تقویت قلب با باتری

کمتر کسی است که در عصر حاضر با بیماری‌های قلبی آشنا نبوده و به نوعی یکی از عوارض این بیماری‌ها را در بین اطرافیان خود مشاهده نکرده باشد.قلب به عنوان یکی از اصلی‌ترین و حیاتی‌ترین اعضای بدن انسان به وسیله پمپاژ خون به تمام نواحی بدن، از یک سو وظیفه تحویل اکسیژن و مواد غذایی به بافت‌ها را برعهده دارد و از سوی دیگر خون حاوی دی‌اکسیدکربن را در یک جریان مداری جهت اکسیژن‌گیری به ریه‌ها بازمی‌گرداند که این فرآیند نقش اساسی در زنده نگهداشتن انسان دارد.

 

در برخی موارد این جریان حیاتی در اثر عوامل مختلف دچار اختلال می‌شود که بی‌نظمی در ضربان قلب ـ چه به صورت کند شدن ضربان یا تند شدن آن ـ از جمله این اختلالات است.

دکتر محسن شهیدی، فوق‌تخصص قلب در این باره به جام‌جم می‌گوید: استفاده از باتری‌های قلبی (پیس‌میکرها) نقش موثری در تنظیم ضربان قلب در افراد مبتلا به این بی‌نظمی‌ها دارد.

وی توضیح می‌دهد: پیس‌میکر یک ژنراتور و تولیدکننده جریان الکتریکی است که از قطعات کوچک کامپیوتری و یک باتری تشکیل شده و با فرستادن جریان الکتریکی، ضربانی طبیعی و منظم را در قلب بیمار برقرار می‌کند. دکتر شهیدی می‌افزاید: این دستگاه کوچک معمولا در زیر پوست ناحیه جلو و بالای قفسه سینه یا شکم تعبیه شده و جریان الکتریکی تولیدی را از طریق سیم‌های مخصوصی که به آنها لید گفته می‌شود و داخل قلب قرار می‌گیرند، به عضله قلب هدایت می کندو باعث انقباض آن می‌شود؛ لیدها همچنین وسیله‌ای برای آگاهی از کیفیت ضربان قلب است.

انواع باتری های قلبی

اگر ضربان قلب به اندازه‌ای کند شود که فرد هوشیاری خود را از دست داده یا دچار سرگیجه، تنگی نفس، خستگی و غش شود از باتری قلبی استفاده می‌شود.

به گفته دکتر شهیدی پیس‌میکرها به انواع یک، 2 یا 3 حفره‌ای تقسیم می‌شوند که در نوع یک حفره‌ای، یک لید (سیم) به حفره‌ای از قلب (بطن راست)، در نوع 2 حفره‌ای، 2 لید به 2 حفره از قلب (معمولا بطن راست و دهلیز راست) و در نوع 3 حفره‌ای ـ که در بیماران مبتلا به نارسایی شدید قلبی کاربرد دارد ـ 3 لید به 3 حفره از قلب (معمولا بطن راست، بطن چپ و دهلیز راست) وارد می‌شود.وی می‌گوید: نوع باتری که در بیماران استفاده می‌شود بسته به نوع اختلال قلبی متفاوت است.

تعبیه باتری

طول عمر یک پیس‌میکر (باتری) بسته به نوع، چگونگی عملکرد و شرایط بیمار و وضعیت قلب او به طور معمول بین 5 تا 10 سال متغیر است. این فوق‌تخصص قلب می‌گوید: هرچند عمل تعبیه باتری در بیماران مختلف متفاوت می‌باشد، اما به طور کلی، این جاگذاری یک عمل معمولی و ساده است که حدود یک ساعت طول می‌کشد و در آن لید (سیم) به داخل قلب فرستاده شده و در محل مناسبی قرار می‌گیرد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با توضیح این‌که معمولا بیمار در عرض 24 ساعت می‌تواند از بیمارستان ترخیص شود و با رعایت توصیه‌های لازم در عرض چند هفته فعالیت عادی و روزمره خود را از سر بگیرد، تاکید می‌کند: باتری قلبی به صورت ناگهانی از کار نخواهد ایستاد و به طور معمول قبل از اتمام عمر آن، زمان کافی برای تعویض وجود دارد و نبایستی بیماران هیچ نگرانی در این زمینه داشته باشند.

نحوه کار

به طورکلی این باتری‌ها سعی در جبران نارسایی‌های ریتمی قلبی داشته و هنگامی که قلب عملکرد طبیعی خود را از دست می‌دهد به طور خودکار به تقویت ـ یا تضعیف ـ و در نهایت تنظیم عملکرد قلب می‌پردازند.

دکتر شهیدی خاطر نشان می کند:‌که سرعت ضربان قلب بسته به نیاز بیمار توسط باتری قلبی، قابل تغییر است به طوری که هنگام فعالیت تندتر و در هنگام استراحت کندتر می‌شود. وی تصریح می کند: پزشک می‌تواند با استفاده از یک برنامه‌دهنده (پروگرامر)، فرامین لازم را از روی پوست به ضربان‌ساز منتقل کند.

وی می‌افزاید: برنامه‌دهنده همچنین می‌تواند اطلاعات موجود در باتری را در اختیار پزشک قرار دهد.

توصیه به دارندگان باتری قلبی

برخی از انواع خاص انرژی الکتریکی یا مغناطیسی ممکن است باعث تداخل با عملکرد پیس‌میکر شوند. این استادیار دانشگاه می‌گوید: هرچند به‌کارگیری اغلب وسایل برقی خانگی بی‌خطر بوده و هیچ محدودیتی وجود ندارد، اما لازم است افرادی که با وسایل الکتریکی قوی (ژنراتورهای تولید برق) کار می‌کنند حتما با پزشک خود در این زمینه مشورت کنند.

دکتر شهیدی با بیان این‌که برخی وسایل الکتریکی مانند ماشین ریش‌تراش، سیستم الکتریکی اتومبیل و بلندگوهای سیستم‌های صوتی استریو نیز اگر در تماس نزدیک با پیس‌میکر باشند باعث تداخل کار آن می‌شود، توصیه می‌کند: احتیاط‌های لازم در این زمینه مورد توجه قرار گرفته و تماس فرد با این منابع به حداقل برسد.

وی می‌افزاید: باتری قلبی در فواصل تعیین‌شده توسط پزشک، باید از نظر وضعیت شارژ، اتصالات سیم‌ها (لیدها) و برنامه‌ریزی ضربان بررسی شود.

منبع : جام جم آنلاین



نوشته شده در تاريخ سه شنبه 7 تیر 1390  ساعت 12:20 PM | نظرات (0)

خواب نیمروزی هدیه ای به قلب

نتایج یک مطالعه جدید نشان داده است که یک ‌ساعت خواب بین روز می‌تواند به بهبود سلامت قلب و عروق کمک کند.

به گزارش ایسنا، متخصصان کالج آلگنی در پنسیلوانیا، تاثیر چرت نیمروزی را روی بهبود وضعیت قلب و عروق پس از یک وضعیت استرس‌زا و پرتنش مورد آزمایش قرار دادند و دریافتند کسانی که در بین روز حداقل 45 دقیقه خوابیده‌اند میانگین فشار خونشان پس از یک تنش روانی، پایین‌تر است.

ساعات طولانی کاری، شیفت‌های کاری، افزایش اضطراب و استفاده بیشتر از اینترنت و تلویزیون بویژه در ساعات پایانی شب، همگی از ویژگی‌های زندگی در جامعه مدرن امروزی هستند که تاثیر چشمگیری روی کیفیت خواب شبانه دارند.

منبع : ایسنا



نوشته شده در تاريخ سه شنبه 7 تیر 1390  ساعت 12:17 PM | نظرات (0)

تاثیر مثبت نعنا بر دل درد

 

به گزارش دویچه وله، شاید یکی از ساد‌ه‌ترین شیوه‌های درمان دل‌درد نوشیدن چای نعناع باشد. مصرف چای نعناع برای درمان حساسیت روده که با عوارضی مانند اسهال، یبوست یا دل‌پیچه همراه است، توصیه می‌شود. پزشکان می‌گویند که علت حساسیت روده، منقبض شدن گروهی از عضلات روده است که اغلب با درد همراه می‌شود.

گروهی از پژوهشگران استرالیایی که در مورد خواص پزشکی نعناع تحقیق می‌کنند می‌گویند که اسانس خنک‌کننده‌ نعناع این درد را برطرف می‌کند. این پژوهشگران بر روی گیرنده‌های عصبی عضلات روده در روی موش‌های آزمایشگاهی تحقیق کردند.

کاهش درد هنگام خنک شدن محیط روده

یکی از کانال‌های عصبی موجود در عضلات روده بزرگ TRPM8 نام دارد. این کانال عصبی هم‌خانواده‌ گیرنده‌ عصبی است که هنگام خوردن فلفل فعال می‌شود و با مخابره پیام به اعصاب مرکزی، موجب درک احساس سوزش می‌شود. پژوهشگران استرالیایی متوجه شدند کانال ‌TRPM8 در برابر سرما واکنش نشان می‌دهد. این سرما می‌تواند ناشی از کاهش دما یا به دلیل حضور مواد خنک‌کننده مانند منتول باشد.

پژوهشگران استرالیایی همزمان با تحقیق بر روی موش‌های آزمایشگاهی، از گروهی از داوطلبانی که از حساسیت روده رنج می‌برند هم دعوت به همکاری کردند. به این داوطلبان توصیه شد هنگام درد‌شکم چای نعناع بنوشند. شمار قابل توجهی از این افراد گفته‌اند که پس از نوشیدن چای نعناع درد شکمشان به مراتب کمتر می‌شود.

سندروم حساسیت روده اغلب پس از التهاب در منطقه‌ای از روده بزرگ، پدید می‌آید.‎ چنین التهابی گیرنده‌های عصبی روده بزرگ را حساس می‌کند تا جایی که این گیرنده‌ها با کمترین تحریکی واکنش نشان‌می‌دهند. ورود منتول به روده بزرگ و مسدود کردن یکی از این گیرنده‌ها موجب کاهش درد می‌شود.

"کنش پایانه‌های عصبی مانند دعوای پسرخاله‌ها"

پژوهشگران استرالیایی متوجه شدند که علت بروز درد در بخش عضلانی روده بزرگ، کنش سه پایانه عصبی با یکدیگر است. یکی از این سه پایانه‌ها، پایانه کانال TRPM8، دومی گیرنده فلفل و سومی گیرنده‌ عصبی‌ای است که بیشتر در برابر تحریکات مکانیکی عکس‌العمل نشان می‌دهد. این سه پایانه ارتباط نزدیکی با هم دارند و حتی در عضلات قطور‌تر با هم مرتبط اند.

حال اگر ماده‌ خنک‌کننده‌ای، پایانه TRPM8 را سرد کند کانال ضد درد فعال می‌شود. فعالیت این کانال حساسیت دو گیرنده دیگر را کم و حتی متوقف می‌کند. پژوهشگران استرالیایی می‌گویند این سه پایانه مثل ۳ پسرخاله هستند. پسرخاله TRPM8 که از خواب بیدار می‌شود، دو فامیل برآشفته‌اش را آرام می‌کند. به عقیده آنها رمز اثربخشی چای نعناع دقیقأ در کنش این سه پایانه نهفته است.

پژوهشگران استرالیایی در ادامه تحقیقات خود تأثیر مواد بسیار خنک‌کننده مانند "اسیلین" را بررسی می‌کنند. اسیلین در سیر یافت می‌شود. این پژوهشگران امیدوارند که در نهایت موفق به ساخت نوعی ترکیب دارویی شوند که مثل چای نعناع عمل کند اما اثر آن قوی‌تر باشد.

منبع : جام جم آنلاین



نوشته شده در تاريخ سه شنبه 7 تیر 1390  ساعت 12:14 PM | نظرات (0)

درمان با ارتودنسی نامرئی

در بین افرادی که متقاضی درمان ارتودنسی هستند دو گروه متفاوت وجود دارد. هرچند این دو گروه متقاضی انجام درمان هستند، ولی دیدگاه‌شان نسبت به دیده شدن دستگاه‌های ارتودنسی متضاد است، به طوری که برخی علاقه‌مند به نشان دادن وسایل و برخی از دیده شدن این وسایل متنفر هستند.

 

خوشبختانه روش‌های مدرن درمان ارتودنسی این مشکل را با روش‌های متفاوتی حل کرده است. این راه‌ها عبارتند از:

 

براکت‌های سرامیکی:

 

 

 

 

این براکت‌ها ظاهرشفافی دارند و هنگامی که روی دندان‌ها قرار می‌گیرند، به دلیل نزدیکی رنگ آنها به رنگ دندان‌ها جلب توجه نمی‌کنند. در گذشته این وسایل از نظرساخت مشکلاتی داشتند و نتیجه درمانی با آنها بخوبی وسایل رایج نبود ولی در سال‌های اخیر انواعی از این براکت‌ها عرضه شده است که امکان کسب بهترین نتایج را فراهم کرده است. مهم‌ترین مزیت این براکت‌ها زیبایی ظاهری و شیک بودن آنهاست. عیب عمده این وسایل هم در هزینه نسبتا زیادتری است که باید پرداخت شود. امکان استفاده از سیم‌های همرنگ دندان به همراه این براکت‌ها وجود دارد تا این وسایل تا حد زیادی استتار شوند.

 

سیستم اینویزالاین:

 

 

 

این سیستم از موادی مشابه پلاستیک شفاف ساخته می‌شوند که برای اصلاح نامرتبی‌های خفیف دندانی قابل استفاده است. به‌رغم تبلیغات فراوانی که در ارتباط با کارایی این سیستم می‌شود، محدودیت‌های عمده‌ای در به کارگیری گسترده از این روش وجود دارد، به طوری که کاربرد عمده این روش در ایران امروزه در حد استفاده از این وسایل برای حفظ نتایج درمان است.

 

نکته مهم در ارتباط با استفاده از این وسایل دقت در حفظ بهداشت دهان و دندان است. هر چند حفظ بهداشت دهان در استفاده از دستگاه‌های متحرک آسان‌تر است، ولی اگر با همین تصور بهداشت دندان‌ها کنترل و پلاک شفاف بخوبی تمیز نشود، خطر زرد شدن دندان‌ها و بروز پوسیدگی دندانی افزایش پیدا می‌کند. مزیت کلی این وسایل در نامرئی و متحرک بودن آنهاست، بنابراین امکان برداشتن آنها در موارد خاص وجود دارد که همین مساله می‌تواند نقطه ضعف آن هم تلقی شود. این وسایل برای همه کاربرد ندارد و تاثیر بخشی آن تا حد زیادی به تکامل صحیح فکی، دندانی و استفاده صحیح وابسته است.

 

روش لینگوال:

 

 

 

 

در این روش به معنی تمام کلمه وسایل ارتودنسی از روبه رو قابل رویت نیست. در این روش وسایل ارتودنسی در پشت دندان‌ها قرار داده می‌شوند. این روش بخصوص در افراد مشهور مثل هنرمندان و سیاستمداران طرفدار دارد. درمان با این روش برای متخصص ارتودنسی سخت‌تر است؛ چرا که دسترسی به وسایل پشت دندان‌ها کار دشواری است. خوشبختانه دانش و وسایل مورد نیاز برای درمان با این روش در کشور ما وجود داشته و افراد علاقه‌مند از این روش بهره‌مند شده‌اند. مهم‌ترین مزیت این روش نامرئی بودن کامل آن و مهم‌ترین معایب آن تداخل با صحبت کردن در مراحل اولیه در برخی افراد و هزینه بسیار زیاد آن است.

دکتر محمد‌امین نریمانی
متخصص ارتودنسی



نوشته شده در تاريخ شنبه 21 خرداد 1390  ساعت 10:51 AM | نظرات (0)

سنگ کلیه را با روغن بادام رفع کنید
یک استاد دانشگاه گفت: روغن بادام شیرین ، سنگ کلیه را دفع می‌کند.

دکتر سید محمد معصومی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: روغن بادام دفع سنگ‌های ادراری را تسهیل می‌کند و به این ترتیب که باید 3 قاشق سوپخوری از مخلوط بادام شیرین و روغن گردو را بعد از هر وعده غذایی همراه با جوشانده‌ای که از جوشاندن 20 گرم شیرین بیان و یک مشت کاه جو در یک ظرف آب تهیه شده، مصرف کرد. با مصرف این مواد اگر سنگ کلیه بزرگ نباشد دفع آن تسهیل می‌شود.

وی در توضیح سایر خواص روغن بادام شیرین گفت: در استعمال خارجی، روغن بادام شیرین اثر نرم‌کننده و التیام‌دهنده دارد و از آن برای رفع التهاب‌های سطحی بدن و سوختگی‌ها استفاده می‌شود. اگر روغن بادام شیرین به تمام سطح بدن کودکان مبتلا به سرخک و مخملک مالیده شود، خارش را در آنان تسکین می‌دهد، این در حالی است که روغن بادام شیرین در مبتلایان به بیماری‌های پوستی ـ مانند اگزمای خشک ـ اثر تسکین‌دهنده دارد، به این ترتیب که باید روی عضو مورد نظر مالیده شود.



نوشته شده در تاريخ شنبه 21 خرداد 1390  ساعت 10:50 AM | نظرات (0)

آب لیمو مفید برای درمان سنگ کلیه
سنگ کلیه یکی از دردناک‌ترین مشکلات پزشکی روی کره زمین است که سالانه ده‌ها هزار نفر را راهی اتاق اورژانس می‌کند.

به گزارش ایسنا، متخصصان علوم پزشکی در انگلیس توصیه می‌کنند که نوشیدن حتی مقدار کمی از آب لیموی تازه به صورت روزانه روشی موثر برای پیشگیری از تشکیل این سنگ‌های دردناک است.

درد سنگ کلیه نه تنها خیلی شدید است، بلکه بسیار هم ترسناک و نگران‌کننده است، چون به طور کاملا ناگهانی آغاز می‌شود. کسانی که نمی‌دانند به سنگ کلیه مبتلا هستند، وقتی درد آنها شروع می‌شود به قدری شدید است که آنها تصور می‌کنند در حال مرگ هستند.

این سنگ‌ها بلورهای بسیار کوچکی به اندازه دانه‌های شن یا حتی کوچک‌تر هستند که در مجاری ادراری تشکیل می‌شوند و این درد شدید را ایجاد می‌کنند، اما بسیاری از این بلورها به خودی خود و حتی بدون درمان‌های پزشکی از بدن خارج می‌شوند.

وقتی فردی یک بار سابقه ابتلا به سنگ کلیه را داشته باشد، احتمال این که بار دوم با این مشکل مواجه شود، 50 درصد است و به همین خاطر این افراد بیشتر باید مراقب رژیم غذایی خود باشند و با نوشیدن مایعات زیاد مانع از بازگشت مجدد بیماری شوند.

این متخصصان می‌گویند: یک راه کار ساده، موثر و در عین حال ارزان‌قیمت برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه مصرف آب مرکبات بویژه‌ آب لیموست که راه‌حلی کارآمد و امیدبخش برای این بیماران است.



نوشته شده در تاريخ شنبه 21 خرداد 1390  ساعت 10:49 AM | نظرات (0)

عسل کلیه را ضد عفونی می کند
یک متخصص تغذیه گفت: مصرف عسل باعث افزایش ادرار و خرد شدن سنگ‌های مجاری ادرار و کلیوی می‌شود و کلیه را ضد عفونی می‌کند.

مریم مراداف در گفت و گو با فارس اظهار داشت: عسل ضدعفونی کننده قوی است که برای ضد عفونی کردن کلیه بسیار مفید است.

وی گفت: اگر افراد عسل را به طور مداوم مصرف کنند باعث افزایش ادرار و خرد شدن سنگ‌های مجاری ادرار و کلیوی می‌شود همچنین عسل حاوی مقدار کمی پروتئین و تقریباً فاقد نمک است.

این متخصص تغذیه افزود: پروتئین و نمک دو ماده‌ای است که نقش منفی را در عوارض کلیوی ایجاد می‌کند و به دلیل اینکه بیماری‌های کلیه متنوع است برای درمان با عسل به پزشک متخصص مراجعه کنند.

مراداف اضافه کرد: عسل با اینکه بسیار شیرین است ولی قند موجود در آن به دندان‌ها آسیبی وارد نمی‌کند ولی اگر شکر مدتی در دهان باقی بماند به وسیله شکر باکتری‌های موجود در دهان تجزیه می‌شود و اسید لاکتیک تولید می‌کنند که برای دندان‌ها مضر است.

وی بیان داشت: عسل دارای نوعی آنتی بیوتیک طبیعی است؛ هیچ اسیدی در دهان تولید نمی‌کند و حتی دندان‌ها را ضدعفونی هم می‌کند؛ اگر چای با عسل مصرف شود به علت وجود ماده فلورین در چای از فساد دندان جلوگیری می‌کند ولی اگر چای با شکر مصرف شود خاصیت فلورین آن از بین می‌رود.



نوشته شده در تاريخ دوشنبه 19 اردیبهشت 1390  ساعت 10:47 AM | نظرات (0)

ارتباط ويروس تبخال با شيزوفرني و آلزايمر
به گزارش Science Daily، به گفته محققان، بخشي از اختلال شناختي که تنها در بيماري‌ شيزوفرني‌ ايجاد مي ‌شود ممکن است ترکيبي از شيزوفرني و مواجهه با عفونت نوع يک ويروس ساده تبخال باشد که مجدداً در مغز شروع به ساختن مي کند. اين تحقيق مي ‌تواند منجر به ايجاد درمان يا پيشگيري جديد اختلال شناختي‌ شود که با بيماري‌ مغزي همراه است.

 

تبخال

اختلالات شناختي شامل مشکلات رواني حرکتي، تمرکزي، يادگيري، و حافظه از ويژگي هاي شيزوفرني محسوب مي‌ شوند. تحقيقات حاکي از آن است که بيماران مبتلا به شيزوفرني که آنتي ‌بادي‌ ويروس نوع 1 تبخال (ويروس ايجاد کننده تبخال) را دارند نسبت به آن دسته از بيماراني که اين آنتي ‌بادي‌ را ندارند دچار مشکلات شناختي شديدتري مي ‌شوند.

اين گروه از بيماران نسبت به بقيه بيماران مبتلا به شيزوفرني حجم مغزي کم تري‌ دارند. محققان براي شناخت علت مشکل 40 بيمار مبتلا به شيزوفرني را مورد بررسي قرار دادند. از اين ميان، 25 بيمار داراي آنتي ‌بادي‌ ويروس تبخال و 15 بيمار فاقد اين آنتي ‌بادي‌ بودند. محققان تست هايي ‌را براي‌ اندازه گيري سرعت هماهنگي، مهارت هاي‌ سازماني، و حافظه کلامي به همه بيماران دادند.

و سپس براي اندازه گيري حجم مغزي از آن ها MRI گرفته شد. نتايج به دست آمده از تحقيقات يافته هاي‌ قبلي را مورد تأييد قرار داد و نشان داد که بيماران داراي آنتي ‌بادي‌ ويروس تبخال نسبت به بيماران فاقد اين آنتي ‌بادي، تست هاي ‌شناختي ضعيف تر و حجم مغزي کم تري در مناطقي از مغز داشتند که مسئول کنترل سرعت و توانايي تغيير وظايف و نيز در قسمتي از مغز که کنترل عملکرد حرکتي را به عهده دارد، است.

در واقع ويروس تبخال مستقيماً روي‌ کاهش عملکردهاي ‌شناختي اثر مي گذارد.

ارتباط ويروس تبخال لب با بيماري آلزايمر

گروهي از دانشمندان انگليسي در بررسي هاي خود نشان دادند که ويروس تبخال لب مي تواند سبب بروز بيماري آلزايمر شود.

محققان دانشگاه منچستر در تحقيقات آزمايشگاهي خود کشف کردند که ويروس تبخال لب باعث افزايش پروتئين ژلاتيني بتا در سلول هاي عصبي مي شود.

اين دانشمندان سلول هاي مغزي را در محيط کشت آزمايشگاهي با ويروس HSV-1 که در لب فوقاني و صورت سبب بروز تبخال مي شود، آلوده کردند و نشان دادند که اين ويروس تا حد قابل توجهي موجب افزايش پروتئين ژلاتيني بتا مي شود.

اين پروتئين در بيماري آلزايمر باعث شکل گيري پلاک ها مي شود. تجمع پلاک هاي پروتئين هيدرات سلولز ژلاتيني بتا در مغز از علائم خاص بيماري آلزايمر است.

ويروس تبخال در جوامع پرجمعيت و غالبا هنگام طفوليت از راه تنفس وارد بدن مي ‌شود و بعد از ورود و ايجاد علايم اوليه، به طور دائم از بين نرفته و در بدن فرد باقي مي ‌ماند.

همچنين اين دانشمندان با آزمايش مغز موش ها کشف کردند که افزايش پروتئين ژلاتيني بتا در مغز اين موش ها نيز با ويروس HSV-1 (ويروس هرپس سيمپلکس نوع 1) ارتباط دارد.

به گفته اين دانشمندان، HSV-1 توليد اين پروتئين را تحريک مي کند و به نظر مي رسد که در شکل گيري پلاک هاي اين بيماري نقش زيادي دارد.

اين محققان در ادامه آزمايشات خود بافت هاي مغزي بيماران مبتلا به آلزايمر را پس از مرگ مورد بررسي قرار دادند و نشان دادند در اجسادي که آلوده به اين ويروس بودند، DNA ويروسي به شدت مورد حمله پلاک هاي ژلاتيني بتا قرار گرفته است و به اين ترتيب تائيد کردند که اين ويروس مي تواند نقش بسيار مهمي در بروز بيماري آلزايمر داشته باشد.

براساس گزارش بي بي سي نيوز، سال گذشته نيز گروهي از محققان آمريکايي دانشگاه روچستر با بررسي ويروس HSV-1 کشف کردند که اين ويروس در موش ها با ژن ApoE4 که عامل ژنتيکي آلزايمر است، فعال تر مي شود.

دانشمندان انگليسي اميدوارند با اين کشف جديد بتوانند واکسني را براي پيشگيري از اين بيماري در افرادي که از نظر ژنتيکي مستعد هستند، توليد کنند.

تب خال

ويروس تب خال از راه تنفس وارد بدن مي ‌شود

يک متخصص پوست با اشاره به اين که بيماري تب خال به وسيله ويروس "هرپس سيمپلکس" ايجاد مي‌ شود، اظهار کرد: اين ويروس در جوامع پرجمعيت و غالبا هنگام طفوليت از راه تنفس وارد بدن مي ‌شود و بعد از ورود و ايجاد علايم اوليه، به طور دائم از بين نرفته و در بدن فرد باقي مي ‌ماند.

دکتر فرانک احساني با تاکيد بر اين که ضعف سيستم دفاعي بدن سبب بروز مجدد تب خال مي ‌شود، افزود: اين بيماري به صورت تاول ‌هاي سوزش دار در اطراف دهان، نوک انگشتان دست، اطراف چشم يا هر جاي ديگري نمايان مي‌ شود.

وي، استفاده از پمادها از جمله آسايکلووير با نظر پزشک و يا داروهاي خوراکي در مواقع شدت بيماري را از جمله راه‌ هاي درمان بيماري تب خال برشمرد و افزود: تب خال مي ‌تواند همزمان با بيماري ‌هاي تب دار، رژيم ‌هاي غذايي سخت و يا استرس‌ هاي شديد که سبب ضعف سيستم دفاعي بدن مي ‌شوند بروز کند.

وي با اشاره به اين که ورود ويروس تب خال به بدن نوزادان به صورت يک بيماري تب دار شديد با تاول‌ هاي بسيار در اطراف دهان نمايان مي ‌شود، تصريح کرد: تب خال در دوران باليني بسيار خفيف ‌تر است.

دکتر احساني در پايان با تاکيد بر اين که مصرف بي ‌رويه هر نوع دارويي ممکن است سبب ايجاد مقاومت يا حساسيت شود، توصيه کرد: در صورت ابتلا به تب خال از درمان‌ هاي خودسرانه پرهيز شود.

 

منابع:

 

خبرگزاري مهر

ايسکانيوز

ايسنا



نوشته شده در تاريخ یک شنبه 14 فروردین 1390  ساعت 5:08 PM | نظرات (1)

دنیای زیر ناخن ها

بهداشت ناخن

 


شما هر چقدر هم که دست های تان را بشویید و آن ها را تمیز نگه دارید و حتی مرتب از آب گرم و صابون استفاده کنید باز هم نخواهید توانست آن چه را در زیر ناخن های تان اتفاق می افتد کنترل کنید.

 

میکروب ها زیر ناخن ها جا خوش کرده اند

در مورد میکروب هایی که در زیر ناخن ها جا خوش می کنند واقعیت های شگفت انگیزی وجود دارد که ممکن است چیز زیادی درباره آن ها ندانید.

به نکات زیر توجه کنید:

1- سعی کنید ناخن ها را با روشی که ذکر می شود تمیز نگه دارید، زیرا آن ها می توانند پناهگاهی برای تجمع میکروب ها و موجب ابتلا به بیماری ها باشند. طبق یافته های محققان باکتری های مسبب اسهال و استفراغ اغلب در زیر ناخن ها رشد می کنند.

و اما علت؟

مواردی همچون تعویض پوشک بچه، نظافت محیط حمام و تماس دست ها با گوشت خام و تکه کردن آن بدون استفاده از دستکش می تواند به دعوت میهمان های ناخواسته خطرناکی به زیر ناخن ها منجر شوند.

2- ناخن های مصنوعی نیز جزو پرمیکروب ترین موارد شمرده می شوند. به گفته متخصصان، آن ها شاید به ظاهر تمیزتر از ناخن های طبیعی به نظر برسند، اما در حقیقت این طور نیست، چون آن ها آنچه را در سطح زیرین شان اتفاق می افتد، نشان نمی دهند، بنابراین برعکس ظاهر زیبا به دلیل وجود میکروب زیاد در باطن آن قدر هم زیبا نیستند.

محققان بر این باورند که میزان میکروب های موجود در زیر ناخن های مصنوعی به مراتب بیشتر از ناخن های طبیعی است.

3- بد نیست بدانید بیشتر میکروب های مهلک و کشنده در زیر ناخن های کارمندان بیمارستان ها مخفی می شوند و درست زمانی که شما تصور می کنید محیط یک بیمارستان کاملاً ایمن و سالم است، ناخن های پزشکان یا پرستاران آن می تواند عامل اصلی انتقال عفونت های مرگبار به بدن بیماران شود.

با این اوصاف از محیط بیمارستان نباید بترسید، اما از این هم نترسید که از پرستار یا فردی که از بیمار شما مراقبت می کند بخواهید قبل از هر بار معاینه یا رسیدگی به وی دست هایش را بشوید.

مواردی همچون تعویض پوشک بچه، نظافت محیط حمام و تماس دست ها با گوشت خام و تکه کردن آن بدون استفاده از دستکش می تواند به دعوت میهمان های ناخواسته خطرناکی به زیر ناخن ها منجر شوند.

4- در این جا از آقایان هم معذرت می خواهیم چون گویا ناخن های آن ها کثیف تر و پرمیکروب تر است. البته این گفته ما نیست، بلکه یافته های محققان ثابت کرده میکروب های زیر ناخن های آقایان نسبت به خانم ها بیشتر است.

حال نوبت خانم هاست تا این مسأله را بیشتر مورد توجه قرار داده و مرتب به آقایان خانواده یادآور شوند قبل از انجام هر کاری دست های شان را بشویند.

5- شاید این گونه به نظر برسد افرادی که ناخن می جوند ناخن های تمیزتری دارند اما کاملاً اشتباه است، زیرا نتایج علمی از آن حکایت دارد که جویدن ناخن شاید باکتری های زیر ناخن را از بین ببرد، اما فرد با این کار میکروب بیشتری را از راه دهان وارد بدن خود می کند.

6- رعایت موارد بهداشتی درباره ناخن‌ های پا نیز یکی دیگر از موارد بهداشت ناخن است. به دلیل این که پس از شستن پا، معمولا رطوبت بین انگشتان پا باقی می‌ ماند و این رطوبت مستعد پرورش قارچ ‌هایی در این محیط می ‌شود که از موارد بیماری ‌زا است و همچنین منجر به سفید شدن و لیچ شدن بین انگشتان پا می ‌شود، بدیهی است برای پیشگیری از این مشکل باید پا را پس از شستن، خوب خشک کرده و سپس از جوراب و کفش استفاده کنید.

در افراد ورزشکار به دلیل تعریق زیاد در ناحیه پا، لازم است جوراب ‌ها هر روز تعویض و پس از شستشو با آب و صابون، پا و بین انگشتان پا به خوبی خشک شود. زیرا تعریق به علت ایجاد محیط مرطوب برای رشد قارچ مناسب است.

برس کشیدن به ناخن ها

راه حل چیست؟

 

بنابر نظر برخی متخصصان بهداشت و سلامت می توان با صرف هزینه ای بسیار کم و با تهیه برس کوچکی برای تمیز کردن ناخن ها از ابتلا به بسیاری از بیماری ها پیشگیری کرد.

برای این کار همچنین می توان از مسواکی که دیگر برای دندان ها کاربرد ندارد استفاده کرد، به طوری که هنگام شستشوی دست ها، زیر ناخن ها را با مسواک کاملاً برس بکشید. بدین طریق بسیاری از میکروب هایی که در طول شستشوی عادی دست ها در زیر ناخن ها باقی مانده اند، از بین خواهند رفت.

پرسش مهمی که در این جا مطرح می شود، آن است که هر چند مدت یک بار باید دست ها را شست؟

اگر بگوییم اکثر اوقات، غلو نکرده ایم. البته شستشوی مرتب دست ها را نباید با وسواس اشتباه گرفت چون در طول روز میکروب های مختلف زیادی در زیر ناخن ها جمع می شوند که اگر با شستشو از بین نروند عواقب ناخوشایندی را به دنبال خواهند داشت.

دست دادن با همکاران، برداشتن گوشی تلفن، لمس دستگیره در و... همه از مواردی هستند که سبب تجمع میکروب ها در زیر ناخن می شوند. از این رو سعی کنید پس از هر بار بیرون رفتن از منزل و وارد شدن به منزل حتماً دست های تان را خوب بشویید.

پزشکان توصیه می‌ کنند که حتی‌المقدور ناخن های خود را کوتاه و مرتب نگهدارید و از آب ولرم و صابون فراوان برای شست‌ وشوی دست ‌ها استفاده کنید تا زیر ناخن ها هم تمیز شود. علاوه بر این استفاده از فرچه ناخن به خصوص در مورد افرادی که ناخن ‌های بلند‌تری دارید، توصیه می ‌شود.

این ها نکات ساده، اما بسیار مهمی هستند که در حفظ سلامت و بهداشت افراد در خانواده بسیار مؤثرند.

 

منابع:

 

ترجمه: ملیحه تراب پور- نورپورتال

دکتر طباطبایی- ایسنا

همشهری



نوشته شده در تاريخ یک شنبه 14 فروردین 1390  ساعت 5:04 PM | نظرات (0)

انورکسیا؛ اختلالی تغذیه ای

بی ‌اشتهایی یا کم خوری عصبی در واقع یک اختلال روانی است که طی آن بیمار به رغم گرسنگی، از خوردن غذا به حد کافی پرهیز می ‌کند و وزن او به قدری کاهش می‌ یابد که به شدت لاغر و نحیف می‌ شود.

 


 

 

انورکسیا

به گفته محققان این اختلال معمولا به دنبال رژیم گرفتن عادی برای کاهش وزن آغاز می ‌شود. فرد بیمار بسیار کم‌ غذا می ‌خورد و از توقف رژیم لاغری پس از وزن کم کردن خودداری می ‌کند. در این حالت دریافت ذهنی و تصور فرد نسبت به بدن خودش مشکل می ‌شود؛ به طوری که با وجود لاغری زیاد، هنوز فکر می ‌کند که چاق است.

 

 

این مشکل معمولا در افراد جوان در زمان آغاز بلوغ شروع می‌ شود. شایع‌ ترین علائم این اختلال کاهش وزن شدید می‌ باشد. این کاهش وزن معمولا تا 15 کیلوگرم پایین‌ تر از وزن طبیعی فرد می ‌باشد، بدون این که بیماری جسمانی وجود داشته باشد. در این وضعیت انرژی فرد به رغم تحلیل رفتن بدن در حد خوبی است.

کاهش‌ وزن این افراد به طرق مختلف حاصل می ‌شود که برخی از متداول ‌ترین آن ها ورزش شدید، استفاده از داروهای ملین و نخوردن است.

در واقع این اختلال به دو نوع تقسیم می شود:

نوع محدود کننده(restricting type)

که کاهش وزن در آن از طریق محدودیت کالری صورت می گیرد. این نوع از آنورکسیا با رژیم های شدید، روزه گرفتن و تمرین های ورزشی شدید همراه است.

نوع پاکسازی کننده(purging type)  

این گروه افراد پس از دریافت کالری سعی می کنند با استفاده از داروهای مسهل یا مدر یا از طریق استفراغ غذای مصرفی خود را دفع کنند.

فرد ترس زیادی از چاقی دارد و دچار افسردگی، بی ‌اشتهایی، یبوست، توقف قاعدگی، عدم تحمل سرما، خودداری از حفظ حداقل استاندارد وزن برحسب سن و قد و اشکال در برداشت ذهنی از شکل بدن خود می‌ شود؛ به طوری که با وجود لاغری زیاد هنوز فکر می ‌کند که چاق است.

برای افراد مبتلا به انورکسیا این که چه مقدار وزن باید کم کنند و این که تا چه

حد تحلیل خواهند رفت و نحیف خواهند شد، اصلا مهم نیست. هر چه بیشتر وزن کم کنند، وسواس آن ها به غذا، رژیم غذایی و کاهش وزن بیشتر می شود

این افراد حتی بعد از این که وزن بسیار زیادی کم می‌ کنند و بسیار لاغر می‌ شوند و این‌ کار را تا بیمار شدن و حتی مرگ پیش می‌ برند، تصور می ‌کنند که هنوز اضافه وزن دارند. معمولا عادات غذایی عجیبی دارند مثل امتناع از غذا خوردن در حضور دیگران. گاهی ‌اوقات این افراد غذاهای بسیار سنگین و حجیمی برای دیگران آماده می ‌کنند، اما خودشان هیچ از آن نمی ‌خورند.

گفته می ‌شود که این اختلال در طبقات اجتماعی - اقتصادی بالاتر شایع ‌تر است و آن هایی که در فعالیت‌ هایی شرکت دارند که لاغر بودن مسئله مهمی است، مثل نمایش و ... بیشتر به این اختلال دچار می‌ شوند.

علل ابتلا به این اختلال:

 

به گفته متخصصان؛ هنوز علل بروز این اختلال ناشناخته است. محققان احتمال می ‌دهند که برخی از این عوامل شامل تعارضات خانوادگی و تعارضات جنسی، ترس بیمارگونه از اضافه وزن، اپیدمی لاغری به عنوان مُد روز و مظهر زیبایی‌ یا به عنوان یکی از علائم افسردگی یا اختلال شخصیت هستند.

 

عواملی که خطر ابتلا به این اختلال روانی را افزایش می‌ دهند، عبارت از فشار دوستان و همسالان یا فشار اجتماعی برای لاغر بودن، سابقه اضافه وزن مختصر، شخصیت تکامل طلب، وسواسی یا پیروزی‌ خواه، استرس روانی یا مشاغل خاص هستند.

علائم آنورکسیا: 

 

آنورکسیا علائم مختلفی دارد که البته برخی افراد همه این علائم را تجربه نمی ‌کنند. این علائم عبارت هستند از:

* وزن بدن که متناسب با سن نباشد، قد و وزن طوری باشد که فرد معمولا 15 کیلو پایین تر از وزن نرمال خود باشد.

* عقب افتادن حداقل سه دوره از عادت ماهیانه(در خانم‌ ها)

انورکسیا

* عدم تمایل یا امتناع از غذا خوردن در حضور دیگران

* اضطراب

* ضعف

* شکننده شدن پوست

* تنگی نفس

* وسواس در مورد کالری‌ های مصرفی

 

عواقب آنورکسیا بر سلامتی

 

آنورکسیا خطرات بسیار زیادی را متوجه سلامتی می‌ کند. این خطرات عبارتند از، پوکی استخوان، کمبود مواد معدنی، پایین بودن دمای بدن، نامنظم بودن ضربان قلب، نارسایی دائمی در رشد طبیعی، و بولیمیا نرووزا(پرخوری عصبی).

استفاده طولانی ‌مدت از ملین‌ها نیز برای بدن مُضر است. این داروها عضلات روده را فرسوده کرده و موجب پایین آمدن کارایی آن می‌ شود. برخی ملین‌ ها شامل مواد مضری هستند که ممکن است در بدن تان بازجذب شوند.

آنورکسیا و بارداری

 

با توجه به این که اکثر مبتلایان به این اختلال دختران نوجوان و جوان هستند، ضررها و صدمات ناشی از آن، تنها متوجه این گروه نبوده و منجر به تولد نوزادانی کم وزن، نارس و با ضریب هوشی کمتر، در آینده خواهد شد. برای به‌ دنیا آوردن نوزاد سالم، زنان باردار باید به ‌طور متوسط 10 تا 15 کیلوگرم وزن اضافه کنند. گفتن این مطلب به فرد مبتلا به آنورکسیا مثل این می ‌ماند که به یک فرد عادی بگوییم 50 کیلو اضافه خواهد کرد. اگر مبتلا به آنورکسیا هستید، برای باردار شدن و وضع ‌حمل دچار مشکل خواهید شد. اگر کمبود وزن داشته باشید و از انواع و اقسام مواد غذایی هم استفاده نکنید، ممکن است جان خودتان و فرزندتان به خطر بیفتد.

خانم‌ های مبتلا به اختلالات غذایی بیشتر دچار سقط ‌جنین می‌ شوند و ممکن است نوزادشان زودرس به‌ دنیا بیاید و در معرض مشکلات سلامتی بسیاری باشد.

همه ی خانم ‌های باردار باید از مراقبت ‌های قبل از حاملگی خوبی بهره‌ مند شوند. آن هایی که آنورکسیا یا بولیمیا دارند، نیاز به مراقبت ویژه دارند. حتما باید ویتامین ‌های مربوط به قبل از وضع ‌حمل را مصرف کرده و ویزیت‌ های پزشک را مرتب انجام دهید. حق ورزش ندارید مگر این که پزشک تان آن را عاری از اشکال بداند.

رژیم سالم

 

آنورکسیا

 

کاهش وزن راهی است برای ارتقای سلامت و بهبود ظاهر

 

کاهش وزن راهی است برای کسب رضایت و خوشحالی

 

خود ارزیابی بیشتر بر  اساس وزن و شکل بدن صورت می گیرد.

 

خودارزیابی کاملا بر اساس مقدار وزن کم شده و میزان لاغری صورت می گیرد.

 

تلاشی است برای کنترل وزن

 

تلاشی است برای کنترل احساسات

 

هدف کاهش وزن جهت رسیدن به سلامتی است.

 

هدف لاغری است و سلامت یک نگرانی نیست.

 

با کم‌ خوری عصبی چه کنیم؟

 

متخصصان تاکید می ‌کنند که به منظور پیشگیری از اختلال کم‌ خوری عصبی با مشکلات شخصی به طور منطقی برخورد کنید. سعی کنید با کمک مشاوران، درمانگران، خانواده و دوستان، مشکلات را برطرف کنید یا با آن ها کنار بیایید. در صورتی که بیمار خود به وجود اختلال عاطفی واقف شود، کمک بخواهد و همکاری خوبی در طی درمان داشته باشد، این وضعیت قابل درمان است. اما بدون درمان، این اختلال می‌ تواند باعث ناتوانی دائمی یا حتی مرگ شود.

آمارها نشان می ‌دهد؛ بیمارانی که دچار بی ‌اشتهایی عصبی هستند، زیاد دست به خودکشی می ‌زنند؛ زیرا عزت نفس آن ها پایین است. درمان این بیماران ممکن است‌ چندین سال ادامه یابد و البته عود کردن بیماری به خصوص زمانی که فرد تحت استرس قرار بگیرد، محتمل است.

هدف از درمان، این است که بیمار مجددا الگوی مناسب غذا خوردن را از سر گیرد تا وزن وی به حالت طبیعی بازگردد. بیمار می ‌تواند با تمرینات مخصوص برای تغییر رفتار زیر نظر متخصص به این نتیجه مهم دست یابد.

انواع داروهای مورد استفاده در روانپزشکی نیز برای این بیماران موثر هستند، اما هیچ داروی مشخصی وجود ندارد که تأثیر آن بر این بیماری قطعی باشد.

در نهایت این که علاوه بر رژیم غذایی مناسب برای درمان بیمار، امکان دارد مکمل ‌های ویتامینی یا مواد معدنی نیز برای وی تجویز شوند.

 

منابع:

ایسنا

جام جم - مریم روزبهانی

انجمن نو اندیشان تغذیه - مهدیه علیزاده

سلامتستان - دکتر احسان شریفی ‌پور



نوشته شده در تاريخ یک شنبه 14 فروردین 1390  ساعت 5:03 PM | نظرات (0)

ضعف سیستم ایمنی بدن و کاهش حافظه

حافظه

 


به نظر می‌ رسد سلول‌ های ایمنی و ارتباط آن‌ ها با مغز، سهم مهمی در یادگیری و حافظه دارند. شاید علت اختلال حافظه در پیری،‌ تضعیف سیستم ایمنی باشد،‌ در این صورت، می‌ توان دارویی برای افزایش حافظه ساخت.

 

یکی از مشکلات مهم پا گذاشتن به سن،‌ اختلال در حافظه است. وقتی سن افراد بالا می ‌رود، ‌چه اتفاقی در مغزشان می‌ افتد که حافظه خود را از دست می ‌دهند؟ مطالعات جدید نشان می‌ دهند که در این زمینه هم سیستم ایمنی را می‌ توان سرزنش کرد. اگر چنین باشد،‌ آیا با تقویت سیستم ایمنی بدن می ‌توان حافظه را قوی نگه داشت؟

به گزارش نیوساینتیست، جاناتان کیپ ‌نیز، از دانشگاه ویرجینیا، از پژوهشگرانی است که فکر می ‌کند پاسخ این سوال می‌ تواند مثبت باشد. به دنبال مطالعاتی که نشان می‌ داد پاسخ ایمنی بدن می ‌تواند در ترمیم سلول‌ های عصبی کمک‌ کننده باشد،‌ کیپ ‌نیز و گروهش، گروهی موش تولید کردند که فاقد سلول ‌های سی.دی4  بودند. 

سلول‌های سی.دی.4  دسته‌ ای از سلول‌ های تی و در  واقع نوعی از سلول‌ های ایمنی بدن هستند. آن‌ ها متوجه شدند که این موش‌ ها در تکالیفی که نیاز به یادگیری و حافظه داشت خیلی ضعیف عمل می‌ کردند،‌ اما با تزریق سلول ‌های سی.دی4 ،‌ حافظه آن ‌ها بهتر کار می ‌کرد. به طور مشابهی، وقتی سلول‌ های سی.دی4  را در موش‌ های سالم از بین بردند، حافظه آن‌ ها مختل شد.

اما چه اتفاقی در مغز می‌ افتد؟

آزمایش‌ های بعدی نشان داد که یادگیری باعث پاسخ استرس خفیفی در مغز می ‌شود. در نتیجه این پاسخ، سلول‌ های سی.دی4  روانه غشایی می‌ شوند که مغز را احاطه می ‌کند. در آن‌ جا، آی.ال4  آزاد می ‌شود که هم پاسخ استرس را خاموش می ‌کند و هم به سلول‌ های آستروسیت پیام می ‌دهد پروتئینی آزاد کند که یادگیری را افزایش می ‌دهد.

البته هنوز به درستی روشن نیست که مطالعاتی از این قبیل بر روی حیوانات،‌ کاملا به یادگیری و حافظه انسان هم مربوط باشد،‌ اما شواهدی وجود دارند که به طور غیرمستقیم از این امر حمایت می ‌کنند.

برای مثال، بیشتر داروهای شیمی ‌درمانی،‌ سیستم ایمنی را تضعیف می ‌کنند. شاید به همین دلیل بیماران سرطانی که تحت شیمی ‌درمانی هستند،‌ اغلب نشانه‌ های اختلالی را نشان می ‌دهند که به شیمی مغزی شهرت دارد، اختلالی که در آن توانایی ‌های شناختی فرد دچار آسیب می ‌شود و حافظه هم ضعیف می ‌شود.

این سری مطالعات تازه که نشان می ‌دهند، سیستم ایمنی بسیار بیشتر از آن‌ چه تا به حال تصور می ‌شد، بر عملکرد مغز و در نتیجه رفتار و شخصیت ما موثر است

بنابراین، شاید دلیل کندی مغز در سنین بالا را هم باید در سلول ‌های ایمنی جستجو کرد. به گفته محققین، با افزایش سن، ‌اولین گروه سلولی که آسیب می‌ بیند، ‌سلول‌ های تی هستند. البته هیچکس نمی‌ گوید این تنها دلیل ابتلا به اختلالاتی مثل دمانس یا زوال عقلی است، اما می ‌تواند یکی از دلایل آن باشد.

ولی اگر واقعا سلول‌ های سیستم عصبی در حافظه انسان سهم دارند، پس آیا می توان دارویی ساخت که با آن، حافظه بهبود یابد؟

در حقیقت کیپ‌ نیز دارویی تقویت شناختی بر پایه سیستم ایمنی برای موش‌ ها ساخته و هدف کوتاه‌ مدت مطالعه خود را درمان سندرم رت اعلام کرده است. سندرم رت یک اختلال رشدی است که با مشکلات رفتاری همراه است و اخیرا مرتبط با سلول ‌های تی غیرعادی در بدن افراد، تشخیص داده شده است.

در نهایت، کیپ ‌نیز بر این باور است که این قبیل داروها، نه فقط برای بازگرداندن حافظه و توانایی‌ های شناختی افراد سالمند کاربرد دارد، که برای تقویت حافظه افراد سالم هم می ‌تواند مفید باشد.

وی در این باره می ‌گوید: "شاید اگر یک فرد خیلی تیزهوش داشته باشید، نتوانید او را تیزهوش ‌تر کنید؛ اما اگر فقط یک فرد عادی را انتخاب کنید،‌ ممکن است بتوانید حافظه او را تقویت کنید."

البته ایده بسیار جذابی است. این سری مطالعات تازه که نشان می ‌دهند، سیستم ایمنی بسیار بیشتر از آن‌ چه تا به حال تصور می ‌شد، بر عملکرد مغز و در نتیجه رفتار و شخصیت ما موثر است، دری تازه به زمینه‌ ای جدید گشوده که پر از اما و اگرهای علمی جدید است. اما پیش از به کارگیری آن‌ ها، باید به آن فکر کرد.

اگر حق با کیپ‌ نیز باشد و بتوان با تقویت سیستم ایمنی به طور خاص،‌ حافظه افراد را دستکاری کرد،‌ این کار چه عواقبی را به همراه خواهد داشت؟ پیش از انجام چنین کاری، بسیاری از مولفه‌ ها باید ارزیابی شوند.

آلزایمر، ژن

آزمایش موفق ژن درمانی برای رفع مشكل حافظه

به گزارش بی.بی.سی دانشمندان آمریکایی از این روش برای افزایش میزان مواد شمیایی استفاده کرده اند که به افزایش ارتباط بین سلول های مغزی منجر می شود. به گزارش نشریه نیچر، این ارتباط در بیماران مبتلا به آلزایمر مختل می شود.

سازمان خیریه ای که به انجام تحقیقات در مورد آلزایمر کمک می کند، اعلام کرده است که در این مطالعه، روشی برای جلوگیری از کاهش مخابره پیام الکتریکی بین سلول های عصبی مغز ارایه شده است. افزایش جمعیت مسن در بسیاری از کشورهای جهان سبب رشد شیوع بیماری آلزایمر و دیگر انواع دیمنشیا یا زوال عقل، شده است.

محققان موسسه بیماری مغز و اعصاب گلدستون در سانفرانسیسکو می گویند، افزایش این ماده شیمیایی مغز که یک پروتئینی در غشاء سلول های عصبی به نام EphB2 است، می تواند از وخامت این بیماری بکاهد و حتی از بروز بدترین اثرات آن جلوگیری کند.

نتایج این تحقیق نشان می دهد که این ماده شیمیایی نقش مهمی در حفظ حافظه دارد که در بیماران مبتلا به آلزایمر از بین می رود.

یکی از مهم ترین مشخصاتی که در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر دیده می شود، ساخت پلاک هایی از توده های یک ماده پروتئینی سمی به نام امیلوید است. ادامه تجمع این توده ها به مرگ سلول های مغز منجر می شود.

به نظر می رسد از دیگر مشخصات امیلویدها توانایی آن ها برای وصل شدن به EphB2 ها است که منجر به کاهش میزان این پروتئین در مغز می شود.

این موضوع تا حدودی عوارض این بیماری را بر روی حافظه توضیح می دهد. در جریان این پژوهش میزان EphB2 در مغز موش ها تغییر داده شد؛ کاهش این پروتئین در موش های سالم، عوارض از دست دادن حافظه، شبیه به آن چه در آلزایمر رخ می دهد را ایجاد کرد و افزایش این پروتئین در موش های مبتلا به آلزایمر منجر به کاهش عوارض مربوط به کمبود حافظه شد.

دکتر لنارت موک فردی که این مطالعات را رهبری کرده است، می گوید، تیم تحقیقاتی او از دستیابی به این نتیجه هیجان زده شده است. با این حال، محققان بریتانیایی می گویند، یافته این تحقیق با این که جالب است، اما پاسخی قطعی برای درمان بیماری آلزایمر نیست.

 

منابع:

 

بهنوش خرم‌روز- خبرانلاین

ایرنا



نوشته شده در تاريخ یک شنبه 14 فروردین 1390  ساعت 5:02 PM | نظرات (0)

تاثیر طرز فکر مثبت بر سلامتی ما

تفکر مثبت

محققان می ‌گویند تاثیر طرز فکر ما بر سطح سلامت مان قطعی است.

 

 

این که نگاه مثبت یا منفی ما به زندگی می ‌تواند بر سلامت جسم و روان‌ ما تاثیر بگذارد، مدت‌ هاست که سر زبان‌ ها افتاده است. شما تا حالا چند بار به یک بیمار یا یک فرد شکست‌ خورده گفته ‌اید که بخش خوب ماجرا را هم ببیند؟

 

 

به تازگی محققان اثبات کرده ‌اند که نوع رفتار ما در برابر هستی، به ویژه نگاه مثبت یا منفی ‌ای که به آن داریم، بیش از آنچه فکر می ‌کنیم می ‌تواند بر سلامت ما تاثیرگذار باشد.

 

 

 

تحقیقات دکتر بکالوی، استاد دانشگاه علوم اجتماعی ییل، نشان داد که داشتن دید مثبت بر سلامت ما تاثیر شگرفی دارد. او پس از زیر نظر گرفتن 660 فرد که پرسش‌ نامه ‌‌ای را در سال 1975 میلادی پر کرده بودند و در آن از نوع نگاه شان به پیری سخن گفته بودند و بررسی سن فوت هر یک از آن ها به این نتیجه رسید: "افرادی که دید مثبتی به پیری داشتند، به طور میانگین 5/7 سال بیشتر از کسانی که نگاهی منفی به آن داشتند، عمر کردند."

یک تحقیق که در سال 2003 میلادی در دانشگاه ویسکونسین مدیسون انجام شد، نشان داد واکسن آنفلوانزا بر آن هایی که نگاه مثبتی به زندگی دارند، تاثیر بیشتری دارد.

در این پژوهش 52 فرد زیر نظر گرفته شدند و به آن ها واکسن آنفلوانزا تزریق شد اما پیش از آن، پزشکان از داوطلبان خواستند به یک خاطره خوب و یک خاطره بد فکر کنند و فعالیت مغزی آن ها ثبت شد.

کسانی که بیشتر وقت خود را صرف فکر کردن به یک خاطره خوب کرده بودند تا یک خاطره بد، سمت چپ کورتکس جلوی مغزشان (که مسئول احساسات مثبت است)، فعال ‌تر بود و 6 ماه بعد، میزان پادتن مقابله با ویروس در بدن‌ شان، در مقایسه با سایر افراد، بیشتر بود.

نوع رفتار ما در برابر هستی، به ویژه نگاه مثبت یا منفی ‌ای که به آن داریم، بیش از آنچه فکر می ‌کنیم می ‌تواند بر سلامت ما تاثیرگذار باشد.

خوش ‌بین‌ ها کمتر درد می‌ کشند

داشتن نگاه مثبت به زندگی حتی می‌ تواند بر تجربیات فیزیکی هم تاثیر بگذارد. طبق تحقیقی که در سال 2005 میلادی در دانشکده پزشکی ویک ‌فارست انجام شد، به اثبات رسید که نوع نگاه ما به دنیا حتی بر میزان دردی که حس می‌ کنیم هم تاثیر می‌ گذارد. در این تحقیق، داوطلبانی که به آن ها گفته می ‌شد قدرت تحمل درد بالاتری دارند و بدن ‌شان قوی ‌تر است، در واقع، واکنش کمتری به درد نشان می ‌دادند. به عبارت دیگر، فکر آدم‌ ها می‌ تواند مانند یک مورفین در بدن عمل کند.

مثبت اندیشی

نتیجه تفکر منفی

همان ‌طور که تفکر مثبت برای سلامت خوب است، آیا تفکر منفی می ‌تواند برای سلامت مضر باشد؟ این، سوالی است که در بسیاری از کتاب ‌های قرن حاضر به آن پرداخته شده اما هنوز جوابی قطعی و علمی برای آن نیافته ‌اند.

عقاید بسیاری وجود دارد که طبق آن، استرس و افسردگی یکی از دلایل ابتلا به سرطان است. برخی بررسی ‌ها رابطه بین استرس و افزایش احتمال ابتلا به سرطان را به اثبات رسانده‌ اند اما این موضوع در همه موارد مصداق ندارد. برخی بررسی‌ ها نشان داده ‌اند بین ابتلا به سرطان پستان در زنان و مرگ همسر یا جدایی از او رابطه وجود دارد.

پیش از این، تحقیقات روشن کرده بودند که نوع احساسات ما می‌ تواند بر سلامت قلب مان تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، افسردگی می ‌تواند سبب بروز ناراحتی ‌های قلبی شود و استرس نیز می ‌تواند احتمال بروز انواع سرطان را افزایش دهد.

کشف رابطه بین نوع نگاه و شیوه زندگی

نگاه مثبت می‌ تواند بر شیوه زندگی تاثیرگذار باشد. وقتی شما بدبین هستید و همیشه استرس دارید، طبیعتا به تغذیه خود توجه چندانی نمی‌ کنید، ورزش نمی ‌کنید و خوب نمی ‌خوابید و شاید به مصرف مواد مضری مانند سیگار نیز گرایش پیدا کنید.

این شیوه زندگی درنهایت می‌ تواند دارای عوامل خطرسازی باشد که احتمال ابتلا به انواع سرطان و بیماری‌ های قلبی را افزایش می ‌دهد. محققان می ‌گویند شاید یکی از راه‌ های درمان بیماری‌ ها قبول همین موضوع باشد که احساسات ما بر بیماری‌ های جسمی تاثیر می ‌گذارند و ما با شناخت و درمان این احساسات می ‌توانیم ناراحتی ‌های جسمی ‌مان را برطرف کنیم.

داشتن دید مثبت صرفا داشتن نگاه منتقدانه به تفکرات منفی نیست؛ بلکه توجه بیشتر داشتن به دوست داشتنی ‌های زندگی و گرایش بیشتر به سمت آن ها است.

نگاه مثبت باید درونی باشد

نگاه مثبت به زندگی به این معنی نیست که لزوما انسان مثبتی باشید یا سعی کنید وقایع غیرقانونی و ناراحت‌ کننده را نادیده بگیرید. وقتی به شما گفته می‌ شود که یک بیماری حاد دارید یا دچار یک مشکل بزرگ شده‌ اید، طبیعی است که آزرده شوید و احساس ناراحتی و شکست کنید، اما با نگاهی مثبت به مسایل زندگی می ‌توانید خوش ‌بینی را در وجودتان درونی کنید.

به این ترتیب، می‌ توانید با مسایل زندگی سرسختانه روبه‌ رو شوید و آن ها را حل کنید. به عنوان نمونه، فرد مبتلا به التهاب مفاصل که دید مثبت درونی ندارد، ممکن است هنگامی که از باز کردن درب یک بطری عاجز می‌ ماند، بگوید: "من آدم بی‌ فایده ‌ای شده‌ ام!" اما آن که دید مثبت درونی دارد، این ناتوانی را می ‌پذیرد و به سراغ اموری می‌ رود که قادر به انجام آن ها است. داشتن دید مثبت صرفا داشتن نگاه منتقدانه به تفکرات منفی نیست؛ بلکه توجه بیشتر داشتن به دوست داشتنی ‌های زندگی و گرایش بیشتر به سمت آن ها است. سعی کنید ملودی زندگی خودتان را بسرایید؛ آن ‌گونه که انگار می‌ خواهید با آن برقصید. خودتان را از گذشته رها کنید؛ صفحات کتاب زندگی ‌تان را ورق بزنید و زندگی تازه‌ ای را شروع کنید.

 

منبع:

 

محمدرضا علیزاده- هفته نامه سلامت




نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 26 اسفند 1389  ساعت 5:46 PM | نظرات (0)

آیا مصرف قرص های کلسیم مانع از پوکی استخوان می شود؟

زنانی که به امید جلوگیری از پوکی استخوان در سن بالای ۵۰ سال به طور مرتب از مکمل های کلسیم استفاده می کنند، نسبت به دیگران به میزان بسیار جزئی از ابتلا به پوکی استخوان در امان هستند.

دکتر مهرداد اخوان در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت: زنانی که از مکمل های کلسیم استفاده می کنند، از هر ۱۰ هزار مورد، ۱۰ مورد دچار شکستگی استخوان لگن می شوند، اما آنهایی که از چنین قرص هایی استفاده نمی کنند، از هر ۱۰ هزار مورد، ۱۴ مورد به این مشکل مبتلا می شوند.

وی عنوان کرد: میزان شکستگی های لگن در زنان بالای ۶۰ سالی که از مکلمل های کلسیم استفاده می کنند، ۱۹ درصد و در بقیه افراد ۲۴ درصد است، اما آنچه قابل توجه است، تاثیر روانی این مکمل ها و تلقینی است که در افراد به واسطه مصرف آنها ایجاد می شود.

دکتر اخوان به زنان توصیه کرد: به منظور جلوگیری از پوکی استخوان در سن بالای ۵۰ سال صرفا به امید قرص های کلسیم نباشند زیرا مصرف زیاد این گونه قرص ها نیز موجب بروز عوارضی نظیر ایجاد سنگ های کلیه می شود.

به گفته این متخصص ارتوپدی، در مصرف نوع کلسیم باید دقت نظر داشت زیرا نیترات کلسیم به مراتب بیشتر و بهتر از کربنات کلسیم جذب می شود ، به ویژه اگر به همراه ویتامین D مصرف شود ضمن اینکه آنچه بیش از هر چیز برای جلوگیری از پوکی استخوان موثر تشخیص داده شده، ورزش و تحرک در دوران جوانی و مصرف لبنیات به همراه سبزیجات برگ سبز است.

isna



نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 26 اسفند 1389  ساعت 5:45 PM | نظرات (0)

رابطه ی بین طاسی سر و سرطان پروستات
طاسی سر

 

 

پژوهشگران علوم پزشکی اعلام کردند، ریزش موی سر مردان در سن جوانی، با ابتلای آنان به سرطان پروستات پس از میانسالی ارتباط دارد. آنان می گویند نتایج یک تحقیق ثابت می کند که مردان طاس بیش از دیگران در خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند.

 

 

 

 

بر اساس تحقیقی که در گروهی از مبتلایان به سرطان پروستات انجام گرفته است، شیوع طاسی سر در این افراد در سن جوانی، دو برابر دیگران بوده است.

 

 

محققان بر اساس این بررسی به مردانی که در سن جوانی موهای خود را از دست داده اند توصیه می کنند بیش از دیگران، معاینات و آزمایشات دوره ای برای تشخیص سرطان پروستات را جدی بگیرند.

جالب است که نتایج یک تحقیقات در سال میلادی گذشته که در مجله اپیدمیولوژی سرطان انتشار داده شده بود، کاملا برعکس این مورد بوده است. نتایج آن تحقیقات نشان می داد، مردانی که در سنین پایین دچار طاسی سر می شوند کمتر احتمال دارد که به سرطان پروستات مبتلا شوند.

دانشمندان مدرسه پزشکی دانشگاه واشنگتن و فردهاچینسون طی تحقیقات مشترک بر روی سرطان پروستات کشف کردند که میان ابتلا به طاسی زودرس مردانه و خطر ابتلا به سرطان پروستات رابطه ای وجود دارد.

آن ها با تجزیه و تحلیل 999 مورد سرطان پروستات همه از آن ها بین سال های 2002 و 2005 تشخیص داده شده بود، به این نتیجه رسیده بودند.

پژوهشگران نشان دادند، مردان مبتلا به سرطان پروستات معمولا در سنین سی سالگی ریزش مو را تجربه نکرده بودند.

نویسندگان این مطالعه اعلام کرده بودند که  شروع  زودرس طاسی مردانه با کاهش نسبی خطر ابتلا به سرطان پروستات همراه است.

سلول سرطانی پروستات

سرطان پروستات، سرطانی است که در غده پروستات به وجود می آید. سرطان پروستات یکی از شایع‌ ترین سرطان ‌هایی است که مردان را مبتلا می ‌کند.

غده پروستات غده ‌اى است که تنها در مردان یافت مى ‌شود. این غده در زیر مثانه قرار دارد و مایعى به داخل منى ترشح مى ‌کند.

سرطان پروستات با نشانه‌ هاى مرتبط با دفع ادرار و یا درد شکم تظاهر مى ‌کند. این نشانه‌ ها با علائم بیمارى‌ هاى رایجى مانند عفونت و بزرگى خوش ‌خیم پروستات مشابهت دارد.

سرطان به نوعی بیماری گفته می شود که در آن سلول ها به شکل غیرقابل کنترلی در داخل بدن شروع به رشد می کنند و سپس بافت ها و اعضای بدن را مورد تهاجم قرار داده و تخریب می نمایند.

غده پروستات اطراف دهانه مثانه و مجاری ادرار و ماهیچه هایی که در هنگام دفع منی منقبض می گردند را احاطه کرده است و یکی از سه غده لازم برای تولید مثل در مردان می باشد. این غده، مایع چسبناک شیری رنگی متشکل از اسیدها و آنزیم ها را تولید می کند که حدود 15 درصد از حجم کل منی را تشکیل داده و در تغذیه و نگهداری سلول های اسپرم، کمک شایانی می کند.

سرطان پروستات از سلول های غده پروستات شروع به تکثیر نموده و ممکن است به سایر بخش های بدن شامل مثانه، روده بزرگ، راست روده و استخوان گسترش نماید.

میان طاسی سر و سرطان پروستات رابطه معنی داری وجود دارد.

 راه های جلوگیری از سرطان پروستات

 

اگر چه تعدادی از بررسی های اپیدمیولوژیک ارتباط بین سرطان پروستات و رژیم غذایی را به طور جدی مطرح کرده اند، اما واقعاً اطلاعات زیادی در مورد راه های جلوگیری از سرطان در دسترس نیست.

بر اساس گزارش کمیته ملی تحقیقات آمریکا سه سرطان پروستات، پستان و روده بزرگ بیشترین ارتباط را با عوامل غذایی دارند.

مواد غذایی مرتبط با سرطان پروستات

سوءظن اصلی متوجه چربی است مخصوصاً چربی حیوانی. در مطالعات انجام شده تعداد مردانی که چربی حیوانی مصرف می کنند به میزان قابل ملاحظه ای بیشتر از دیگران مبتلا به سرطان پروستات می باشند؛ همچنین این افراد مبتلا به نوعی از سرطان پروستات می شوند که سریع تر منتشر و مشکل تر درمان می شوند.

محققان معتقدند که چربی های حیوانی هم سطح تستوسترون و هم سطح استروژن خاصی را افزایش می دهد که این دو باعث تحریک رشد پروستات همراه با سلول های سرطانی در پناه آن می شوند.

از مواد غذایی ذکر شده دیگر شکر و شیرینی جات، تنباکو، غذاهای آماده، غذاهای تند و پرادویه و قهوه است.

ورزش منظم در پیشگیری از سرطان پروستات

اطلاعات موجود قویاً تأکید می کند که یک برنامه ورزشی پیوسته در طی سال های متمادی ممکن است، احتمال ابتلای سرطان پروستات را کم کند. علت احتمان آن تأثیر فعالیت جسمی روی کاهش سطح تستوسترون و کنترل وزن است.

 

سلول بنیادی

ترمیم طاسی سر با سلول های بنیادی

گروهی از دانشمندان آلمانی با هدف یافتن راهی برای ترمیم طاسی سر برای اولین بار در دنیا موفق شدند در آزمایشگاه فولیکول های مو را از سلول های بنیادی کشت دهند.

محققان دانشگاه برلین برای اولین بار در دنیا توانستند سلول های بنیادی را در آزمایشگاه به سلول های فولیکول مو تمایز دهند.

درحال حاضر فولیکول های به دست آمده از سلول های بنیادی حیوانات بوده و نازکتر از تار موی انسان هستند، اما به گفته این محققان، ظرف 5 سال آینده می توان از این روش برای تهیه فولیکول موی انسان و حتی پیوند به سر افراد استفاده کرد.

از این روش نه تنها می توان برای ترمیم طاسی سر استفاده کرد، بلکه همچنین می توان موهایی را برای آزمایش میزان اثربخشی مواد استفاده شده در صنایع بهداشتی آرایشی دارویی ایجاد کرد به طوری که به جای استفاده از حیوانات آزمایشی برای بررسی مسمومیت های احتمالی این مواد می توان فولیکول های مو را در آزمایشگاه ایجاد کرد و واکنش مو در مقابل این مواد را مورد ارزیابی قرار داد.

این محققان در این خصوص اظهار داشتند: "هیچ حیوانی مشکل ریزش مو ندارد نه شامپانزه ها، نه فیل ها و نه زرافه ها هیچکدام طاس نمی شوند بنابراین اگر به جای آزمایش بر روی حیوانات از یک روش جدید استفاده کنیم، می توانیم نتایج موثرتری به دست آوریم."

در حقیقت برپایه قوانین، صنایع آرایشی بهداشتی از سال 2013 اجازه نخواهند داشت تا مواد به کار رفته در محصولات خود را بر روی حیوانات آزمایش کنند بنابراین نیاز به یافتن روش های دیگری دارند.

براساس گزارش LeiWeb، در مورد ترمیم طاسی با استفاده از این روش محققان اظهار داشتند: "روش کار بسیار ساده خواهد بود. به طوری که برای بیمار یک نمونه برداری بدون درد از بافت پوست انجام می شود. سپس از این نمونه، سلول های بنیادی خود فرد استخراج می شود.

این سلول ها در آزمایشگاه برای تهیه فولیکول های مو تمایز می یابند و سپس فولیکول ها به پوست سر پیوند زده می شوند."

 

منابع:

 

سایت پزشکان بدون مرز

خبرگزاری مهر





نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 26 اسفند 1389  ساعت 5:44 PM | نظرات (0)

بهترین شیوه بیهوشی

عمل جراحی همواره ترس و دلهره ای برای بیمار ایجاد می کند. یکی از دلایل این استرس و نگرانی هم ممکن است بیهوشی و عوارض ناشی از آن باشد.

دکتر حسین علی شریف، متخصص بیهوشی و مراقبت های ویژه در این باره به «جام جم» می گوید: «به طور معمول در جراحی هایی که در گذشته انجام می گرفت، خود متخصصین جراحی کار بیهوشی را هم انجام می دادند، اما با پیشرفت علم و تکنیک های جراحی و با توجه به اهمیت حفظ سلامت بیمار، پیدایش رشته ای جدید که به صورت جداگانه وظیفه مراقبت از بیمار را داشته باشد احساس شد.»

وی می افزاید: «با پیدایش رشته تخصصی بیهوشی، جراح فقط کار جراحی را انجام داده و مراقبت از بیمار، کنترل وضعیت قلب، فشار خون و… به متخصص بیهوشی مربوط می شود.»

روش های گوناگون مراقبت از بیمار در حین جراحی

دکتر شریف با ذکر شیوه های مختلفی که برای مراقبت از بیمار در طول جراحی وجود دارد، توضیح می دهد: «روش هایی مانند بیهوشی عمومی، بی حسی موضعی و بی حسی نخاعی روش هایی هستند که با توجه به سن بیمار، طول مدت جراحی، محل جراحی و داشتن سابقه بیماری انتخاب می شود.

وی می افزاید: بهتر است برای بیماری با سن بالا که به نارسایی قلبی هم مبتلاست، تا جایی که ممکن است از روش بیهوشی عمومی استفاده نشود. در چنین شرایطی شاید بهتر باشد جراحی با روش بی حسی نخاعی انجام شود.

بیهوشی عمومی

این پزشک متخصص توضیح می دهد: «در بیهوشی عمومی، از طریق رگ بیمار، داروها تزریق شده و بیمار به طور کامل هوشیاری اش را از دست می دهد. البته متعاقب آن عوارض خاصی نیز ممکن است برای بیمار ایجاد شود.

به عنوان مثال شاید وی دچار ایست تنفسی شود که در آن شرایط نیاز است از دستگاه های پیشرفته ای استفاده شود.

در طول جراحی به طور کامل از بیمار مراقبت شده، فشار خون و شرایط قلبی وی را کنترل کنند.»

وی در مورد عوارض بیهوشی عمومی نکاتی را بیان کرده و می افزاید: «بهتر است تا حدی که امکان دارد از روش بیهوشی عمومی به دلیل اثرات مهمی که روی قلب و ریه می گذارد، پرهیز شود.

به غیر از عوارضی که ممکن است حین عمل برای بیمار پیش بیاید، عوارضی نیز وجود دارد که شاید بعدها بیمار را درگیر کند.»

این متخصص بیهوشی می گوید: «در مواردی نادر بیمار ممکن است طی عمل در حالت بیداری باشد، به این معنا که چشمانش بسته بوده، کاملا بی حرکت باشد، اما صداهایی را شنیده و حتی اندکی درد داشته باشد. این موارد می تواند باعث شود در آینده ناراحتی های عصبی، بی خوابی و حواس پرتی برای بیمار ایجاد شود.»

دکتر شریف ادامه می دهد: «در برخی جراحی های خاص مانند سزارین و در مورد بیماران تصادفی که به اتاق عمل می آورند، به دلیل استفاده از میزان کمتر داروی بیهوشی، احتمال بروز این مشکلات بیشتر است.»

البته وی تاکید می کند با توجه به پیشرفت های علم، امروزه بیهوشی عمومی نیز روشی کم خطر و با عوارضی کم است.

بی حسی نخاعی

وی در مورد روش بی حسی نخاعی توضیح می دهد: «در این روش دارو در قسمت کمر بیمار و در جایی که نخاع وجود ندارد، تزریق می شود. نوع دارو نیز با توجه به طول مدت زمان جراحی انتخاب می شود.

البته در شرایطی که عمل طولانی باشد ـ معمولا بیشتر از ۵ / ۲ ساعت ـ باید از بیهوشی عمومی استفاده کرد.»

شریف ادامه می دهد: «عوارضی مثل افت فشارخون و کاهش ضربان قلب نیز طی مدت جراحی ممکن است وجود داشته باشد.

برخی عوارض نادر نیز ممکن است بعد از عمل جراحی ایجاد شود؛ مثل سردرد که البته امروز به علت استفاده از سوزن های ریزتر احتمال بروز آن خیلی کم شده است. این سردردها خفیف بوده و حتی بدون درمان به طور معمول پس از ۲ هفته کامل از بین رفته و هیچ اثری از آن باقی نمی ماند. کمردرد نیز دیگر عارضه ای است که به احتمال خیلی کم ممکن است بروز کند.

اما در این شرایط نیز مریض با دارو درمانی خوب خواهد شد. گاهی نیز کمردرد به علل مختلف دیگری ایجاد می شود. برای نمونه در بارداری کمردرد وجود دارد؛ چه بی حسی نخاعی باشد و چه روش دیگری انجام شود.»

در کل بی حسی نخاعی از بیهوشی عمومی روشی بهتر و مناسب تر است؛ خطرات کمتری داشته و عوارض بعدی آن نیز کمتر است.

بی حسی موضعی

دکتر شریف در این باره توضیح می دهد: «در بی حسی نخاعی کل اعصابی که از نخاع خارج می شود، بلوک می شوند. ولی حالتی نیز به نام بلوک عصبی محیطی وجود دارد، به این معنا که خود عصبی که وارد منطقه جراحی می شود بلوک می کنیم.»

وی تاکید می کند بی حسی موضعی بی خطرترین روش است و برای کاهش استرس بیمار از داروهای آرامبخشی که خطر کمی دارند نیز می توان استفاده کرد.

عوامل موثر در انتخاب روش مناسب

این پزشک متخصص با اشاره به این که نوع جراحی نیز در انتخاب روش مناسب مهم است یادآور می شود: «در برخی جراحی ها مانند سزارین سعی می شود تا حد امکان دارو وارد خون جنین نشود، شاید بهتر است بگوییم در اینجا بهترین روش بی حسی نخاعی است.»

وی می افزاید: «محل جراحی هم در انتخاب روش بیهوشی یا بی حسی مهم است. در برخی جراحی ها امکان استفاده از بی حسی نخاعی وجود ندارد؛ به عنوان مثال جراحی هایی که روی صورت یا قسمت های فوقانی قفسه سینه انجام می گیرد.

ولی در کل سعی می شود در جراحی هایی که از قسمت ناف به پایین است از روش بی حسی نخاعی استفاده شود.»

دکتر شریف توضیح می دهد که امروزه و با توجه به پیشرفت های پزشکی، بیهوشی عمومی و بی حسی نخاعی بی خطر بوده و مشکلات خاصی ایجاد نمی کنند.

وی در نهایت باز هم به بیماران توصیه می کند، قبل از عمل جراحی، از جراح خود بخواهند آنها را به یک متخصص بیهوشی ارجاع داده و معاینات و آزمایشات لازم را انجام دهند.

در مجموع باید گفت اگرچه بی حسی موضعی از بی حسی عمومی بهتر است اما این که بهترین شیوه بیهوشی یک بیمار چگونه باید باشد را پزشکان متخصص تشخیص می دهند، به همین دلیل، بیمارانی که قصد جراحی دارند برای کاهش عوارض و مشکلات بیهوشی بهتر است قبل از عمل با یک متخصص بیهوشی نیز مشورت کنند.

jamejamonline



نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 26 اسفند 1389  ساعت 5:43 PM | نظرات (0)

تعداد صفحات :12   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   >