما به طور خاصی بوی زننده‌ای دارد زیرا غنی از کربن و در فقر اکسیژن است، «و درست همانند یک ماشین، اگر شما به آن اکسیژن نرسانید، شاهد دوده سیاه خواهید بود و بوی سوختن ناقص را احساس می‌کنید». اما ستارگان غنی از اکسیژن بوهای خوبی دارند که یادآور سوختن زغال چوب است. اگر یک بار شما کهکشان‌مان را ترک کنید، این بوها واقعا می‌توانند جالب باشند. در حباب‌های فضایی تاریک دنیا، ابرهای مولکولی پر از ذرات ریز گرد و غبار، میزبان یک میز غذای مملو از انواع عطرها (ازبوی شکر شیرین تا بوی تخم مرغ گندیده گوگرد) هستند.

نویسنده: مجید جویا

منبع: وب سایت انجمن نجوم آماتوری ایران به نقل از وب سایت خبرآنلاین

نشانی سایت منبع: www.iaas.ir

 

جمعه 11 مرداد 1392  .:. 7:58 PM .:. امیرحسین
درباره وبلاگ

باسلام. به وبلاگ نجوم خوش آمديد. اين وبلاگ با هدف آشنايي بيشتر کاربران با نجوم تأسيس شده است و با قالبي زيبا و امکاناتي زياد و جالبي براي شما بازديدکنندگان گرامي ايجاد شده است. از موضوعات اين وبلاگ مي توان به اخبار، مقالات، تصاوير و... اشاره داشت. وبلاگ نجوم کليه ي مطالب خود را از وبسايت هاي معتبر تهيه کرده و همه ي مطالب داراي منبع مي باشند. از امکانات اين وبلاگ هم مي توان به ترجمه ی مطالب، خبرنامه، تصاوير آنلاين از خورشيد و ماه، نظرسنجي، جست و جوي مطلب و ... اشاره کرد. اين وبلاگ در ستاد ساماندهي پايگاه هاي اينترنتي به نشاني www.samandehi.ir ثبت شده است. لطفاً نظرات و پيشنهادات و انتقادات خود را براي بهتر شدن وبلاگ نجوم با ما درميان بگذاريد. باتشکر از همراهيتان در وبلاگ نجوم


کليه ي مطالب وبلاگ نجوم داراي "ادامه ي مطلب" هستند. براي مشاهده ي ادامه ي مطلب بر روي گزينه ي "ادامه مطلب" در پايين پست کليک کنيد

خبرنامه

نام    
ايميل


Powered by WebGozar

آرشيو مطالب
نظرسنجی دوم
آمار بازدید
كل بازديدها : 556354 نفر
كل مطالب : 845 عدد
کل نظرات : 61 نظر
تاريخ ايجاد وبلاگ : سه شنبه 8 مرداد 1392 
آخرين بروز رساني : شنبه 4 آذر 1396 
امکانات وب
جستو جوی وبلاگ



در اين وبلاگ
در كل اينترنت

هم اکنون