چی بخوریم تا پوستمان راضی باشد؟
تغذیه مناسب برای پوست

در این مقاله ویتامین های مفید و موثر برای حفظ سلامت پوست را به همراه منابع غذایی آنها برای شما بیان می کنیم.

ویتامینA:

این ویتامین از تأثیر اشعه ی فرابنفش بر پوست بدن جلوگیری می ‌کند. منابع خوب ویتامین A شامل سبزی ها و میوه‌های زرد و نارنجی مثل هویج ، کدو حلوایی ، طالبی ، زردآلو ، انبه ، پرتقال و... و همچنین سبزی‌های پهن برگ مثل اسفناج و کاهو و نیز تخم‌مرغ و شیر و جگر است.

 

ویتامینC:

به علت خاصیت آنتی اکسیدانی زیاد خود، از تشکیل رادیکال‌های آزاد در سطح پوست جلوگیری کرده، لذا از ایجاد چین و چروک در پوست پیشگیری می ‌کند و پوست را شفاف‌تر می ‌کند.

ویتامین C در سبزیجات و میوه های تازه و بیشتر در مرکبات (پرتقال، گریپ فروت، انواع لیمو و نارنگی کیوی ، انواع توت ، گوجه فرنگی ، فلفل دلمه ای، هندوانه ، طالبی ، توت فرنگی ، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز مثل کلم بروکلی موجود است.

 

ویتامینD:

ویتامینD نیز با جلوگیری از تأثیر اشعه فرابنفش بر روی پوست، باعث شادابی و شفافیت پوست می ‌شود. منابع ویتامینD متفاوت‌اند. شیر و ماهی‌های روغنی منابع خوب آن‌اند.

ویتامین D بیشتر در مواد غذایی حیوانی است. روغن کبد ماهی غنی ترین منبع آن است . ویتامین D به میزان های متفاوت در کره ، زرده تخم مرغ ، خامه و جگر موجود است .

ولی روزانه 20 دقیقه پیاده‌روی در آفتاب با رعایت نکات ایمنی لازم، مثل استفاده از کرم‌های ضد آفتاب، می‌ تواند نیاز روزانه ی بدن را به ویتامینD تامین کند.

 

ویتامینE:

ویتامینE نیز مثل ویتامینC، چون یک آنتی اکسیدان مهم است، از تشکیل رادیکال‌های آزاد در سطح پوست جلوگیری می‌ کند و جلوی چین و چروک شدن پوست و پیری زودرس را می‌ گیرد.

بهترین منابع غذایی ویتامین E شامل : سبزی‌های پهن برگ مثل اسفناج و کاهو ‌ ، آجیل ، مارگارین و روغن های گیاهی مثل : روغن جوانه گندم ، سویا ، بادام ، گردو ، فندق ، ذرت ، دانه کتان و زیتون است.



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:13 PM | نظرات (0)

عملکرد ضعیف قلب

نارسایی احتقانی قلب  (Congestive heart failure)

افراد بسیاری با نارسایی احتقانی قلب زندگی می ‌کنند. این حالت یکی از شایع‌ترین علل مراجعه به بیمارستان در افراد 65 سال به بالاست. سال‌ها طول می‌ کشد تا این بیماری به وجود آید. اگر شما به آن دچار نشده‌اید، باید بدانید آیا در معرض خطر ابتلا هستید؟

باید از همین امروز تغییراتی در شیوه زندگی خود برای پیشگیری از ابتلای به نارسایی قلبی انجام دهید.

علایم نارسایی قلبی، در طول هفته‌ها و ماه‌ها، متعاقب ضعیف تر شدن قلب و توانایی کمتر آن برای پمپ کردن خون ایجاد می‌ شود. نارسایی قلب اغلب به بزرگ شدن قلب(بطن چپ) منجر می‌ شود.

آیا قلب شما از حرکت بازایستاده است؟    

زمانی که دچار نارسایی قلبی هستید، این به مفهوم ایستادن قلب از ضربان نیست، بلکه به این مفهوم است که قلب شما به طور مؤثر خون را پمپ نمی‌ کند. قلب کار می ‌کند، اما نیاز بدن به خون و اکسیژن تأمین نمی‌ شود.

نارسایی قلبی در صورت درمان نشدن بدتر می ‌شود. بسیار مهم است که آنچه پزشکتان می‌ گوید، انجام دهید.

چه چیزی ممکن است رخ دهد؟

قلب خون کافی را پمپ نمی ‌کند.

• خون به سیاهرگ‌ها بر می ‌گردد.

مایعات بدن افزایش می‌ یابد و بهتورم پاهامنجر می ‌شود که " ادم " نامیده می‌ شود.

مایعات در بدن تجمع پیدا می ‌کنند.

• مایعات در ریه افزایش می ‌یابند که به آن " احتقان ریوی " گفته می‌ شود.

• بدن، خون، غذا و اکسیژن را دریافت نمی ‌کند.

علایم نارسایی احتقانی قلب

تنگی نفسبه ویژه زمان دراز کشیدن

• تورم پاها به خصوص مچ و ساق پا

• کاهش هوشیاری یا ناتوانی در تفکر صحیح

خستگیو احساس بی‌حالی

افزایش وزنبه ‌دلیل احتباس مایعات

علل نارسایی احتقانی قلب

سر‌خرگ‌های دچار انسداد، اجازه جریان خون کافی به قلب را نمی ‌دهند.

• حمله قلبی پیشین سبب برخی آسیب‌ها به عضله قلبی شده است.

• نقص قلبی از زمان تولد وجود داشته است.

• عفونت قلب یا دریچه‌های قلب

پُرفشاری خون

بیماری دریچه‌ای قلب

• بیماری عضلات قلب

درمان

استراحت

• مصرف کمتر نمک و غذاهای شور

• جراحی در برخی موارد ممکن است مورد نیاز باشد.

• پزشک ممکن است برای تقویت قلب شما داروهایی تجویز کند و یا برای دفع آب اضافی به شما "قرص‌های دفع آب یا مدر" را بدهد.

من چه کار می‌ توانم بکنم؟

ملاقات با پزشک و پیروی از دستورات وی

• مصرف داروها طبق دستور پزشک

• وزن کردن روزانه برای بررسی افزایش مایعات

• خواندن برچسب‌های تغذیه‌ای و مصرف رژیم غذایی سالم حاوی نمک و چربی اشباع کم

آغاز یک برنامهورزشیهوازی زیر نظر پزشک

• ایجاد انگیزه و افزایش اشتیاق و علاقه به زندگی

من باید مراقب چه چیزهایی باشم؟

در صورتی که هر یک از حالات زیر رخ داد، سریع با پزشک خود تماس بگیرید:

• 1350گرم یا بیشتر در طول یک روز وزن اضافه کرده‌اید.

• اگر پاها، مچ پا یا سایر بخش‌های بدن شما ورم کرده‌اند.

• دچار تنگی نفس شده‌اید.

• کارهایی را که در گذشته قادر به انجام آنها بوده‌اید نمی‌ توانید انجام دهید.

• دچار آنفلوآنزا شده‌اید.

• دچار تب شده‌اید.

• دچار درد قفسه سینه شده‌اید.

من چگونه می ‌توانم بیشتر یاد بگیرم؟

با پزشک یا پرستار یا مشاور سلامت خود مشورت کنید. اگر دچار بیماری قلبی هستید یا پیش از این دچار سکته شده‌اید، اعضای خانواده شما ممکن است در معرض خطر باشند. ایجاد تغییر در شیوه زندگی آنها برای کاهش میزان خطر مهم است.

شما می ‌توانید از کتابچه‌ها و بروشورهای علمی‌ برای انتخاب زندگی سالم‌تر و کاهش میزان خطر، کنترل بیماری و مراقبت از افراد مورد علاقه‌تان استفاده کنید. علم و آگاهی قدرت محسوب می ‌شوند، در نتیجه بیشتر بیاموزید و بیشتر زندگی کنید.



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:12 PM | نظرات (0)

از پوست خود چگونه محافظت کنیم؟

 پوست  یکی از مهمترین بخش های بدن هر انسانی به حساب می آید، اما این طور که تجربه ثابت کرده معمولاً آقایان نسبت به این بخش از بدن خود توجه زیادی ندارند و فقط برخی خانم ها آن را جدی می گیرند و از آن مراقبت می کنند. پوست نیازمند است که به صورت مستمر و مرتب مورد مراقب های ویژه قرار بگیرد و به آن توجه خاصی شود. در این میان، برخی از قسمت های پوست بدن ما نظیر پوست صورت بیشتر از بخش های دیگر نیاز به توجه دارند و اگر این پیگیری ها صورت نگیرد فرد را با مشکلات زیادی مواجه خواهد کرد. خوابیدن های دیر هنگام در شب، فشارهای عصبی، مصرف غذاهای ناسالم و قرار گرفتن بیش از اندازه در مقابل نور آفتاب می تواند مشکلات زیادی را برای پوست بدن به وجود آورد. پوست ممکن است خشک و پوسته پوسته شود یا شکاف بردارد و نتواند دوباره خود را ترمیم کند. چیزی که همیشه به میزان زیاد در اطراف مردم وجود دارد و البته در بیشتر مواقع مردم آن را جدی نمی گیرند، آب است. برای آنکه پوستی شاداب و سالم داشته باشیم نوشیدن روزانه2 لیتر آب،لازم و ضروری است؛ به خصوص زمانی که فرد در منطقه ای مرطوب یا خشک زندگی می کند نوشیدن این میزان آب امری بسیار حیاتی است و باید مقدار آن را افزایش داد.

به جز نوشیدن آب به میزان زیاد،  ویتامین C   از جمله موادی است که با خوردن آن می توان  سلامت پوست   را تضمین کرد. این ویتامین می تواند از طریق  میوه ها  ،  حبوبات   غنی شده مخصوص صبحانه و نان های غنی شده جذب بدن شود. به جز این مواد، سیب زمینی نیز به عنوان منبعی مناسب برای ویتامین C به حساب می آید که با صرف این ماده، ظرف مدت زمانی بسیار کوتاه ویتامین یاد شده در بخش های مختلف بدن جذب می شود.

چگونه ایمنی پوست را افزایش دهیم؟

- استراحت کردن به میزان کافی

- عدم استعمال دخانیات

- عدم استفاده از الکل

- مصرف میوه و سبزیجات تازه به طور مرتب

- نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در روز

- در نظر گرفتن زمانی مشخص برای استراحت

مواردی هستند که می توانند پوستی شاداب و سالم را برای شما به ارمغان بیاورند. این موارد که به صورت عام برای تمام مردم تجویز می شوند، تنها به کمک خود آنها و با پیگیری های مستمر نتیجه بخش خواهند شد؛ در غیر این صورت نتیجه قابل ملاحظه ای را در پی نخواهند داشت.

در بعضی مواقع ممکن است ویتامین C به تنهایی نتواند سلامتی را برای پوست شما به همراه داشته باشد. در این حالت مصرف به اندازه روی می تواند سیستم ایمنی بدن شما را ارتقا دهد و به این وسیله نگذارد که میکروب ها و عفونت های مختلف از طریق پوست وارد بدن شما شوند. استرس و فشارهای عصبی، عفونت ها، خستگی های بیش از اندازه، بادهای سرد و آب بسیار گرم می تواند باعث بروز مشکلات عدیده ای در پوست شما شود و سیستم ایمنی بدنتان را تضعیف کند.

سرطان های پوستی

به طوری که پزشکان از گوشه و کنار دنیا گزارش می دهند، روز به روز بر تعداد مبتلایان به  سرطان های پوستی   افزوده می شود. به گفته دانشمندان، تومورهای سیاه رنگ قشر عمیق پوست از نوع بدخیم، خطرناک ترین نوع  سرطان پوست   است که تا امروز شناسایی شده و در حالت های زیر رخ می دهد:

- بیشتر در بین جوانان شیوع پیدا می کند (افراد بین 20 تا 35 سال)

- قرار گرفتن بیش از اندازه در معرض اشعه ماورای بنفش می تواند احتمال بروز این سرطان را افزایش دهد.

- برای افرادی که در منازل و یا امکان سر بسته کار می کنند احتمال بروز این سرطان بیشتر است(زیرا زمانی که آنها در مقابل اشعه های خورشید قرار می گیرند پوستشان بیشتر از بقیه آسیب می بیند).

باید توجه داشت که همه افراد ممکن است در معرض ابتلا به سرطان های پوستی قرار بگیرند. به هر حال افرادی که پوست های لطیف دارند، افرادی با پوست های لک لک، افرادی با موهای فرفری و آنهایی که بر روی پوستشان به میزان زیادی خال وجود دارد بیشتر از بقیه احتمال ابتلا به سرطان های پوستی تهدیدشان می کند.

اگر شما متوجه تغییراتی بر روی خال های سیاه پوستی خود شدید این امر می تواند به عنوان نشانه ای از ابتلا به سرطان پوست محسوب شود. در این حالت شما باید هرچه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه کنید تا خال شما را آزمایش کند.  تغییرات خال ها   شامل بزرگ شدن اندازه، تغییر شکل، تغییر رنگ، دردناک شدن یا خاریدن، تورم های جدید پوستی یا بروز لکه های قرمز رنگ و خونریزی می شود.

با وجود این مسائل، شما به آسانی می توانید از پوست خود محافظت کنید و اجازه بروز سرطان های بدخیم را ندهید. روش های محافظت پوست شامل قرار گرفتن در سایه بین ساعت 11 صبح تا 3 بعد از ظهر، جلوگیری از سوختگی های پوستی، پوشیدن لباس های آستین بلند و کلاه های نقاب دار،  استفاده از کرم های ضد آفتاب به صورت مستمر   و هر دو ساعت یکبار در روز، نخوابیدن در مقابل آفتاب و استفاده از روش های مصنوعی برای برنزه شدن می شود.



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:10 PM | نظرات (0)

ارزیابی خطر بیماری قلبی

 

اولین گام برای داشتن یک قلب سالم شناخت عوامل خطری است که شما را تهدید می کند. بعضی عوامل خطر مانند سیگار کشیدن مشخص هستند. اما عوامل دیگر مانند فشار خون و کلسترول خون بالا معمولاً علائم واضحی ندارند و نیاز به سنجش دارند. بنابراین برای آنکه بدانید تا چه اندازه در معرض خطر بیماری های قلبی هستید ، به یک سری اطلاعات نیاز دارید.

 

نقش پزشک

برای آنکه بدانید تا چه حد در معرض خطر بیماری های قلبی هستید، باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید. طی مطالب زیر به شما می گوییم چگونه از پزشک برای ارزیابی خطر بیماری های قلبی کمک بگیرید.

 

1- صحبت کردن: به پزشک بگویید می خواهید قلب خود را سالم نگه دارید و دوست دارید برای انجام این کار با پزشک همکاری کنید. سپس از او بپرسید:

الف) چقدر در معرض خطر بیماری قلبی هستم؟

ب) چگونه می توانم این خطر را کاهش دهم؟

ج) چه آزمایشاتی باید انجام دهم؟

2- جزییات درمان: اگر در حال درمان بیماری قلبی یا کاهش عوامل خطر خود هستید، جزئیات درمان را سوال کنید. اینکه نیاز به عمل جراحی، بستری ،... دارید یا خیر؟

3- راحت باشید: وقتی پزشک به شما می گوید تا حد امکان به سئوالات او کامل جواب دهید، این کار را انجام دهید. هر چند که بعضی مسائل ممکن است به نظر شما کاملاً خصوصی باشند. ولی بحث در مورد آنها ممکن است به پزشک شما کمک کند تا احتمال بروز بیماری قلبی را در شما تخمین بزند یا آن را کاهش دهد.

اگر بیماری قلبی دارید هر کدام از علایم را به طور خلاصه توضیح دهید.

 

4- از او بخواهید موضوع را به شکل ساده برایتان توضیح دهد: اگر بعضی چیزها را متوجه نشدید از پزشک بخواهید که با زبان ساده برای شما توضیح دهد. اگر شنوایی شما خوب نیست یا در مورد فهم صحبت های پزشک نگران هستید، با یکی از دوستان یا خویشاوندان خود به مطب پزشک مراجعه نمایید.

5- سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید.

1- چقدر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی هستم؟

2- فشار خون من چقدر است؟ و باید چه کار کنم؟

3- چربی خون من چقدر است؟ (که شامل کلسترول کل خون،LDL،HDL و تری گلیسیرید است) و باید چه کار کنم؟

4- شاخص توده بدنی( BMI ) و دور کمر من چقدر است؟ آیا اضافه وزن دارم؟

5- مقدار قند خون من چقدر است؟ آیا در معرض خطر ابتلا به دیابت هستم؟

6- چه آزمایش های دیگری نیاز دارم؟

7- هر چند وقت یک بار باید برای بررسی سلامتی قلبم به پزشک مراجعه کنم؟

8- چگونه می توانید برای ترک سیگار به من کمک کنید؟

9- چه میزان فعالیت بدنی برای سلامتی قلبم نیاز دارم؟

10- رژیم غذایی مناسب برای داشتن قلب سالم چیست؟ آیا لازم است با یک کارشناس تغذیه در مورد رژیم غذایی مناسب صحبت کنم؟

11- اگر حمله قلبی داشتم، چطور باید به شما اطلاع دهم؟

 

کنترل کنید:

آزمایش هایی وجود دارد که می تواند به سلامتی قلب شما کمک کند. از پزشک خود بخواهید این آزمایشات را برای شما بنویسد.

 

سنجش وضعیت چربی های خون:

یک آزمایش خون می تواند کل کلسترول، LDL ،HDL، تری گلیسیریدها و دیگر انواع چربی را در خون شما اندازه گیری کند. باید 9 تا 12 ساعت قبل از انجام این آزمایش ناشتا باشید. یعنی شب قبل از مراجعه به آزمایشگاه، باید شام سبکی میل کنید (حدود ساعت6 تا 7 شب) و تا صبح روز بعد که برای آزمایش مراجعه می کنید هیچ غذایی نخورید.

بعضی ها فکر می کنند می توانند یک لیوان شیر یا آب میوه بنوشند. در حالی که خوردن مقدار کمی از این مایعات نیز باعث می شود نتایج آزمایش شما اشتباه شود. پس از شب قبل تا لحظه انجام آزمایش ( گرفتن خون) هیچ چیزی نخورید.

چرا این آزمایش باید انجام شود ؟تا اگر مقدار کلسترول یا تری گلیسیرید خون بالاست، متوجه شویم، زیرا اینها عوامل خطر بیماری قلبی هستند.

چه وقت این آزمایش باید انجام شود ؟ افراد بزرگسال سالم حداقل پنج سال یک بار باید مقدار کلسترول خونشان را چک کنند که بر اساس نتیجه آزمایش، پزشک شما تشخیص می دهد که آیا باید این آزمایش ها زودتر تکرار شوند یا خیر؟

 

 

انداره گیری فشار خون

یک تست ساده بدون درد است که با استفاده از دستگاه فشار سنج انجام می شود.

 

چرا این کار باید انجام شود ؟ برای اطلاع از فشار خون بالا که خود یک عامل خطر ابتلا به بیماری قلبی است.

چه وقت این کار باید انجام شود ؟ حداقل دو سال یک بار. البته در صورتی که فشار خون بالا داشته باشید یا در مرحله قبل از ابتلا به آن باشید، ممکن است پزشک فاصله زمانی کوتاهتری را به شما پیشنهاد کند.

سنجش گلوکز خون ناشتا

بهترین آزمایش برای تشخیص دیابت یا بیماری قند است. باید شب قبل از آزمایش ناشتا باشید و صبح روز بعد نمونه خون بدهید.

چرا این آزمایش باید انجام شود ؟ برای اینکه بدانید دیابت یا احتمال ابتلا به این بیماری را دارید یا خیر.

اگر سطح قند خون ناشتای شما در آزمایش دو روز متفاوت بیشتر ازdl/mg126 باشد، مفهوم آن این است که شما دیابت دارید. سطح بینdl/mg 125- 110 به این معنی است که خطر ابتلا به دیابت در شما زیاد است. دیابت یک عامل خطر مهم برای بیماری قلبی و دیگر بیماری هاست.

چه وقت این آزمایش باید انجام شود ؟ از سن 45 سالگی به بعد حداقل هر سه سال یک بار باید انجام شود. اگر شما در معرض خطر ابتلا به دیابت هستید، باید در سنین کمتر و با فاصله زمانی کوتاهتر این آزمایش را انجام دهید.

شاخص توده بدنی (BMI) و محیط دور کمر چیست؟

BMIاندازه وزن شما نسبت به قدتان است. دور کمر شما بر آوردی از چربی دور میان تنه شماست.

چرا این کار باید انجام شود ؟برای اینکه بدانید آیا تناسب اندام شما خطر بیماری قلبی را در شما افزایش می دهد یا نه.BMIبرابر 25 یا بیشتر به این معناست که شما اضافه وزن دارید.BMI برابر30 یا بالاتر به معنی چاقی است. چاقی و اضافه وزن هر دو عوامل خطر ابتلا به بیماری قلبی هستند. در زنان  دور کمر بیشتر از 90 سانتیمتر، احتمال بیماری های خطرناک دیگر را بالا می برد.

چه وقت این کار باید انجام شود ؟ هر دو سال یک بار یا بیشتر.

روش های دیگری نیز وجود دارد که می تواند نشان دهد آیا شما بیماری قلبی دارید یا نه؟ از پزشک سوال کنید که آیا به تست ورزش یا نوار قلب یا دیگر تست های تشخیصی نیاز دارید؟



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:09 PM | نظرات (0)

به قلبتان ورزش هدیه دهید
ورزش و سلامت قلب

قلب اندام بسیار حساسی است که کارهای مهم و حیاتی را انجام می دهد. سلامت قلب، زندگی انسان را دوام بخشیده و او را دراجرای کارهای روزانه، توانمند و شاداب می کند . زندگی ماشینی امروز، آلودگی هوا، کم تحرکی و تغذیه نامناسب، خطرهای بی شماری برای قلب دارند و قربانیان بسیاری نیز گرفته اند. ورزش اگر به اندازه، با برنامه و منظم باشد، عاملی مهم برای تقویت قلب است. ورزش، قلب را نیز مانند دیگر اعضای بدن نیرومند می کند.

دریافت اکسیژن بیشتر، نشاط بیشتر

همان اندازه که دیواره های قلب بر اثر ورزش قوی تر می شوند، خون را هم خیلی بهتر به جریان انداخته و آن را در بدن به جریان می اندازند ، در نتیجه اکسیژن کافی به عضلات بدن رسیده و آنها هم با قدرت بیشتری کار می کنند . زمانی که اکسیژن بیشتری دریافت کنید، بیشتر احساس شادی کرده و انرژی بیشتری خواهید داشت . اگر به انرژی زیادی نیاز دارید ، قدر این قلب را بدانید.

ورزش های مخصوص قلب

تمرین های تنفسی، از انواع ورزش هایی است که هوای بیشتری را به ریه های وارد کرده و بهترین تمرین برای تقویت قلب خواهد بود. پیاده روی تند، پرش در جا، شنا، دوچرخه سواری، طناب بازی ، اسکی و قایقرانی از جمله ورزش های مخصوص برای تقویت قلب است .

قلب ضعیف، قلب قوی

قلب سالم و متناسب، خوب کار کرده و می تواند خون را به آرامی در بدن به جریان بیاندازد ، چرا که این قلب قوی و پرتوان است، ولی قلب ضعیف که نارسا و مریض است ، عمل به جریان انداختن را ضعیف انجام داده و کم کم تنبل می شود. بهترین دارو برای تقویت قلب و کاهش این نارسایی ها، انجام تمرین های ورزشی مناسب است.

آیا می توان پس از صرف غذا، ورزش کرد؟

وقتی فرد ورزش می کند؛ قلب، خون را با سرعت بیشتری به جریان می اندازد. پس از خوردن غذا، خون بیشتری به طرف معده سرازیر شده، که به عمل هضم غذا کمک کند. بنابراین دراین هنگام باید فعالیت بدنی کمتر باشد. اگر در این زمان که خون بیشتری به سمت معده جریان دارد، ورزش کنید، به قلب چندین برابر فشار وارد می شود. البته قدم زدن پس از غذا مفید بوده و باعث هضم سریع غذا می شود.


نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:08 PM | نظرات (0)

بهترین سن بارداری
بارداری

امروزه با افزایش سن ازدواج، سن بارداری هم بالا رفته است. ولی متخصصان زنان و زایمان معتقدند بارداری در سنین مختلف تفاوت دارد.

بارداری در هر سنی، مزایا و معایبی دارد که با برخی از این معایب و مزایا آشنا می‌شویم.

بارداری در 20 سالگی

گفته می شود فاصله 20 تا 30 سالگی، بهترین دهه برای بارداری و بچه‌دار شدن است. به گفته محققان، قدرت باروری زنان در 24 سالگی در اوج است. همه دختران هنگام تولد، حدود یک میلیون تخمک دارند و در سال‌های باروری تعداد تخمک‌ها  حدود 300 عدد است. با افزایش سن، سن تخمدان‌ها هم افزایش می‌یابد و تخمک‌ها نیز کیفیت ابتدایی را نخواهند داشت.

خطر سقط جنین در زنان 20 تا 24 ساله، فقط 10 درصد است، در حالی که بین سنین 35 تا 39 سالگی، به 18 افزایش پیدا می‌کند. احتمال سقط جنین در زنان 40 ساله، 34 درصد است.

در 20 سالگی خانم ها کمتر دچار مشکلات زنانگی نظیر فیبروم و اندومتریوز شوند، در حالی که با افزایش سن خطر این بیماری‌ها افزایش می‌یابد.

در هر سیکل قاعدگی و تخمک‌گذاری، شانس باروری 25 درصد است و بررسی‌ها نشان می‌دهد، شانس بارداری در اوایل 20 سالگی 98 درصد و در اواخر 20 سالگی 84 درصد است و فقط 7 درصد از زنان 20 ساله، نابارور خواهند بود، در حالی که حدود دو‌ سوم زنان بالای 40 سال، دچار ناباروری می‌شوند.

6 درصد از زنان 20 ساله با وجود درمان ناباروری، هرگز بچه‌دار نمی‌شوند، در حالی که شانس اینکه زنان 40 ساله هرگز بچه‌دار نشوند، 64 درصد است.

احتمال سقط جنین در زنان 40 ساله، سه برابر زنان 20 ساله است و شانس داشتن فرزند مبتلا به سندرم داون (منگولیسم) در 20 سالگی، یک در هر 1295 تولد است، اما این تعداد در زنان 30 ساله، به یک در هر 759 تولد می‌رسد.

بارداری در 30 سالگی

35 سالگی سنی است برای تسویه‌حساب کردن با زنانی که قصد بچه‌دار شدن دارند. در اوایل 30 سالگی، شانس بارداری بسیار کمتر از 20 سالگی است و خطر سقط و تولد فرزند مبتلا به سندرم داون بسیار بیشتر است، اما در 35 سالگی احتمال ناباروری بیشتر است و خطر بروز ناهنجاری‌های ژنتیکی هم نگران‌کننده‌ است؛ بنابراین بسیاری از پزشکان انجام‌ آزمون‌هایی مثل آمنیوسنتز، بررسی ویلوس کوریونی و سایر آزمون‌های غربالگری جنینی را توصیه می‌کنند.

احتمال سقط و عوارض مرتبط با بارداری نیز با افزایش سن بیشتر می‌شود. یک زن 35 ساله بیشتر از یک زن جوان دچار بارداری خارج رحمی می‌شود و همچنین احتمال سزارین برای زنان بالای 35 سال بیشتر است.

محققان معتقدند زنان 35 ساله به بالا نیاز به مراقبت‌های دوران بارداری بیشتری دارند، مخصوصا اگر بیش از یک فرزند بخواهند.

در فاصله بین 29 تا 35 سالگی میزان باروری کاهش پیدا می‌کند. در 30 سالگی شانس بارداری در هر تخمک‌گذاری 15 درصد است. به گفته محققان موسسه ناباروری سنت‌لوییس، شانس بارداری یک سال پس از تصمیم به بارداری در حدود 75 درصد است، اما در صورت تاخیر در بارداری این شانس به 65 درصد کاهش پیدا می‌کند. شانس سقط نیز از 12 درصد در 30 تا 34 سالگی، به 18 درصد در 35 تا 39 سالگی افزایش پیدا می‌کند.

زنانی که در 35 سالگی صاحب اولین فرزند خود می‌شوند 40 درصد احتمال سزارین دارند و خطر تولد فرزند مبتلا به سندرم داون در 30 سالگی یک در 759 تولد است که این آمار در سن 35 سالگی به یک در هر 302 تولد می‌رسد.

احتمال دوقلوزایی در زنان 35 تا 39 ساله نیز بسیار بیشتر می‌شود.

بارداری در 40 سالگی

هر چه بارداری بیشتر به تاخیر بیفتد و سن خانم بالاتر برود، احتمال وقوع آن کمتر می‌شود. بارداری در 40 سالگی، یعنی بچه‌دار شدن 15 سال پیش از یائسگی و باز هم یعنی کاهش تعداد تخمک‌ها که این با افزایش مشکلات کروموزومی همراه است که خطر سقط و نقایص جنینی از پیامدهای آن است. بین تخمک‌های تولید شده در اوایل 40 سالگی تا اواسط و حتی اواخر آن تفاوت آشکاری وجود دارد. به نوشته نشریه باروری و ناباروری، باردار شدن در 41 سالگی بهتر از بارداری در 43 سالگی است.

زنان 40 ساله‌ای که به دلیل ناباروری تحت درمان هستند، 25 درصد شانس بارداری دارند، در حالی که زنان 43 ساله 10 درصد احتمال دارد بچه‌دار شوند.

بعد از 40 سالگی احتمال درمان ناباروری با تخمک‌های خود زن بسیار کم می‌شود و نیاز به درمان‌های کمکی و استفاده از تخمک‌های اهدایی بیشتر می گردد.

عوارض بارداری از دیگر نگرانی‌های مادران 40 ساله است. اگر قصد دارید در 40 سالگی باردار شوید، ممکن است در معرض خطر فشار خون بالا و دیابت بارداری قرار بگیرید. مشکلات مربوط به جفت و عوارض زایمان نیز در کمین شما است.

احتمال زایمان زودرس و نوزاد نارس در زنان 40 ساله بیشتر است. میزان مرده‌زایی در زنان 40 ساله نیز بیشتر خواهد بود.

ترجمه: مژگان ‌کریمی

منبع: ریدرز دایجست



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:08 PM | نظرات (0)

چهار راه پیشگیری از حمله قلبی

سالمند

چه رژیم غذایی برای داشتن قلب سالم مناسب است؟

از مصرف غذاهایی که چربی‌های اشباع شده دارند، خودداری کنید یا مصرف اینگونه مواد را به حداقل برسانید. بیشتر غذاهایی بخورید که سرشار از فیبر هستند. میوه‌ها و سبزی‌ها، حبوبات و غلات حاوی مقادیر زیادی فیبر هستند. هرگز نباید از خوردن وعده‌های غذایی فرار کنید. کم بخورید اما تعداد وعده‌های غذایی خود را زیادتر کنید.

نقش ورزش

ورزش کردن به طور منظم خوب است اما بهتر است، قبل از شروع برنامه‌های ورزشی با پزشک خود مشورت کنید. ورزش‌های هوازی به مدت 30 دقیقه و پنج روز در هفته بسیار مفید است. پیاده‌ روی ، شنا ، دوچرخه ‌سواری از نمونه‌های ورزش‌های هوازی هستند. سعی کنید فشار خونتان کمتر از 80/130 باشد.

کنترل فشار خون

برای پیشگیری از این بیماری‌ها بهتر است که فشارخون به طور منظم اندازه‌گیری شود و در صورتی که بالاتر از حد طبیعی بود، داروهایی که از سوی پزشک تجویز می ‌شود باید به طور منظم مصرف شود و همچنین مصرف نمک در رژیم غذایی کمتر از 2400 میلی‌ گرم در هر روز باشد.

کنترل کلسترول

کلسترول کل باید کمتر از 200، LDL یا کلسترول بد کمتر از 70، HDL یا کلسترول خوب بیشتر از 40، تری ‌گلسیرید کمتر از 150 حفظ شود. انجام ورزش و رعایت رژیم غذایی، کنترل سالانه کلسترول خون و مصرف داروهای توصیه شده از سوی پزشک نیز ضروری است.

وزن بدن

ورزش منظم و رعایت رژیم غذایی سالم موجب تعدیل وزن می ‌شود و این می ‌تواند مانع از بروز سکته و حمله قلبی شود.

ضمنا وضع عاطفی خوب و به ‌طور کلی احساس خوب بودن نیز تأثیر زیادی در پیشگیری از سکته و حمله قلبی دارد. پس باید روش‌های سازگاری با استرس را یاد بگیریم. برای داشتن خلق و خوی بهتر ورزش کرده و با نظر پزشک روزانه یک آسپیرین مصرف کنیم.



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:07 PM | نظرات (0)

توصیه‌های ضدچروک
چین و چروک صورت

بعضی از خانم‌ها وقتی پا به سن می ‌گذارند، چهره‌شان با آن چهره جذاب دوران جوانی ‌شان قابل مقایسه نیست. بعضی‌ها هم برعکس، گرد و غبار زمان بر چهره‌ شان نمی ‌نشیند. فکر می‌ کنید چگونه می ‌توان با این بمب ساعتی که در پشت چهره ما کمین کرده،جنگید؟ ...

هیچ مدرکی در دست نیست که نشان دهد کرم، ژل و لوسیون زیبایی یا انواع دیگر فرآورده‌ها که شما بدون تجویز پزشک می ‌خرید، آثار پیری را برگشت داده و یا آن ها را به تاخیر بیندازند. تنها فرآورده موضعی که به نظر می ‌رسد تاثیر سن را در ایجاد تغییرات پوستی کمتر کند، اسید رتینوییک است که باید توسط پزشک تجویز گردد. بهترین فرآورده‌‌ای که شما بدون تجویز پزشک می ‌توانید بخرید، فرآورده‌های با ضدآفتاب SPF 15 یا بیشتراست که از صدمات بیشتر جلوگیری می‌کند زیرا تماس زیاد با آفتاب، اساسی ‌ترین علت تغییراتی (مثل چین و چروک و خال‌های سنی) است که معمولا در پیرپوستی می ‌بینیم. هرچند کرم‌ های زیبایی نمی‌ توانند مانع پیری پوست شده و یا‌ آثار پیری را در پوست برگشت ‌دهند ولی علایم خشکی پوست را بهبود بخشیده و به این وسیله پوست را به طور موقت نرم ‌تر و لطیف ‌تر به نظر می ‌آورند. انتخاب فرآورده، موضوعی سلیقه‌‌ ای و شخصی است.

مواد زیبایی مخصوص خانم‌های مسن

پوست سالمندان ، نازک ‌تر، رنگ‌پریده ‌تر و شفاف‌ تر است لذا ممکن است ملزومات آرایشی تغییر یابند. از لوازم آرایشی روشن که یک درجه روشن ‌تر از رنگ پوست شما باشد، استفاده کنید. از میکاپ‌ها(make up)  یا مواد آرایشی منجمد شده پرهیز کنید. استفاده از پودر را به مناطقی مثل بینی که براق هستند، محدود کنید. همیشه برای گونه‌ها از پودرهای سرخ استفاده نمایید تا به گونه‌های رنگ‌ پریده‌تان حالت بهتری بدهد. از رنگ‌های نارنجی و سرخ‌ تیره بپرهیزید و بیشتر رنگ‌ های مرجانی یا صورتی انتخاب کنید. شقیقه‌های تو رفته، حلقه های تیره دور چشم ، سایه‌ های تند و جای زخم‌ ها، با مصرف کرم‌ های پوشاننده، قبل از استفاده از مواد آرایشی، ممکن است کمتر جلب توجه نمایند. برای گردن استخوانی یا چانه با پوست افتاده (غبغب)، از مواد آرایشی روشن استفاده کنید. از طرف دیگر میکاپ‌ها با سایه‌های تیره‌ تر یا استفاده به جا و ماهرانه از مداد طرح‌ تیره، به تغییر دادن نمای فک افتاده کمک می ‌کند. از سایه‌های براق برای چشم اجتناب نمایید و به جای آن، قهوه‌ای یا قرمز مایل به قهوه‌ای به کار برید. سایه را فقط به لبه خارجی چشم‌ها بزنید. ابروها را با مداد ابروی قهوه‌ای یا قرمز مایل به قهوه‌ای و یا خطوط کوتاه مداد کنید. بعد آنها را با یک برس ابرو برس نمایید. از رنگ ‌های تیره که برای مو و پوست روشن و رنگ پریده خیلی تند است، اجتناب کنید. مژه‌های برگشته و فر شده ممکن است توجه را از چشم‌های بادکرده منحرف کنند لذا باید قبل از ریمل از فرمژه استفاده کنید. رنگ ریمل را بهتر است قهوه‌ای یا قرمز مایل به قهوه‌ای انتخاب کنید نه تیره. اگر مداد لب، ماهرانه به کار رود ممکن است لب‌های نازک و بدرنگ را پر کند. مرزبندی خط لب، قبل از استفاده از رژلب از نفوذ آن به شیارهای عمودی دور دهان جلوگیری می‌کند.

لکه‌های پوستی وابسته به سن

لکه‌های قهوه‌ای یا خرمایی‌ رنگ که در نواحی باز پوست بدن پدید می ‌آیند نتیجه سال‌ها برخورد با آفتاب است. سلول‌های سازنده رنگدانه در این نواحی فعال ‌تر می ‌گردند. در عین حال که این لکه‌ها شبیه خال‌ هستند خیلی بزرگ و نامنظم‌ تر هستند و رنگ‌ شان تیره‌ تر و نابرابر است. از نظر اندازه 5/0 تا 3 سانتی متر و بزرگ‌ تر هستند. این لکه‌ها عموما به نام لکه‌های سنی یا خال‌های سنی نامیده می شوند زیرا با بالا رفتن سن پدید می‌آیند. برای جلوگیری از پیدایش بیشتر لکه‌ها، هروقت بیرون از خانه یا جلوی آ‌فتاب می‌ روید باید پوست‌تان را با ضدآفتاب SPF=15 یا بیشتر حفاظت کنید. ممکن است فرآورده‌های بلیچ که حاوی هیدروکینون هستند لکه‌های موجود را روشن‌ تر کنند اما این راه کمتر موفقیت‌آمیز است. متخصصان پوست می‌ توانند با انواع روش ‌های جراحی، لکه‌ها را بردارند. مصرف موضعی اسیدرتینوییک نیز لکه‌ها را کم ‌رنگ ‌تر می ‌کند.

اقدامات طبی برای پیرپوستی

از میان عواملی که در تغییرات پوستی مربوط به بالا رفتن سن سهم دارند، کاهش مقدار کلاژن و بافت ارتجاعی پوست، سنگینی وزن، قرار گرفتن در معرض آفتاب، حالات صورت مثل اخم و لبخند و از دست دادن چربی پوست را می‌ توان نام برد. اکثر این تغییرات با روش‌های پیشرفته طبی می‌توانند تا اندازه‌ای اصلاح گردند. شلی و افتادگی پوست به علت سنگینی و کم شدن کلاژن و حالت ارتجاعی آن با روش جراحی پلاستیک و صاف کردن چین و چروک‌ های صورت قابل اصلاح است. صدمات آفتاب از طریق روش‌هایی مثل لایه ‌برداری شیمیایی، درم ابریژن و کاربرد اسیدرتینوییک بهبود می‌یابند. تزریق فیبرین و کلاژن می‌ تواند خطوط چهره و چین‌های ظریف را پر کند.

کلاژن علیه چین و چروک‌

تزریق کلاژن برای صاف کردن برخی انواع چین و چروک از قبیل خطوطی که چهره را به صورت کاذب مثلا خندان یا اخم‌آلود نشان می‌ دهد، به‌ طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش کلاژن تصفیه شده گاوی را درست زیر پوست تزریق می ‌کنند. تعداد تزریق‌ها به محل و عمق چین‌ها بستگی دارد. تزریق کلاژن در همه انواع چین و چروک‌ مفید واقع گردیده است. به نظر می‌ رسد که چین‌ها و خطوط ناشی از لبخند و اخم (همان‌ها که دور چشم، دهان و بینی پدید می‌آیند) به تزریق کلاژن بهتر جواب می‌ دهند، در حالی که در شیارها و چین‌های عمیق (مثلا در پیشانی) اثر کمتری دارند. محل تزریق، بلافاصله صورتی رنگ و کبود می‌شود اما در طول چند روز به حال طبیعی برمی‌‌گردد. وقتی کلاژن بار اول تزریق می ‌شود در نقاط تزریق، برآمدگی ‌های کوچک پدید می ‌آید زیرا نواحی چین ‌و چروک‌ دار باید بیش از حد اصلاح شوند. این برآمدگی‌ ها در تعداد کمی از افراد بر جای می‌ مانند و در افراد دیگر ممکن است بعد از تمرینات ورزشی شدید یا پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب مجددا ظاهر شوند. هر شخصی کاندید مناسبی برای تزریق کلاژن نیست. به عنوان نمونه می‌ توان افراد با سابقه اختلالات ایمنی مثل لوپوس اریتماتوز و آرتریت روماتویید را نام برد. هر فرد علاقه‌مند به درمان، نخست باید برای حساسیت به کلاژن آزمایش شود. حدود 4 درصد از آزمایش‌شدگان به کلاژن حساس هستند و حدود 1 درصد دچار آلرژی می‌شوند که باید بلافاصله درمان شوند.



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:06 PM | نظرات (0)

سکته قلبی، طبلی که صدایش فردا در می ‌آید
سکته قلبی

شاید خیلی تکراری باشد که بگوییم امروزه یکی از مهم ‌ترین عوامل مرگ و میر در تمام دنیا  بیماری‌ های قلبی-عروقی است، اما شاید هنوز این خبر که «آمارهای رسمی وزارت بهداشت ایران نشان می ‌دهد بیشترین علت مرگ و میر در کشور بعد از تصادفات، سکته‌های قلبی است» برای خیلی ها تازگی داشته باشد.

آمارها نشان می ‌دهد در یک سال گذشته از هر 800 مورد مرگ روزانه، 360 مورد آن ها بر اثر بیماری ‌های قلبی-عروقی بوده است. از این میزان  198 نفر بر اثر سکته قلبی فوت کرده و حدود 82 ‌‌نفر هم بر اثر سکته‌ مغزی جان خود را از دست داده‌اند. این در حالی است که به گفته کارشناسان علاوه بر این که در جهان روزانه یک میلیون نفر در اثر سکته قلبی راهی بیمارستان‌ها می ‌شوند، در ایران هم روزانه 3 هزار سال عمر مفید مردم بر اثر بیماری‌ های قلبی و عروقی از بین می ‌رود.

دکتر منوچهر قارونی، متخصص بیماری‌ های قلب و عروق و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران به مناسبت روز جهانی قلب( 7 مهر) در رابطه با سکته قلبی و کاهش سن آن در همه جای دنیا، به‌ خصوص کشور ما بیشتر توضیح می ‌دهد. وی معتقد است سکته قلبی جزو بیماری ‌هایی است که عوامل خطرساز آن از دوران کودکی شکل می ‌گیرند، ولی اغلب خانواده‌ها هنوز از این امر غافل اند.

آقای دکتر، درست است که سن بروز سکته‌ های قلبی در جهان کاهش چشمگیری پیدا کرده است؟

 بله، امروزه متاسفانه این قاتل قرن بیست ‌و یکم، بیشتر گریبان اشخاصی را می ‌گیرد که در سن 30 تا 40 سالگی به سر می ‌برند و این مصیبت ‌بار است که افراد یک جامعه در سنینی که باید با فعالیت‌های مؤثر اجتماعی، برای خانواده و اجتماع خویش بازدهی اقتصادی داشته باشند، زودهنگام جان خود را از دست می‌ دهند.

این وضعیت را برای کشور خودمان هم می ‌توانیم متصور شویم؟

 قطعا.

خوب اصلا چرا باید شاهد کاهش سن ابتلا به این عارضه باشیم؟

ببینید، طبیعی است که هر چه جامعه ما شهری ‌تر شود و هرچه انسان راحتی بیشتری به ‌دست بیاورد و به جای استفاده از عضلات، بیشتر از مغزش استفاده کند، ناخود‌آگاه خود را آماده سکته قلبی می ‌کند. در واقع باید بگویم بشر امروزی با بشر 50 تا 100 سال پیش فرق می‌ کند.

بشر امروزی 3 تا 4 کیلو چاق ‌تر از پدر بزرگ خودش است و سعی می ‌کند آرامش خودش را فدای آسایشش کند. پس در یک جامعه صنعتی که رقابت‌ها در آن زیاد است و همین امر از پدر و مادر به کودکان نیز منتقل می ‌شود، نباید انتظار قلب‌هایی سالم را داشت.

شاید این سؤال که در بروز سکته قلبی چه عواملی مؤثرند تکراری باشد، ولی هنوز خیلی از ما نمی‌ دانیم مستعد ابتلا به این عارضه هستیم یا نه.

بله، همین طور است. ببینید ما علاوه بر این که می‌ گوییم، چربی و کلسترول بد(LDL)، سیگار و خیلی از عوامل دیگر در بروز سکته قلبی مؤثرند، در این میان افراد را به 2 نوع شخصیتی A و B هم تقسیم می ‌کنیم. به‌عنوان مثال نوع شخصیتی A افرادی عجول و منضبط هستند و همیشه سعی می ‌کنند زودتر از موعد سر قرار برسند، این افراد حساس و خودخور هستند و شانس سکته قلبی در آن ها زیاد است. ولی نوع شخصیتی B معمولا وقت شناس نیستند، معمولا زندگی را ساده می ‌گیرند و از نظر اقتصادی و اجتماعی در اجتماع، صاحب موقیعت خاصی نمی ‌شوند.

سیگار

پس می ‌توان گفت شیوع سکته قلبی در افراد گروه اول خیلی بیشتر از گروه دوم است.

 

دقیقا، نوع A برای جبران شکست‌هایش به یک مستمسک به نام سیگار نیاز دارد، لذا برای آرام شدن سیگار می کشد. پس می ‌توان گفت اگر کسی در طول روز و در همه عمرش 10 نخ سیگار کشیده باشد، 3 برابر کسی که اصلا سیگار نکشیده در معرض سکته قرار می ‌گیرد. عامل استرس نیز به نوع شخصیتی A برمی‌ گردد، به‌ طوری که نوع شخیصتی A در مقابل حوادث به استرس بیشتری دچار می‌ شود.

خب، حالا برویم سراغ عوامل دیگر. الان دیگر همه می ‌دانند فشار خون بالا، مرض قند و... در ایجاد این بیماری مؤثرند. ولی آیا همه افرادی که با این عوارض درگیرند دچار سکته می ‌شوند؟

ببینید، این افراد بیشتر در معرض خطرند. البته عوارضی مثل فشار خون بالا و... بیشتر جنبه ارثی و ژنتیکی دارند، مثلا اگر پدر زیر سن 60 سال و مادر زیر سن 65 سال سکته کرده باشد، فرزندان نیز مستعد ابتلا به این عارضه هستند. البته در این میان باورهای غلط را نیز نباید فراموش کرد.

منظورتان از باورهای غلط چیست؟

 

مثلا والدین به کودک خود غذاهای چرب می‌ دهند و معتقدند که بدن کودک سنگ را هم به‌ طور کامل می ‌سوزاند، در حالی که سکته قلبی درست مثل طبلی است که صدایش 30 ‌‌سال بعد در می ‌آید و این چربی که در سن کودکی مصرف می ‌شود، اثرش را سال‌ها بعد با تنگ شدن رگ‌ ها نشان می دهد، برای همین است که سکته قلبی در جوامع روستایی در سنین 70 و 80 سالگی رخ می‌ دهد، ولی در شهر در سنین 30 ‌تا 40 سالگی.

علاوه بر این باید به این نکته هم اشاره کنم که تا 40 سال پیش، افراد بالای 80 سال سکته می‌ کردند، ولی الان در سی‌ سی ‌یو(CCU) افرادی را داریم که بالای 25 سال سن دارند. در گذشته از هر 4 مرد یک زن دچار سکته قلبی می ‌شد، ولی الان از هر 2 مرد یک زن به این عارضه مبتلا می ‌شود و این در حالی است که ما نقش عوامل پُرخطر را از همان دوران کودکی نادیده می ‌گیریم و نمی ‌دانیم تنگ شدن عروق از همان بدو تولد شروع می ‌شود.

شاید پاسخ خیلی‌ها این باشد که تا وقتی در چنین جامعه ‌ای زندگی می ‌کنیم، نباید روندی جز این را انتظار داشته باشیم.

 

همین طور است. فراموش نکنید که قلب ، همچون تلمبه ‌ای است که از هفته چهارم دوران جنینی شروع به فعالیت می ‌کند و تا دوران مرگ، با وجود تمام مشکلات و فشارهایی که بر آن وارد می ‌آید، بدون توقف، خون را به تمام اعضای بدن می ‌رساند. ولی در جامعه ‌ای که در خاورمیانه رتبه نخست را در تولید روغن‌های نباتی جامد دارد و سرانه مصرف روغن نباتی جامد در کشور برای هر فرد، 15تا 17کیلوگرم است(که در مقایسه با سایر کشورها بسیار بالاست)، انتظاری جز افزایش مرگ و میر و معلولیت ناشی از سکته قلبی را نباید داشت.
روغن نباتی

پس هنوز هم روغن‌ های نباتی جامد، جزو عوامل پرخطر محسوب می ‌شوند؟

 

 بله، استفاده از روغن‌ های نباتی جامد (روغن های ترانس ‌بالا و غیراستاندارد اشباع ‌شده) یکی از مهم‌ ترین عوامل خطر هستند. با این حال با وجود هشدارهای وزارت بهداشت هنوز هم این روغن‌ ها در پخت فست ‌فود‌ها چندین بار استفاده می ‌شوند، به‌ طوری که حتی رنگ آن ها رو به تیرگی می ‌رود و بعد از سرد شدن هم منجمد می ‌شوند.

مسئله پایین آمدن سن سکته قلبی در ایران مثل خیلی مسائل دیگر فقط مخصوص کشور ماست یا جاهای دیگر دنیا هم همین طور است؟

خب، در کشورهای پیشرفته نظیر آمریکا هم وضیعت مثل ایران است یعنی سکته قلبی بعد از تصادفات دومین رتبه مرگ و میر را دارد، منتهی در این کشورها چند سالی است که هم جلوی مرگ و میر ناشی از تصادفات گرفته شده و هم افزایش آمار سکته قلبی نسبت به 10سال پیش کاهش یافته است، ولی در کشور ما این آمار روز به روز بیشتر می ‌شود.

سمیه شرافتی – همشهری



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:04 PM | نظرات (0)

پوستی نرم و بدون چروک
پوستی نرم و بدون چروک

آیا می‌ دانید بهترین راهکار برای داشتن پوستی مرطوب این است که روزانه به میزان مناسبی آب بنوشید؟

شما با خرید محصولاتی که دارای برچسب مرطوب ‌کنندگی هستند، فقط رطوبتی را برای پوستتان مهیا می ‌کنید که خود دارای آن است. رطوبت مورد نیاز برای پوست شما باید بیشتر از داخل بدن تأمین شود. بنابر‌این به موارد زیر توجه کنید:

- نوشیدن 6 لیوان بزرگ و پر از آب، نیاز بدن را که همان 5/1 لیتر در روز است، تأمین می‌ کند.

- سعی کنید که همه روزه فقط 2 تا 3 لیوان از نوشیدنی‌های حاوی کربوهیدرات، چای و قهوه استفاده نمایید. البته کمتر از این میزان هم توصیه می‌ شود، زیرا این مواد ادرار را زیاد می ‌کنند، در نتیجه باعث دفع آبی می ‌شوند که می‌ نوشید.

با چروک مبارزه نکنید، بلکه از ایجاد آن جلوگیری نمایید.

زمانی که در معرض نور آفتاب و پرتو مضر آن قرار می‌ گیرید، باید این ضرب‌المثل معروف را به یاد آورید "ذره‌ای مراقبت بهتر از مداوایی پُر دردسر است". دوری از این پرتو اولین راهکار برای جلوگیری از پیری زود‌رس و ایجاد چروک است. این روش، ساده است و زیبایی پوست شما را به دنبال خواهد داشت.

نکاتی مهم جهت کاهش خطر پیری زودرس حاصل از پرتو آفتاب

1) از کرم‌های ضد ‌آفتاب با SPF بالا استفاده نمایید. این کرم باید پوست شما را از پرتو "یو وی آ (UVA)" و "یو وی بی (UVB)" محافظت نماید و دارای اس پی اف 5 (SPF) یا بالاتر باشد.

2) بدون توجه به وضع آب و هوا از کرم ضدآفتاب استفاده کنید. پرتو "یو وی آ" که بیشترین تأثیر منفی را بر پوستتان اعمال می‌ کند، هم در روزهای ابری و هم آفتابی وجود دارد.

3) برنامه مراقبت از پوست و هر اقدامی که برای پوستتان انجام می ‌دهید، باید با دقت فراوان صورت گیرد. کدام یک از سه ماده "اکس فولیانت"، "تونر" و "رتینول"( رتینول فعال ترین فرم ویتامین A می باشد، که سبب کاهش عمق چروک های سطح پوست و بهبود کشسانی آن می شود.) واقعاً برای پوستتان مفید است؟ قبل از مصرف این مواد باید دقت کنید که مراقبت شخصی خودتان، مرحله نخست رسیدگی به پوست است. بهره‌گیری از برنامه‌ای مناسب و نیز دقت در مصرف موادی که از آنها مصرف می ‌کنید از اهمیت زیادی برخوردار است.

4) از مواد آرایشی که دارای الکل و مواد معطر هستند، استفاده نکنید. از آنهایی که دارای برچسب "بدون الکل" هستند استفاده کنید. این ماده باعث خشکی پوست می‌ شود و در نهایت ایجاد جوش‌های زیر ‌پوستی را تسریع می ‌کند.

5) از دستمال‌های مخصوص آرایش برای پاک کردن پوستتان استفاده نمایید. دستمال کاغذی دارای فیبرهای چوبی است و همین امر باعث صدمه به پوست می ‌شود.

6) پوستتان را تمیز نگاه دارید و به آرامی و با دقت به آرایش آن بپردازید. ساییدن و کشیدن پوست از انعطاف آن می‌ کاهد، در نتیجه به مرور زمان پوست آویزان می ‌شود.

افرادی که دارای پوستی خشک هستند بهتر است که به توصیه‌های زیر توجه کنند:

1) به جای آب داغ، با آب ولرم استحمام کنید. اغلب افراد مایل هستند حتی در تابستان هم با آب داغ و محیطی پر از بخار آب حمام کنند. آب داغ رطوبت پوست را از بین می‌ برد. بهتر است که با آب ولرم این کار را انجام دهید ومدت زمان استحمام را کاهش دهید. با توجه به بررسی‌های انجام شده بهترین مدت زمان استحمام بین 10 تا 15 دقیقه است.

2) از صابون‌های ملایم استفاده کنید. سعی نمایید از صابون‌های ضد باکتری و معطر، کم‌تر استفاده کنید. صورتتان را صبح‌ها با صابون نشویید، شب‌ها بهترین زمان برای این کار است.

3) تا زمانی که هنوز پوستتان مرطوب است از کرم‌های مرطوب‌ کننده استفاده کنید. می ‌توانید این راهکار را در مورد دست‌هایتان هم انجام دهید. زمانی که پوستتان هنوز نم‌ دار است توانایی جذب رطوبش بیش‌تر می ‌شود.

4) مراقب لب‌هایتان باشید. لب‌ها بسیار حساسند و معمولاً در معرض نور آفتاب قرار دارند. کرم ضدآفتاب مصرفی لب‌هایتان هم باید حداقل دارای اس پی اف 15(SPF) باشد.



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:03 PM | نظرات (0)

آزمایش های تشخیص بیماری قلبی

  

اگر از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید، فعالیت بدنی کافی داشته باشید، در وزن مناسب باقی بمانید و سیگار را ترک کنید، سلامتی قلب خود را افزایش می‌ دهید. مهم نیست که عوامل خطر بیماری قلبی تا چه حدی در شما وجود داشته باشد، مطمئن باشید که انجام چهار عمل فوق به نفع شما خواهد بود.

بسته به وضعیت شما ممکن است مراحل دیگری هم برای کنترل بیماری قلبی تان نیاز باشد. مثلاً اگر دیابت دارید، لازم است قند خون خود را مرتب کنترل کنید.

وضعیت طبی با عادات معمول شما هر چه که باشد، با کمک این برنامه می‌ توانید تغییرات مثبت و بزرگی در سلامت قلب خود ایجاد کنید.

 

کسانی که دچار بیماری قلبی هستند

اگر شما دچار بیماری قلبی هستید کنترل آن بسیار مهم است. خوب غذا خوردن، فعالیت بدنی مناسب و منظم و داشتن وزن مناسب به شما کمک می‌ کند از وخامت وضعیت خود بکاهید.

 اگر سیگار می ‌کشید،  آن را ترک کنید و اگر دارای دیابت  هستید، نیاز است سریعاً آن را درمان کنید. هم چنین لازم است تست‌های تخصصی پزشکی یا مصرف دارو و اعمال تشخیصی مخصوص انجام دهید. این مطلب ضمن ارائه ی توضیح در خصوص مطالب فوق به شما کمک می‌ کند تا از قلب خود محافظت کنید.

 

تست‌های غربالگری

در اغلب موارد شما احتیاج به تست‌های تشخیصی برای اطمینان از وجود بیماری قلبی و شدت آن دارید. ممکن است به نظر پزشک شما، این تست‌ها مهم نباشد، ولی به تائید تشخیص کمک می ‌کند.

اغلب تست‌های غربالگری در بیرون از بدن ما انجام می‌ گردد و بدون درد هستند. بعد از گرفتن دقیق تاریخچه ی پزشکی و انجام دادن معاینات بالینی، ممکن است پزشک یک یا چند تا از آن تست‌ها را انجام دهد.

 

  

 

الکترو کاردیوگرام

الکترو کاردیوگرام از فعالیت‌های الکتریکی قلب شما تصویری را روی کاغذ رسم می ‌کند(تصویر بالا). این تست می ‌تواند ضربان غیر طبیعی و انهدام ماهیچه‌های قلبی و مشکلات جریان خون در رگ‌ های کرونی قلب و بزرگ شدن قلب را به شما نشان دهد.

 

  

 

تست ورزش

این تست فعالیت الکتریکی قلب را در زمان انجام فعالیت‌ بدنی ثبت می ‌کند. شما معمولاً روی یک نوار حرکت می ‌کنید و در همان حال، ثبت نوار قلب شما انجام می‌ شود(تصویر بالا).

اگر فردی به دلیل مشکلات مفاصل  یا قلبی نتواند این تست را انجام دهد، به جای فعالیت بدنی، دارویی دریافت می‌ کند و با افزایش جریان خون به قلب، به وجود مشکل پی می ‌برند.

 

تست تالیوم

این تست کارکرد ماهیچه‌های قلب را در زمانی که خون به قلب جریان دارد، نشان می ‌دهد. مقدار کمی مواد رادیواکتیو در سیاهرگ بازوی دست تزریق می‌ شود و با یک دوربین از برداشت این مواد توسط ماهیچه ی قلب تصویربرداری می ‌شود.

 

  

 

اکو کاردیوگرافی

تغییر امواج صوتی در تصاویر، نشان دهنده ی اندازه ی قلب و شکل قلب و حرکات آن می‌ باشد(تصویر بالا). هم چنین از امواج صوتی برای نشان دادن مقدار پمپ خون حین خارج شدن از قلب موقع انقباض استفاده می‌ شود.

 

  

 

آنژیوگرافی

در این روش یک لوله ی کوچک تو خالی با بی حسی موضعی، از طریق بازو یا ران، وارد سرخرگ یا سیاهرگ محیطی می‌ شود و نوک آن برای تزریق ماده ی حاجب وارد قلب می ‌گردد و اندازه و شدت بیماری قلبی با توجه به نتایج آن مشخص می گردد. تصاویر گرفته شده به نام آنژیوگرام یا آرتریوگرام خوانده می ‌شوند(تصویر بالا).

 

ونتریوکولرگرام

تزریق مستقیم ماده حاجب به داخل حفره ی بطن چپ قلب را می‌ گویند. مانند آنژیوگرافی انجام می‌ شود، ولی تصاویر حاصله ضبط می ‌شود.

 

اولتراسوند در عروق کرونری

در این روش بوسیله ی لوله ای کوچک که وارد عروق محیطی می‌ شود، میزان جریان خون اندازه‌گیری می گردد. سپس از سرخرگ ‌ها ی کرونری قلب تصویری برداشت می ‌شود که نشان دهنده ی ضخامت و سایر خصوصیات این رگ ها می ‌باشد. این روش به پزشک معالج امکان دیدن جریان خون و سایر انسداد‌ها را فراهم می‌ کند.

همچنین چندین تست جدید و بسیار حساس غربالگری دیگر موجود می ‌باشد. شما می‌ توانید از پزشک خود درباره ی این سه مورد سوال کنید:

 

1- داپلر سونوکاروتید:

در این روش از امواج صوتی برای مشخص کردن انسدادها و باریکی های سرخرگ کاروتید استفاده می ‌شود که هر دو مورد می ‌تواند به حمله ی قلبی و سکته ی مغزی ختم شود.

 

2- توموگرافی کامپیوتری پرتاب الکترون:

این وسیله اسکن بسیار سریع می ‌باشد که امکان تهیه ی تصویر سریع از ترکیب کلسیم عروق کرونر را ایجاد می‌ کند. این روش می ‌تواند بیماری قلبی را، قبل از این که شما هیچ علامتی را احساس کنید، تشخیص دهد.

 

3- تست خونی بسیار حساس سی راکتیو پروتئین:

این آزمایش میزان پروتئین موجود در خون را اندازه‌گیری می‌ کند. سطوح بالا نشان دهنده ی التهاب در دیواره ی سرخرگ‌هاست که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می ‌دهد.



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:01 PM | نظرات (0)

پیری پوست و روش های پیشگیری یا تعدیل آن

پیری‌ پوست‌ معمولاً به‌ علت‌ گذر زمان‌ و افزایش‌ سن‌ به‌ وجود می‌ آید. البته‌ کمابیش‌ دیده‌ می‌شود که‌ افراد با سن‌ تقویمی‌ مشابه، جوان ‌تر یا پیرتر از دیگری‌ به‌ نظر می‌ رسند. عوامل‌ ارثی‌ در این‌ زمینه‌ نقش‌ مهمی‌ دارند، در عین‌ حال‌ عوامل‌ محیطی‌ را نیز در ایجاد پیری‌ پوست‌ نباید نادیده‌ گرفت. سردسته‌ این‌ عوامل‌ تابش‌ خورشید است. این‌ نوع‌ پیری‌ پوست‌ در قسمت هایی‌ از پوست‌ بدن‌ که‌ بیشتر با عوامل‌ خارجی‌ در تماس ‌اند، بارزتر است. از دیگر عوامل‌ محیطی‌ می ‌توان‌ باد، سرمای‌ شدید، خشکی‌ شدید و آلودگی‌ هوا را نام‌ برد.

در این‌ نوشتار به‌ روش های‌ پیشگیری‌ از پیری‌ پوست‌ که‌ در واقع‌ روند این‌ عارضه‌ را کُند می‌کنند اشاره‌ شده‌ است.

 

1ـ پرهیز از نور خورشید

  قرار گرفتن‌ پوست‌ در معرض‌ آفتاب‌   به‌ مدت‌ طولانی، باعث‌ می ‌شود الیاف‌ الاستین‌(ELASTINE) پوست‌ تخریب‌ شود، لکه‌های‌ قهوه‌ای‌ رنگ‌ در آن‌ به‌ وجود آید و در نهایت‌ احتمال‌ بروز انواع‌ بدخیمی‌ در پوست‌ افزایش‌ یابد. بهترین‌ راه‌ پرهیز از نور خورشید استفاده‌ از لباس های‌ نخی‌ روشن، کلاه‌ لبه‌ دار و عینک‌ آفتابی‌ است. عینک‌ آفتابی‌ علاوه‌ بر محافظت‌ از چشم ها موجب‌ می‌ شود که‌ جمع‌ شدن‌ غیرارادی‌ چشم ها در پی‌ تماس‌ با نور شدید حذف‌ شود و در نتیجه‌ از ایجاد و عمیق ‌شدن‌ چین‌ و چروک های‌ پنجه‌ غازی‌ در طرفین‌ چشم‌ جلوگیری‌ گردد. استفاده‌ از ضدآفتاب های‌ مناسب‌ نیز آسیب‌ آفتاب‌ را به‌ حداقل‌ می ‌رساند.

2ـ پرهیز از سیگار کشیدن

سیگار علاوه‌ بر وارد آوردن‌ آسیب های‌ جبران ‌ناپذیر به‌ ریه، قلب، مغز و سایر اعضای‌ بدن‌، به‌ پوست‌ نیز صدمه‌ می‌زند. نیکوتین‌ موجود در سیگار با ایجاد انقباض‌ در عروق‌ پوست، تغذیه‌ پوست‌ را مختل‌ می ‌کند. تماس‌ مستقیم‌ پوست‌ با مواد سمی‌ موجود در سیگار هم‌ به‌ این‌ عضو آسیب‌ می‌ رساند. به‌ علاوه، عبور و جذب‌ این‌ مواد از خلال‌ پوست‌ به‌ الیاف‌ کلاژن‌ و الاستین‌ که‌ شادابی‌ و قوام‌ خوب‌ پوست‌ را تضمین‌ می‌ کنند، لطمه‌ می‌ زند؛ همچنین‌ قرار داشتن‌ در معرض‌ دود سیگار باعث‌ تحریک‌ چشم ها و جمع ‌شدن‌ غیرارادی‌ آنها می ‌شود. این‌ عمل‌ بروز چین‌ و چروک های‌ پنجه‌ غازی‌ در طرفین‌ چشم ها را تشدید می ‌کند. تمام‌ این‌ تغییرات‌ باعث‌ می ‌شود فرد سیگاری‌ چهره‌ای‌ رنگ ‌پریده‌ یا به‌ رنگ‌ زرد متمایل‌ به‌ خاکستری‌ داشته‌ باشد و چین‌ و چروک های‌ عمیق‌ در اطراف‌ دهان‌ و چشم‌ وی‌ به‌ وجود آید. دندان ها و ناخن‌ انگشتان‌ این‌ افراد هم‌ به‌ رنگ‌ زرد تیره‌ در می‌ آید. به‌ علاوه، روندهای‌ ترمیمی‌ پوست‌ به‌ خصوص‌ پس‌ از اعمال‌ جراحی ‌ای‌ مثل‌ پیلینگ‌ (لایه ‌برداری‌ شیمیایی (PEELING / و فیس‌ لیفت‌ (FACE LIFT) در اشخاص‌ سیگاری‌ بسیار کند است. به‌ همین‌ دلیل‌ این‌ گونه‌ اقدامات‌ درمانی‌  برای‌ رفع‌ چین‌ و چروک‌ صورت‌   در این‌ افراد عوارض‌ بسیار زیادی‌ دارد. در سال‌ 1992در ژورنال‌ اپیدمیولوژی‌ آمریکا سؤالی‌ مطرح‌ شد مبنی‌ بر این که‌ آیا سیگار کشیدن‌ باعث‌ می‌ شود فرد سیگاری‌ زشت‌ و پیر به‌ نظر برسد؟ در نهایت‌ پاسخ‌ این‌ بود: بله!

 

3ـ پرهیز از کشش های غیر ضروری در پوست

نتیجهِ وارد آوردن‌ کشش‌ زیاد به‌ پوست‌ به‌ خصوص‌ اگر تدریجی‌ و مکرر باشد این‌ است‌ که‌ سطح‌ آن‌ گسترش‌ می ‌یابد و پوست‌ اضافه‌ به‌ صورت‌ شل، آویزان‌ و چین‌ خورده‌ درخواهد آمد. از حرکات‌ و حالات‌ اغراق ‌شدهِ صورت‌ باید پرهیز کرد. ورزش ‌دادن‌ شدید عضلات‌ چهره‌ ممکن‌ است‌ با ایجاد کشش‌ غیرضروری‌ باعث‌ کشیدگی‌ و گسترش‌ سطح‌ پوست‌ شود. در واقع شاید این‌ فقط‌ یک‌ افسانه‌ باشد که‌ این‌ نوع‌ورزش ‌دادن‌ پوست‌ صورت‌ مفید است.

عین‌ این‌ مطلب‌ در مورد تغییرات‌ ناگهانی‌ وزن‌ صادق‌ است. افزایش‌ شدید وزن‌ با تجمع‌ مقدار زیادی‌ چربی‌ در زیر پوست‌ همراه‌ است. این‌ مسئله‌ به ‌نوبه‌ خود باعث‌ کشیدگی‌ پوست‌ روی‌ یک‌ لایه‌ ضخیم‌ چربی‌ زیر پوستی‌ می‌ شود. با کاهش‌ ناگهانی‌ وزن، پوستی‌ که‌ قبلاً کشیده‌ شده‌ بود، شل‌ و آویزان‌ و دچار چین‌ و چروک‌ می ‌گردد. بنابراین‌ تعادل‌ در رژیم‌ غذایی‌ را باید رعایت‌ کرد تا از تغییرات‌ ناگهانی‌ وزن‌ جلوگیری‌ شود. با همین‌ منطق، خوابیدن‌ مداوم‌ روی‌ یک‌ طرف‌ چهره‌ باعث‌ کشیدگی‌ پوست‌ آن‌ سمت‌ از صورت‌ می‌ شود.

روش‌ زندگی‌ بایستی‌ هم‌ سلامت‌ جسمی‌ و هم‌ سلامت‌ روانی‌ فرد را تضمین‌ کند.

 

 

برای‌ تأمین‌ سلامت‌ جسمی‌ رعایت‌ این‌ نکات‌ ضروری‌ است:

 

الف) فعالیت‌ فیزیکی‌ و ورزشی‌ مناسب؛

که‌ باعث‌ می ‌شود جریان‌ خون‌ اندام های‌ مختلف ، به‌ ویژه‌ پوست‌ افزایش‌ یابد. بعد از یک‌ ورزش‌ مناسب‌ ، رنگ‌ پوست‌ برافروخته‌ می ‌شود. این‌ خون رسانی‌ مناسب‌ در درازمدت‌ به‌ ساختار بهتر پوست‌ کمک‌ می ‌کند.

 

ب) داشتن‌ برنامه‌ منظم‌ خواب؛

همه‌ ما بعد از یک‌ شب‌ بی ‌خوابی، رنگ‌ پریدگی، چشمان‌ قرمز و تیرگی‌ دور چشمان‌ را تجربه‌ کرده‌ایم. از تکرار بی ‌خوابی های‌ شبانه‌ بایستی‌ پرهیز کرد، زیرا به‌ ساختار پوست‌ آسیب‌ می‌ رساند.

ج) رژیم‌ غذایی‌ متعادل‌ و سالم؛

این‌ گونه‌ رژیم‌ غذایی‌ در درجه‌ اول‌ از تغییرات‌ ناگهانی‌ وزن‌ جلوگیری‌ می ‌کند و در نتیجه‌ مانع‌ از به‌ وجود آمدن‌ پوست‌ شل، چروکیده‌ و آویزان‌ می ‌شود. رژیم‌ غذایی‌ متعادل‌ و سالم‌ همچنین‌ از کمبودهای‌ تغذیه ‌ای‌ مختلف‌ کمبود ویتامین های‌  A   ،  B   ،  C   و  E    و نیز آهن، روی،  پروتئین‌   و اسیدهای‌ چرب‌ ضروری‌ جلوگیری‌ می ‌کند. ویتامین های‌ C ، E و بتاکاروتن ها به‌ عنوان‌ آنتی ‌اکسیدان، نقش‌ ویژه‌ای‌ در جذب‌ رادیکال های‌ آزاد اکسیژن‌ دارند. رادیکال های‌ آزاد اکسیژن‌ در جریان‌ فعل‌ و انفعالات‌ شیمیایی‌ بدن‌ به‌ منظور پاسخ‌ دادن‌ به‌ آسیب های‌ محیطی‌ از جمله‌ پرتوهای‌ خورشید، اشعه‌ ایکس‌ و سیگار به‌ وجود می ‌آیند. این‌ رادیکال های‌ آزاد اگر به‌ غشای‌ سلول های‌ بدن‌ یاDNA هستهِ سلول ها متصل‌ شوند، تغییرات‌ ساختمانی‌ مولکولی‌ به‌ وجود می ‌آورند که‌ در نهایت‌ به‌ پیری‌ زودرس‌ و حتی‌ بدخیمی‌ می ‌انجامند.

 

4ـ در پیش گرفتن یک روش سالم زندگی

تأمین‌ سلامت‌ روانی‌ نیز از اهمیت‌ خاصی‌ برخوردار است. وضعیت‌ سلامت‌ روانی‌ و عاطفی‌ هر شخص‌ ارتباط‌ مستقیمی‌ با سلامت‌ پوست‌ وی‌ دارد. برای‌ مثال، به‌ دنبال‌ یک‌ استرس‌ روانی، فرد ممکن‌ است‌ تغییراتی‌ را در پوست‌ خود به‌ صورت‌ رنگ ‌پریدگی‌ یا برافروختگی‌ احساس‌ کند. دیده‌ شده‌ است‌ که‌ در جریان‌ ترس‌ و اضطراب‌ درجه‌ حرارت‌ نوک‌ انگشتان‌ پایین‌ می‌آید. اگر اضطراب‌ تداوم‌ یابد، به‌ پوست‌ نوک‌ انگشتان‌ دست‌ آسیب‌ می‌ رسد. به‌ علاوه، بسیاری‌ از بیماری های‌ پوستی‌ با یک‌ استرس‌ روانی‌ شدت‌ می‌یابند؛ از جمله‌  آکنه‌ (جوش‌ غرور جوانی)  ، اگزما و پسوریازیس‌.(PSORIASIS) همچنین‌ خطوط‌ پوست‌ صورت‌ در افراد افسرده‌ که‌ ناشی‌ از انقباض‌ عضلات‌ صورت‌ است، برای‌ مدت های‌ طولانی‌ در وضعیت‌ افسردگی‌ تثبیت‌ می‌شود.

 

5ـ تغییر عادات نادرست

خوابیدن‌ به‌ روی‌ صورت‌ می‌ تواند باعث‌ کشیدگی‌ پوست‌ شود. کم‌ کردن‌ حالات‌ چهره‌ به ‌خصوص‌ موقع‌ صحبت‌ کردن، خشم‌ و خندیدن‌ موجب‌ می ‌شود که‌ چین‌ و چروک‌ ناشی‌ از حرکات‌ عضلات‌ صورت‌ کم‌ شود.



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 9:00 PM | نظرات (0)

حفظ قدرت باروری
باروری

شاید درباره علل ناباروری و راه‌های درمان‌های آن مطالب زیادی خوانده یا شنیده باشید و شاید شما هم توانسته باشید با کمک همین روش‌ها و توصیه‌ها صاحب فرزند شوید، ولی نکته‌ای که خیلی از زوج‌ها اطلاعات زیادی درباره‌اش ندارند، این است که "چگونه باید این قدرت باروری را حفظ کرد؟"

این نوشته قرار است توصیه‌هایی در همین زمینه ارایه کند.

1- کنترل وزن

یکی از راه‌های حفظ باروری، کنترل و حفظ وزن ایده‌آل است. اگر دچار اضافه وزن و یا مبتلا به چاقی هستید، یا اگر وزن شما زیر وزن طبیعی است، بدانید که در بارداری دچار مشکل خواهید شد. یکی از عوامل بسیار مهم و اساسی در حفظ توان باروری، داشتن وزن ایده‌آل است، یعنی نه چاق و نه لاغر. پس اگر هنوز بچه‌دار نشده‌اید، اما قصد دارید در آینده بچه‌دار شوید و هم‌اکنون دارای وزن طبیعی هستید، آن را حفظ کنید و اگر چاق یا بیش از حد لاغرید، برای رسیدن به تناسب اندام زودتر اقدام کنید.

افزایش مقدار چربی‌های بدن (در چاقی) طوری که 10 تا 15 درصد بالاتر از حد طبیعی باشد، در هورمون‌های موثر در بارداری از جمله استروژن تغییراتی ایجاد کرده و با تاثیر بر روی قاعدگی ، بر باروری اثر می‌گذارد.

لاغری بیش از اندازه هم به همین نسبت سبب کاهش توان باروری می‌شود.

2- چکاپ‌های منظم توسط پزشک

اگر از سلامت عمومی بدن خود اطمینان دارید، باز هم لازم است به‌طور منظم و در فواصل مشخص برای چکاپ به پزشک مراجعه کنید. بررسی سیستم قلبی‌عروقی، کنترل منظم فشار خون و بررسی‌های خونی از نظر کنترل قند خون، چربی، هورمون‌های تیروییدی و کم‌خونی و از همه مهم‌تر بررسی عملکرد دستگاه تناسلی از نظر وجود عفونت‌ها ی احتمالی، شما را نسبت به سلامت بدن خود آگاه‌تر کرده و در صورت وجود مشکل یا بیماری سبب می‌شود که زودتر به دنبال اقدامات درمانی باشید. خوب است بدانید که بیماری‌هایی مثل دیابت ، بیماری‌های مربوط به تیروئید و آرتریت روماتوئید با باروری تداخل ایجاد می‌کنند. انجام آزمون‌های دوره‌ای بررسی وضعیت دهانه رحم که به نام پاپ اسمیر معروف است، شما را از این موضوع آگاه می‌کند که دچار ناراحتی‌های مربوط به دهانه رحم و رشد سلول‌های غیرطبیعی نشده‌اید. با انجام این آزمون‌ها، حتی عفونت‌های احتمالی و بیماری‌های قابل انتقال جنسی و انواع کیست‌های تخمدان نیز مشخص می‌شوند.

3- مراقبت‌های شغلی

یکی از عوامل مهم و اثرگذار روی قدرت باروری، شغلی است که شما اکنون مشغول به انجام آن هستید. اگر می‌خواهید قدرت باروری شما حفظ شده و طبق برنامه زندگی خود و در زمانی که تصمیم دارید بچه‌دار شوید و با مشکلی روبه‌رو نشوید، بهتر است به محیط و عوامل محیطی موجود در محل کار خود دقت داشته باشید. اگر در مکان‌های پر خطر کار می‌کنید، مثلا اگر با اشعه سر و کار دارید و یا مواد آلاینده و شیمیایی در محل کار شما زیاد است، باید هر از چند گاهی مورد ارزیابی قرار بگیرید تا مبادا دچار مشکل شده باشید.

اگر در حین کار دچار استرس زیادی می‌شوید و یا با مراجعین زیادی سر و کار دارید که این سبب بروز نگرانی و استرس در شما می‌شود، بدانید که کار کردن در چنین شرایطی می‌تواند روی قدرت باروری شما تاثیر بگذارد، بنابراین برای حفظ توان باروری خود سعی کنید شیوه‌های مقابله با استرس را آموخته و تمرین کنید تا بهتر بتوانید خود را آرام نگه دارید.

4- ترک سیگار

اگر می‌خواهید قدرت باروری در شما همچنان پایدار بماند، از سیگار کشیدن و مصرف الکل پرهیز کنید. سیگار کشیدن خطر نابارور شدن را در زنان چند برابر افزایش می‌دهد و حتی مصرف مقدار کمی الکل می‌تواند روی باروری شما آثار مخربی داشته باشد.

5- مراقبت‌های دارویی

بسیاری از داروها از جمله آمفتامین‌ها و مواد مخدر با کاهش میل جنسی و نارسایی در مرحله ارگاسم روابط جنسی و اشکال در نعوظ و تغییرات هورمونی با باروری تداخل دارند.

به گفته محققان دانشگاه میرلند، استروئیدهای آنابولیک برای شکل‌گیری توده‌های عضلانی که توسط برخی ورزشکاران استفاده می‌شوند، می‌توانند به طور قابل توجهی میزان باروری را کاهش دهند.

همچنین بسیاری از داروهای بدون نسخه می‌توانند سبب کاهش توان باروری شوند؛ مثلا داروهایی مثل مسدودکننده‌های کانال کلسیم که برای کنترل فشار خون استفاده می‌شوند، با فرآیند طبیعی باروری مداخله ایجاد می‌کنند.

بسیاری داروهای دیگر از جمله داروهایی که برای تسکین زخم معده استفاده می‌شوند، باید تحت نظر پزشک مصرف شوند، زیرا این داروها می‌توانند سبب افزایش ترشح هورمون‌هایی مانند پرولاکتین شوند که موجب کاهش میزان هورمون تستوسترون و اسپرم می گردند.

داروهای ضد افسردگی و روان درمان‌ها نیز می‌توانند سبب کاهش تعداد اسپرم‌ها شوند.

سلامتیران



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 8:59 PM | نظرات (0)

6 نکته درباره بارداری بعد از 35 سالگی
مادر باردار

بالا رفتن سن ازدواج باعث شده است که خیلی‌ها دیر بچه ‌دار شوند یا دیرتر از معمول به فکر بچه‌ دار شدن بیفتند. محققان می‌گویند در قرن بیست و یکم، تقریبا یک نوزاد از هر 10 نوزاد، از مادری متولد می‌شود که بیشتر از 35 سال سن دارد. اگر شما هم مثل خیلی‌های دیگر، چیزهایی درباره عوارض حاملگی و زایمان در سنین بالا شنیده‌اید و نگرانید که این عوارض، گریبان شما را هم بگیرد،‌ توصیه می‌کنم سوال و جواب‌های زیر را بخوانید. شاید پاسخ سوال‌های خودتان را هم در لابه‌لای این سوال و جواب‌‌ها پیدا کنید...

1- آیا می‌توانم بعد از 30 تا 35 سالگی باردار شوم؟

امروزه بسیاری از متخصصان مراقبت‌های بارداری، خطرات دوران بارداری را با وضعیت سلامت مادر قضاوت می‌کنند. سابقه پزشکی قبلی، شاخص‌ترین نشانه سلامت یک زن در دوران بارداری است. برای مثال، احتمال آنکه یک زن 39 ساله سالم دچار مشکلات ناشی از بارداری شود، کمتر از زنی بیست ساله است که از یک بیماری مزمن مانند دیابت رنج می‌برد. سلامتی و تناسب یک زن، بیشتر از سن او بر بارداری تاثیرگذار است.

2- آیا سن مادر در باروری او تاثیر دارد؟

بزرگ‌ترین مانع بارداری که ممکن است برای خانم‌های بالای 35 سال پیش آید، احتمال باردار نشدن آنها است. بیشترین احتمال باروری، در سنین 20 تا 24 سال است. در 35 تا 39 سالگی، این احتمال به حدود یک چهارم تقلیل می‌یابد و در 40 تا 45 سال، باروری فرد، 95 درصد کمتر از دهه سوم زندگی‌اش خواهد بود. بنابراین اگر بیش از 35 سال سن دارید و 6 ماه است که اقدام به بارداری کرده‌اید، در صورت باردار نشدن، فرصت را از دست ندهید و حتما به متخصصان زنان و زایمان یا مراکز ناباروری مراجعه نمایید.

3- آیا سن پدر نیز موثر است؟

اگر در سنین میانسالی باشید، احتمالا همسرتان نیز در همین گروه سنی قرار دارد. البته تعیین این مساله که سن پدر چه‌قدر بر بارداری تاثیرگذار است، آسان نیست. بعضی تحقیقات نشان داده‌اند که مردان 55 ساله و مسن‌تر به احتمال بیشتری صاحب فرزندانی مبتلا به نشانگان داون می‌شوند ولی این احتمال آن‌قدر زیاد نیست که جای نگرانی داشته باشد. برخی کارشناسان پیشنهاد می‌کنند که بهتر است مردان پیش از 40 سالگی پدر شوند، البته این یک دیدگاه محافظه‌کارانه است و همه با آن موافق نیستند. پیش از اظهارنظر قطعی در مورد سن پدر و تاثیر آن بر بارداری، داده‌ها و تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

نوزادان دوقلو

4- در این قبیل زوج‌ها، احتمال بروز چه مشکلاتی در دوران بارداری بیشتر است؟

برخی مشکلات وابسته به سن هستند و خطر بروز آنها با افزایش سن بیشتر می‌شود مانند فشار خون بالا ، دیابت و جفت سرراهی (زمانی که جفت در قسمت پایین رحم جایگزین شده و قسمتی یا تمام دهانه رحم را پوشانده است). هر یک از این اختلالات می‌توانند باعث ایجاد مشکل جدی در دوران بارداری شوند و باید به خوبی تحت کنترل درآیند. به دلیل این که اختلالات کروموزومی‌ یکی از شایع‌ترین علل سقط است، احتمال وقوع سقط با افزایش سن بیشتر می‌شود. احتمال دوقلوزایی نیز در زنان میانسال بیشتر است. به علاوه، بسیاری از مطالعات نشان داده است که نیاز به زایمان با روش جراحی سزارین در خانم‌های باردار بالای 35 سال بیشتر است شاید به این دلیل که دردهای زایمانی و زایمان ممکن است بیشتر طول بکشد و یا چون زنان میانسال اغلب کودکان بزرگ جثه‌ای دارند. پس از زایمان نیز ممکن است رحم، به سرعت رحم یک زن جوان منقبض نشده و خون‌ریزی پس از زایمان بیشتر و طولانی‌تر باشد.

5- چه خطراتی فرزندمان را تهدید می‌کند و چه‌کار باید بکنیم؟

مشکل دیگری که با افزایش سن رخ می‌دهد، افزایش احتمال اختلالات کروموزومی‌ و ژنتیک است. برای مثال، خطر نشانگان داون از یک نوزاد در 385 نوزاد متولد از مادر 30 ساله به یک نوزاد از 109 مادر 40 ساله می‌رسد. مشاوره ژنتیک اقدامی‌ عاقلانه است اما اگر بالای 40 سال دارید، انجام مشاوره ژنتیک قویا توصیه می‌شود. در مشاوره ژنتیک، پدر و مادر و متخصصانی حضور می‌یابند که زمینه تخصص آنها بررسی مشکلات همراه با بروز و یا خطر بروز نوعی اختلال ژنتیکی است. در مشاوره ژنتیک ، اطلاعات موجود درباره ژنتیک انسان در مورد یک زوج به خصوص به کار گرفته می‌شوند. این اطلاعات تفسیر می‌شوند تا زوج بتوانند آن را درک کنند و براساس آن در مورد بچه‌دار شدن، تصمیم‌گیری کنند. شاید هم لازم باشد برخی تست‌های به خصوص مانند آمنیوسنتز یا نمونه‌برداری از پرزهای جفتی را در دوران بارداری و به منظور ارزیابی سلامت جنین انجام دهید.

6- چگونه می‌توانم در این سن بارداری راحت‌تری را بگذرانم؟

با توجه به بالا بودن سن‌تان ممکن است وزن بیشتری اضافه کنید، خطوط کشش پوستی در مکان‌هایی ظاهر شوند که قبلا وجود نداشته‌اند، سینه‌ها آویزان‌تر شوند و احساس کنید که قدرت عضلانی خود را از دست داده‌اید. در تمام این موارد دقت به روش زندگی، تغذیه و ورزش مناسب می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. به دلیل صرف انرژی و زمان بیشتر، خستگی و ضعف یکی از بزرگ‌ترین مشکلات شما خواهد بود. این وضعیت، یکی از شایع‌ترین مشکلات زنان باردار است. استراحت برای سلامتی خودتان و جنین ضروری است. از هر فرصتی برای استراحت یا خواب مختصر استفاده کنید. مسئولیت‌های جدید بر عهده نگیرید. در شغل خود، داوطلب انجام پروژه‌های بزرگ نشوید. به دلیل شرایط جدیدتان می‌توانید به درخواست‌های دیگران نه بگویید.

ترجمه: دکتر زهرا نوروزی

منبع: Yahoohealth



نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 8:58 PM | نظرات (0)

با 19 روش از قلب خود محافظت کنید
 

پیشنهاد می کنیم که برای حفظ سلامت قلب خود به نکات زیر توجه کنید، اما این نکته را متذکر می شویم که با پزشک نیز مشورت کنید:

1 - روزی 30دقیقه   ورزش  کنید.
2 - هر دو ساعت یک لیوان آب بنوشید.
3 - اگر می توانید روزی 20دقیقه دوچرخه سواری کنید.
4 - طبق نظر پزشک، هر روز ویتامین ب کمپلکس مصرف کنید.
5 - صدای خود را در شب حین خواب ضبط کنید یا از اطرافیانتان بخواهید تا توجه کنند که آیا در خواب خر و پف می کنید یا نه. اگر جواب مثبت بود با پزشک مشورت کنید چرا که این امر می تواند در تنفس و فشارخون شما اختلال به وجود آورد و در نهایت سلامت قلبتان را در معرض خطر قرار دهد.
6 - حداقل روزی دو فنجان چای نوش جان کنید.
7 - هر هفته مقدار کمی کاکائوی تلخ بخورید.
8 – شب ها حداقل هفت ساعت بخوابید. کم خوابی می تواند یکی از دلایل حمله قلبی باشد.
9 - دست کم هفته ای یک بار ماهی مصرف کنید.
10- از خوردن صبحانه کامل و سرشار از فیبر غافل نشوید.
11- مواد غذایی دارای امگا 3 را در برنامه غذایی بگنجانید.
12- به مصرف لوبیا نیز توجه کنید و آن را به شکل خوراک یا بر روی سالاد میل نمایید.
13- طبق نظر پزشک هر روز یک آسپیرین بچه بخورید.
14- خوب است بدانید خوردن آلبالو برای سلامت قلب خالی از لطف نیست.
15- هر روز پرتقال بخورید. می توانید به جای آن از آب پرتقال هم استفاده کنید منتهی اگر خود پرتقال برایتان فراهم بود، آن را ترجیح دهید.
16- در روزهای تعطیل فقط استراحت کنید. تلفن همراه و رایانه را کنار بگذارید.
17- از استرسپرهیز کنید.
18- به مصرف مولتی ویتامین نیز اهمیت دهید اما پیش از آن نظر پزشک را بخواهید.
19- وقت کافی به گردش و هم صحبتی با آنهایی که دوستشان دارید اختصاص دهید.
 
روزنامه هموطن سلام


نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388  ساعت 8:56 PM | نظرات (0)

تعداد صفحات :3   1   2   3