معنا
 
زندگی را زیبا ببینیم.
 

اهمیت و چگونگی تعیین وزن خشک                                                                                فرزانه مومچي

كارشناس پرستاري سازمان تامين اجتماعي

 

تعادل مایع یک امر مهم در بیماران همودیالیزی می باشد. چون under hydration وover هر دو تاثیر فراوانی در موربیدته و عوارض قلبی در این بیماران دارد. برداشت مایع به وسیله اولترافیلتراسیون انجام می گیرد تا بیمار به طور کلینیکی به وزن خشک برسد.



ادامه مطلب

، 
 
نوشته شده در تاريخ جمعه 12 دی 1393  توسط [ra:post_author_name]

                                                                          ناصر طبخي

                                                                                        كارشناس پرستاري سازمان تامين اجتماعي

 

        یکی از ابزارهایی که برای انجام همودیالیز الزامی می باشد صافی است. صافی یک فیلتر انتخابی است که باعث حذف مواد سمی و مواد ناخواسته موجود در خون می شود. عمل تصفیه در صافی به واسطه وجود غشاء نیمه تراوایی است که در دو طرف آن خون بیمار و محلول دیالیز جریان دارند و در طول این غشاء آب و مواد بین  خون بیمار و محلول دیالیز در تبادل می باشد.

قبل از این که به انواع صافی و خصوصیات آن ها اشاره کنیم بهتر است مروری به اصول جابجایی مواد در طی همودیالیز داشته باشیم.



ادامه مطلب

، 
 
نوشته شده در تاريخ جمعه 12 دی 1393  توسط [ra:post_author_name]

بیمار سوختگی پس از ترخیص از بیمارستان

توجه داشته باشید که با وجود ترخیص از بخش، هنوز درمان شمابه پایان نرسیده است.

پس از مرخص شدن چکار کنیم:

خوب شدن کامل زخم سوختگی مدتی طولانی حتی پس از مرخص شدن زمان می برد، به همین دلیل مراقبت از زخم تازه التیام یافته را تامدتها ادامه دهید.

برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی این موارد را رعایت کنید :



ادامه مطلب

، 
 
نوشته شده در تاريخ جمعه 12 دی 1393  توسط [ra:post_author_name]

عنوان مقاله: رضایت شغلی و ترک خدمت در بین کارکنان

مولف: میترا تاجیک

موضوع: مدیریت منابع انسانی

سال انتشار(میلادی): 2012

وضعیت: تمام متن

منبع: ارسال شده توسط عضو پایگاه مقالات علمی مدیریت www.system.parsiblog.com

تهیه و تنظیم: پایگاه مقالات علمی مدیریت www.SYSTEM.parsiblog.com

چکیده: میزان علاقه و رضایت شغلی کارمندان ادارات بخصوص دستگاههای دولتی در زمان کنونی از مسائل مهم و مورد تحقیق سازمانها می باشند. سازمان ها باید شرایطی را فراهم آورند که بتوانند کارکنان خود را در زمینه های مختلف راضی نگهدارند. به نظر بسیاری از صاحب نظران از میان همه مفاهیمی که مختصصان رفتار سازمانی, مدیریت و روانشناسان سازمانی و صنعتی در موقعیت های مختلف مورد مطالعه قرار داده اند, رضایت شغلی از مهمترین زمینه های پژوهشی آنها بوده است. مفهوم رضایت شغلی کارکنان, میزان علاقمندی و نگرش ها و دیدگاهای مثبت آنان نسبت به شغل خود میباشد. بنابراین از جمله تلاشهای مدیریت سازمانها در جهت حفظ و نگهداری منابع انسانی که ثروت اصلی هر سازمانی محسوب می شود ایجاد رضایت و پیشگیری از تمایل ترک خدمت پرسنل می باشد. اما بدیهی است که عوامل موثر در رضایت کارکنان بسیار متنوع بوده و در سازمانهای مختلف متفاوت است, لذا نتیجه تحقیقات و پژوهشهای انجام شده در جوامع غربی و شرقی بطور کامل نمی تواند پاسخگوی جامعه و سازمانهای ایران باشد بلکه باید با توجه به زمان, عوامل فرهنگی, شرایط اقتصادی و اجتماعی و ... حاکم بر جامعه و سازمان, تحقیقات و پژوهشهایی صورت پذیرد و عوامل موثر بر رضایت و میل به ترک خدمت را شناسایی نمود. رضایت شغلی باعث ایجاد علاقه انگیزه همکاری بیشترو عدم تمایل به تغییر شغل و همچنین تمرکز لازم جهت ارائه سرویس مطلوب در دستگاه ذیربط می باشد که در پیش برد اهداف یک سازمان نقش بسزایی دارد. در نهایت اگر در محل کار خود به اطراف نگاه کنیم, ممکن است از خود بپرسیم: چه تعداد از همکاران ما واقعا از محیط کار خود و کاری که انجام می دهند رضایت دارند و لذت می برند, واقع بینانه به این موضوع نگاه کنیم می توان گفت در بسیاری از سازمانها وضعیت چندان مطلوب به نظر نمی رسد



ادامه مطلب

، 
 
نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 11 دی 1393  توسط [ra:post_author_name]

همين طور كه اشاره كردند؟ (دادن مرجع و رفرنس)

این جمله و جملات شبیه این را ، سخنرانان زیادی در تایید سخنان خود به کار می برند. این چنین نیست؟

در بررسی این جمله باید پرسید: ​ (كي؟ كجا؟ كي؟).

​اکنون یک پیشنهاد: برای تایید سخنرانی خویش جمله زیبای دیگری را جایگزین جمله بالا نماییم. ​

بگوييم :" همانطور كه خانم/آقاي ........... به درستي فرمودند ..." .

و شاید بگوییم : " در تایید سخنرانی جناب آقای /سرکار خانم ................ باید یاداوری نمایم ........"



ادامه مطلب

، 
 
نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 11 دی 1393  توسط [ra:post_author_name]

ناگفته‌های از زندگی علامه امینی صاحب الغدیر

دیدم، صحرای محشر است و هر کس به نفس خویش مشغول است، همگی تشنه بودند و در این بین عده‌ای از مردم برای رسیدن به آب زلال و گواریی سبقت می‌گیرند ...

کد خبر: ۳۰۸۰۰۴

تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۱:۰۱ - 11 March 2013

مرحوم حاج حسین شاکری سالها ملازم علامه امینی صاحب اثر گرانسگ الغدیر بوده و حاصل این مصاحبت تاثیر شگرف علامه امینی بر ایشان است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، او که تاجری خوشنام و پاک طینت بود در سایه مصاحبت با عالمانی چون علامه امینی و آیت‌الله حکیم، در زمره مولفین کتاب های ارزشمندی قرار گرفت، یکی از این آثار، کتاب «ربع قرن با علامه امینی» می‌باشد؛ حاج حسین شاکری اهل تبریز است که موقوفات فراوان و تالیف بیش از 90 جلد کتاب تاریخی و اعتقادی را در کارنامه علمی و اجتماعی خود دارد، وی چهار سال پیش در قم دار فانی را وداع گفت و جهت خاکسپاری در عتبات عالیات به عراق انتقال یافت.

آقای عارف شاکری، فرزند مرحوم حاج حسین شاکری که هم‌اکنون تولیت کتابخانه امیرالمومنین (ع) نجف را بر عهده دارد، به مناسبت سالروز رحلت علامه امینی، بخشی از خاطرات پدر خود از علامه امینی و نیز نحوه تألیف الغدیر را در گفت‌‌وگو با خبرگزاری حوزه بیان کرده است.



ادامه مطلب

، 
 
نوشته شده در تاريخ چهارشنبه 10 دی 1393  توسط [ra:post_author_name]

عملکرد اولیه سیستم های کلیوی و ادراری،ایجاد هموستاز دربدن بوده که این امر مهم توسط برقراری تنظیم دقیق آب و الکترولیتها ،دفع مواد زاید و تولید هورمون هایی که در امر تولید گلبول قرمز،متابلیسم استخوان وهیپرتانسیون دخالت دارند،عملی میگردد.بررسی عملکرد دستگاه ادراری بخشی از معاینات فیزیکی بوده که انجام آن مستلزم درک آناتومی وفیزیولوژی بدن می باشد.



ادامه مطلب

، 
 
نوشته شده در تاريخ چهارشنبه 10 دی 1393  توسط [ra:post_author_name]

پروژه تحلیل ریشه ای RCA

خطاي انساني در بخش اطفال

مقدمه:

بنا به تعریف  انیستیتوی پزشکی آمریکا خطا عبارت است از کوتاهی در اجرای کامل اقدامات برنامه ریزی شده یا استفاده از روش اشتباه برای رسیدن به یک هدف.هدف اصلی و غایی حرفه پرستاری تامین بهبودی و سلامت بشریت است و تحقیق این امر نه تنها از طریق دستورالعمل های علمی ،بلکه با بکارگیری روش های صحیح اخلاق حرفه ای امکان پذیر و قابل دسترسی است. خطاهای پرستاری مانند خطاهایی که حین دارو دادن و یا مراقبت از بیماران رخ می دهند،از مشکلات شناخته شده ای است که در سیستم بهداشتی و درمانی وجود داشته و ممکن است نتایج جبران ناپذیری در پی داشته باشد.علی رغم پیشرفت های قابل توجه در تکنولوژی و مهار های مراقبت سلامت،بسیاری از بیماران در اثر خطاهای پزشکی که بخش قابل ملاحظه ای از انها توسط کادر پرستاری و در هنگام ارائه خدمات مراقبت به وقوع می پیوندد.هر چند در ایران به دلیل نبود سیستم معتبر ثبت خطاهای پزشکی - پرستاری امار دقیقی از این گونه خطاها در دسترس نیست ،ولیکن به نظر نمی رسد که رخ داد این گونه خطاها وضعیت مطلوب تری از نمونه آمارهای جهانی داشته باشد.خطاهای کاری در مراقبت های بهداشتی مانند تمام حرفه های دیگر اجتناب ناپذیر است و صددرصد نمی توان از آنها پیشگیری نمود ولی این امکان وجود دارد که بتوانیم سیستمی طراحی کنیم که علاوه بر کاهش احتمال وقوع خطا،از اثرات منفی آن پس از وقوع نیز بکاهد.بنابراین هر چند ایده ای مطلوب تر از آن است که تا سرحدامکان از وقوع اشتباه و خطا در خدمات سلامت پیش گیری نمود لیکن در صورت رخ داد ،نوع مواجهه و برخورد با خطا دارای اهمیت است.به راستی زمانی که خطایی در مراقبت از بیماران رخ می دهد وظیفه اخلاقی کدام است؟زمانی که افراد و سازمانها قادر به حرکت از فرهنگ تقصیر و سرزنش فردی به سوی یک فرهنگ ایمنی باشند،یعنی جایی که تقصیر و سرزنش و شرمنده کردن فردی،حذف ،گزارش و اظهار خطا تشویق می شود،و نیز جایی که آسیب ها و ترس های باقی مانده در ذهن ارائه کنندگان خدمات سلامت با تلاشهای تشویق کننده خطا در محیطی ایمن و غیرمجازات کننده،جایگزین می گردد.گزارشات خطاها می توانند راهی برای مدیریت بهتر خطاهای ایجاد شده و پیشگیری از بروز آن در آینده باشند.مدیران اجرایی و مربیان نباید در برابر این گونه گزارشات نتایج نامطلوب منفی را در نظر بگیرند و در مقام تنبیه و اجرای قانون برآیند بلکه باید توان خود را در رفع موانع گزارش صرف نمایند و از نظر اخلاقی و قانونی خسارت و عوارض ناشی از خطای پرستاری را به هر نحو ممکن جبران کنند.



ادامه مطلب

، 
 
نوشته شده در تاريخ چهارشنبه 10 دی 1393  توسط [ra:post_author_name]

بیان مسئله

دکتر خلیل علی محمدزاده

به طور کلی اجزای بیان مسئله عبارتست از؛ ا) تعریف مشکل. در این قسمت متغیرهای اصلی مشکل و روابط آنها تشریح می شود اهمیت پژوهش در چه زمینه ای است و برای چه کسی و یا سازمانی همینجا مطرح می گردد. در اینجا می توان به آمار و آرای دانشمندان در ارتباط با موضوع اشاره کرد. اقداماتی که در رابطه با نحوه برخورد با مشکل، راه حل ها و خدمات  موجود در گذشته و حال، در همین قسمت مورد توجه قرار می گیرد. اینجا می توان نمودار استخوان ماهی وار، وارد عمل شد. بدون اینکه شکل و یا نموداری رسم شود. عوارض ناشی ازتداوم مشکل نیز اینجا ذکر می شود.۲) راه حل یا عوامل موثر بر حل مشکل با توسل به یافته های مهم پژوهش های مربوط به طور مختصر در بیان مسئله آورده می شود. تناقض بین پژوهش ها نیز اشاره وار در اینجا قابل طرح است. ۳) در بخش پایانی بیان مسئله می توان جزئیات بیشتری از اینکه  پژوهش شما، چه کاری می خواهد انجام دهد را می توان شرح داد. دو بخش اول حتما باید استناد واقعی و علمی داشته باشد.



ادامه مطلب

، 
 
نوشته شده در تاريخ چهارشنبه 10 دی 1393  توسط [ra:post_author_name]

بیان مسئله در پروپوزال و پایان نامه + نمونه

نشرشده توسط:hcsm ۱۰ آبان, ۱۳۹۲ درنگارش پایان نامه, پروپوزال نویسی یک نظر

بیان مسئله:

پژوهشگر در بیان مسئله هدف خویش را بیان می‌کند ؛ یعنی چه چیزی می‌خواهد بگوید یا چه چیزی را می‌جوید. بیان مسئله، ظریف‌ ترین، حساس‌ترین و شاید بتوان گفت که مشکل‌ترین بخش از فرآیند پژوهش را تشکیل می دهد. پژوهش‌گرانی که بر مسئله پژوهش اشراف داشته باشند و بتوانند آن را به خوبی تحلیل کنند، به یقین در انجام پژوهش های کیفی، توفیق بیشتری خواهند داشت. عدم دقت در روشن‌سازی کامل مسئله پژوهش ، این احتمال را به وجود می آورد که تلاش های پژوهشگر، در مسیر انحرافی بیفتد؛ مثل این که به جای بررسی «علت ها»، به شناسایی «عوامل» بپردازد؛ بی آن که به تفاوت بسیار حساس بین آن دو هدف، توجه شود و یا به جای «انگیزش»، «علاقه‌مندی» را که می تواند با آن متفاوت باشد، مورد مطالعه قرار دهد.



ادامه مطلب

، 
 
نوشته شده در تاريخ چهارشنبه 10 دی 1393  توسط [ra:post_author_name]
(تعداد کل صفحات:10)      1   2   3   4   5   6   7   8   9   10