در بین افرادی که متقاضی درمان ارتودنسی هستند دو گروه متفاوت وجود دارد. هرچند این دو گروه متقاضی انجام درمان هستند، ولی دیدگاهشان نسبت به دیده شدن دستگاههای ارتودنسی متضاد است، به طوری که برخی علاقهمند به نشان دادن وسایل و برخی از دیده شدن این وسایل متنفر هستند.

خوشبختانه روشهای مدرن درمان ارتودنسی این مشکل را با روشهای متفاوتی حل کرده است. این راهها عبارتند از:
براکتهای سرامیکی:
این براکتها ظاهرشفافی دارند و هنگامی که روی دندانها قرار میگیرند، به دلیل نزدیکی رنگ آنها به رنگ دندانها جلب توجه نمیکنند. در گذشته این وسایل از نظرساخت مشکلاتی داشتند و نتیجه درمانی با آنها بخوبی وسایل رایج نبود ولی در سالهای اخیر انواعی از این براکتها عرضه شده است که امکان کسب بهترین نتایج را فراهم کرده است. مهمترین مزیت این براکتها زیبایی ظاهری و شیک بودن آنهاست. عیب عمده این وسایل هم در هزینه نسبتا زیادتری است که باید پرداخت شود. امکان استفاده از سیمهای همرنگ دندان به همراه این براکتها وجود دارد تا این وسایل تا حد زیادی استتار شوند.
سیستم اینویزالاین:
این سیستم از موادی مشابه پلاستیک شفاف ساخته میشوند که برای اصلاح نامرتبیهای خفیف دندانی قابل استفاده است. بهرغم تبلیغات فراوانی که در ارتباط با کارایی این سیستم میشود، محدودیتهای عمدهای در به کارگیری گسترده از این روش وجود دارد، به طوری که کاربرد عمده این روش در ایران امروزه در حد استفاده از این وسایل برای حفظ نتایج درمان است.
نکته مهم در ارتباط با استفاده از این وسایل دقت در حفظ بهداشت دهان و دندان است. هر چند حفظ بهداشت دهان در استفاده از دستگاههای متحرک آسانتر است، ولی اگر با همین تصور بهداشت دندانها کنترل و پلاک شفاف بخوبی تمیز نشود، خطر زرد شدن دندانها و بروز پوسیدگی دندانی افزایش پیدا میکند. مزیت کلی این وسایل در نامرئی و متحرک بودن آنهاست، بنابراین امکان برداشتن آنها در موارد خاص وجود دارد که همین مساله میتواند نقطه ضعف آن هم تلقی شود. این وسایل برای همه کاربرد ندارد و تاثیر بخشی آن تا حد زیادی به تکامل صحیح فکی، دندانی و استفاده صحیح وابسته است.
روش لینگوال:
در این روش به معنی تمام کلمه وسایل ارتودنسی از روبه رو قابل رویت نیست. در این روش وسایل ارتودنسی در پشت دندانها قرار داده میشوند. این روش بخصوص در افراد مشهور مثل هنرمندان و سیاستمداران طرفدار دارد. درمان با این روش برای متخصص ارتودنسی سختتر است؛ چرا که دسترسی به وسایل پشت دندانها کار دشواری است. خوشبختانه دانش و وسایل مورد نیاز برای درمان با این روش در کشور ما وجود داشته و افراد علاقهمند از این روش بهرهمند شدهاند. مهمترین مزیت این روش نامرئی بودن کامل آن و مهمترین معایب آن تداخل با صحبت کردن در مراحل اولیه در برخی افراد و هزینه بسیار زیاد آن است.
دکتر محمدامین نریمانی
متخصص ارتودنسی
نوشته شده در تاريخ شنبه 21 خرداد 1390 ساعت 10:51 AM | نظرات (0)