خطرات و اثرات برق گرفتگي در بدن انسان واداره ي مصدوم با سوختگي الكتريكي
هدف از نوشتن اين مقاله بدست آوردن اطلاعاتي در مورد اثرات برق گرفتگي در بدن انسان بمنظور معالجه و مداواي بيماراني كه دچار سوختگي الكتريكي و برق گرفتگي شده اند، ميباشد.
تحقيقات و بازديدها و مطالعات آمار پزشکی قانوني از كشورهاي مختلف در مورد برق گرفتگي که باعث مرگ شده است، ثابت مي كند كه پنجاه درصد آن در اثر تماس مستقيم باسيم حامل برق در حمام، استخر، حياط، زير زمين،پاركها ويا جاهاي مرطوب بوده كه جريان برق مستقيما از بدن افراد به زمين برقرار شده است و بقيه به علت فرسودگي كابلها و يا عايق نبودن صحيح لوازم صنعتی وخانگي و دستگاههاي برقي و يا سيم كشي هاي غلط و استفاده از لوله هاي فلزي و سيم افشان اتفاق افتاده است. در مواقع رعدو برق و يا شعله ور شدن دستگاهاي برقي چه در ولتاژهاي پايين و يا ولتاژهاي بالا در نزديكي انسان امكان برق گرفتگي نيز وجود دارد.
جريان و فشار برق در بدن انسان در جاهايي كه مقاومت اهمي بدن كمتر باشد بيشتر و راحت تر جريان مي يابد و سعي مي كند كه اين موانع را برطرف نمايد. چنانچه اين موانع مقاومت در مقابل فشار برق را نداشته باشند جريان برق باعث از هم متلاشي كردن و سوزاندن و به آتش كشيدن وبرطرف كردن اين موانع خواهد شد.(سوختن فيوز ).
سوزاندن و به آتش كشيدن يكي از خطرات بزرگ برق است كه جزوكاراکتر و قدرت برق مي باشد. در بدن انسان وهر موجود زنده هنگام برق گرفتگي همين واقعه رخ مي دهد. ساختمان بدن انسان و هر جانور زنده در مقابل جريان برق از مقاومت هاي زياد تشكيل شده است كه بطور ساده مي توان به شكل زير نمودار نمود.
كل مقاومت بدن انسان مساوي است با جمع كل مقاومت ها :
R1..R2..R3..R4..R5..R6..R7..R8..R9
كمترين مقاومت هاي بدن انسان عضلات و ماهيچه ها و آئورت و حساس ترين و ظريف ترين آنها دريچه هاي قلب، كبد، كليه، ريه، غده ي تيروئيد و غيره مي باشند. بزرگترين اين مقاومتها از پوست بدن شروع مي شود و سپس سلسله مويرگ ها مي باشندكه در مقابل جريان برق با سوختگي ناگواري مواجه مي شوند.
اين سوختگي ها عمقي بوده و مداواي آن چنانچه زياد باشند، بسيار سخت و در بعضي مواقع غير قابل علاج مي باشد،به خصوص كه اگر سوختگي در برق گرفتگي با ولتاژ زياد اتفاق افتاده باشد (تخريب سلول ها) و زخم هاي ايجاد گرديده عمقي تر بوده كه هميشه با دردهاي زياد و عفونت هاي سختي همراه خواهند بود.
آشنايي با ساختمان بدن انسان و مقاومت ها ي داخلي آن بسيار مهم است. زيرا در هنگام عبور جريان برق از بدن انسان ا ين مقاومت ها درمقابل ولتاژ برقرار شده درنسوج بدن امپدانس را تشكيل مي دهند كه بوسيله ي آ ن مي توان جريان را محاسبه نمود. اين مقاومت ها نسبت به ساختمان نسوج بدن مختلف مي باشند و جهت وطريقه عبور جريان برق نيز متفاوت است. معمولا حداكثر جريان متناوب را كه هيچگونه تخريب در بدن انسان ايجاد نكند، سی میلی آمپر درمدت بیست میلی ثانیه (mA 30 درمدت mS 20 ( نرم و استاندارد نموده اند.
ميدانهای الكتريكي (جريانهای كاتدي) در ولتاژهاي زياد (فشار قوي) و ميدانهای مغناطيسي در جريان هاي زياد (current high ) اثرات تخریبی بر روي بدن انسان مي گذارند (emission) كه باعث ایجاد گرما و تخريب سلول و نسوج و احيانا بيماريهايي از قبيل نازايي و عقيمي و غيره مي شوند.
طبق استانداردهای بین المللی کمترین فاصله سکونت، پنج هزار ولت (پنج کیلوولت) در هر یک متر و صد میکروتسلا را نرم واستاندارد نموده اند.(طیف انتشار).
( emission spectrum : 5kv/m ,100 µ tesla )
برق گرفتگي در ولتاژهاي متوسط و قوي غيرقابل علاج ميباشد، زيرا قوس هاي الكتريكي درجه حرارتي بيش ازچند هزار درجه توليد مي كنندكه دراثر آن تمام عضلات و سلول ها و ماهيچه ها و استخوان ها سوخته و از بين مي روند. بنابراين هرگز نبايد به سيم هاي هوايي نزديك شد. زيرا كه فشارو اختلاف سطح اين وسايل بقدري زياد است كه مي توانند از فاصله دوري قوس الكتريكي را مانند صاعقه از طريق هوا ايجاد نموده و خطرات ناگواري را براي انسان و حيوان همراه بياورندكه باعث مرگ حتمي خواهد شد.
آسيب هاي الكتريكي در اثر ايجاد گرما به وجود مي آيند. عبور جريان الكتريكي از يك جسم منجر به تبديل انرژي الكتريكي به گرمايي مي شود كه آن را با واحد ژول بيان مي كنند. مقدار اين گرما را مي توان بر اساس قانون اهم و اثر ژول اندازه گيري كرد.
بر اساس قانون اهم ميزان جريان الكتريكي درون يك بافت با استفاده از ولتاژ (V) تقسيم بر مقاومت (R) اندازه گيري مي شود و مقدار انرژي گرمايي بر اساس قانون ژول، برابر است با مقدار جريان الكتريكي، ضرب در مقاومت بافتي، ضرب در مدت زمان تماس.
به طور كلي مي توان اثرات برق گرفتگي و آسيب هاي ناشي از آن را بر روي بافت هاي بدن به :
1- ولتاژ
2- نوع جريان (مستقيم يا متناوب) كه آسيبهاي حاصله در برقهاي متناوب شايعتر و شديدتر است.
3- مسيرعبور جريان
4- مدت زمان تماس (عبورجريان از بدن)
5- مقاومت موضعی بافت مربوط دانست.
مقاومت موضعي بافتي بطور پيشرونده، به ترتيب در بافتهاي زير افزايش مي يابد:
عصب، عروق خوني، عضله، پوست، تاندن، چربي و استخوان.
طبق آزمايشات و تحقيقات انجام گرفته مقدار جريان عبوري از بدن انسان تا رها كردن سيم برق و قطع جريان در شكل زير به چهار بخش تقسيم شده است:
1. بدن انسان در اين قسمت عبور جريان برق را احساس نمي كند.
2. خطرات و جراحات برق گرفتگي در اين قسمت وقوع نمي گيرد ولي با درد هاي زياد در ماهيچه ها و انگشتان پا يا مفصل ها توأم است.
3. خطرات و لرزش هاي قلبي در اين قسمت اتفاق نمي افتد ولي زمان كوتاهي در حدود چند ثانيه با دردهاي شديدي در روي بازوان و پاها و ماهيچه هاي شانه و اضافه شدن فشار خون و تنگي نفس و تغيير ضربان قلب تا احساس بي هوشي توأم خواهد بود.
در قسمت A لرزش هاي قلبي شروع كه توأم با درد هاي شديد مي باشد.
در قسمت B لرزش هاي قلبي همراه با تنگي نفس زياد و درد هاي بسيار شديد مي باشد.
4. خطرات و لرزش هاي قلبي در اين قسمت قطعي است. سوزش هاي داخلي قلبي و جراحات قلبي بسيار زياد و از كار افتادن قلب نيز قطعي مي باشد كه گرفتگي ماهيچه ها و درد هاي بسيار شديد نيز به همراه دارد. در اين قسمت مرگ انسان حتمي مي باشد، زيرا كه سوختگي هاي داخلي بدن بسيار زياد مي باشند.
صدمه الكتريكي نوع خاصي از تروما بوده كه بر اساس ولتاژ برق به دو دسته صدمات خفيف و شديد تقسيم مي شود. خط تقسيم اين دو دسته هزار ولت است. صدمات كم ولتاژ از سوختگي حرارتي تقليد مي كنند و محدوده ي صدمه ي آنها از سطح پوست به سمت داخل بافت است. سندرم ناشي از صدمات ولتاژ بالا شامل درجات مختلفي از سوختگي پوست همراه باتخريب مخفي بافتهاي عمقي است . اين صدمات منجر به نكروز پيشرونده بافتي و عواقبي نظير تروماي له كننده ي وسيع يا Crush injury مي شود.
استخوان داراي بالاترين مقاومت در برابر عبور جريان الكتريكي بوده، بيشترين انرژي گرمايي در آن جا ايجاد مي گردد، به همين دليل در سوختگي هاي الكتريكي، نكروز هاي بزرگتري در بافت هاي عمقي به نسبت سطح پوست ايجاد مي شود.
به علاوه نكروز پيشرونده عضلاني نيز به صدمات استخواني اضافه مي گردد. در زمان عبور جريان الكتريكي ظاهرا عضله و عروق خوني آن دچار صدمه ي غير قابل برگشت مي شوند. اين صدمه شامل نكروز انعقادی سريع در عضلات و ترومبوز شريان هاي كوچك است كه منجر به انسداد شرياني و پيشرفت نكروز ايسكميك مي گردد.
1 2
1. ناحیه خروج موج الکتریکی از کف.
2. همان ناحیه چند روز بعد. به وسعت صدمه بافتی که در روز اول پنهان بوده توجه کنید.
هنگام عبور جريان برق از بدن انساني كه دچار برق گرفتگي شده است، ماهيچه هاي بدن عكس العمل هاي شديدي را بوجود مي آورند و مفصل ها حالت تعادل خود را از دست داده كه منجر به پرت شدن شخص از منطقه ي برق گرفتگي و احيانا صدمات ديگر مي شود كه آن نتيجه ي فرمان مغز جهت رهايي از مدار الكتريسيته مي باشد. ولي اثرات برق گرفتگي اگر چه زمان آن خيلي كوتاه هم باشد بسيار زياد و ناگوار است. در بعضي از ممالك بر اين باورند: هنگامي كه شخص را برق گرفت و پرت كرد، شخص مزبور فوت كرده است. در صورتي كه اين امر صحيح نيست. زيرا برق كسي را پرت نمي كند، بلكه عكس العملي است كه ماهيچه هاي بدن در مقابل رهايي از جريان برق نشان داده و شخص مزبور هنوز زنده است و احتياج به كمك ديگران دارد. مرگ واقعي موقعي است كه سلول هاي مغزي ازكار افتاده باشند، ولي تا زماني كه اكسيژن به اندازه كافي به مغز مي رسد انسان زنده است. قلب مي تواند چند دقيقه اي از كار باز بماند.
مسير جريان الكتريكي از بدن: انرژي الكتريكي هميشه تمايل به جريان به سمت زمين دارد.زماني كه انرژي وارد بدن مي شود، ازكم مقاومت ترين راه ها به سمت خروج از بدن جريان مي يابد. بنابر اين در سوختگي هاي الكتريكي هميشه دو منطقه ي سوخته در سطح بدن مشاهده مي شود: ناحيه ي ورودي و ناحيه ي خروجي جريان برق.
مسیر ورود و خروج جریان برق
كليه ي بافت هايي كه در مسير بين ورود و خروج جريان الكتريكي قرار گرفته اند، در اثر حرارت بسيار زياد ناشي از مقاومت بدن دربرابر الكتريسيته آسيب مي بينند. هميشه بايد به محل ورود و خروج جريان توجه نمود.
محل ورود جريان: معمولا شامل يك منطقه ي كوچك و محدود بوده،در ظاهر زياد وخيم به نظر نمي رسد؛ در حالي كه بافتهاي زيرين آن در سطح عضله و استخوان كاملا تخريب شده اند. محل خروج جريان معمولا شامل يك منطقه ي وسيع آسيب ديده همراه با نكروز استخوان در عضله است.
B A
.Aمحل ورود جریان .Bمحل خروج جریان
میزان صدمه بافتی از نقطه
ورود تا خروج موج الکتریکی
كليه ي نسوج و مايعات بدن هادی الكتريسيته مي باشند و چنانچه قسمتي از بدن و يا هنگام شنا در استخر (كه بسيار خطرناك است) كل بدن و يا در جاهاي مرطوب مقداري از بدن در مدار الكتريكي قرار بگيرد، مقداري گرما نسبت به نسوج در بدن ايجاد مي شود و طبق خصوصيات مختلف شيميايي نسوج، آسيبهاي گوناگوني را از قبيل تبديل پروتئين به سموم به وجود مي آورد. (Protein denaturation). مثلا در پوست كمتر ولي در اندام هاي داخل بدن آسيبهاي شديدتري را همراه دارد.
هنگام عبور جريان برق از بدن انسان بخصوص قلب و دريچه هاي قلب، خون لخته شده و چربي هاي خون در وهله ي اول نرم و بعدا سخت مي شوند و ماهيچه هاي خود قلب نيز جراحات و گرفتگي قلبي و يا فلجی و يا از كار افتادن دائمي قسمتي از ارگان هاي قلب راپيدا مي كنندnekrosis) ) و منجر به انفاركتوس مي گردد. دريچه هاي قلب نيز تحت فشار الكتريكي قرار گرفته و فلج شده و نمي توانند باز و بسته شوند.
جريان الكتريكي همچنين باعث اختلال در اتوماتيسيته ي قلب شده، منجر به دیس ریتمی، بلوک يا ايست قلبي مي گردد. در اثر گرما و اثرات بيوشيميايي در بدن كه به علت عبور جريان برق ايجاد گرديده است، خون يونيزه شده واكسيژن گلبول هاي قرمز در بدن به گاز كربنيك و مونواكسيدكربن تبديل مي گردند و در ريه و خون جمع مي شوند و ايجاد خفگي مي كنند. حتي ساعت ها بعد از برق گرفتگي بخاطر کمبود دائمي اكسيژن در بدن وهیپوکسی ايجاد نكروز هاي ديگري امكان پذير است.
هنگام برق گرفتگي غده ي تيروئيدكه تحت مدار جريان برق قرار گرفته است طبق فرمان مغز تيروكسين زيادي را به داخل خون وارد مي كند، زيرا درخواست مغزكمبود اكسيژن درحالت برق گرفتگي مي باشد و فرمان صادر شده براي اين است كه قلب خون بيشتري را در ريه به جريان بياندازد، ولي قلب بعلت فلج شدن ماهيچه ها و بخصوص دريچه هاي قلب نمي تواند به كار خود ادامه بدهد و به حالت لرزشي Arrhythmic در مي آيد.
چنانچه فرد ديگري بخواهد ضربان قلب مجروح را گوش بكند هيچ صدايي را نمي شنود، ولي بايد بداند كه اين مجروح هنوز زنده است و احتياج به كمك ديگران دارد و بايد با كمك هاي اوليه (CPR) مجروح را از مرگ حتمي نجات بدهد.
اسکارتومی روی بازو و ساعد مصدوم.
قوانین مربوط به حوادث الکتریکی
به منظور امداد رسانی و کمک های اولیه در مصدومین حوداث الکتریکی رعایت نکات زیر به عنوان قانون باید مد نظر قرار گیرد:
1. هرگز بدون داشتن تجهیزات لازم و نیز آموزش های ضروری، سعی در جدا کردن مصدوم از منبع الکتریکی نکنید.
2. هرگز تا زمان اطمینان از قطع جریان برق به مصدومی که در تماس با منبع الکتریکی است دست نزنید.
3. پس از قطع جریان برق، سریعا مصدوم را از نظر ایست قلبی بررسی کرده، آماده انجام CPR باشید.
4. مراقب بروز هر گونه تکان عضلانی یا تشنج باشید.
5. مراقب آسیب های ستون مهره ها باشید.
6. مصدوم را از نظر تروما مورد بررسی قرار دهید.
7. به محل ورود و خروج جریان برق توجه کنید.
8. فوراّ مصدوم را به یک مرکز درمانی مجهز منتقل نمایید.
اداره ی مصدوم دچار سوختگی در محل حادثه
همانطورکه گفته شد، ابتدا به ارزیابی صحنه ی حادثه پرداخته و پس از اطمینان از قطع جریان الکتریکی و ایمن بودن محل ،فورا مصدوم را از نظر بروز ایست قلبی کنترل نمایید. همیشه آماده ی اجرای عملیات CPR برای چنین مصدومی باشید.
در مرحله ی بعدی به بررسی باز بودن راه هوایی پرداخته،اکسیژن را با جریان 15 L/min توسط ماسک ذخیره کننده اکسیژن تجویز نمایید.
نکته بسیار مهم در صدمات الکتریکی،شایع بودن پرتاب مصدوم و احتمال وجود صدمات شدیدی نظیر آسیب مهره های گردنی یا کمری،و شکستگی اندام ها یا دنده ها است.بنابر این ثابت سازی مهره های گردن و کمر و دادن پوزیشن مناسب به بدن مصدوم بسیار مهم است. پس از بررسی مصدوم از نظر وجود هر گونه تروما،جهت بررسی نقاط ورودی و خروجی جریان الکتریکی،لباس های مصدوم را خارج کنید.مسیر احتمالی جریان الکتریسیته شما را نسبت به آسیب اندام های داخلی هوشیارتر می کند.
پس از اداره ی وضعیت مهره ها، مجددا سطح هوشیاری و ABGرا در مصدوم ارزیابی نموده،اکسیژن را به میزان 15 L/min تجویز کنید. در صورت نیاز،اقدام برای جای گذاری راه هوایی مصنوعی باید انجام شود.کنترل علائم حیاتی و بررسی علائم شوک در این مصدومین ضروری است،بخصوص که ممکن است به دلیل صدمات داخلی،خون ریزی های مخفی نیز بخصوص در ناحیه ی شکم و فضای پلور ایجاد شده باشد.
بنابراین اقدام بعدی شما باید شامل معاینه ی فیزیکی سر تا پای مصدوم باشد.در این زمینه،به وجود هر گونه شکستگی،گرفتگی عضلانی و تشنج،ترومای غیر نفوذی و خون ریزی توجه نموده،نقاط ورودی و خروجی جریان را پانسمان کنید. تعیین درصد سوختگی در صدمات الکتریکی غیر واقعی است زیرا ظاهر سوختگی با آنچه که در عمق وجود دارد تطابق ندارد.
پس از پانسمان نواحی سوخته، مصدوم را گرم نگه داشته و بعد از نوشتن گزارش وی، او را فوراّ به بیمارستان منقل نمایید.کنترل علائم حیاتی و مانیتورینگ قلب مصدوم تارسیدن به بیمارستان ضروری است.
مراقبت بیمارستانی در حوادث الکتریکی
پس از پذیرش مصدوم در بیمارستان ،ابتدا باید فورا او را وزن نمود ودرصورت عدم امکان، وزن تقریبی وی را یادداشت کرد. این مصدومین باید تحت مانیتورینگ مداوم قلبی قرار گیرند.
احیای مایعات وریدی
مصدومین سوختگی الکتریکی،نسبت به سایر موارد سوختگی نیازمند احیای مایعات با مقادیر بسیار بالاتر هستند. بدین منظور ابتدا باید دو خط وریدی مناسب برای بیمار اختیارکرده،کنترل جذب و دفع مایعات را به طور دقیق هر یک ساعت به انجام رساند. شروع احیای مایعات وریدی طبق فرمول پارکلند صورت می گیرد، اما همانطور که پیشتر نیز گفته شد، سوختگی الکتریکی علائمی را ایجاد میکند که مشابه عوارض له شدگی وسیع بافتی یا crush injuryاست.به عبارت دیگر این مصدومین در معرض خطر سندروم رابدومیولیز و سندروم کمپارتان قرار دارند.
به منظور پیشگیری از وقوع رابدومیولیز، باید از رسوب میوگلوبین در سیستم ادراری، توسط ایجاد دیورز بیش از حد،قلیایی کردن خون و ادرار، و تجویز زود هنگام و حجیم مایعات استفاده کرد.
بدین منظور اقدامات زیر همزمان با احیای مایعات صورت می گیرد:
ـ تجویز مانیتول25% به میزانmL 10 در عرض 15 دقیقه.
ـ تجویز فورسمایدوریدی به میزان mg 120 ـ 40 وریدی.
ـ انفوزیون دکستورز05% به میزان 1000ml همراه باmEq 100ـ50 آمپول بیکربنات سدیم به منظور حفظ ph خون در حد 40/7 تا 45/7 و ph ادرار بیش از 5/6.
ـ حفظ برون ده ادراری در حد mL/h 300 .
ـ حفظ پتاسیم سرم کمتر از /L Eq m6.
ـ حفظ کلسیم سرم بین %mg 2/5-8/4.
همزمان باید وضعیت عصبی- عضلانی مصدوم مورد توجه دقیق قرار گرفته، به فلج تنفسی، فلج اندامها و صدمات طناب نخی توجه گردد. به منظور بررسی دقیق ترصدمات اسکلتی،کنترل عکس ریه و سایر رادیوگرافی های مربوط به اندامهای صدمه دیده ضروری است.
سیستم گوارشی باید از نظر علائم خونریزی داخلی و پارگی احشاء ایلئوس طولانی مدت،تهوع و استفراغ و عملکرد کبد مورد ارزیابی قرار گیرد.جای گذاری لوله ی معده در اغلب موارد ضروری است.
سندرم کمپارتمان
یکی از مشکلات به دنبال سوختگی الکتریکی، سندرم کمپارتمان است که به دنبال ادم شدید اندام گرفتار و فشار بر روی عروق و اعصاب ناحیه ایجاد می شود و در صورت عدم توجه ممکن است به قطع عضو بیانجامد. علائم بروز این سندرم عبارتند از :
ـ درد شدید و عمیق اندام که با صاف کردن انگشتان تشدید می شود.
ـ ضعف یا فلج اندام گرفتار.
ـ اختلال حسی وگزگز اندام گرفتار.
ـ رنگ پریدگی و آبی شدن عضو گرفتار.
ـ تورم پیشرونده اندام گرفتار.
ـ سردی اندام گرفتار.
ـ ضعف یا از بین رفتن نبض های دیستال در اندام گرفتار.
در صورت پیشرفت علائم سندرم کمپارتمان باید در اتاق عمل فاشیاتومی و یا آمپوتاسیون عضو صورت گیرد. پس از فاشیاتومی، کنترل زخم از نظر عفونت و سپسیس بسیار اهمیت دارد.
نواحی که در آن اسکارتومی
صورت می گیرد.
فشار ناشی از آسیب دورتادور عضو باعث فشردگی عروق و اختلال در جریان خون اندام میشود. توسط اسکارتومی از این فشار کاسته می شود.
منابع
- نیک روان مفرد، ملاحت، اداره مصدوم دچار سوختگی (پرستاری بحران 6)، 1385، انتشارات نور دانش، تهران، چاپ اول.
-
رازقی، جمشید، خطرات و اثرات برق گرفتگی در بدن انسان و طریقه جلوگیری از آن، تیر 1381، شرکت زهرا آلمان، آلمان، چاپ اول.
تالیف : جلیل نیستانی (کارشناس پرستاری )، مرداد ماه 1388
نمودار جریانی اداره مصدوم با سوختگی الکتریکی
ارزیابی صحنه |
اطمینان از قطع بودن کلیه جریانات الکتریکی و حفظ امنیت امدادگر و مصدوم |
دور کردن مصدوم از منبع الکتریکی |
بررسیABC و نیاز به CPR |
دادن پوزیشن مناسب به مصدوم و ثابت سازی مهره های کمر و گردن |
خارج کردن لباسهای مصدوم و بررسی نقاط ورودی و خروجی جریان الکتریکی |
محل ورود جریان: معمولا یک نقطه کوچک و محدود |
محل خروج جریان: منطقه وسیع آسیب دیده |
بررسی سطح پاسخ دهی مصدوم |
بررسی مجدد ABC |
کنترل علائم حیاتی |
بررسی علائم شوک |
ارزیابی نیاز به جای گذاری راه هوایی مصنوعی |
تجویز اکسیژن 15 L/min |
معاینه فیزیکی سر تا پای مصدوم |
ترومای غیرنفوذی |
شکستگی ها |
گرفتگی های عضلانی |
سوختگی ها |
مراقبتهای خاص تروما |
حفظ دمای بدن مصدوم و پیچیدن وی در پتوی گرم |
نوشتن گزارش مصدوم |
بررسی علائم حیاتی هر 15 دقیقه تا رسیدن مصدوم به بیمارستان |
پانسمان استریل مناطق سوخته |
نمودار جریانی مراقبتهای بیمارستانی در 72 ساعت اول بعد از سوختگی الکتریکی
پذیرش مصدوم |
کنترل جذب و دفع مایعات هر یک ساعت |
گرفتن دو خط وریدی از مناطق سالم (تا جای امکان) |
مانیتورینگ قلبی |
وزن کردن مصدوم |
شروع احیای مایعات وریدی توسط فرمول parkland |
بررسی عواملی که نمایانگرکافی بودن احیای مایعات است هر یک ساعت |
حفظ کلسیم سرم بین 4/8-5/2 mg |
حفظ پتاسیم سرم کمتر از6 mEq/L |
حفظ برون ده ادراری در حد mL/h 300 |
تجویز 1000 mL دکستروز 5% همراه با 50-100 mEq آمپول بیکربنات سدیم |
تجویز فورسماید mg120ـ40 وریدی |
تجویز مانیتول 25%، در عرض 15 دقیقه |
پیشگیری از بروز رابدومیولیز |
حفظ phخون بین 40/7 تا 45/7 |
حفظ ph ادرار بیش از 5/6 |
بررسی های عصبی ـ عضلانی |
فلج اندامها |
فلج تنفسی |
بررسی دقیق شکستگی ها |
صدمات نخاعی |
کنترل عکس ریه |
کنترل درد |
کنترل سایر رادیوگرافی های لازم |
بررسی علائم سندرم کمپارتمان هر 8 ساعت |
سردی اندام گرفتار |
تورم پیش رونده اندام گرفتار |
رنگ پریدگی یا آبی شدن اندام گرفتار |
اختلال حسی و گزگز اندام گرفتار |
ضعف یا فلج اندام گرفتار |
درد شدید و عمیق اندام که با صاف کردن انگشتان تشدید می شود |
ضعف نبضهای دیستال در اندام گرفتار |
در صورت پیشرفت علائم سندرم کمپارتمان |
بررسی سیستم گوارشی |
انجام آزمایشات کبدی: SGOT SGPT LDH |
تهوع و استفراغ |
ایلئوس طولانی مدت |
بررسی علائم پارگی احشا و خونریزی احشا |
بررسی علائم سپسیس و عفونت |
آمپوتاسیون |
فاشیاتومی |
حفظ درجه حرارت بدن |
پانسمان زخم ها |