ترجمه وبلاگ
نويسنده

شايد راز رنگارنگ بودن لکه سرخ بزرگ سياره برجيس در آزمایشگاه فاش شود!

شايد راز رنگارنگ بودن لکه سرخ بزرگ سياره برجيس در آزمایشگاه فاش شود!

دانشمندان ناسا تلاش می كنند تا علت قرمز رنگ بودن لكه سرخ مشتری را  با شبيه سازی در محيط آزمايشگاه پيدا كنند.

با وجود بيش از ١٥٠ سال مطالعه، لكه سرخ رنگ بزرگ مشتری همچنان يك معما باقی مانده است. يك طوفان عظيم، دو برابر اندازه زمين و با سرعت بادهايي كه به ٦٤٤ كيلومتر در ساعت مي رسند، در سطح بزرگترين سياره منظومه خورشيدی می چرخد. اما هنوز هم چيزی كه باعث پيدايش اين طوفان شده نامشخص است.

در تلاشي كه برای يافتن راز اين طوفان بزرگ انجام گرفته، مارك لوفلر و ريگي هودسون از مركز پرواز فضايي گودارد ناسا در گرين بلت مريلند، برخی از  مواد و اجزای تشكيل دهنده جو مشتری را با اشعه تاباندند، با شبيه سازی اشعه های كيهانی، می توان مشخص كرد كه آيا با دخالت اشعه در آنها، رنگ قرمز لكه مشتری پدیدار می شود؟.

مشاهده جو مشتري برای مشخص كردن منبع طوفان كار آسانی نيست. لايه هاي ابر سياره، مشاهده لايه هاي زيرين ابری را مشكل می كند و باعث می شود كه اطلاعات ما از لايه بالاتر فقط كمی بيشتر باشد. بر اساس مطالعات، پيش بينی می شود كه لايه جو بالايی مشتری از ابرهايی از آمونيا، هيدروسولفايد آمونيوم و آب تشكيل شده، كه دانشمندان حدس می زنند می تواند منبع توليد لكه سرخ رنگ باشند. اما دانشمندان نمی دانند، آيا اين مواد شيميايی، كه فقط درصد كمي از جو را تشكيل داده اند، می توانند با هم تركيب شوند تا طوفاني با این مشخصه به وجود آورند؟ اگر تمامی اين اجزا با هم يكي شوند، احتمالا طوفان به مراتب كوچكتر خواهد بود.

امي سيمون كارشناس جو سياره اي گودارد ناسا در اظهار نظری گفت:" ما در مورد چيزي كه  تنها درصد بسيار كمي از جو سياره را تشكيل می دهد سخن می گوييم. به همين علت است كه پيدا كردن علت سرخ رنگی آن بسيار سخت است."

سيمون ميگويد: " مشكل اين است، آيا قرمز رنگ صحيح بازخورد است؟"

در حالي كه سولفيد آلومينيم ميتواند يكي از دلایل باشد، ممكن است رنگها از عوامل بسيار زياد ديگري كه در جو مشتري درگير هستند ناشي شده باشند.

سيمون می گويد:"در بهترين شرايط، چيزی كه شما (برای شبیه سازی) خواهيد خواست، تركيبي مناسب از تمام اجزای تشكيل دهنده جو مشتري در دماي مناسب و تاباندن آنها در سطح مناسب است." جايگذاری كردن محيط و عناصر جوی مشتري بسیار مهم و کلیدی است. سيمون ادامه می دهد:" كاری كه ماسعی می كنيم انجام دهيم اين است كه آزمايشمان را هر چه بيشتر شبيه جو مشتری انجام دهيم."

می دانیم طوفان بزرگ مشتری برای بیش از ۱۵۰ سال است که در حال مطالعه است. اما ممکن است این زمان بیشتر از این نیز باشد چون ستاره شناسانی در حدود سالهای ۱۶۰۰ میلادی پدیده مشابهی را روی سطح مشتری مشاهده کرده بودند. البته هنوز معلوم نیست آن لکه، لکه بزرگ مشتری بوده باشد. به هر روی، این لکه عظیم، بیشتر از هر طوفان دیگری در مقایسه با سطح زمین طول کشیده است.

بدون شباهت با زمین، مشتری یک سیاره گازی بزرگ است، با اقیانوسی از هیدروژن در اطراف هسته آن و جوی از هیدروژن و هلیم ساخته شده است. زمین سختی در سطح مشتری برای طوفان وجود ندارد تا سرعت آن را کمتر کند بنابراین لکه سرخ  می تواند برای بیشتر از یک قرن ادامه یابد.

سیمون اظهار داشت، مطالعه طوفان های طولانی مدت می تواند به دانشمندان برای بهتر شناختن سیستم جوی زمین کمک کند. با وجود تمام تفاوتها، سیستم جوی در هر دو سیاره تحت قوانین فیزیکی مشترکی عمل می کند. او همچنین خاطر نشان می کند مطالعه مشتری می تواند فهم ما را از دیگر سیارات خارج از منظومه خورشیدی نیز بیشتر کند.

سیمون می گوید:" اگر شما فقط به نور بازتابیده شده یک سیاره که خارج از منظومه خورشیدی است نگاه کنید، قادر نخواهید بود تا بگویید که آن سیاره از چه تشکیل شده است. مطالعه هر چه بیشتر نمونه های متفاوت در منظومه خورشیدی خودمان،  می تواند به ما اجازه نتیجه گیریهای علمی مشابه در مورد سا یر سیارات که خارج از منظومه خورشیدی هستند را بدهد."

نویسنده: پدرام هدایتی

منبع: انجمن نجوم آماتوری ایران به نشانی iaas.ir

به نقل از :Space.com

پنج شنبه 5 شهریور 1394  .:. 10:53 PM .:. امیرحسین
درباره وبلاگ

باسلام. به وبلاگ نجوم خوش آمديد. اين وبلاگ با هدف آشنايي بيشتر کاربران با نجوم تأسيس شده است و با قالبي زيبا و امکاناتي زياد و جالبي براي شما بازديدکنندگان گرامي ايجاد شده است. از موضوعات اين وبلاگ مي توان به اخبار، مقالات، تصاوير و... اشاره داشت. وبلاگ نجوم کليه ي مطالب خود را از وبسايت هاي معتبر تهيه کرده و همه ي مطالب داراي منبع مي باشند. از امکانات اين وبلاگ هم مي توان به ترجمه ی مطالب، خبرنامه، تصاوير آنلاين از خورشيد و ماه، نظرسنجي، جست و جوي مطلب و ... اشاره کرد. اين وبلاگ در ستاد ساماندهي پايگاه هاي اينترنتي به نشاني www.samandehi.ir ثبت شده است. لطفاً نظرات و پيشنهادات و انتقادات خود را براي بهتر شدن وبلاگ نجوم با ما درميان بگذاريد. باتشکر از همراهيتان در وبلاگ نجوم


کليه ي مطالب وبلاگ نجوم داراي "ادامه ي مطلب" هستند. براي مشاهده ي ادامه ي مطلب بر روي گزينه ي "ادامه مطلب" در پايين پست کليک کنيد

خبرنامه

نام    
ايميل


Powered by WebGozar

آرشيو مطالب
نظرسنجی دوم
آمار بازدید
كل بازديدها : 559050 نفر
كل مطالب : 845 عدد
کل نظرات : 61 نظر
تاريخ ايجاد وبلاگ : سه شنبه 8 مرداد 1392 
آخرين بروز رساني : شنبه 4 آذر 1396 
امکانات وب
جستو جوی وبلاگ



در اين وبلاگ
در كل اينترنت

هم اکنون